Μπόρις Τζόνσον: Τεστ «επιβίωσης» οι τοπικές εκλογές της 5ης Μαΐου

Μπόρις Τζόνσον: Τεστ «επιβίωσης» οι τοπικές εκλογές της 5ης Μαΐου

Τα ποσοστά που θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν οι Τόρις αναμένεται να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό μέλλον του ιδίου του Μπόρις Τζόνσον. Πρόκειται, άλλωστε, για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο έπειτα από το σκάνδαλο partygate.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ψηφοφόροι του Ηνωμένου Βασιλείου προσέρχονται στις κάλπες την Πέμπτη, 5 Μαΐου, για να εκλέξουν περισσότερους από συνολικά 6.000 δημοτικούς συμβούλους, δημάρχους και τοπικούς αξιωματούχους σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία. Τα ποσοστά των Τόρις αναμένεται να κρίνουν, εκτός όλων των άλλων, και το πολιτικό μέλλον του ιδίου του Μπόρις Τζόνσον.

Η αναμέτρηση της 5ης Μαΐου ξεχωρίζει, άλλωστε, και ως η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται στη χώρα έπειτα από την ανάδυση του σκανδάλου partygate με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Βρετανό πρωθυπουργό.

«Μια πανωλεθρία για τους Συντηρητικούς στις τοπικές εκλογές της 5ης Μαΐου θα μπορούσε να επιτείνει τα προβλήματα για τον Τζόνσον», όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

«Οι εκλογές πρόκειται να αντιμετωπιστούν ως δοκιμασία για την ηγεσία του Μπόρις Τζόνσον μετά το σκάνδαλο Partygate και τον χειρισμό της κρίσης του κόστους διαβίωσης από την κυβέρνηση. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Εργατικοί έχουν ένα μικρό προβάδισμα έναντι των Συντηρητικών», σημειώνει σε ανάλυσή του ο Guardian.

Αλλά και πέρα από τις δημοσκοπήσεις, υπενθυμίζεται πως εντός του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος υπάρχουν πολιτικοί (όπως ο Μαρκ Χάρπερ για παράδειγμα) που συνεχίζουν να ζητούν, και μάλιστα δημόσια, από τον Τζόνσον να παραιτηθεί.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η μητροπολιτική αστυνομία έκανε γνωστό πως αναβάλλει για μετά από τις 5 Μαΐου τις όποιες νέες ανακοινώσεις της αναφορικά με τα αποτελέσματα των ερευνών που συνεχίζονται για το partygate.

Ακόμη και αυτή η μέχρι νεοτέρας «σιωπή» είναι αμφίβολο, ωστόσο, εάν θα μπορούσε να ευνοήσει τον Τζόνσον στον οποίο έχει ήδη επιβληθεί ένα πρόστιμο (και ενδέχεται να επβληθούν κ.ά.). Στην πλειονότητά τους άλλωστε οι Βρετανοί (βλ. δημοσκόπηση YouGov) θεωρούν πως εκείνος είπε εν γνώσει του ψέματα για τα «πάρτι» που είχαν λάβει χώρα στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο την περίοδο της πανδημίας.          

Με πληροφορίες από AFP, the Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή