Συνεχίζεται η ένταση, κινδυνεύει η κυβέρνηση στο Ισραήλ

Συνεχίζεται η ένταση, κινδυνεύει η κυβέρνηση στο Ισραήλ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Νέα επεισόδια, μικρότερης κλίμακας σε σχέση με την Παρασκευή, ξέσπασαν την Κυριακή στο τέμενος Αλ Ακσά, στην Ιερουσαλήμ, οδηγώντας το αραβικό κόμμα Ράαμ να αναστείλει τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Νέα επεισόδια, μικρότερης κλίμακας σε σχέση με την Παρασκευή, ξέσπασαν την Κυριακή στο τέμενος Αλ Ακσά, στην Ιερουσαλήμ, οδηγώντας το αραβικό κόμμα Ράαμ να αναστείλει τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ. Ισραηλινές πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα Χααρέτς ότι θεωρούν τη διαμαρτυρία συμβολική – σε αντίθετη περίπτωση, αν το Ράαμ πράγματι αποχωρήσει από την κυβέρνηση θα σημάνει το τέλος της πρωθυπουργίας του Μπένετ και την προκήρυξη πέμπτης εκλογικής αναμέτρησης σε διάστημα μικρότερο της τριετίας.

Τα σοβαρά επεισόδια της Παρασκευής, όταν η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε στο τέμενος Αλ Ακσά με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, με αποτέλεσμα 150 τραυματισμούς και 500 συλλήψεις μουσουλμάνων, έχουν προξενήσει διεθνείς αντιδράσεις. Οι Παλαιστίνιοι είχαν διανυκτερεύσει στο τέμενος προκειμένου να αποτρέψουν την πραγματοποίηση τελετουργικής θυσίας ζώου από μέλη ακραίων εβραϊκών οργανώσεων, κατά παράβασιν των συμφωνιών για τη λατρευτική πρακτική στον ιερό τόπο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ώστε να εκφράσουν τη στήριξή τους.

Συγκρούσεις

Το αραβικό κόμμα Ράαμ απειλεί να αναστείλει τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Μπένετ.

Μετά τις συγκρούσεις, οι προσευχές της Παρασκευής έγιναν κανονικά, με τη συμμετοχή 50.000 Παλαιστινίων, ενώ εν συνεχεία άρχισε ο εορτασμός του εβραϊκού Πάσχα (Πέσαχ) που φέτος συμπίπτει με τον ιερό μήνα των μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι.

Την Κυριακή, Παλαιστίνιοι πετροβόλησαν πούλμαν που μετέφεραν Εβραίους στο ύψωμα που βρίσκεται το Αλ Ακσά και το οποίο οι Εβραίοι ονομάζουν Ορος του Ναού. Ακολούθησε νέα επέμβαση της ισραηλινής αστυνομίας στον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ, με είκοσι συλλήψεις.

Πηγή: REUTERS, HAARETZ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή