Σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου: Έξαρση βίας μετά τα επεισόδια στην Ιερουσαλήμ

Σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου: Έξαρση βίας μετά τα επεισόδια στην Ιερουσαλήμ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από την επικράτεια του Λιβάνου έπεσε σε άδειο χωράφι στο Ισραήλ και το ισραηλινό πυροβολικό ανταπέδωσε βάλλοντας εναντίον της περιοχής από όπου προήλθε, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Η σπάνια έξαρση της βίας στα σύνορα των δύο κρατών ακολουθεί τα επανειλημμένα επεισόδια του τελευταίου δεκαπενθημέρου μεταξύ Παλαιστινίων και των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, που προκάλεσε οργή στον αραβικό κόσμο και ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.

Μικρές ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στον Λίβανο προχωρούν σε σποραδικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ κατά διαστήματα.

Το ισραηλινό γενικό επιτελείο ανέφερε ότι δεν ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας και δεν κηρύχθηκε συναγερμός εξαιτίας της εκτόξευσης της ρουκέτας. Το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος δεν ενεργοποιείται κατ’ ανάγκη για να αναχαιτίσει και να καταστρέψει ρουκέτες εάν δεν απειλούν να πλήξουν κατοικημένες περιοχές ή στρατιωτικές θέσεις.

Σε αντίποινα για την επίθεση, το ισραηλινό πυροβολικό έβαλε στο στόχαστρο την τοποθεσία από όπου έγινε η εκτόξευση, σημείωσε το επιτελείο μέσω Twitter, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ισπανός υποστράτηγος Αρόλδο Λάθαρο Σάενθ, ο διοικητής της μεταβατικής ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), απευθύνει έκκληση για «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση», ανέφεραν οι υπηρεσίες του μέσω Twitter.

Στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ επικρατεί σχετική ηρεμία μετά τον πόλεμο στον οποίο ενεπλάκη ο ισραηλινός στρατός το 2006 με τη Χεζμπολάχ, το σιιτικό κίνημα η ένοπλη πτέρυγα του οποίου έχει πρακτικά τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος του νοτίου Λιβάνου και διαθέτει μεγάλο οπλοστάσιο αρκετά προηγμένων πυραύλων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 61η ημέρα της ρωσικής εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή