Σουηδία – ΝΑΤΟ: Η ένταξη δεν θα έχει να κάνει μόνο με την ασφάλεια

Σουηδία – ΝΑΤΟ: Η ένταξη δεν θα έχει να κάνει μόνο με την ασφάλεια

Οι κινήσεις της Φινλανδίας, που παρουσιάζεται αποφασισμένη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ακόμη και χωρίς τους Σουηδούς, αλλά και οι εκλογές που αναμένονται στη Σουηδία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, επηρεάζουν τις αποφάσεις πίσω στη Στοκχόλμη.

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σουηδία και Φινλανδία ετοιμάζονται πλέον, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, να ανακοινώσουν ταυτόχρονα, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον μήνα Μάιο, την πρόθεσή τους να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

O (Νορβηγός) γενικός γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ έχει ήδη σπεύσει, από την πλευρά του, να καλωσορίσει μια τέτοια προοπτική, την οποία οι Αρχές πίσω στη Φινλανδία δείχνουν ωστόσο να προωθούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι οι Σουηδοί.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται πια πως είναι όλο και πιο πιθανό να οδηγήσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία στο να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ… Φινλανδοί πολιτικοί έχουν ήδη ξεκινήσει να συζητούν πώς θα βελτιώσουν την ασφάλεια της χώρας τους και το πιο πιθανό είναι πως στη συντριπτική τους πλειονότητα οι Φινλανδοί βουλευτές θα ταχθούν τις επόμενες εβδομάδες υπέρ του αιτήματος για ένταξη στο ΝΑΤΟ… Στον αντίποδα, η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας, η ίδια βαθιά διχασμένη απέναντι στο ΝΑΤΟ, φαινόταν αρχικά να ελπίζει ότι θα μπορούσε να μην βρεθεί αντιμέτωπη με το ζήτημα της ένταξης, το οποίο άρχισε όμως να παίρνει στα σοβαρά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Φινλανδία έδειξε ότι θα ήταν πιθανό να ενταχθεί στη Συμμαχία ακόμη και χωρίς τη Σουηδία, στερώντας έτσι από την Στοκχόλμη τη μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική της: μια αμυντική συμμαχία με το Ελσίνκι», γράφουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με τους FT ωστόσο, ανάμεσα στη Φινλανδία και τη Σουηδία υπάρχει και μια άλλη αξιοσημείωτη διαφορά: «Η Φινλανδία είδε την ουδετερότητα να της επιβάλλεται κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ως μέσο αντιμετώπισης της Σοβιετικής Ένωσης με την οποία είχε κοινά σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων» ενώ «για τη Σουηδία, από την άλλη πλευρά, η ουδετερότητα αποτελεί εδώ και καιρό κομμάτι του εθνικού DNA».

Οι Φινλανδοί εμφανίζονται τώρα όντως έτοιμοι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, με το 68% των πολιτών και την πλειονότητα των βουλευτών της χώρας να επικροτούν μια τέτοια προοπτική, όπως σημειώνει σε άρθρο του το New Statesman. Από τη σκοπιά της Σουηδίας ωστόσο, που έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να διατηρήσει την ουδετερότητά της μένοντας έξω από πολεμικές συγκρούσεις τα τελευταία περίπου… 200 χρόνια, μια αλλαγή πλεύσης φαντάζει πολύ πιο δύσκολη.

Η στάση της Σουηδίας απέναντι στο ΝΑΤΟ βασιζόταν επί σειρά ετών σε δύο βασικές παραδοχές, όπως σημειώνει η Μέγκαν Γκίμπσον στο New Statesman: στην παραδοχή ότι μια στρατιωτική επίθεση κατά της Σουηδίας δεν είναι πιθανή και στην παραδοχή ότι ακόμη και αν συνέβαινε μια τέτοια επίθεση, η χώρα θα δεχόταν στρατιωτική βοήθεια από το εξωτερικό. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήρθε να τινάξει στον αέρα αυτές τις δύο υποθέσεις.

Με το βλέμμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 

Για τα πολιτικά κόμματα ωστόσο πίσω στη Σουηδία, η στροφή προς το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο θέμα ασφαλείας. Είναι παράλληλα και θέμα πολιτικό, καθώς η χώρα οδεύει προς βουλευτικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η Σουηδή πρωθυπουργός και επικεφαλής της παράταξης των Σοσιαλδημοκρατών (S/SAP), Μαγκνταλένα Άντερσον, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας, ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Παραδοσιακά, οι Σουηδοί Σοσιαλδημοκράτες ήταν μάλλον αντίθετοι σε κάθε προοπτική ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο πλέον, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ολοένα περισσότεροι Σουηδοί αντιμετωπίζουν θετικά μια τέτοια προοπτική λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (αλλά και των φόβων περί ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης στο σουηδικό νησί Γκότλαντ στη Βαλτική), ενώ προς την ίδια κατεύθυνση, της ένταξης στο ΝΑΤΟ, παίρνουν θέση και τα μεγαλύτερα κόμματα της σουηδικής αντιπολίτευσης (Μετριοπαθείς, Σουηδοί Δημοκράτες).

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα έπρεπε τώρα να «αγκαλιάσουν» τη νατοϊκή προοπτική της χώρας τους όχι μόνο για λόγους ασφαλείας αλλά και για λόγους πολιτική επιβίωσης, αν και αξίζει να σημειωθεί πως οι φιλονατοϊκές φωνές στη Σουηδία πληθαίνουν μεν (αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας το 50% στις δημοσκοπήσεις), χωρίς όμως να φτάνουν τα αντίστοιχα κατά πολύ υψηλότερα ποσοστά της Φινλανδίας.

Σε καθαρά πρακτικό επίπεδο πάντως, ακόμη και αν Σουηδία και Φινλανδία επιδιώξουν επισήμως την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί να περάσουν μήνες, όπως σημειώνεται.  

Με πληροφορίες από New Statesman, Financial Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή