Το Πατριαρχείο Μόσχας νομιμοποιεί τον πόλεμο Πούτιν

Το Πατριαρχείο Μόσχας νομιμοποιεί τον πόλεμο Πούτιν

ΜΟΣΧΑ. Αντιμέτωποι με τη ρωσική Δικαιοσύνη βρίσκονται πολλοί ορθόδοξοι ιερείς που επέλεξαν να καταδικάσουν από άμβωνος την εισβολή της χώρας τους στην Ουκρανία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Αντιμέτωποι με τη ρωσική Δικαιοσύνη βρίσκονται πολλοί ορθόδοξοι ιερείς που επέλεξαν να καταδικάσουν από άμβωνος την εισβολή της χώρας τους στην Ουκρανία. Οι κληρικοί αυτοί αποτελούν, όμως, μειοψηφία, καθώς η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και το Πατριαρχείο Μόσχας έχουν δώσει ιδεολογικό βάρος στον πόλεμο του Κρεμλίνου, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal. Ιερείς που μίλησαν κατά του πολέμου αντιμετωπίζουν κατηγορίες «δημόσιας προσβολής του στρατού», οι οποίες σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα επισύρουν ακόμη και ποινές φυλάκισης. Ο Πατριάρχης Κύριλλος, επικεφαλής του Πατριαρχείου Μόσχας, κάλεσε στις αρχές του μήνα τους συμπατριώτες του να συσπειρωθούν γύρω από την κυβέρνηση, προκειμένου το κράτος να μπορέσει «να απωθήσει τους εχθρούς του, εξωτερικούς και εσωτερικούς». Η Εκκλησία, ένας από τους πυλώνες του καθεστώτος Πούτιν, έχει προσφέρει ιδεολογική και ιστορική νομιμοποίηση στον πόλεμο, εμφανίζοντάς τον ως επανένωση των αρχαίων ορθόδοξων σλαβικών γαιών. Ο Κύριλλος επιμένει να παρουσιάζει τον πόλεμο όχι σαν εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ως παγκόσμια, ιστορική μάχη γύρω από ηθικές αξίες, με τη Ρωσία να αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα στην ηθικά διεφθαρμένη Δύση, που φιλοξενεί εκδηλώσεις όπως οι παρελάσεις υπερηφάνειας των ομοφυλοφίλων.

Ιερείς που διαφωνούν αντιμετωπίζουν κατηγορίες «δημόσιας προσβολής του στρατού», που επισύρουν ακόμη και ποινές φυλάκισης.

Εκατοντάδες Ουκρανοί ιερείς συνεχίζουν να υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας. Η οργή τους για τη στάση του Κυρίλλου είναι τέτοια, όμως, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να «μεταπηδήσουν» στο νεοσύστατο Πατριαρχείο Κιέβου, που δημιουργήθηκε στην απόηχο του σχίσματος μεταξύ Πατριαρχείων Μόσχας και Κιέβου το 2018. Περισσότερες από 12.000 ενορίες συνέχιζαν πριν από τον πόλεμο να υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας, ποσοστό 33% του συνόλου των ενοριών της Ουκρανίας. Σε σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, περισσότεροι από το ήμισυ των ορθόδοξων Ουκρανών δήλωναν ότι επιθυμούσαν η Εκκλησία τους να αποσχισθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας. Στην ίδια τη Ρωσία, πολλοί ιερείς επιλέγουν να σιγούν για τα εγκλήματα στην Ουκρανία. Ο πατέρας Γκεόργκι Σουχομπόκι, ο οποίος διέφυγε στην Πολωνία πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, έχοντας κεντρίσει το ενδιαφέρον των Αρχών μετά τις αποκαλύψεις του για οικονομικές ατασθαλίες του τοπικού μητροπολίτη, λέει ότι οι συνάδελφοί του επιλέγουν να θάβουν το κεφάλι στην άμμο.

Πηγή: Α.Ρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή