Τσόπστικς που δίνουν γεύση

ΤΟΚΙΟ. Ηλεκτρικά ξυλάκια φαγητού –γνωστά σε όλο τον κόσμο ως τσόπστικς– ικανά να κάνουν το φαγητό πιο νόστιμο και πιο αλμυρό δημιούργησαν Ιάπωνες επιστήμονες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα επιτρέψει σε ανθρώπους που ακολουθούν δίαιτες να περιορίσουν τη λήψη νατρίου, χωρίς παράλληλα να θυσιάσουν τη γεύση των εδεσμάτων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Ηλεκτρικά ξυλάκια φαγητού –γνωστά σε όλο τον κόσμο ως τσόπστικς– ικανά να κάνουν το φαγητό πιο νόστιμο και πιο αλμυρό δημιούργησαν Ιάπωνες επιστήμονες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα επιτρέψει σε ανθρώπους που ακολουθούν δίαιτες να περιορίσουν τη λήψη νατρίου, χωρίς παράλληλα να θυσιάσουν τη γεύση των εδεσμάτων.

Οι χρήστες των καινοτόμων σκευών συνδέουν το ένα ξυλάκι σε ελεγχόμενο από υπολογιστή εξάρτημα, που προσαρμόζεται στον καρπό. Η συσκευή αυτή παράγει χαμηλής τάσης ηλεκτρικό φορτίο, το μήκος κύματος του οποίου προσελκύει ιόντα νατρίου στο φαγητό και τα έλκει προς τα ξυλάκια και τη γλώσσα του χρήστη, κάνοντας το φαγητό να μοιάζει πιο αλμυρό, παρότι περιέχει λιγότερο νάτριο.

Κατά τη διάρκεια δοκιμών σε ανθρώπους που ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε νάτριο, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τα φαγητά τούς φαίνονταν να είναι καλά αλατισμένα, χάρη στα ηλεκτρικά τσόπστικς, ακόμη και όταν τα εδέσματα περιείχαν 30% λιγότερο αλάτι από ό,τι μια κανονική μερίδα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα. «Η συσκευή μας είναι ικανή να ενισχύσει τη γεύση άλατος κατά μιάμιση φορά», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μέιτζι, Χομέι Μιγιασίτα, η ομάδα του οποίου κατασκεύασε την πρωτότυπη συσκευή σε συνεργασία με την ιαπωνική ζυθοποιία Kirin.

Οθόνη που τη γλείφεις

Νωρίτερα φέτος, το εργαστήριο του καθηγητή Μιγιασίτα πραγματοποίησε μία ακόμη έρευνα στον κόσμο της γαστρονομίας, δημιουργώντας πειραματική οθόνη τηλεόρασης, την οποία οι χρήστες μπορούν να γλείψουν. Η επαναστατική οθόνη έχει τη δυνατότητα να μιμηθεί τη γεύση περισσότερων των 20 εδεσμάτων.

Ηλεκτρονικά ξυλάκια φαγητού έχουν την ιδιότητα να κάνουν το γεύμα να μοιάζει πιο αλμυρό και να είναι πιο νόστιμο.

Η παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα και ιδίως ορισμένα από τα υλικά της, όπως το μίζο (προϊόν ζύμωσης σόγιας και φασολιών) και η σάλτσα σόγιας, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι. Ο μέσος ενήλικος Ιάπωνας καταναλώνει 10 γραμμάρια άλατος την ημέρα – όγκος διπλάσιος από εκείνον που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Για να προλάβουμε την εμφάνιση νόσων που προκαλούνται ή ευνοούνται από τις κακές διατροφικές συνήθειες, πρέπει να μειώσουμε δραστικά τη λήψη αλατιού από τον οργανισμό μας. Αν προσπαθήσουμε να αποφύγουμε το αλάτι με τους συμβατικούς τρόπους, θα πρέπει να αποκλείσουμε τα αγαπημένα μας εδέσματα από το μενού μας και να συνηθίσουμε να τρώμε άγευστο φαγητό», επισημαίνει η ερευνήτρια Αϊ Σάτο.

Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και να ενισχύσει τις πιθανότητες εμφράγματος, καρδιακών νόσων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Το 2013, ο ΠΟΥ υιοθέτησε σύσταση προς τους κατοίκους του πλανήτη προκειμένου η κατανάλωση αλατιού να περιορισθεί κατά 30%. Οι ιατροί του Οργανισμού εκτιμούν πως 2,5 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν κάθε χρόνο εάν η παγκόσμια πρόσληψη άλατος από τους ανθρώπους μειωνόταν στα συστηνόμενα όρια.

Το υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας συστήνει η ημερήσια πρόσληψη νατρίου να μην ξεπερνά τα 8 γραμμάρια για τους άνδρες και τα 7 για τις γυναίκες. Τα ηλεκτρικά τσόπστικς αναμένεται να πωλούνται στα καταστήματα εντός του προσεχούς έτους.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή