Τζούλιαν Ασάνζ: Να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ καλεί τη Βρετανία η σύζυγός του

Τζούλιαν Ασάνζ: Να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ καλεί τη Βρετανία η σύζυγός του

Για τη Στέλλα Ασάνζ, η τύχη του συζύγου της είναι «εντελώς πολιτικό» ζήτημα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μην εφαρμοστεί η απόφαση της δικαιοσύνης για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση η σύζυγός του ιδρυτή των WikiLeaks, Στέλλα Ασάνζ, μιας και κρίνει πως η τύχη του εξαρτάται πλέον από μια «πολιτική απόφαση» που «θα έχει αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη».

Υπενθυμίζουμε πως την περασμένη Τετάρτη, η βρετανική δικαιοσύνη έδωσε επίσημα πράσινο φως για την παράδοση του 50χρονου Αυστραλού στις αμερικανικές αρχές, οι οποίες θέλουν να τον δικάσουν για κατασκοπεία, εξαιτίας της δημοσιοποίησης χιλιάδων εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων κυρίως για την αμερικανική δραστηριότητα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Η απόφαση για το αν η διαταγή έκδοσης θα προχωρήσει βρίσκεται στα χέρια της υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ.

«Έχουμε τέσσερις εβδομάδες προθεσμία για να διαβιβάσουμε τις παρατηρήσεις μας στην Πρίτι Πατέλ προτού πάρει την απόφασή της. Αν υπογράψει τη διαταγή […] είμαστε σε θέση να ασκήσουμε έφεση για θεμελιώδη ζητήματα για τα οποία δεν έχει ακόμη ασκηθεί έφεση, όπως η ελευθεροτυπία ή το πολιτικό κίνητρο της δίωξης», εξήγησε η Στέλλα Ασάνζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο διαδήλωσης για να υποστηριχθεί ο σύζυγός της στις Βρυξέλλες.

«Οι λόγοι που μπορεί να ασκηθεί έφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ περιορισμένοι, ενώ η συμφωνία έκδοσης γέρνει πολύ την πλάστιγγα υπέρ των ΗΠΑ, χωρίς να επιτρέπει την εξέταση των αμερικανικών κατηγοριών […]. Θα φτάσουμε ως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αν χρειαστεί», πρόσθεσε η νοτιοαφρικανή νομικός.

Τζούλιαν Ασάνζ: Να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ καλεί τη Βρετανία η σύζυγός του-1
Η σύζυγος του Τζούλιαν Ασάνζ, Στέλλα Ασάνζ. Φωτ.: AP Photo/Alastair Grant

«Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα: διακυβεύεται η καρδιά των δημοκρατικών αξιών· αυτό που θα αποφασιστεί θα έχει αντίκτυπο σε όλη τον κόσμο, για τους δημοσιογράφους, παντού στην Ευρώπη», επέμεινε, κρίνοντας ότι έχει ανοίξει «παράθυρο» για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και για να εκτιμηθούν στο Λονδίνο «τα πολιτικά επιχειρήματα».

Σε περίπτωση καταδίκης του για κατασκοπεία, ο κ. Ασάνζ διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών. Παραμένει φυλακισμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού η τότε κυβέρνηση του Ισημερινού ανακάλεσε το πολιτικό άσυλο που του είχε δώσει για επτά χρόνια, και φυλακίστηκε.

Για τη Στέλλα Ασάνζ, η τύχη του συζύγου της είναι «εντελώς πολιτικό» ζήτημα.

Για να μη δυσαρεστήσει την Ουάσινγκτον, το Λονδίνο «περιορίστηκε να λέει πως θα άφηνε τη δικαιοσύνη να αποφασίσει. Τώρα που το δικαστήριο επιβεβαίωσε τη διαταγή έκδοσης, δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόσχημα: η βρετανική κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει μόνη τις επόμενες εβδομάδες αν θα εκδοθεί η Τζούλιαν», υπογράμμισε.

Ενώ «η βρετανική κυβέρνηση […] καταδικάζει τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», καλείται «να δείξει αν είναι έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση ενός δημοσιογράφου επειδή κατήγγειλε εγκλήματα πολέμου», παρατήρησε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 61η ημέρα της ρωσικής εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή