Ιερουσαλήμ, εν μέσω κυκλώνα το τέμενος Αλ Ακσά

Ιερουσαλήμ, εν μέσω κυκλώνα το τέμενος Αλ Ακσά

Νέα ένταση Ισραήλ - Παλαιστινίων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι πού θα φθάσουν οι αντιδράσεις των Παλαιστινίων και των αραβικών χωρών; Θα κατορθώσει η κυβέρνηση του Ισραήλ να συγκρατήσει τα πιο ακραία εβραϊκά στοιχεία από το να τινάξουν τις εύθραυστες ισορροπίες στον αέρα; Η ίδια η κυβέρνηση θα επιβιώσει;

Ο πρόσφατος γύρος εντάσεων στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη οδήγησε, την προηγούμενη Πέμπτη, σε εκτόξευση πυραύλων προς το νότιο Ισραήλ από ομάδες από τη Γάζα και βομβαρδισμούς στρατιωτικών στόχων από την ισραηλινή αεροπορία. Αυτή η ανταλλαγή πυρών ήταν περιορισμένης κλίμακας, αλλά οι φόβοι για διολίσθηση σε ευρύτερη σύγκρουση παραμένουν.

Την τελευταία δεκαετία, όλο και περισσότεροι Εβραίοι επισκέπτονται το τέμενος Αλ Ακσά, τον τρίτο ιερότερο χώρο για τη μουσουλμανική θρησκεία, μια ενέργεια που οι μουσουλμάνοι χαρακτηρίζουν προκλητική, ιερόσυλη και αντίθετη με τις συμφωνίες για το καθεστώς του τεμένους. Την προπερασμένη Παρασκευή, ημέρα προσευχής των μουσουλμάνων, έγιναν σοβαρότατα επεισόδια στο τέμενος, καθώς εκατοντάδες μουσουλμάνοι είχαν διανυκτερεύσει σε αυτό ώστε να αποτρέψουν την πρωινή έλευση ομάδας ακραίων Εβραίων. Η ισραηλινή αστυνομία επενέβη στον χώρο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες συλλήψεις και τραυματισμούς, ενώ νέα, μικρότερης έντασης, επεισόδια σημειώθηκαν την Κυριακή.

Ο επικεφαλής του μουσουλμανικού κόμματος Ράαμ, Μανσούρ Αμπάς, ανέστειλε τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση του Ναφτάλι Μπένετ, μια κίνηση, προς το παρόν, συμβολική.

Η υπόθεση έχει συσπειρώσει τα μουσουλμανικά κράτη της περιοχής, ακόμη και αυτά που έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας έκανε λόγο για «παράνομες προκλητικές ενέργειες» και την ανάγκη «να γίνει σεβαστό από το Ισραήλ το ιστορικό και νομικό status quo». Η κυβέρνηση του Ισραήλ έκανε λόγο για απόπειρες «εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών στοιχείων, όπως η Χαμάς, να βάλουν φωτιά στην περιοχή» και υποστήριξε ότι «η εδαφική κυριαρχία του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσά του, είναι η εγγύηση για την ελεύθερη λατρεία όλων των θρησκειών στην πόλη».

Ομως, στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάθε βίντεο Ισραηλινού αστυνομικού που συγκρούεται με πιστό μουσουλμάνο κινδυνεύει να προκαλέσει ανάφλεξη, ενώ το κόμμα Ράαμ, το πρώτο μουσουλμανικό κόμμα που μετέχει σε ισραηλινή κυβέρνηση, είναι παγιδευμένο. Ο επικεφαλής του, Μανσούρ Αμπάς, ανέστειλε τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση του Ναφτάλι Μπένετ, μια κίνηση που σε πρώτη φάση είναι συμβολική, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει συμβολική εάν το πασχαλινό διάλειμμα των εργασιών της Κνέσετ λήξει πριν εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Η κυβέρνηση Μπένετ, πάντως, αποδίδει το κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων που εκδηλώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε μεμονωμένους δράστες και εκτιμά πως δεν αποτελεί σημάδι έναρξης μαζικής εξέγερσης.

Πηγή: HAARETZ, AL-MONITOR

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή