Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 62η ημέρα της ρωσικής εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-όλες-οι-εξελίξε-561827398
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 62η ημέρα της ρωσικής εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
22:46

Ο Λευκός Οίκος δεν περιμένει έλλειψη τροφίμων στις ΗΠΑ λόγω της εισβολής στην Ουκρανία

22:45

«Ο,τι χτίζαμε στη Μαριούπολη, τα γκρεμίζουν οι Ρώσοι»

«Αρκετούς Ελληνες υποχρέωσαν οι Ρώσοι να φύγουν προς τη Ρωσία. Τους έστειλαν κάπου πίσω από τα Ουράλια, χωρίς να έχουμε άλλες πληροφορίες για την τύχη τους».

22:45

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα και στη Βουλγαρία

Η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική Bulgargaz ότι θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου από την Τετάρτη, εφόσον δεν πληρώσει για τις προμήθειες βάσει του νέου ρωσικού διατάγματος που εκδόθηκε στα τέλη Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.

21:53

Τζέφρεϊ Μάνκοφ στην «Κ»: Η Τουρκία θα διαλέξει πλευρά, αυτή του νικητή

Η Τουρκία θα εξαντλήσει τα περιθώρια τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από τη Ρωσία για να διατηρήσει τη φιλοδοξία της ως ανεξάρτητης περιφερειακής δύναμης, τονίζει στην «Κ» ο διακεκριμένος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ, Τζέφρεϊ Μάνκοφ.

21:49

Πολωνία: Καθησυχαστική η κυβέρνηση μετά τη ρωσική ανακοίνωση για διακοπή της ροής

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος.

21:22

Πούτιν: Οι συνομιλίες με την Ουκρανία πέτυχαν «σοβαρή πρόοδο», αλλά οι ισχυρισμοί για την Μπούτσα το άλλαξαν «δραστικά»

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία κατάφεραν να επιτύχουν μια «σοβαρή πρόοδο» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, αλλά η κατάσταση άλλαξε «δραματικά» μετά τις κατηγορίες κατά της Ρωσίας για εγκλήματα στην ουκρανική πόλη Μπούτσα.

«Στην Κωνσταντινούπολη, καταφέραμε να επιτύχουμε πρόοδο, επειδή οι Ουκρανοί συνάδελφοί μας δεν συνέδεσαν τις απαιτήσεις ασφάλειας, διεθνούς ασφάλειας της Ουκρανίας, με μια τέτοια έννοια όπως τα διεθνώς αποδεκτά σύνορα της Ουκρανίας… Αλλά, δυστυχώς, μετά την επίτευξη συμφωνιών δείξαμε ξεκάθαρα τις προθέσεις να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αντιμετωπίσαμε μια πρόκληση στην Μπούτσα, με την οποία ο ρωσικός στρατός δεν έχει καμία σχέση», είπε ο Πούτιν, μιλώντας μαζί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στη Μόσχα.

«Και η θέση των διαπραγματευτών μας από την Ουκρανία για μια περαιτέρω διευθέτηση, άλλαξε δραματικά μετά από αυτό. Αποχώρησαν από τις προηγούμενες προθέσεις τους να παραμερίσουν τα ζητήματα των εγγυήσεων ασφαλείας και τα εδάφη της Κριμαίας, της Σεβαστούπολης και των δημοκρατιών του Ντονμπάς. Απλώς τα παράτησαν», συνέχισε.

Ο Γκουτέρες είπε ότι πρότεινε τη δημιουργία μιας τριμερούς ανθρωπιστικής ομάδας μεταξύ του ΟΗΕ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τον συντονισμό της συνεργασίας στους διαδρόμους εκκένωσης στην Ουκρανία.

21:12

ΟΗΕ: Κατ' αρχήν συμφωνία Πούτιν στη συμμετοχή των ΗΕ και του ΔΕΣ στην εκκένωση αμάχων από το Αζόφσταλ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε «κατ' αρχήν» στη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής για τον Ερυθρό Σταυρό στην εκκένωση πολιτών από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πούτιν την Τρίτη στη Μόσχα.

Ο Γκουτέρες «επανέλαβε επίσης τη θέση των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία, και συζήτησαν τις προτάσεις για ανθρωπιστική βοήθεια και εκκένωση αμάχων από ζώνες συγκρούσεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Βαθιά ανήσυχος για την ανθρωπιστική κατάσταση εμφανίστηκε ο Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τη συνάντηση του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στη Μόσχα.

Είπε στον Ρώσο πρόεδρο ότι η εισβολή στην Ουκρανία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το καταστατικό του καταστατικού του ΟΗΕ. Δήλωσε ότι ανησυχεί βαθιά για την ανθρωπιστική κατάσταση και πρόσθεσε ότι ήθελε να δημιουργήσει μια νέα ομάδα που θα αποτελείται από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τον ΟΗΕ για να συντονίσει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων.

21:04

Ρωσία - Υπουργείο Άμυνας: Η Ουκρανία έχασε όλο τον έλεγχο της Χερσώνας και κομμάτια από τρεις ακόμα περιοχές

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του «απελευθέρωσαν» ολόκληρη την περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου που είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν καταλάβει τμήματα των περιοχών Ζαπορίζια και Μικολάιβ, καθώς και μέρος του Χαρκόβου.

20:47

Το Σχέδιο Β του Πούτιν ξεκίνησε

Η καθοριστική μάχη για το Ντονμπάς δεν θα θυμίζει ό,τι είδαμε έως τώρα.

20:45

Ο Ιωάννης Δαγκλής στην «Κ»: O πόλεμος «περνάει» στο Διάστημα

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, Ιωάννης Δαγκλής, μιλάει στην «Κ» για τις συνέπειες του Ουκρανικού.

20:45

Ρωσικό φυσικό αέριο: Προς πλήρη διακοπή της παροχής στην Πολωνία

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Πολωνία προτίθεται να υλοποιήσει από αύριο η Ρωσία. Η είδηση, την οποία μετέδωσε ο πολωνικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Onet.pl, που επικαλέστηκε ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, οδήγησε σε άλμα 17% στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από την PGNiG, τον μεγαλύτερο πάροχο φυσικού αερίου στην πολωνική αγορά. Νωρίτερα, το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι η Πολωνία είχε σταματήσει να παραλαμβάνει αέριο από τον αγωγό Yamal-Europe από νωρίς χθες το πρωί.

 

20:31

Πούτιν: Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι «περίπλοκη» και «τραγική»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συνομιλώντας με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Μόσχα, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Μαριούπολη ως «τραγική».

«Η κατάσταση είναι περίπλοκη εκεί και τραγική. Αλλά είναι απλό, πραγματικά. Μίλησα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν σήμερα, είπε ότι στρατιωτικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνταν εκεί. Όχι, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τελείωσαν εκεί. Δεν υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη», τόνισε.

Τα σχόλια Πούτιν έρχονται μετά τις κατηγορίες της Ουκρανίας, ότι η Ρωσία βομβαρδίζει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο έξω από την πολιορκημένη πόλη. Ο Ρώσος ηγέτης κατηγόρησε τους Ουκρανούς μαχητές ότι «κρύβονται πίσω από αμάχους στα χαλυβουργεία του Azovstal» και υπογράμμισε ότι «το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς είναι να τους απελευθερώσει».

Απευθυνόμενος στον Γκουτέρες, επισήμανε: «Μιλάτε για τους ρωσικούς ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ότι δεν λειτουργούν. Όχι, σας είπαν ψέματα. Δουλεύουν με το σύστημά μας».

Πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έφυγαν από τη Μαριούπολη που ήταν «ελεύθεροι να πάνε οπουδήποτε». «Κάποιοι θέλουν να πάνε στη Ρωσία, κάποιοι στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.

20:16

Μπλίνκεν: Ο Πούτιν δεν είναι σοβαρός στις προθέσεις του να διαπραγματευτεί

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι «σοβαρός» στις προθέσεις του να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία για να τερματιστεί ο πόλεμος, ήταν η εκτίμηση που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. 

«Δεν έχουμε δει κάποια ένδειξη έως σήμερα ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι σοβαρός σχετικά με τη διεξαγωγή σημαντικών διαπραγματεύσεων», είπε ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. 

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τις ουκρανικές αρχές στις διπλωματικές προσπάθειές τους να διαπραγματευτούν μια ειρηνευτική συμφωνία, συμπλήρωσε, εξηγώντας πως «στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουν τη δυνατότητα να αποκρούσουν τη ρωσική επιθετικότητα και να ενισχύσουν τη θέση τους σε ένα ενδεχόμενο τραπέζι διαπραγματεύσεων».

Ο Μπλίνκεν απάντησε στον γερουσιαστή Ραντ Πολ, έναν Ρεπουμπλικάνο που αντιτίθεται στην παρεμβατική πολιτική των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν ότι συνέβαλε στην απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία «διατυμπανίζοντας (την ιδέα) μιας ένταξης της Ουκρανίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ».

Όμως, για τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, είναι σαφές, συζητώντας με τη Ρωσία πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, ότι οι επικρίσεις του Πούτιν σχετικά με την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ ήταν ένα πρόσχημα. «Προσπαθήσαμε να συζητήσουμε σοβαρά με (τους Ρώσους) σχετικά με αυτά τα θέματα», εξήγησε. 

«Είναι απολύτως σαφές, σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του προέδρου Πούτιν, ότι αυτό δεν είχε να κάνει ποτέ με μια ενδεχόμενη είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά επειδή πίστευε πάντα ότι η Ουκρανία δεν αξίζει να είναι μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα», πρόσθεσε. 

19:56

Πούτιν: Οι συζητήσεις με την Ουκρανία συνεχίζονται σε διαδικτυακή μορφή

«Ελπίζω ότι οι συζητήσεις με την Ουκρανία θα έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

19:48

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρνείται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε «πόλεμο διά αντιπροσώπων» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατράπηκε σε πόλεμο διά αντιπροσώπων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, αρνήθηκε ότι ήταν και είπε ότι είναι «ξεκάθαρα ο αγώνας της Ουκρανίας».

«Οι Ουκρανοί αγωνίζονται εκεί για να προστατεύσουν την κυριαρχία τους», είπε.

19:34

Μπλίνκεν: Τα όπλα στην Ουκρανία φτάνουν μέσα σε 72 ώρες

«Τα όπλα των ΗΠΑ μεταφέρονται πιο γρήγορα από ποτέ προς την Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Τζ. Μπλίνκεν στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Εκεί που κάποτε χρειάστηκαν εβδομάδες από τη στιγμή της προεδρικής εντολής, είπε, «τώρα, συχνά είναι 72 ώρες».

19:26

«Η Ουκρανία οδεύει προς διαμελισμό σε πολλά κράτη»

«Η Ουκρανία οδεύει προς έναν διαμελισμό πολλών κρατών λόγω των πολιτικών της Δύσης και της κυβέρνησης στο Κίεβο», δήλωσε σύμμαχος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε συνέντευξή του στη ρωσική κυβερνητική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, ο Νικολάι Πατρούσεφ ισχυρίστηκε ότι τα βήματα που έγιναν από τη Δύση οδηγούν στη διάλυση της Ουκρανίας.

Ο γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, είπε: «Χρησιμοποιώντας τους κολλητούς τους στο Κίεβο, οι Αμερικανοί, σε μια προσπάθεια να καταστείλουν τη Ρωσία, αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν αντίποδα της χώρας μας, επιλέγοντας κυνικά την Ουκρανία για αυτό, προσπαθώντας να διχάσουν ένα λαό. Το αποτέλεσμα της πολιτικής της Δύσης και του καθεστώτος στο Κίεβο μπορεί να είναι μόνο η διάσπαση της Ουκρανίας σε πολλά κράτη».

Το SkyNews σχολιάζει ότι οι δηλώσεις αυτές συνιστούν την τελευταία ένδειξη ότι η Μόσχα -παρά το γεγονός ότι είπε στην αρχή του πολέμου ότι δεν είχε καμία πρόθεση να καταλάβει την Ουκρανία- σκοπεύει να διαμελίσει τη χώρα.

19:16

Ουκρανικό ΥΠΕΞ: Αεροπορικές επιδρομές στο Αζόφσταλ

«Οι θηριωδίες της Ρωσίας στη Μαριούπολη είναι τρομακτικές. Σήμερα, η Ρωσία πραγματοποίησε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στη χαλυβουργία Azovstal, η οποία παραμένει καταφύγιο για πολλούς κατοίκους της Μαριούπολης», σημειώνει το Ουκρανικό ΥΠΕΞ.

19:11

Η Ρωσία εγείρει το φάσμα της πυρηνικής σύγκρουσης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τη Δύση ότι πιέζει την ουκρανική κυβέρνηση να σαμποτάρει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, τηρώντας μια σκληρή γραμμή μια ημέρα αφότου προειδοποίησε για έναν «σοβαρό, πραγματικό» κίνδυνο πυρηνικού πολέμου.

Η Ρωσία έχει κλιμακώσει τη ρητορική της καθώς τα στρατεύματά της δεν μπόρεσαν να επιτύχουν γρήγορες επιτυχίες στο έδαφος στην ανατολική Ουκρανία, ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο έχουν σταματήσει.

Στη Μόσχα, μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι η Ουκρανία «δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για διαπραγματεύσεις» και ότι είχε πιεστεί από τη Δύση να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει στρατιωτικά. «Θα συνεχίσουν αυτή τη γραμμή γεμίζοντας την Ουκρανία με όπλα», είπε αναφερόμενος στις προσπάθειες των δυτικών χωρών να εξοπλίσουν την ουκρανική κυβέρνηση. «Αν συνεχιστεί αυτό, οι διαπραγματεύσεις δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, ο κ. Λαβρόφ έθεσε το φάσμα μιας πυρηνικής σύγκρουσης, λέγοντας ότι ενώ μια τέτοια προοπτική θα ήταν «απαράδεκτη» για τη Ρωσία, οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί επειδή το ΝΑΤΟ «εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία μέσω πληρεξουσίου που τον εξοπλίζει. Οι κίνδυνοι είναι αρκετά σημαντικοί».

18:57

Αμερικανός υπ. Άμυνας: Κανείς δεν θέλει να δει έναν πυρηνικό πόλεμο. Κανείς δεν μπορεί να τον κερδίσει

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «πρέπει να λάβει μια απόφαση για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από την αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, είπε ότι το πρώτο βήμα για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα πρέπει να γίνει από τον ίδιο τον Ρώσο ηγέτη.

«Νομίζω ότι το πρώτο βήμα είναι να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση και νομίζω ότι αυτό που πρέπει να συμβεί είναι ο κ. Πούτιν να πάρει μια απόφαση για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης. Είναι το άτομο που το ξεκίνησε. Ήταν αδικαιολόγητο και φυσικά είναι δική του απόφαση η αποκλιμάκωση και η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο υπουργός Άμυνας συνέχισε λέγοντας ότι οι σύμμαχοι «δεν έχουν χρόνο για χάσιμο» και ότι ήταν σημαντικό να «κινηθούν με ταχύτητα πολέμου», καθώς η Ουκρανία συνέχιζε τον αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας.

Μιλώντας για την πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, είπε ότι η Δύση «θα κάνει τα πάντα» ώστε η σύγκρουση «να μην ξεφύγει από τον έλεγχο».

«Πιστεύω ότι οποιαδήποτε φασαρία σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι πολύ επικίνδυνη και μη χρήσιμη», πρόσθεσε. «Κανείς δεν θέλει να δει έναν πυρηνικό πόλεμο. Κανείς δεν μπορεί να τον κερδίσει. Καθώς αναλαμβάνουμε δράση, προσέχουμε πάντα να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τη σωστή ισορροπία και ότι ακολουθούμε τη σωστή προσέγγιση. Έτσι, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να συμβούν, αλλά και πάλι νομίζω ότι είναι άχρηστο και επικίνδυνο να κροταλίζεις τα σπαθιά και να κάνεις εικασίες για τη χρήση πυρηνικών όπλων».

18:54

Πολωνικά ΜΜΕ: Διεκόπη η παροχή ρωσικού αερίου στην Πολωνία

Διεκόπη η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία, μετέδωσαν ο ιδιωτικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Polsat News και ο ιστότοπος Onet.pl, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG, η οποία αγοράζει φυσικό αέριο από την Gazprom στο πλαίσιο σύμβασης η οποία λήγει φέτος, δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με το Reuters.

18:51

Το Κρεμλίνο «παρακολουθεί στενά» τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην αποσχισθείσα από την Μολδαβία φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι τα νέα που έρχονται από την περιοχή συνιστούν λόγο σοβαρής ανησυχίας. 

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα έπρεπε να επέμβει στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το RIA. 

Στην Μολδαβία συνήλθε εκτάκτως το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, μετά τα περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, μια επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας και η καταστροφή δύο κεραιών μέσω των οποίων εκπέμπει το ρωσικό ραδιόφωνο.

18:21

Ελπίδα μέσα στα συντρίμμια

Ο Λιθουανός μουσικός Ντάριους Ματζίντας παίζει πιάνο μπροστά από την Εστία του Πολιτισμού που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας, στην πόλη Ιρπίν, έξω από το Κίεβο.

REUTERS/Mykola Tymchenko
18:14

Η Ουκρανία κατεδαφίζει μνημείο ρωσικής φιλίας στο Κίεβο

Οι ουκρανικές αρχές ξεκίνησαν την κατεδάφιση ενός μνημείου αφιερωμένου στη ρωσο-ουκρανική φιλία. Η Αψίδα Φιλίας των Λαών, η οποία βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Κιέβου, εγκαταστάθηκε το 1982 για να τιμήσει την επανένωση της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Το εμβληματικό μνημείο αποτελείται από μια αψίδα σε σχήμα ουράνιου τόξου, ένα χάλκινο άγαλμα που απεικονίζει Ρώσους και Ουκρανούς εργάτες και μια πέτρινη πλάκα από γρανίτη. Σήμερα, ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο είπε ότι η Ρωσία έχει «σημαδέψει» τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία με μια «βάρβαρη επιθυμία να καταστρέψει το κράτος μας και τους ειρηνικούς Ουκρανούς».

Είπε ότι η αποξήλωση της δομής θα ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα και η αψίδα θα μετονομαστεί.

«Αποσυναρμολογούμε οκτώ μέτρα μέταλλο της λεγόμενης "Φιλίας των Λαών". Και είναι συμβολικό - όταν προσπάθησαν να σηκώσουν το γλυπτό με γερανό, το κεφάλι ενός Ρώσου εργάτη έπεσε», έγραψε ο δήμαρχος, λέγοντας ότι ακόμη περίπου 60 μνημεία που σχετίζονται με τη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία θα κατεδαφιστούν και περισσότεροι από 460 δρόμοι θα μετονομαστούν σε όλο το Κίεβο.

18:07

Γερμανία: Δυνατότητα απαλλαγής από τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου

Η Γερμανία θα μπορούσε να απαλλαγεί από ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου σε λίγες μέρες, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, η Γερμανία εισήγαγε το 35% του πετρελαίου της από τη Ρωσία. Το υπουργείο του κ. Χάμπεκ αναζητεί από τότε εναλλακτικές πηγές άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

17:57

Η ρωσική Rosneft ζητά προπληρωμή σε ρούβλια για προϊόντα πετρελαίου

Η εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας, Rosneft, πρόσφερε προϊόντα από τα διυλιστήρια της για φόρτωση κατά τη διάρκεια του Μαΐου-Ιουνίου σε διαγωνισμό που απαιτούσε προπληρωμή σε ρούβλια, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές της αγοράς.

Καθώς η Ρωσία επιδιώκει να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Πούτιν απαίτησε από τους αγοραστές φυσικού αερίου που πωλείται από την Gazprom να πληρώσουν σε ρούβλια. Η Rosneft ακολούθησε τα ίδια βήματα και ζήτησε 100% προπληρωμή και μετατροπή της πληρωμής σε ρούβλια για τις αγορές του πετρελαίου της.

Την περασμένη εβδομάδα η Rosneft πρόσφερε 6,5 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου μέσω διαγωνισμών για φόρτωση τον Μάιο-Ιούνιο, αναζητώντας για πρώτη φορά την πλήρη προπληρωμή σε ρούβλια. Ωστόσο, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει οποιεσδήποτε πωλήσεις, καθώς οι όροι αποδείχθηκαν δύσκολο να τηρηθούν, ανέφεραν πηγές του Reuters.

Η εταιρεία έδωσε επίσης στους αγοραστές τη δυνατότητα, όπου δεν είναι δυνατό να πληρώσουν σε ρούβλια, να πληρώσουν σε γιουάν Κίνας, δολάρια ΗΠΑ, ευρώ, ντιράμ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τουρκικές λίρες, ανέφεραν οι πηγές. Αυτές οι επιλογές, ωστόσο, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και θα μπορούσαν να απορριφθούν από τη Rosneft, τόνισε το Reuters.

17:48

Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν άνοιξε σήμερα

Η Ουκρανία δεν μπόρεσε να ανοίξει κανέναν ανθρωπιστικό διάδρομο σήμερα, καθώς δεν υπήρξε διάλειμμα στις μάχες, δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας Ιρίνα Βερέστσουκ.

Οι προηγούμενοι διάδρομοι εκκένωσης, με διαφορετική επιτυχία έκαστος, επέτρεψαν σε ανθρώπους να εκκενώσουν επικίνδυνες περιοχές και να μεταφερθεί εκεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Βερέστσουκ ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να είναι ο «εμπνευστής και εγγυητής» μίας ανθρωπιστικής διαδρομής από το χαλυβουργείο Azovstal και κάλεσε τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να συνοδεύσουν τυχόν εκτοπισμένους.

17:45

Αμερικανοί διπλωμάτες επέστρεψαν στην Ουκρανία για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή

Αμερικανοί διπλωμάτες επέστρεψαν σήμερα στην Ουκρανία για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα και επικαλείται το CNN.

Οι διπλωμάτες πέρασαν στη χώρα από την Πολωνία και ταξίδεψαν στη δυτική πόλη Λβιβ. Η επίσκεψη έρχεται αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε στον Ουκρανό Πρόεδρο, ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν διπλωμάτες στη χώρα από αυτή την εβδομάδα.

17:22

Η κηδεία ενός στρατιώτη

Ο 21χρονος Ίχορ Κιχίτοβ κηδεύτηκε σήμερα. Πέθανε στις μάχες της πόλης Ποπάσνα, στην ανατολική περιοχή του Λουγκάνσκ, από πυρά του ρωσικού πυροβολικού. Στην κηδεία, ο δίδυμος αδερφός του Ίχορ, ο Χλιμπ, παρέμεινε στωικός καθώς στεκόταν πάνω από το ανοιχτό φέρετρο, συντετριμμένος, αδυνατώντας να μιλήσει.

«Είναι πραγματικά δύσκολο για αυτόν», είπε η μητέρα τους Ταμάρα Κιχίτοβα. «Γεννήθηκε 15 λεπτά μετά τον Ίχορ, αλλά τώρα είναι μόνος». Η κηδεία, που έγινε με στρατιωτικές τιμές, πραγματοποιήθηκε στο Λβιβ, αλλά επειδή η οικογένεια προέρχεται από την άλλη άκρη της χώρας, παρευρέθηκαν μόνο λίγοι φίλοι και συγγενείς.

Finbarr O'Reilly/The New York Times
Finbarr O'Reilly/The New York Times
Finbarr O'Reilly/The New York Times
17:13

Η Μόσχα επέβαλε επιπλέον πρόστιμο στο Wikimedia Foundation 

Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο ύψους 2 εκατομμυρίων ρουβλίων (26.900 δολαρίων) στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Wikimedia Foundation, στην οποία ανήκει η Wikipedia, μετά από προηγούμενη ποινή που της είχε επιβληθεί για τη μη διαγραφή άρθρων που η Ρωσία απαίτησε να αφαιρεθούν, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Η Ρωσία έχει αντιταχθεί σε άρθρα που, όπως λέει, περιέχουν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

17:01

«Η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας»

Η Ρωσία επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας και αν πέσει η Ουκρανία, τα στρατεύματα του Κρεμλίνου θα φτάσουν στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, προειδοποίησε Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε: «Η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή της Υπερδνειστερίας και υπαινίσσεται ότι η Μολδαβία πρέπει να περιμένει "καλεσμένους". Άσχημα νέα: Εάν η Ουκρανία πέσει αύριο, τα ρωσικά στρατεύματα θα βρίσκονται στις πύλες του Κισινάου. Καλά νέα: Η Ουκρανία θα διασφαλίσει σίγουρα τη στρατηγική ασφάλεια της περιοχής. Αλλά πρέπει να εργαστούμε ως ομάδα».

Νωρίτερα, δύο εκρήξεις κατέστρεψαν τις κεραίες ραδιοφώνου που εκπέμπουν ρωσικό ραδιόφωνο σε ένα χωριό στην αποσχισθείσα περιοχή. Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης ή αναφορές για τραυματισμούς.

16:54

Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς θα φιλοξενήσει ουκρανική οικογένεια

Ο δημοφιλής ηθοποιός του Χόλιγουντ είπε στο Sky News ότι περιμένει μια ουκρανική οικογένεια να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ζήσει στην ιδιοκτησία του αφού ενταχθεί στο πρόγραμμα για την επανεγκατάσταση προσφύγων εδώ.

Ο Κάμπερμπατς φορούσε τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας μπλε και κίτρινο κατά την προώθηση της τελευταίας του ταινίας Dr Strange In The Multiverse Of Madness στο Λονδίνο.

REUTERS/Hannah McKay
16:47

Η Μολδαβία είναι «το πρόβλημα του επόμενου μήνα»

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί μετά τις εκρήξεις στην αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας της Υπερδνειστερίας, ωστόσο ειδικός αναλυτής, μιλώντας στο SkyNews, τόνισε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε πάρα πολλές εξελίξεις σχετικά με αυτό σε αυτή τη φάση.

Ο αναλυτής άμυνας και ασφάλειας, καθηγητής Μάικλ Κλαρκ, τόνισε ότι οι επόμενες προθέσεις της Ρωσίας είναι «διφορούμενες», αλλά η κύρια εστίαση προς το παρόν είναι στην περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς. Η πόλη της Οδησσού είναι «ασφαλής για λίγο» και τα σύνορα με τη Μολδαβία είναι «το πρόβλημα του επόμενου μήνα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στις μάχες στο Ντονμπάς, ο Κλαρκ είπε ότι οι Ρώσοι κινούνται «πιο αργά από όσο θα ήθελαν και δεν έχουν πάρει πουθενά σημαντικό».

Τα κύρια σημεία εστίασής τους είναι το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ - στα οποία επιτίθενται από αέρος και με πυροβολικό - αλλά αυτές οι περιοχές δεν έχουν πέσει. Υποστήριξε ότι μέχρι να καταφέρουν οι ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν αυτά τα δύο μέρη, «δεν θα συμβούν πολλά».

16:28

Ιστορική συνάντηση στο Ραμστάιν 

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μόλις ανέβασε στο Twitter μερικές εικόνες από την αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, όπου περισσότερες από 40 χώρες συγκεντρώνονται για να συζητήσουν την Ουκρανία.

«Μόλις ξεκινήσαμε μια ιστορική συνάντηση — περισσότερες από 40 χώρες συγκεντρώθηκαν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να κερδίσει τον αγώνα ενάντια στην άδικη εισβολή της Ρωσίας. Στόχος μας είναι να φύγουμε από εδώ με μια κοινή, διαφανή κατανόηση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων απαιτήσεων ασφάλειας της Ουκρανίας».

16:25

Η Ιαπωνία θα παρέχει τρόφιμα και φάρμακα στην Ουκρανία

Η Ιαπωνία θα παράσχει πρόσθετες προμήθειες βοήθειας, όπως τρόφιμα και φάρμακα στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο.

Η Ιαπωνία θα αυξήσει επίσης τις διπλωματικές της προσπάθειες για να στηρίξει την Ουκρανία μαζί με άλλες χώρες της G7, είπε ο Κισίντα, προσθέτοντας ότι ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ιαπωνία για την υποστήριξή της.

Οι δυο τους συζήτησαν την κατάσταση, περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας και βοήθεια προς την Ουκρανία.

Πρόκειται για την τέταρτη φορά που οι δύο ηγέτες συνομιλούν τηλεφωνικά φέτος, είπε ο Κισίντα.

16:23

Ρώσος αξιωματούχος ασφαλείας: Η Ουκρανία οδεύει προς διάλυση σε πολλά κράτη

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας δήλωσε ότι η πολιτική της Δύσης και της ουκρανικής κυβέρνησης οδηγεί στη διάλυση της Ουκρανίας.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, σύμφωνα με την κυβερνητική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta. ανέφερε ότι είπε ότι η Ουκρανία θα διαλυθεί σε πολλά κράτη λόγω της πολιτικής της Δύσης και της κυβέρνησης του Κιέβου.

16:16

Ουκρανία: Οι ανατολικές περιοχές δέχονται σφοδρή επίθεση

Σφοδρές μάχες συνεχίζονται στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Ο Πάβλο Κυριλένκο, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντόνετσκ, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις κατά της πόλης Αβντίιβκα, κοντά στις γραμμές του μετώπου.

Ο Κυριλένκο είπε ότι μια ρωσική απόπειρα επίθεσης στην κοντινή πόλη Μαριίνκα αποκρούστηκε

Στο γειτονικό Λουγκάνσκ, τρεις πολίτες έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ποπάσνα όταν ένα κτίριο κατέρρευσε εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής.

«Η κατάσταση στην Ποπάσνα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι οδομαχίες στην πόλη συνεχίζονται. Ο εχθρός χτυπάει από απόσταση με βαρέα όπλα. Η αεροπορία βομβαρδίζει συνεχώς την κατοικημένη περιοχή», είπε.

Η Ποπάσνα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για εβδομάδες και έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

16:02

Μολδαβία: Η κατάσταση στην Υπερδνειστερία είναι «περίπλοκη και τεταμένη»

Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σαντού, μίλησε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας μετά από μια σειρά εκρήξεων που αναφέρθηκαν στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας. 

Η πρόεδρος της Μολδαβίας χαρακτήρισε τα τελευταία γεγονότα ως απόπειρα κλιμάκωσης, καταδικάζοντας κάθε προσπάθεια να διασαλευθεί η ειρήνη στη χώρα της. Η ίδια υπογράμμισε ότι θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να αποτρέψει την κλιμάκωση και δήλωσε έτοιμη για διαπραγματεύσεις για ειρηνική επίλυση των διαφορών στην περιοχή.

Χαρακτήρισε την κατάσταση στην Υπερδνειστερία «περίπλοκη και τεταμένη», εκτιμώντας ότι φιλοπόλεμες ομάδες εντός της αποσχισθείσας περιοχής έχουν την ευθύνη των επιθέσεων. 

Η ίδια κατάστησε σαφές ότι δεν σκοπεύει να μιλήσει σύντομα στο Κρεμλίνο.

15:29

Γιγαντιαία τοιχογραφία στην Κολωνία

Έργο τέχνης που απεικονίζει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην  Κολωνία της Γερμανίας. Πρόκειται για ένα έργο τέχνης του καλλιτέχνη Thomas Baumgaertel. Η φωτογραφία έκανε το γύρο του κόσμου μέσω του πρακτορείου Reuters.

REUTERS/Thilo Schmuelgen
15:25

Λαβρόφ: Πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μεσολάβηση στις συνομιλίες

Ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μεσολάβηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ωστόσο, τόνισε ότι η Μόσχα έχει δεσμευτεί για διπλωματική λύση μέσω συνομιλιών με την κυβέρνηση στο Κίεβο.

15:17

Πούτιν προς Ερντογάν: Το Κίεβο πρέπει να διατάξει τον Ουκρανικό στρατό στο Αζόφσταλ να καταθέσει τα όπλα

Το κρατικό πρακτορείο RIA μεταδίδει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι δεν εξελίσσονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη, καθώς η πόλη «απελευθερώθηκε».

Το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πούτιν είπε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι το Κίεβο θα πρέπει να «αναλάβει την ευθύνη» για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης και να καλέσει τους μαχητές εκεί να καταθέσουν τα όπλα.

«Στους αιχμαλώτους πολέμου είναι εγγυημένη η ζωή και η ιατρική περίθαλψη σύμφωνα με τα διεθνή νομικά πρότυπα», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Στην τηλεφωνική συνομιλία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε στον Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας την έκκλησή του για συνάντηση των ηγετών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη.

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της κατάπαυσης του πυρός, των ανθρωπιστικών διαδρόμων και των ασφαλών εκκενώσεων.

15:09

NYT: Η Γερμανία στέλνει βαριά όπλα στην Ουκρανία

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Ουκρανία πολλές δεκάδες τεθωρακισμένα αντιαεροπορικά οχήματα, μια σημαντική αλλαγή πολιτικής μετά από μια συζήτηση για τη μεταφορά βαρέων όπλων που δίχασε την κυβέρνηση.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, έκανε την ανακοίνωση σε μια συνάντηση των συμμάχων χωρών στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ραμστάϊν.

14:56

Γκουτέρες: Ο ΟΗΕ έτοιμος «να συνδράμει για διάσωση ζωών στη Μαριούπολη»

Ο Γκουτέρες είπε ότι στη Μόσχα έδρασε ως «αγγελιοφόρος της ειρήνης» και ότι ο στόχος του είναι «αυστηρά συνδεδεμένος να σώσει ζωές και να μειώσει τον πόνο».

Είπε ότι είχε μια «πολύ ειλικρινή» συζήτηση με τον Λαβρόφ και ότι ήταν «σαφές ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές θέσεις για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία».  

Σύμφωνα με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αυτό που λαμβάνει χώρα είναι μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση με τους στόχους που ανακοινώθηκαν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από τη Γενική Συνέλευση, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας και κατά του καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι διατεθειμένα να παρέμβουν για να σώσουν ζωές στη Μαριούπολη. «Ο ΟΗΕ είναι «έτοιμος να κινητοποιήσει πλήρως τους ανθρώπινους και υλικοτεχνικούς πόρους του για να βοηθήσει να σωθούν ζωές στη Μαριούπολη», σημείωσε.

Περιγράφοντας την κατάσταση στην πόλη ως «κρίση μέσα σε κρίση», πρότεινε ο ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού - μαζί με ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις - να συνεργαστούν για να επιτρέψουν στους ανθρώπους να φύγουν «προς όποια κατεύθυνση επιλέξουν».

Είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται «επειγόντως» ανθρωπιστικούς διαδρόμους που είναι «πραγματικά ασφαλείς» και «σεβαστοί και από τις δύο πλευρές».

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει η μια την άλλη για την κατάρρευση πολλαπλών προγραμματισμένων ανθρωπιστικών διαδρόμων από τη Μαριούπολη.

14:56

Ο Λαβρόφ προειδοποιεί για «επικίνδυνη κλήση αφύπνισης» στον ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επιτέθηκε στα Ηνωμένα Έθνη μετά τη βασική συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στη Μόσχα, ενόψει του ταξιδιού του κ. Γκουτέρες στο Κίεβο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ήταν «πολύ καλά ενημερωμένος» για τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε μια πιθανή ένδειξη κάποιας θετικής κίνησης, είπε ότι συζήτησαν πιθανά βήματα για «ενίσχυση της συνεργασίας» για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ωστόσο, είπε ότι η σύγκρουση ήταν μια «επικίνδυνη κλήση αφύπνισης για τα Ηνωμένα Έθνη», κατηγορώντας τα ότι προσπάθησαν «να παρακάμψουν τους βασικούς κανόνες του καταστατικού του ΟΗΕ».

14:54

Ρωσία: Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στη Μολδαβία

Η Ρωσία θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο στο οποίο η Μόσχα θα πρέπει να παρέμβει στην αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία, μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA.

14:47

Φινλανδός ΥΠΕΞ: Να αποφασίσουμε μαζί με τη Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα πρέπει να αποφασίσουν σχετικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χαβίστο. 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», έχει αναγκάσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία να εξετάσουν εάν η μακροχρόνια στρατιωτική ουδετερότητά τους παραμένει το καλύτερο μέσο για τη διασφάλιση της εθνικής τους ασφάλειας.

14:44

Πεντάγωνο: Η Ρωσία έχει ήδη αποδυναμωθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Η Ρωσία έχει ήδη έναν αποδυναμωμένο στρατό και είναι ένα αποδυναμωμένο κράτος μετά τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. 

«Είναι ένας πιο αδύναμος στρατός. Είναι ένα πιο αδύναμο κράτος αυτή τη στιγμή, απομονώνονται και πάλι», είπε.

«Θέλουμε η Ρωσία να μην είναι σε θέση να απειλήσει ξανά τους γείτονές της στο μέλλον. Η οικονομία της έχει καταρρεύσει. Ο στρατός της έχει εξαντληθεί με πολλούς τρόπους, όχι εντελώς, αλλά σίγουρα έχουν υποστεί απώλειες σε αυτή την εισβολή στην Ουκρανία», τόνισε.

Ο Κίρμπι δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εκτίμησή του για την κατάσταση του ρωσικού στρατού. 

Ο ίδιος επέκρινε το σχόλιο Λαβρόφ περί πυρηνικού πολέμου, λέγοντας ότι πρόκειται για κλιμάκωση. Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει την αποτρεπτική τους στάση αναφορικά με τα πυρηνικά.

14:36

Σουηδία: Αδικαιολόγητη η απέλαση διπλωματών μας από τη Ρωσία

Η Ρωσία αποφάσισε να απελάσει τέσσερις Σουηδούς διπλωμάτες, ανέφερε σήμερα σε ανάρτησή της στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε.

«Η ρωσική ενέργεια είναι χωρίς κίνητρο και δυσανάλογη», ανέφερε η Λίντε. «Η Σουηδία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο στην αδικαιολόγητη ενέργεια της Ρωσίας».

14:07

ΗΠΑ: Θα κινήσουμε γη και ουρανό για να ενισχύσουμε την άμυνα της Ουκρανίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να «κινήσουν γη και ουρανό» προκειμένου η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ενώπιον εκπροσώπων από περίπου 40 χώρες που συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Γερμανία για να ενισχύσουν τις στρατιωτικές ικανότητες του Κιέβου.

«Η Ουκρανία πιστεύει σαφώς ότι μπορεί να νικήσει, το ίδιο πιστεύουν και όλοι εδώ», δήλωσε ο Όστιν κατά την έναρξη αυτής της συνάντησης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν, στη δυτική Γερμανία.

13:53

Μολδαβία: Στο κόκκινο το επίπεδο «τρομοκρατικής απειλής» στην Υπερδνειστερία

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σαντού συγκαλεί εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας έπειτα από σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία υποστηρίζεται από την Μόσχα, καθώς τις τελευταίες ώρες δημιουργείται εκεί κλίμα που ευνοεί την επέκταση στον φιλορωσικό θύλακα των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της μολδαβής προέδρου.

Παράλληλα,οι αρχές της Υπερδνειστερίας αναβάθμισαν στο κόκκινο το επίπεδο συναγερμού για «τρομοκρατική απειλή» βασιζόμενες στην σειρά των βομβιστικών επιθέσεων που παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες στον φιλορωσικό θύλακα.

Κλίμα ανησυχίας επικρατεί από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στην Μολδαβία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, που φοβάται ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας.

Η ανησυχία επιτάθηκε έπειτα από σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν χθες και σήμερα στην Υπερδνειστερία, που υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από την Μόσχα.

Χθες, έκρηξη σημειώθηκε στην έδρα του τοπικού υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της αυτόκλητης δημοκρατίας στην «πρωτεύουσα» Τιρασπόλ, ενώ σήμερα εκρήξεις έπληξαν πύργο της ραδιοφωνίας καταστρέφοντας δύο κεραίες, στο χωριό Μαϊάκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Λίγο αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ.

Τα «περιστατικά» σημειώνονται την ώρα που οι αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και ενώ οι σχέσεις του Κισινάου με την Μόσχα είναι τεταμένες από την ανάληψη της προεδρίας από την φιλοευρωπαία Μάια Σαντού.

Οι φόβοι ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει την νότια Ουκρανία, που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, ώστε να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό θύλακα που η Μόσχα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά.

Ο στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, υποδιοικητής των δυνάμεων της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε επίσης ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης». Το πρόσχημα αυτό επικαλείται συστηματικά η Μόσχα για τις στρατιωτικές της επεμβάσεις. Την «υπεράσπιση της ρωσικής μειονότητας» επικαλέσθηκε και για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Μολδαβία κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις απειλητικές δηλώσεις αυτές, ζητώντας από την Μόσχα «να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα».

Η Υπερδνειστερία αποσχίσθηκε από το κράτος της Μολδαβίας έπειτα από σύντομη εμφύλια σύρραξη μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Ο θύλακας, με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από την Μόσχα, η οποία χορηγεί δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί δύναμη 1.500 στρατιωτών.

Η Μολδαβία, μικρή χώρα της ανατολικής Ευρώπης με πληθυσμό 2,6 εκατομμύρια κατοίκους, στριμωγμένη ανάμεσα στην Ρουμανία και την Ουκρανία, υφίσταται ήδη τις συνέπειες της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία με την εισροή 400.000 προσφύγων.

13:51

Ρωσία: Απελαύνει τρεις Σουηδούς διπλωμάτες

Η Ρωσία απελαύνει τρεις Σουηδούς διπλωμάτες, ως απάντηση στην απέλαση τριών μελών του διπλωματικού της προσωπικού από τη Στοκχόλμη, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

13:46

Το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης στη Μολδαβία και ο ρόλος της Υπερδνειστερίας

Ρώσος εν ενεργεία στρατιωτικός ήρθε, με δηλώσεις του, να τροφοδοτήσει τους φόβους περί επαπειλούμενων ρωσικών επιθέσεων και σε άλλες χώρες πέρα από την Ουκρανία. Αναλυτές αξιολογούν, ωστόσο, το ενδεχόμενο μιας ρωσικής επίθεσης στη Μολβαδία ως «μη πιθανό» υπό τις παρούσες συνθήκες.

13:41

Ερντογάν σε Πούτιν: Να διατηρηθεί το μομέντουμ των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης

Ο Ερντογάν διεμήνυσε στον Πούτιν ότι το «θετικό μομέντουμ» που επετεύχθη στις συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη προ ημέρων, πρέπει να διατηρηθεί, καθώς όλες οι πλευρές θα επωφεληθούν, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία. 

«Ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία επίτευξης μιας κατάπαυσης πυρός, της αποτελεσματικής διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων, και τη συνέχιση των εκκενώσεων με ασφάλεια, επισήμανε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει το παν για να σταματήσει τα γεγονότα που είναι επιζήμια για όλους και για να εξασφαλίσει μια ειρήνευση που θα διαρκέσει», αναφέρει η Άγκυρα, μετά την επικοινωνία των δύο ηγετών. 

Επιπλέον, η τουρκική προεδρία σημειώνει ότι ο Ερντογάν επανέλαβε την πρότασή του να φιλοξενήσει η Τουρκία ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, παρόντων των Πούτιν και Ζελένσκι. 

 

13:32

Ουκρανία: Ετοιμάζει κατηγορίες σε βάρος Ρώσων στρατιωτικών για εγκλήματα πολέμου

Τρεις Ρώσοι πιλότοι, ύποπτοι ότι βομβάρδισαν κτίρια αμάχων στις περιφέρειες του Χαρκόβου και του Σούμι, είναι μεταξύ των τουλάχιστον επτά Ρώσων στρατιωτικών, σε βάρος των οποίων το Κίεβο ετοιμάζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, γνωστοποίησε στο Reuters το γραφείο της Ουκρανής γενικής εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεταξύ των άλλων Ρώσων υπόπτων για εγκλήματα πολέμου περιλαμβάνονται δύο χειριστές εκτοξευτήρα ρουκετών, που φέρεται ότι βομβάρδισαν οικισμούς στην περιφέρεια του Χαρκόβου, και δύο στρατιώτες, που είναι ύποπτοι ότι σκότωσαν ένα κάτοικο της περιοχής του Κιέβου και βίασαν τη σύζυγό του.

12:49

Γκουτέρες: Χρειάζεται κατάπαυση του πυρός το συντομότερο

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα από τη Μόσχα ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν συνθήκες για μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.

«Ενδιαφερόμαστε ιδιαιτέρως για να βρούμε τρόπους προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για αποτελεσματικό διάλογο, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Γκουτέρες σε συνάντησή με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ενώ η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «περίπλοκη, με διαφορετικές ερμηνείες για αυτό που συμβαίνει», είναι δυνατόν να έχουμε έναν «σοβαρό διάλογο για τον καλύτερο τρόπο για να ενεργήσουμε προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τα δεινά των ανθρώπων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γκουτέρες αναμένεται αργότερα να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

12:47

Κρεμλίνο: Επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν για Ουκρανία

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Πούτιν και Ερντογάν είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία για την Ουκρανία, χωρίς να δώσει ωστόσο περαιτέρω πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, θα υπάρξει πιο λεπτομερής ενημέρωση για τη συνομιλία αργότερα.

 

12:30

ΟΗΕ: Αναμένει 8,3 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία το 2022

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναμένει περίπου 8,3 εκατ. άτομα να εγκαταλείψουν την Ουκρανία φέτος, αναθεωρώντας την προηγούμενη εκτίμησή της, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 12,7 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από την αρχή της ρωσικής εισβολής, συμπεριλαμβανομένων 7,7 εκατ. εκτοπισμένων εντός της Ουκρανίας και 5 εκατ. που έχουν περάσει τα σύνορα.

12:22

Προειδοποιήσεις Ρωσίας προς Ιαπωνία για τις ναυτικές ασκήσεις με ΗΠΑ

Η Ρωσία προειδοποιεί την Ιαπωνία με αντίποινα, εάν το Τόκιο επεκτείνει τις κοινές ναυτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, επικαλούμενο τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Μοργκούλοφ. 

Οι ασκήσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα πυροδοτούν εντάσεις στην περιοχή και αποτελούν απειλή για την ασφάλειά μας, φέρεται να ανέφερε ο Μοργκούλοφ. 

 

 

12:10

Ε.Ε.: «Πολύ σύντομα» το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας

Ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, ως απάντηση για την εισβολή της στην Ουκρανία, αναμένεται «πολύ σύντομα», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας του μπλοκ, Κάντρι Σίμσον.

Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, και όπως και τους προηγούμενους γύρους κυρώσεων από την Ε.Ε., θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη - μέλη, δήλωσε η Σίμσον.

11:38

Αμερικανός υπ. Άμυνας: Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ξεκίνησε τις αμυντικές συνομιλίες με πάνω από 40 χώρες σήμερα Τρίτη, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Ουκρανία μπορεί να επικρατήσει κατά της Ρωσίας στον πόλεμο. 

«Η αντίστασή σας έχει αποτελέσει έμπνευση για τον ελεύθερο κόσμο», είπε ο Όστιν, χαρακτηρίζοντας «αδικαιολόγητη» τη ρωσική εισβολή.

«Η Ουκρανία πιστεύει ξεκάθαρα ότι μπορεί να κερδίσει, και το ίδιο και όλοι μας εδώ».

11:32

Ζαπορίζια: Τουλάχιστον ένας νεκρός από χτύπημα με ρουκέτα

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας ακόμα τραυματίστηκε όταν ρουκέτα έπληξε εμπορικά κτίρια στην περιοχή της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η περιφερειακή διοίκηση ανέφερε ότι δύο ρουκέτες έπληξαν τα κτίρια και μια τρίτη εξερράγη πριν πετύχει τον στόχο της.

11:30

Ρωσία - Λευκορωσία: Από κοινού δοκιμές αεροπορικών και αντιπυραυλικών δυνάμεων στη Λευκορωσία, μεταδίδει το IFAX

11:20

Γερμανία: Θα εγκρίνει την παράδοση τεθωρακισμένων στο Κίεβο

Η Γερμανία θα εγκρίνει την παράδοση στην Ουκρανία αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων “Gepard”, δήλωσε σήμερα βουλευτής του κυβερνώντος συνασπισμού.

Ο Γιοχάνες Φόγκελ, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung ότι η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ πρόκειται να κάνει αυτή την ανακοίνωση στη σημερινή συνάντησή της με συμμαχικές χώρες στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Βάσει του σχεδίου η βιομηχανία όπλων Krauss- Maffei Wefgmann θα λάβει άδεια να στείλει τα τεθωρακισμένα, τα οποία θα κατασκευάσει από τανκς και ανταλλακτικά που έχει στην κατοχή του ο γερμανικός στρατός, κάνοντας τροποποιήσεις όπου χρειάζεται.

11:13

Ντονέτσκ: Η Μόσχα αναμένεται να ξεκινήσει «την επόμενη φάση της εκστρατείας της»

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής του Ντονέτσκ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα αναμένεται να εξαπολύσει την επόμενη φάση της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία αφού φθάσει στα σύνορα της περιοχής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, έκανε τα σχόλια αυτά σε ρωσική εκπομπή που μεταδόθηκε διαδικτυακά.

10:58

Ρωσία: Έπληξε πάνω από 90 στρατιωτικούς στόχους, σκοτώνοντας 500 στρατιώτες, λέει το υπ. Άμυνας

Η Ρωσία έπληξε πάνω από 90 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία τη νύχτα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 500 Ουκρανούς στρατιώτες και καταστρέφοντας δεκάδες θωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, δήλωσε το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι έπληξε δύο αποθήκες πυρομαχικών στην ανατολική περιοχή του Χαρκόβου.

10:53

Δύο πύραυλοι έπληξαν εμπορικούς χώρους στη Ζαπορίζια, λένε οι τοπικές αρχές

10:43

FT: Γιατί ο Πούτιν στρέφεται προς έναν παρατεταμένο πόλεμο

Παρά την αποτυχία της Ρωσίας να διασπάσει την ουκρανική άμυνα και παρ’ όλο που μετράει πολυάριθμες απώλειες και στρατιωτικές ήττες, το Κρεμλίνο επιμένει στην ίδια ρητορική: «Οι στόχοι του Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιτευχθούν πλήρως». 

Οι εδαφικοί στόχοι της Ρωσίας φαίνονται να αλλάζουν, ανάλογα με τα βραχυπρόθεσμα οφέλη που ο Πούτιν πιστεύει ότι μπορούν να αποκομίσουν τα στρατεύματά του στο πεδίο της μάχης.

10:35

Βρετανία: Αναστολή των δασμών στις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων

Όλοι οι δασμοί σε προϊόντα που έρχονται στη Βρετανία από την Ουκρανία στο πλαίσιο μιας υπάρχουσας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου θα ανασταλούν, ώστε να βοηθηθεί η ουκρανική οικονομία, όπως ανακοίνωσε χθες η βρετανική κυβέρνηση.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι οι δασμοί θα πρέπει να μειωθούν στο μηδέν και όλοι οι περιορισμοί να καταργηθούν, μετά από απευθείας αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι που δηλώνει ότι η κίνηση αυτή θα δώσει ώθηση στις ουκρανικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε σημαντικές εξαγωγές κριθαριού, μελιού, κονσερβοποιημένης ντομάτας και πουλερικών.

«Συμπαραστεκόμαστε σταθερά στην Ουκρανία για τη μάχη της που συνεχίζεται και θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία επιβιώνει και ευημερεί ως ένα ελεύθερο και κυρίαρχο έθνος», δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Αν-Μαρί Τρεβέλιαν.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι κατά την τρέχουσα περίοδο, το μέσο ποσοστό δασμών στις ουκρανικές εισαγωγές καταγράφεται περίπου στο 22%. Σύμφωνα με το Λονδίνο, η προγραμματισμένη αλλαγή προσφέρεται σε μία μη αμοιβαία βάση αλλά το Κίεβο είναι πιθανό να προχωρήσει σε μία αντίστοιχη κίνηση με αυτή των Βρετανών.

Πρόσθετα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή περαιτέρω περιορισμών στις εξαγωγές προϊόντων προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ρευστότητας, προϊόντων που σχετίζονται με τη θάλασσα, την τεχνολογία, αλλά και προϊόντα ενέργειας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Λονδίνο αυστηροποίησε τις κυρώσεις σε είδη πολυτελείας, όπως το χαβιάρι, το ασήμι και τα διαμάντια.

10:17

Ο Γκίντεον Ράχμαν στην «Κ»: Η Δύση δεν διάβασε σωστά τον Πούτιν, ούτε κι εκείνος τη Δύση

09:12

Βρετανός υπ. Ενόπλων Δυνάμεων: Δεν «βλέπει» επικείμενη απειλή για κλιμάκωση του πολέμου

Ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι εκτίμησε σήμερα ότι δεν υπάρχει επικείμενη απειλή από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία απορρίπτοντας σχόλια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ως λεονταρισμό.

Νωρίτερα ο Λαβρόφ είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να μην υποτιμά τους σημαντικούς κινδύνους μιας πυρηνικής σύγκρουσης λέγοντας ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ σημαίνει «επί της ουσίας» ότι η Ατλαντική Συμμαχία εμπλέκεται σε έναν πόλεμο δι αντιπροσώπου με τη Ρωσία.

08:40

Ε.Ε.: Στόχος η πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο έως το 2027

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να μειώσει κατά δύο τρίτα τις εισαγωγές πετρέλαιου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως το τέλος του έτους και να απεξαρτηθεί πλήρως από τη ρωσική ενέργεια ως το τέλος του 2027, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο Τζεντιλόνι επεσήμανε ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2022, από τον προηγούμενο στόχο του 4%. Ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς αν ο περιορισμός της ανάπτυξης θα οδηγήσει σε οικονομική στασιμότητα.

08:30

Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν θα πετύχει τίποτα στον πόλεμό της

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε ότι η Ρωσία δεν θα πετύχει στον πόλεμό της εναντίον της χώρας του.

Σε διάστημα δύο μηνών, από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της η Ρωσία, οι δυνάμεις της έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερες από 1.100 ρουκέτες και αμέτρητες βόμβες εναντίον της Ουκρανίας, επεσήμανε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανήρτησε αργά χθες Δευτέρα το βράδυ.

«Αλλά δεν έχουν πετύχει τίποτα. Και δεν θα πετύχουν τίποτα», υπογράμμισε.

07:56

Βρετανία: Η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει ουκρανικές θέσεις στο Ντονμπάς

Η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει οχυρές θέσεις των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στη σημερινή πρωινή ενημέρωσή του για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η πόλη Κρεμίμνα έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων και ότι δίνονται σφοδρές μάχες στην πόλη Ιζιούμ, καθώς προσπαθούν να προελάσουν προς τη Σλοβιάνσκ και προς την Κραματόρσκ.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζουν άμυνες στη Ζαπορίζια την ενδεχόμενη ρωσική επίθεση από τον νότο», κατά την ίδια πηγή.

Το Reuters σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

07:11

Ρώσος αξιωματούχος: Ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν χωριά στη Ρωσία

Πολλά κτίρια, ανάμεσά τους ορισμένα που είναι ακατοίκητα, υπέστησαν ζημιές στο χωριό Γκολόβτσινο της επαρχίας Μπιέλγκοροντ κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του στρατού της Ουκρανίας, που πάντως δεν προκάλεσε θύματα μεταξύ των αμάχων, ανακοίνωσε σήμερα ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, τοπικός αξιωματούχος, μέσω της πλατφόρμας Telegram, χωρίς να δώσει αποδείξεις για αυτό.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Γκλάντκοφ ανακοίνωνε πως δύο άμαχοι τραυματίστηκαν σε ουκρανικό βομβαρδισμό άλλου χωριού, του Ζουράβλιεφκα.

Δεν διευκρίνισε αν τα πλήγματα έγιναν από πυροβόλα, ολμοβόλα, πυραύλους, ή από αέρος.

Ο κ. Γκλάντκοφ είχε ήδη ανακοινώσει βομβαρδισμό του Γκολόβτσινο τη 19η Απριλίου δίνοντας απολογισμό τρεις τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες που έδωσε ο ρώσος αξιωματούχος με ανεξάρτητο τρόπο.

07:10

Κυρώσεις κατά Ρωσίας: Μείωση 20% των επιβατών της Aeroflot τον Μάρτιο

Ο μεγαλύτερος όμιλος του τομέα των αερομεταφορών στη Ρωσία, η Aeroflot, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα μείωση κατά 20,4% του αριθμού των επιβατών που μετέφερε τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, πτώση που οφείλεται κυρίως στις δυτικές κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.

Τον Μάρτιο του 2022 μεταφέρθηκαν συνολικά 2,20 εκατομμύρια επιβάτες με πτήσεις της Aeroflot ή των θυγατρικών της Rossiya και Pobeda, έναντι 2,76 εκατ. τον Μάρτιο του 2021.

Η μείωση φθάνει το 50% στις διεθνείς πτήσεις: μεταφέρθηκαν 189.400 άνθρωποι, έναντι 379.200 έναν χρόνο νωρίτερα. Στις εσωτερικές πτήσεις, η συρρίκνωση ήταν της τάξης του 15%.

Η μητρική εταιρεία Aeroflot, επικεντρωμένη στα διεθνή δρομολόγια, υφίσταται το πιο βαρύ χτύπημα, με την πτώση των επιβατών της να φθάνει το 32,1%.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των πρώτων αποτελεσμάτων χρήσης του ομίλου Aeroflot μετά την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου, που πυροδότησε αλλεπάλληλες ομοβροντίες δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

Στα τέλη του Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε ιδίως κυρώσεις στη ρωσική αεροναυτική βιομηχανία, έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη και απαγόρευσε την προμήθεια εξαρτημάτων και ανταλλακτικών στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

Ανησυχώντας πως θα δουν τα αεροσκάφη τους, πολλά από τα οποία υπενοικιάζουν από ευρωπαϊκές εταιρείες, να κατάσχονται όταν εκτελούν δρομολόγια στο εξωτερικό, οι ρωσικοί αερομεταφορείς περιόρισαν δραστικά τις διεθνείς πτήσεις.

Στις αρχές του Μαρτίου, ο όμιλος Aeroflot ανακοίνωσε έτσι ότι αναστέλλει τις διεθνείς πτήσεις του, επικαλούμενος τις νέες «συνθήκες που εμποδίζουν την εκτέλεσή τους». Κατόπιν ξανάρχισαν κάποιες, προς ελάχιστες χώρες, όπως το Ιράν, η Σρι Λάνκα, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν.

07:08

Λαβρόφ: Να μην υποτιμάται ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου

Οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία σημαίνουν ότι το NATO «στην ουσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία» και η Μόσχα θεωρεί τα όπλα αυτά θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ προειδοποίησε τη Δύση να μην υποτιμά τον αυξημένο κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου.

«Αυτά τα όπλα είναι θεμιτός στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, είπε ο κ. Λαβρόφ στην κρατική τηλεόραση.

«Εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη δυτική Ουκρανία έχουν ήδη γίνει στόχος πάνω από μια φορά» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και δεν «θα μπορούσε να γίνει αλλιώς», συνέχισε. «Το NATO, στην ουσία, ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία δι’ ενδιαμέσου και εξοπλίζει αυτόν τον ενδιάμεσο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος», πρόσθεσε.

07:07

Βρετανία: Εκτιμά πως η Ρωσία έχει χάσει 15.000 άνδρες ως τώρα

Η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι οι απώλειες της Ρωσίας είναι περίπου 15.000 στρατιωτικοί αφότου οι δυνάμεις της εισέβαλαν στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, δήλωσε χθες Δευτέρα ο Μπεν Ουάλας, ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης των Τόρις, που εκφράστηκε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε ο βρετανός υπουργός Άμυνας, έχουν καταστραφεί ή πέσει στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων πάνω από 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα, ανάμεσά τους τουλάχιστον 530 άρματα μάχης. Πάντα κατά τον Μπεν Ουάλας, η Ρωσία έχει χάσει επίσης πάνω από 60 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Κατά την άποψη του υπουργού της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, η Ρωσία δεν έχει επιτύχει σχεδόν κανέναν από τους στόχους που το Λονδίνο θεωρεί ότι είχε θέσει το Κρεμλίνο στην Ουκρανία.

Ακόμη, ανέφερε πως από τα 120 ρωσικά τάγματα που είχαν αναπτυχθεί ενόψει της εισβολής, που κατ’ αυτόν αναλογούν στο 65% του ρωσικού πεζικού, το 25% δεν είναι πλέον ετοιμοπόλεμο.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο δίνει ακόμη πιο υψηλούς αριθμούς ρωσικών απωλειών, υποστηρίζει ότι έχουν σκοτωθεί 22.000 ρώσοι στρατιωτικοί, ότι έχουν καταρριφθεί 181 μαχητικά αεροσκάφη και 154 ελικόπτερα και έχουν καταστραφεί 884 άρματα μάχης και 2.258 άλλα τεθωρακισμένα. Είναι αδύνατον οι ισχυρισμοί αυτοί να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.