Ρωσικό φυσικό αέριο: Προς πλήρη διακοπή της παροχής στην Πολωνία

Ρωσικό φυσικό αέριο: Προς πλήρη διακοπή της παροχής στην Πολωνία

Την πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Πολωνία προτίθεται να υλοποιήσει από αύριο η Ρωσία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Πολωνία προτίθεται να υλοποιήσει από αύριο η Ρωσία. Η είδηση, την οποία μετέδωσε ο πολωνικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Onet.pl, που επικαλέστηκε ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, οδήγησε σε άλμα 17% στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από την PGNiG, τον μεγαλύτερο πάροχο φυσικού αερίου στην πολωνική αγορά. Νωρίτερα, το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι η Πολωνία είχε σταματήσει να παραλαμβάνει αέριο από τον αγωγό Yamal-Europe από νωρίς χθες το πρωί.

Εκπρόσωπος της Gazprom δήλωσε χθες στο πρακτορείο TASS ότι η Πολωνία είχε διορία ως σήμερα για να αρχίσει να πληρώνει για τις προμήθειες φυσικού αερίου βάσει του νέου ρωσικού διατάγματος που εκδόθηκε στα τέλη Μαρτίου. Το διάταγμα αυτό προβλέπει ότι οι πληρωμές σε ευρώ θα πρέπει να μετατρέπονται σε ρούβλια για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Η Ε.Ε. έχει εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για το μέτρο, με τη νομική υπηρεσία της Κομισιόν να εκτιμά ότι ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, η Κομισιόν δήλωσε ότι οι αγοραστές ρωσικού αερίου – υπό συγκεκριμένους όρους – δεν παραβιάζουν τις κυρώσεις αν κάνουν τις πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια (όπως προβλέπεται στο 97% των συμβολαίων), ανεξαρτήτως πώς διαχειρίζεται τα ποσά στη συνέχεια η Gazprombank. Στις επόμενες μέρες θα λήξει η διορία που έχει θέσει η Gazprom στις περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες για συμμόρφωση με το νέο καθεστώς πληρωμών.

Εκπρόσωπος του διαχειριστή του δικτύου αερίου της Πολωνίας δήλωσε στο Bloomberg ότι υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της διακοπής των ροών, ενώ εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη συνέχεια είπε ότι η χώρα έχει επαρκή αποθέματα αερίου σε αποθηκευτικούς χώρους. Το πολωνικό υπουργείο Κλιματικής Πολιτικής θα προβεί σε έκτακτη ενημέρωση αργότερα σήμερα το βράδυ.

Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 62η ημέρα της ρωσικής εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή