Τριπλή γιορτή με βία στους Αγίους Τόπους

Τριπλή γιορτή με βία στους Αγίους Τόπους

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και πιστών στο τέμενος Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 150 Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν χθες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ισραηλινής αστυνομίας και πιστών στο λατρευτικό συγκρότημα Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ, καθώς οι περίοδοι του Ραμαζανιού, του εβραϊκού Πέσαχ και του Καθολικού Πάσχα έτυχε φέτος να συμπέσουν στην έναρξή τους.

Οι ταραχές ξεκίνησαν στις 5 το πρωί της Παρασκευής και διήρκεσαν περισσότερες από τέσσερις ώρες εντός και γύρω από το συγκρότημα του Αλ-Άκσα. Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι είχαν συγκεντρωθεί εκεί για την προσευχή της αυγής του Παρασκευής του Ραμαζανίου. Η ισραηλινή αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης και πλαστικών σφαιρών, ενώ Παλαιστίνιοι απάντησαν με πέτρες. Τουλάχιστον 150 Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις, που επεκτάθηκαν και σε πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε ότι πολλά στελέχη της τραυματίσθηκαν, χωρίς ωστόσο να δώσει ακριβή αριθμό.

Πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιοι, Εβραίοι και χριστιανοί αναμενόταν να συρρεύσουν χθες το βράδυ στην Ιερή Πόλη για την εβδομαδιαία ισλαμική προσευχή της Παρασκευής, την πρώτη νύχτα του Πέσαχ και τη Θεία Λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι, Εβραίοι και Χριστιανοί αναμενόταν να συρρεύσουν χθες στην Ιερή Πόλη.

Η αντιπαράθεση απειλεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση μετά την πρόσφατη σειρά επιθέσεων Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών και τις αιματηρές επιχειρήσεις στις οποίες προχώρησε το Ισραήλ στα Κατεχόμενα. Η ένταση και οι συγκρούσεις γύρω από το τέμενος Αλ-Άκσα είχαν οδηγήσει στον περυσινό πόλεμο διάρκειας δύο εβδομάδων τον Μάιο του 2021 μεταξύ Ισραήλ και μαχητών ένοπλων οργανώσεων στη Γάζα. Τον τελευταίο μήνα, η βία έχει εξαπλωθεί σε όλο το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα, με 15 Παλαιστινίους να βρίσκουν τον θάνατο σε επιχειρήσεις της ισραηλινής αστυνομίας ή του στρατού. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις αυτές στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη είχαν ως στόχο την πρόληψη και την αποτροπή νέων επιθέσεων. Οι Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν τις τακτικές αυτές της Τσαχάλ, χαρακτηρίζοντάς τες «συλλογική τιμωρία».

Η ισραηλινή αστυνομία υποστήριξε ότι οι συγκρούσεις άρχισαν από Παλαιστίνιους προσκυνητές, αν και Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η ισραηλινή αστυνομία ήταν αυτή που εκτόξευσε χωρίς πρόκληση δακρυγόνα εναντίον των μουσουλμάνων πιστών έξω από το Αλ-Άκσα, γνωστό και ως Ορος του Ναού στους Εβραίους.

Την ένταση είχε πυροδοτήσει νωρίτερα την Πέμπτη μέλος ακραίας εθνικιστικής εβραϊκής οργάνωσης, το οποίο δημοσίευσε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την πρόθεσή του να θυσιάσει κατσικάκι έξω από το τέμενος Αλ-Άκσα, κάτω από το οποίο βρίσκονται τα θεμέλια του Ναού του Σολομώντα, για να τιμήσει την έναρξη του Πέσαχ. Παρότι η ισραηλινή αστυνομία προχώρησε νωρίς την Παρασκευή στην προληπτική σύλληψη μελών της ακραίας εβραϊκής οργάνωσης, η είδηση των ιερόσυλων σχεδίων είχε ήδη κυκλοφορήσει ευρέως μεταξύ της παλαιστινιακής κοινότητας, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για τις χθεσινές συγκρούσεις, καθώς Παλαιστίνιοι καλούσαν τους ομοδόξους τους να συγκεντρωθούν στο Αλ-Άκσα για να προστατεύσουν αυτόν τον ιερό τόπο του Ισλάμ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, είπε χθες ότι η χώρα του δεσμεύεται να διασφαλίσει την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των πολιτών κάθε θρησκεύματος. «Στόχος μας είναι να επιτρέψουμε την ειρηνική προσευχή κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Οι πρωινές ταραχές είναι ανεπίτρεπτες και αντιβαίνουν στο πνεύμα των θρησκειών μας», είπε ο Λαπίντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή