Ηθελε να ανάψει φωτιές και το κατάφερε

Ηθελε να ανάψει φωτιές και το κατάφερε

Επεισόδια πρωτοφανούς σφοδρότητας έγιναν τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες σουηδικές πόλεις, στις οποίες ο ακροδεξιός Ράσμους Παλουντάν είχε ανακοινώσει δημόσιες τελετές καψίματος του Κορανίου, εν μέσω Ραμαζανίου

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Επεισόδια πρωτοφανούς σφοδρότητας έγιναν τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες σουηδικές πόλεις, στις οποίες ο ακροδεξιός Ράσμους Παλουντάν είχε ανακοινώσει δημόσιες τελετές καψίματος του Κορανίου, εν μέσω Ραμαζανίου. Δύο από τις τελετές έγιναν κανονικά, μία διεκόπη στη μέση και τρεις άλλες ακυρώθηκαν.

Σε μία από τις πόλεις, στο Νόρσεπινγκ, τρεις από τους συμμετέχοντες στις ταραχές τραυματίστηκαν από αστυνομικές σφαίρες και συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τη συμμετοχή στις ταραχές. Συνολικά έγιναν πάνω από 40 συλλήψεις, 26 αστυνομικοί και 14 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, ενώ ένα λεωφορείο και αρκετά οχήματα κάηκαν.

«Εχουμε δει βίαιες ταραχές στο παρελθόν. Αλλά θα ήθελα να πω ότι αυτό είναι κάτι διαφορετικό», ανέφερε ο αρχηγός της σουηδικής αστυνομίας, Αντερς Τόρνμπεργκ. «Είδαμε μεγάλη βιαιότητα, δεν ήταν απλοί συμμετέχοντες σε αντιδιαδηλώσεις, υπάρχουν υπόνοιες ότι συνδέονται με εγκληματικές συμμορίες».

Βίαια επεισόδια σε πόλεις της Σουηδίας σε διαδηλώσεις αντιμουσουλμάνων με τελετές καψίματος του Κορανίου.

Ο Παλουντάν είχε λάβει άδεια για την πραγματοποίηση έξι συγκεντρώσεων τις ημέρες του Πάσχα των καθολικών. Σε κάθε μία από τις διαδηλώσεις στις πόλεις Λινκέπινγκ, Στοκχόλμη, Ερεμπρο, Νόρσεπινγκ και Μάλμο έλαβαν μέρος περίπου 200 άτομα. Ο Δανός Παλουντάν, ιδρυτής του κόμματος «Σκληρή Γραμμή», έχει λάβει σουηδική υπηκοότητα και ετοιμάζεται να κατεβεί στις σουηδικές εκλογές.

Η αστυνομία του Νόρσεπινγκ ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικοί είχαν ρίξει «αρκετές προειδοποιητικές βολές» καθώς δέχονταν επίθεση. «Τρία άτομα φαίνεται ότι τραυματίστηκαν από εξοστρακισμούς και τώρα βρίσκονται στο νοσοκομείο. Και οι τρεις έχουν συλληφθεί με την υποψία της διάπραξης αξιόποινων πράξεων».

Πηγή: D.W., THE GUARDIAN, SVT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή