Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα στο τελευταίο οχυρό της Μαριούπολης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα στο τελευταίο οχυρό της Μαριούπολης

Σύνοψη της 55ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταιγισμός πυρών από το Ρωσικό στρατό στο εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης, Azovstal, όπου έχουν βρει καταφύγιο οι εναπομείναντες Ουκρανοί υπερασπιστές της πόλης. Η Μόσχα γνωρίζει ότι αν πέσει το τελευταίο οχυρό, το εμβληματικό λιμάνι της Αζοφικής, η μαρτυρική πόλη που βρίσκεται σε ασφυκτική πολιορκία για εβδομάδες, θα τεθεί υπό τον έλεγχο της. Η Ρωσία έδωσε μάλιστα νέο τελεσίγραφο σε όσους βρίσκονται στο εργαστάσιο να το εκκενώσουν την Τετάρτη.

Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας και εξελίσσεται ισχυρή επίθεση. Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, από το περασμένο Σαββατοκύριακο οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς μέσα στον αστικό ιστό, πολλαπλασιάζοντας τους θανάτους αμάχων. 

«Μια άλλη φάση αυτής της επιχείρησης ξεκινά τώρα», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις πυροβολικού έπληξαν εκατοντάδες ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους. Σύμφωνα με τους New York Times, στόχευσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Ντονμπάς και στο Μικολάιβ, το βασικό προπύργιο στο δρόμο προς το λιμάνι της Οδησσού.

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Ρωσία έχει ήδη στείλει 11 ακόμη τάγματα στην Ουκρανία, πρόσθετες δυνάμεις που πιθανόν να περιλαμβάνουν 8.000 έως 11.000 στρατιώτες. Έχει επίσης δεκάδες χιλιάδες σε εφεδρεία βόρεια της Ουκρανίας, οι οποίοι ανεφοδιάζονται και είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. 

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έπλητταν στόχους κατά μήκος ενός μεγάλου τόξου στα ανατολικά, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η ουκρανική κυβέρνηση είπε ότι οι μάχες κατέστησαν αδύνατη την εκκένωση αμάχων, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες παγιδευμένους.

«Ένα πολύ μεγάλο μέρος ολόκληρου του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτή την επίθεση», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι, για να προσθέσει: «Όσοι Ρώσοι στρατιώτες κι αν οδηγηθούν εκεί, θα πολεμήσουμε».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα στο τελευταίο οχυρό της Μαριούπολης-1
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Σύνοψη της 55ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Νέο τελεσίγραφο από Μόσχα την Τετάρτη. «Θα τηρήσει κατάπαυση του πυρός γύρω από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη» σύμφωνα με ρωσικά κρατικά ΜΜΕ, που επικαλούνται ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας.
  • Η περιοχή έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 1.000 άμαχοι βρίσκονται στις εγκαταστάσεις. Ρωσικά κρατικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι περίπου 120 άμαχοι διέφυγαν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων. Οι Ουκρανοί μαχητές, που παραμένουν ως οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης, αρνήθηκαν να αποχωρήσουν.
  • Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο στόχος της νέας επίθεσης της Ρωσίας στην ανατολικό τμήμα είναι να καταλάβει όλες τις περιοχές στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ, να δημιουργήσει μία χερσαία γέφυρα με την Κριμαία και να καταστρέψει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Οι άμαχοι στο Λουγκάνσκ κλήθηκαν να απομακρυνθούν καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις «έχασαν» τον έλεγχο της πόλης Κρεμίννα κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών.
  • Ο δήμαρχος του Χαρκόβου, Ιγκόρ Τερέχοφ, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποδυθεί σε έναν «ασταμάτητο βομβαρδισμό σε αστικές περιοχές» από την Κυριακή. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν.
  • Η Ρωσία παρέδωσε 60 στρατιώτες και 16 πολίτες στην Ουκρανία στην πέμπτη τέτοια ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας.
  • Οι ΗΠΑ θα στείλουν περισσότερα συστήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με ηγέτες συμμαχικών χωρών.
  • Η Ε.Ε. προανήγγειλε νέο κύκλο κυρώσεων. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσε ότι το μπλοκ επεξεργάζεται λεπτομέρειες ενός εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
  • Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς υπογράμμισε ότι οι σύμμαχοι συνεργάζονται για να παράσχουν περισσότερη οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς και αντιαρματικών και όπλων αεράμυνας.
  • Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, επιβεβαίωσε ότι έχουν παρασχεθεί στην Ουκρανία επιπλέον αεροσκάφη και ανταλλακτικά για την επισκευή του κατεστραμμένου εξοπλισμού. Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει αεροσκάφη στο Κίεβο.
  • Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για παγκόσμια ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της σύγκρουσης με έναν σεισμό. Το Ταμείο αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,6% τόσο το 2022 όσο και το 2023, μια απότομη επιβράδυνση από την ανάπτυξη 6,1% το 2021.
  • «Τι κόστισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία; Μια κρίση πάνω από μια κρίση, με καταστροφικό ανθρώπινο κόστος και μια τεράστια οπισθοδρόμηση για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες κάλεσε για τετραήμερη κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια του Ορθόδοξου Πάσχα προκειμένου να επιτραπεί στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες.
  • «Φυσικά υπάρχουν ανόητοι που σχεδιάζουν το “Ζ”, αλλά το 10% οποιασδήποτε χώρας είναι ανόητοι. Το 90% των Ρώσων είναι ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο! Σταματήστε αυτή τη σφαγή», δήλωσε ο Ρώσος μεγιστάνας, Ολέγκ Τινκοβ.

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από την 55η ημέρα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα στο τελευταίο οχυρό της Μαριούπολης-2
EPA

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή