Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 63η ημέρα εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-ολες-οι-εξελί-561829276
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 63η ημέρα εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:17

Σύμβουλος Ζελένσκι: Δεν υπάρχει συμφωνία για συνάντηση με Πούτιν

Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ. Ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο ομάδων εργασίας.

22:40

Ουκρανία: Εργοστάσιο χάλυβα άρχισε να επαναλειτουργεί, αν και τα ρωσικά στρατεύματα είναι κοντά 

Ένα μεγάλο εργοστάσιο χάλυβα στην πόλη Κριβί Ριχ της κεντρικής Ουκρανίας άρχισε να επαναλειτουργεί σταδιακά, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος μαίνεται και τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται μόλις 60 χιλιόμετρα μακριά.

Το εργοστάσιο ArcelorMittal -όχι εκείνο της Μαριούπολης όπου έχουν οχυρωθεί στρατιώτες και άμαχοι- έθεσε ξανά σε λειτουργία μία υψικάμινο στις 9 Απριλίου, αφού είχε κλείσει και τις τέσσερις που διαθέτει όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Το εργοστάσιο χάλυβα, ένα από τα μεγαλύτερα της Ουκρανίας, σχεδιάζει τις επόμενες ημέρες να θέσει σε λειτουργία και δεύτερη υψικάμινο, εφόσον δεν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μάουρο Λονγκομπάρντο.

«Εξήντα χιλιόμετρα μακριά από εδώ βρίσκονται ρωσικά στρατεύματα, επομένως δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί σήμερα ή αύριο. Ελπίζουμε ότι ο ουκρανικός στρατός θα καταφέρει να απωθήσει τους εισβολείς», δήλωσε σήμερα ο Λονγκομπάρντο στο πρακτορείο Reuters.

«Φυσικά αναγνωρίζουμε το ρίσκο και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αφού το εργοστάσιο δεν μπορεί να χτυπηθεί μόνο από στρατιώτες αλλά και από πυραύλους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές θα μπορούσαν να διακοπούν εξαιτίας μιας μεγάλης καταστροφής στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το εργοστάσιο και τα κοντινά ορυχεία που διαχειρίζεται η ArcelorMittal λειτουργούν με περίπου το 94% του προσωπικού τους, σύμφωνα με την εταιρεία. Η τελευταία φορά στην 80ετή ιστορία του εργοστασίου που έκλεισαν όλες οι υψικάμινοι ήταν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν το εργοστάσιο είχε καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

22:26

Ζελένσκι: Ενεργειακός εκβιασμός της Ρωσίας

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο έθνος, έκανε λόγο για «ενεργειακό εκβιασμό» της Ρωσίας κατά της Ευρώπης.

«Η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία δείχνει ότι κανείς στην Ευρώπη δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα διατηρήσει οποιαδήποτε κανονική οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία», είπε και πρόσθεσε: «Η Ρωσία δεν θεωρεί μόνο το φυσικό αέριο, αλλά οποιοδήποτε είδος εμπορίου σαν όπλο. Απλώς περιμένει τη στιγμή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ένας ή ο άλλος εμπορικός χώρος».

Τόνισε ότι η Ρωσία «βλέπει μια ενωμένη Ευρώπη ως στόχο» και γρήγορα όλοι στην ήπειρο θα συμφωνήσουν ότι δεν μπορούν να εξαρτώνται από τη Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία με την ΕΕ για την αναστολή των δασμών και των ποσοστώσεων στις εξαγωγές της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει χάος στις παγκόσμιες αγορές - ειδικά για τα τρόφιμα.

«Οι ουκρανικές εξαγωγές θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των αγορών και θα στηρίξουν την οικονομία της χώρας κατά τη διάρκεια της κρίσης», είπε.

22:00

Ρωσικό χτύπημα προκαλεί ζημιές σε νοσοκομείο στο Σεβεροντόνετσκ της Ουκρανίας

Μια ρωσική στρατιωτική επίθεση προκάλεσε «σημαντικές» ζημιές σε περιφερειακό νοσοκομείο στην πόλη Σεβεροντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας, δείχνει βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η περιφερειακή διοίκηση του Λουχάνσκ.

21:50

ΗΠΑ: 670 εκατομμύρια δολάρια σε επισιτιστική βοήθεια

Η αμερικανική κυβέρνηση παρέχει 670 εκατομμύρια δολάρια σε επισιτιστική βοήθεια για την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. 

Τα χρήματα θα προέλθουν από το τμήμα γεωργίας και τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID).

Οι υπηρεσίες διαθέτουν 282 εκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα διατροφής των ΗΠΑ σε έξι χώρες στο Κέρας της Αφρικής: Αιθιοπία, Κένυα, Σομαλία, Σουδάν, Νότιο Σουδάν και Υεμένη.

Άλλα 388 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την επιμελητεία της επισιτιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και της ναυτιλίας.

21:41

Δημοψηφίσματα σε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ 

Το Κρεμλίνο σχεδιάζει να διεξαγάγει «δημοψηφίσματα» στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό ΜΜΕ Meduza.

Ο Guardian σημειώνει ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η Ρωσία σχεδίαζε να διεξαγάγει τέτοια ψευδεπίγραφα δημοψηφίσματα στο εγγύς μέλλον ως τρόπο να αναγκάσει τους άνδρες στην περιοχή να κληθούν για στρατιωτική κινητοποίηση.

21:35

Ουκρανία: H Ευρώπη προετοιμάζεται για τον «ενεργειακό πόλεμο» της Ρωσίας

Σε μια νέα, πιο «επικίνδυνη» φάση κλιμάκωσης εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τους Ευρωπαίους και τον Πούτιν να ανταλλάσσουν πλέον άμεσα «πυρά» και απειλές.

21:31

Ουκρανικό πλήγμα στο νησί των φιδιών

Ο στρατός της Ουκρανίας είπε ότι τα στρατεύματά της χώρας χτύπησαν ρωσικές θέσεις στο νησί των φιδιών της Μαύρης Θάλασσας, υποστηρίζοντας ότι έπληξαν ένα σημείο ελέγχου και ένα αντιαεροπορικό σύστημα.

Σε μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο στρατός είπε ότι οι δυνάμεις του «πραγματοποίησαν πλήγματα σε εχθρικές θέσεις» στο νησί των φιδιών, το οποίο έχει γίνει σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης.

Η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει την επίθεση στο νησί, το οποίο η Μόσχα κατέλαβε λίγο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

21:21

Ζελένσκι: Η ΕΕ «πρέπει να συμπεριλάβει» το εμπάργκο πετρελαίου στις κυρώσεις της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προτεινόμενη αναστολή των δασμών σε όλα τα ουκρανικά προϊόντα για να βοηθήσει την οικονομία της χώρας.

Ο Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι μίλησε με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία καθώς και για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο είπε ότι «πρέπει να περιλαμβάνει εμπάργκο πετρελαίου».

21:03

Προειδοποίηση ΠΟΥ για επιδημία ιλαράς στην Ουκρανία

Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την πρόληψη της επιδημίας ιλαράς λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου και των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Ανακοίνωση του ΠΟΥ σημειώνει ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα, το 85% των επιλέξιμων παιδιών στην Ουκρανία έλαβε την πρώτη δόση εμβολίου ιλαράς το 2020.

Αν και αυτή ήταν σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το χαμηλό του 42% το 2016 και σημαντικό επίτευγμα για τη χώρα, ο ΠΟΥ συνιστά εμβόλιο κάλυψη 95% ή υψηλότερη κάθε χρόνο για την επίτευξη και τη διατήρηση της ανοσίας της αγέλης και την προστασία του πληθυσμού.

Καθώς ο συνεχιζόμενος πόλεμος οδηγεί σε σοβαρές διαταραχές στο ουκρανικό σύστημα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών ρουτίνας, ο ΠΟΥ ανησυχεί σοβαρά για μια πιθανή επιδημία ιλαράς, η οποία θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία.

Υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό μεταξύ παιδιών, εφήβων και ενηλίκων στην Ουκρανία.

20:47

Microsoft: 37 ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις πραγματοποιήθηκαν εντός της Ουκρανίας

Χάκερ της ρωσικής κυβέρνησης πραγματοποίησαν συνολικά 37 καταστροφικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εντός της Ουκρανίας μεταξύ 23 Φεβρουαρίου και 8 Απριλίου, σύμφωνα με έκθεση της Microsoft.

Οι αναφερόμενες εισβολές -μερικές από τις οποίες δεν έχουν αποκαλυφθεί προηγουμένως- υποδηλώνουν ότι η κυβερνοπειρατεία έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο στη σύγκρουση από ό,τι ήταν δημοσίως γνωστό.

Η Microsoft είπε ότι η ψηφιακή επίθεση μπορεί επίσης να έθεσε τις βάσεις για διαφορετικές στρατιωτικές αποστολές.

«Ρώσοι στρατηγοί και κατάσκοποι προσπάθησαν να κάνουν τις κυβερνοεπιθέσεις μέρος της πολεμικής τους προσπάθειας, ενώ αγωνίζονταν στο πεδίο της μάχης», είπε ο Thomas Rid, καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

20:38

Εικόνα άνοιξης στην τραυματισμένη πόλη του Γκοστόμελ

20:22

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έφθασε στο Κίεβο 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έφθασε στην Ουκρανία, στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ενημέρωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Twitter.

«Έφθασα στην Ουκρανία μετά την επίσκεψή μου στη Μόσχα» έγραψε, αναφέροντας ότι θέλει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για «την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διασφάλιση της απομάκρυνσης των αμάχων από τα πεδία των μαχών».

Ο Γκουτέρες αναμένεται να επισκεφθεί το πρωί της Πέμπτης την Μποροντιάνκα, το Ιρπίν και την Μπούτσα -περιοχές όπου καταγγέλθηκαν εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής- και ακολούθως θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

20:06

Η Starlink Ukraine κατοχυρώθηκε στην Ουκρανία ως αντιπροσωπεία της εταιρείας Space X

Η εταιρεία Starlink Ukraine κατοχυρώθηκε στην Ουκρανία ως αντιπροσωπεία της εταιρείας SpaceX, του 'Ιλον Μασκ, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού Μιχαήλ Φιόντοροφ με ανάρτησή του στο Telegram. 

Στην Ουκρανία είχαν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν δορυφορικούς τερματικούς σταθμούς για να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο της εταιρείας SpaceX μόνο οι μονάδες των κρίσιμων υποδομών. Το κράτος αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί σχετικές εργασίες ώστε στους τερματικούς δορυφορικούς σταθμούς να έχουν πρόσβαση όλοι όσοι επιθυμούν. 

Όπως είχε γίνει γνωστό ο ιδρυτής της εταιρείας SpaceX Ίλον Μασκ είχε ανταποκριθεί στην παράκληση του υπουργού Ψηφιακού Μετασχηματισμού Μιχαήλ Φιόντοροφ να προμηθεύσει την Ουκρανία με σταθμούς Starlink ώστε να έχει δορυφορική πρόσβαση στο 'Ιντερνετ. 

Πηγή: Ukrinform

19:54

Παγκόσμια Τράπεζα: Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί το μεγαλύτερο σοκ στον τομέα των εμπορευμάτων εδώ και μισό αιώνα

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέβαλε σε ένα ιστορικό σοκ στις αγορές εμπορευμάτων που θα διατηρήσει τις παγκόσμιες τιμές στα ύψη μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια είναι η μεγαλύτερη από την πετρελαϊκή κρίση του 1973, ενώ η άνοδος στις τιμές των τροφίμων είναι η μεγαλύτερη από το 2008, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της για τις προοπτικές των αγορών εμπορευμάτων.

«Συνολικά, αυτό ισοδυναμεί με το μεγαλύτερο σοκ στον τομέα των εμπορευμάτων που έχουμε βιώσει από τη δεκαετία του 1970», δήλωσε ο Indermit Gill, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Ρωσία είναι κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, ενώ η Ουκρανία είναι σημαντική πηγή σιταριού και καλαμποκιού. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την άνοδο του κόστους των λιπασμάτων και τις αυξήσεις των τιμών για βασικά μέταλλα.

Μετά από το διπλασιασμό πέρυσι, οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να εκτιναχθούν περισσότερο από 50% φέτος πριν υποχωρήσουν το 2023 και το 2024, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα. Οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν κατά 22,9% εφέτος.

«Αυτές οι εξελίξεις έχουν αρχίσει να αυξάνουν το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού», προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν σε «ιστορικά υψηλά επίπεδα» μέχρι το τέλος του 2024, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο φόβος είναι ότι οι υψηλές τιμές για τα είδη πρώτης ανάγκης θα πλήξουν περισσότερο τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

19:45

Ο πόλεμος οξύνει την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όχι μόνο δημιούργησε μια ανθρωπιστική κρίση, αλλά προκάλεσε εκτεταμένες οικονομικές επιπτώσεις.

19:36

Βρετανικό υπ. Άμυνας: Πάνω από 5.000 αντιαρματικοί πύραυλοι στην Ουκρανία

Το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε τα τελευταία στοιχεία για τη βοήθεια που αποστέλλεται στην Ουκρανία εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 5.000 αντιαρματικοί πύραυλοι έχουν σταλεί στις ουκρανικές δυνάμεις μαζί με 1.360 πυρομαχικά.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στείλει 4,5 τόνους εκρηκτικών και πέντε συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια, καθώς η Ουκρανία πολεμά την παράνομη εισβολή του Προέδρου Πούτιν».

19:10

Η Ρωσία προειδοποιεί ότι το φυσικό αέριο κι άλλων χωρών μπορεί να διακοπεί

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού, λέγοντας ότι η χώρα είναι αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.

Ο Πεσκόφ δεν αποκάλυψε πόσες χώρες συμφώνησαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, αλλά είπε ότι η Ρωσία εισήγαγε τον νέο κανόνα λόγω των κυρώσεων από «μη φιλικές χώρες εναντίον μας».

«Αυτή η ανάγκη υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι, όπως γνωρίζετε, ένα σημαντικό ποσό των αποθεματικών μας μπλοκαρίστηκε ή -με άλλα λόγια- κλάπηκε. Επομένως, δεν τίθεται θέμα εκβιασμού», είπε.

Τόνισε ότι εάν άλλοι καταναλωτές «απορρίψουν να πληρώσουν με βάση το νέο σύστημα», τότε το διάταγμα του Προέδρου Πούτιν, βάσει του οποίου μπορεί να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου, «φυσικά θα εφαρμοστεί».

18:54

Bloomberg: «Ναι» Γερμανίας σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αν γίνει σταδιακά

Το Βερολίνο προτιμά μια απαγόρευση με μεταβατική περίοδο, σύμφωνα με το Bloomberg, τη στιγμή που Ευρωπαίοι διπλωμάτες συζητούν διάφορους μηχανισμούς κυρώσεων.

18:46

Ο σκύλος που εντόπισε πάνω από 150 εκρηκτικούς μηχανισμούς και νάρκες

Ένα τεριέ Τζακ Ράσελ εργάζεται στην πρώτη γραμμή στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, εντόπισε περισσότερους από 150 εκρηκτικούς μηχανισμούς και νάρκες ξηράς από την αρχή του πολέμου.

Ο Patron έχει προκαλέσει αίσθηση στο Διαδίκτυο και έχει περισσότερους από 140.000 ακόλουθους στη σελίδα του στο Instagram, ηλικίας πέντε εβδομάδων.

Είναι η στρατιωτική μασκότ μιας μονάδας εκρηκτικών από το Chernihiv.

Το βίντεο τον δείχνει να ψάχνει με ενθουσιασμό στα δάση για εκρηκτικά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Патрон???????????? (@patron_dsns)

18:32

Η ΕΕ χορηγεί στην Ουκρανία μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναστολή των δασμών σε όλα τα ουκρανικά προϊόντα για να βοηθήσει την οικονομία της χώρας κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία.

Η προτεινόμενη αναστολή ενός έτους έρχεται μια ημέρα αφότου η Βρετανία ανακοίνωσε ότι καταργεί όλους τους δασμούς στα ουκρανικά προϊόντα.

Θα χρειαστεί να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα 27 κράτη μέλη του για να τεθεί σε ισχύ.

Ο επίτροπος οικονομίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είπε ότι η κίνηση ήταν «ζωτικής σημασίας για να κερδίσουμε τον πόλεμο και να ανακάμψουμε μετά τον πόλεμο».

18:09

Ο αντιπρόεδρος της Gazprombank έφυγε από τη Ρωσία και κατετάγη στην πολιτοφυλακή της Ουκρανίας 

Ο αντιπρόεδρος της Gazprombank Ίγκορ Βαλαμπούγεφ ανακοίνωσε ότι έφυγε από την Ρωσία και κατετάγη στην πολιτοφυλακή του Κιέβου. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε στο The Insider.

17:44

Δραματική έκκληση για εκκένωση του Azovstal

Ο διοικητής των ουκρανικών στρατευμάτων της Μαριούπολης λέει ότι περισσότεροι από 600 τραυματισμένοι στρατιώτες παραμένουν χωρίς φάρμακα στα χαλυβουργεία του Azovstal.

Ο Σέρχιι Βολίνα, εν ενεργεία διοικητής της 36ης ταξιαρχίας πεζοναυτών, είπε ότι δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή και δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για θεραπεία για τους τραυματίες, προσθέτοντας ότι εκατοντάδες άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες και στερούνται τροφής και νερού.

Προχώρησε δε σε μια επείγουσα έκκληση για εκκένωση στρατευμάτων και αμάχων από τη Μαριούπολη όπως έγινε στη Δουνκέρκη.

17:33

Τηλεφωνική συνομιλία Ντράγκι - Ζελένσκι 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όπως έκανε γνωστό η ιταλική κυβέρνηση, κύρια θέματα της συνομιλίας τους ήταν «οι εξελίξεις στο πεδίο μάχης στην Ουκρανία και η παροχή βοήθειας στην χώρα».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης του στις ουκρανικές αρχές και τη διάθεση της χώρας να συμβάλει στην αναζήτηση μιας μόνιμης λύσης της κρίσης. 

16:39

Πούτιν: Αν κάποιος παρέμβει στην Ουκρανία, η απάντηση της Ρωσίας θα είναι γρήγορη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι «όλοι οι στόχοι σίγουρα θα πραγματοποιηθούν» στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο Συμβούλιο των Βουλευτών στην Αγία Πετρούπολη, τόνισε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία «θα εγγυηθεί την ασφάλεια» των ανθρώπων στο Ντονμπάς και την Κριμαία.

Έστειλε μία προειδοποίηση προς τη Δύση, λέγοντας ότι τα σχέδιά να «μας στραγγαλίσουν οικονομικά απέτυχαν».

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι όποιες χώρες επιχειρήσουν να παρέμβουν στη σύγκρουση θα αντιμετωπίσουν «γρήγορα» αντίποινα. «Έχουμε πάρει όλες τις αποφάσεις για αυτό», δήλωσε.

Νωρίτερα, η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις σε περισσότερους από 200 Βρετανούς βουλευτές και πρώην βουλευτές. 

Ο πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε ότι το ρούβλι, το τραπεζικό σύστημα, ο τομέας των μεταφορών και η οικονομία της Ρωσίας στο σύνολό τους έχουν αντέξει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας και υποσχέθηκε απάντηση στις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας.

Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας αναμένει συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 8,8% το 2022 στο βασικό του σενάριο ή κατά 12,4% σε ένα πιο συντηρητικό σενάριο, σύμφωνα με έγγραφο που έφτασε στα χέρια του Reuters την Τετάρτη, υποδηλώνοντας ότι η πίεση των κυρώσεων έχει αποτέλεσμα.

16:22

Ουκρανία: Η Ρωσία έτοιμη να χρησιμοποιήσει την Υπερδνειστερία

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία, για να εξαπολύσει περαιτέρω επίθεση στην Ουκρανία ή στη Μολδαβία.

Αρκετές επιθέσεις έχουν αναφερθεί στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως επιθέσεις προσχηματικού χαρακτήρα από τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο στο οποίο θα έπρεπε να παρέμβει η Μόσχα.

16:01

Η Ουκρανία διατηρεί τον έλεγχο του εναερίου χώρου της

Πληροφορίες από Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες, που μετεφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος, Ραγκίπ Σοϊλού, σημειώνουν ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο της πλειονότητας του εναέριου χώρου της δύο μήνες μετά την εισβολή.

Οι ίδιες πληφορορίες υποστηρίζουν ότι η Ρωσία απέτυχε να καταστρέψει αποτελεσματικά την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ή να καταστείλει την ουκρανική αεροπορική άμυνα. Η Ουκρανία συνεχίζει να προκαλεί υψηλό τίμημα όσον αφορά στο ρίσκο στα ρωσικά αεροπορικά.

15:47

Φον ντερ Λάιεν: Φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία από γειτονικές χώρες - Παραβίαση κυρώσεων η πληρωμή σε ρούβλια

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Βουλγαρία και η Πολωνία λαμβάνουν φυσικό αέριο από γειτονικές τους χώρες, μετά τη διακοπή της ροής από τη Ρωσία.

Επεσήμανε, δε, ότι η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.

15:25

Γερμανική ανησυχία για την Μολδαβία

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, σε δηλώσεις της, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να πούμε εάν οι εκρήξεις στην Υπερδνειστερία ήταν μία προσχηματική επιχείρηση, αλλά η κατάσταση στη Μολδαβία είναι κρίσιμη».

Η Υπερδνειστερία αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Μολδαβίας, αλλά έχει καταληφθεί από τη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, με έδρα τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι η Ρωσία οργανώνει «επιθέσεις προσχηματικού χαρακτήρα» στην Υπερδνειστερία.

15:23

Η Ρωσία απελαύνει 3 Νορβηγούς διπλωμάτες

Η Ρωσία απελαύνει τρεις Νορβηγούς διπλωμάτες, δήλωσε την Τετάρτη το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών, εβδομάδες αφότου το Όσλο απέλασε ανάλογο αριθμό Ρώσων διπλωματών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η ρωσική πλευρά δεν έχει καμία βάση να κατηγορήσει τους Νορβηγούς διπλωμάτες ότι κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από την κανονική διπλωματική εργασία», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

15:01

Χερσώνα: Δακρυγόνα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας

Εικόνες που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους στη Χερσώνα της Ουκρανίας να τρέχουν μακριά από τα δακρυγόνα κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης ενάντια στον πόλεμο.

Χθες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Ουκρανία έχασε τον έλεγχο σε ολόκληρη την περιοχή Χερσώνας.

REUTERS
14:41

Μπόρις Τζόνσον: Οι βουλευτές θα πρέπει να θεωρούν τις ρωσικές κυρώσεις ως «τίτλο τιμής»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επιβάλει κυρώσεις σε 287 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων. Αυτοί οι βουλευτές απαγορεύεται να εισέλθουν στη Ρωσία και κατηγορούνται από το Κρεμλίνο για «κλιμάκωση της ρωσοφοβικής υστερίας στο Ηνωμένο Βασίλειο».

14:39

Σαρλ Μισέλ: Επιθετική μονομερής κίνηση της Ρωσίας

«Η απόφαση της Gazprom να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ είναι μια άλλη επιθετική μονομερής κίνηση της Ρωσίας», σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Θα παραμείνουμε ενωμένοι και θα στηρίζουμε ο ένας τον άλλον ενώ θα καταργήσουμε σταδιακά τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας», προσθέτει.

14:38

Οι Βρυξέλλες προτείνουν την άρση των δασμών για τα ουκρανικά προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την άρση όλων των τελωνειακών δασμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ουκρανικά προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ για διάστημα ενός έτους, με στόχο την υποστήριξη της οικονομίας της χώρας που δέχεται την επίθεση της Ρωσίας.

Η πρόταση, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, «αποτελεί μία πρωτοφανή κίνηση υποστήριξης προς μία χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ήδη την Δευτέρα την κατάργηση των τελωνειακών δασμών για όλα τα εισαγόμενα από την Ουκρανία προϊόντα.

14:37

IFAX: Το Ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την ανταλλαγή του Αμερικανού Τρέβορ Ριντ με τον Ρώσο Κονσταντίν Γιαροσένκο

Ο Αμερικανός πολίτης Τρέβορ Ριντ, πρώην πεζοναύτης, που κρατείται στη Ρωσία από το 2019, αφέθηκε ελεύθερος μετά από ανταλλαγή κρατουμένων.

14:23

Η Σλοβακία δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο άμεσης διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου

Η Σλοβακία δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου ή πετρελαίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρίτσαρντ Σούλικ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASR. 

Η Σλοβακία εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το 85% της ζήτησης φυσικού αερίου. 

Την Τετάρτη, η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν σε ρούβλια.

14:12

Η Μόσχα απαγορεύει την είσοδο στη Ρωσία σε 287 βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου

«Τα πρόσωπα που στοχοποιούνται, των οποίων απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα, έχουν συμμετάσχει με τον πιο ενεργό τρόπο στην επιβολή των αντιρωσικών κυρώσεων από το Λονδίνο», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του που συνοδεύεται και από τον κατάλογο με τα ονόματα των 287 από τους 650 βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων.

14:03

Ακυρώθηκε η ποδοσφαιρική σεζόν στην Ουκρανία

Δε θα ολοκληρωθεί το φετινό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Ουκρανίας όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδία της χώρας.

14:03

Εκπρόσωπος Κρεμλίνου: Δεν εκβιάζουμε κανέναν με το ρωσικό φυσικό αέριο

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια και ειδικότερα τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου για να εκβιάσει τους Ευρωπαίους.

Ο ίδιος υποστήριξε, αντιθέτως, πως η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε, ωστόσο, να δώσει παραπάνω πληροφορίες αναφορικά με τον αριθμό των ευρωπαϊκών χωρών και εταιρειών που έχουν ήδη συμφωνήσει να αρχίσουν να πληρώνουν για τη ρωσική ενέργεια σε ρούβλια.

13:59

Η Ρωσία αποσύρεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ενόψει του αποκλεισμού της από αυτόν

Η Ρωσία αποφάσισε σήμερα να αποσυρθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), οι χώρες μέλη του οποίου επρόκειτο να ψηφίσουν για τον αποκλεισμό της από αυτόν, ανακοίνωσε σήμερα στο Twitter η υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα τη Μαδρίτη.

«Η Ρωσία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποσυρθεί από τον UNWTO» στη διάρκεια της συνεδρίασης της γενικής του συνέλευσης στη Μαδρίτη, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ. Η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας «έχει άμεση ισχύ», πρόσθεσε ο UNWTO, ο οποίος είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι εξετάζει τον αποκλεισμό της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

13:58

Πολωνός πρόεδρος: Προαναγγέλλει ανάληψη νομικής δράσης κατά της Gazprom

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα παρουσιάστηκε σήμερα σίγουρος πως πρόκειται να ακολουθήσουν νομικές κινήσεις κατά της ρωσικής Gazprom για την επιλογή της να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία.

«Θα ληφθούν τα κατάλληλα νομικά μέτρα και θα υπάρξει κατάλληλη αποζημίωση από την Gazprom για παραβιάσεις των όρων της σύμβασης», δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Πράγα.

 

13:36

Bloomberg: Ευρωπαϊκές εταιρείες ήδη πληρώνουν σε ρούβλια για ρωσικό φυσικό αέριο

Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει για εισαγωγές ρωσικής ενέργειας σε ρούβλια, ενώ είναι συνολικά δέκα οι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς με σκοπό να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.


   

13:20

DW: Εμπάργκο και στα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα;

Για τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης θα ήταν το τέλος της ηλεκτροδότησης. Η Σλοβακία ψάχνει για εναλλακτικές, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα διότι χρειάζεται πιστοποίηση.


   

13:20

Ρωσία: Κυρώσεις σε 287 μέλη της βρετανικής Βουλής

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε 287 μέλη της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων.

13:00

Γερμανία: Έκκληση για «άμεση αποθήκευση» φυσικού αερίου 

Η ομάδα Zukunft Gas, που αποτελεί επί της ουσίας το γερμανικό λόμπι για το φυσικό αέριο, απηύθυνε έκκληση να αρχίσει άμεσα η αποθήκευση περισσότερου αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα, την ώρα που η Ρωσία χρησιμοποιεί και επίσημα «την ενέργεια ως πολιτικό όπλο». 

«Πρέπει να κάνουμε οικονομία τώρα, για να έχουμε επαρκείς ποσότητες τον χειμώνα», είπε ο επικεφαλής του λόμπι, Τιμ Κέλερ. 

12:49

Πολωνία: Συνελήφθη ένας Ρώσος και ένας Λευκορώσος που κατηγορούνται για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της Μόσχας

Ένας Ρώσος κι ένας Λευκορώσος συνελήφθησαν στην Πολωνία κατηγορούμενοι για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι πολωνικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Βάσει των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από τις πολωνικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών SKW, «οι ύποπτοι συνελήφθησαν από την στρατονομία», σημειώνει ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών αυτών Στανισλάβ Ζάριν σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Κατηγορίες απαγγέλθηκαν και στους δύο και «τέθηκαν προσωρινά υπό κράτηση για τρεις μήνες», διευκρινίζει.

Τα έγγραφα που συντάχθηκαν αναφέρουν ότι «ο Ρώσος και ο Λευκορώσος, που δρούσαν εξ ονόματος των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και κατά της Πολωνίας, διεξήγαγαν αναγνωριστικές δραστηριότητες για τη λειτουργία των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του στρατού στην μεθοριακή ζώνη Πολωνίας-Λευκορωσίας», προσθέτει.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν στις 21 και 22 Απριλίου.

12:42

Νεχάμερ: Fake news τα σενάρια για πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ διαψεύδει τους ισχυρισμούς των ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι η Αυστρία πρόκειται να πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.

12:03

Η Renault SA θα μεταβιβάσει το ποσοστό του 68% των μετοχών της στην Avtovaz AO, σε ένα ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault SA θα μεταβιβάσει το ποσοστό του 68% των μετοχών που έχει στη βιομηχανία παραγωγής οχημάτων Avtovaz AO, σε ένα ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο έναντι συμβολικού τιμήματος, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο υπουργό Εμπορίου Ντενίς Μαντούροφ.

Η Renault θα έχει το δικαίωμα εξαγοράς του μετοχικού κεφαλαίου της, μέσα στα επόμενα πέντε η έξι χρόνια, όπως μετέδωσε το Interfax.

Ο Μαντούροφ δήλωσε ότι το μερίδιο της γαλλικής εταιρίας στο εργοστάσιο παραγωγής της Μόσχας, θα μεταβιβαστεί στο τοπικό συμβούλιο διοίκησης της ρωσικής πρωτεύουσας.

Η Renault, είναι η αυτοκινητοβιομηχανία της Δύσης που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στη ρωσική αγορά.

11:53

Το Κίεβο ανακοίνωσε την κατάληψη κωμοπόλεων από τις ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν στην ανατολική Ουκρανία καταλαμβάνοντας κωμοπόλεις στην περιφέρεια του Χαρκόβου και στο Ντονμπάς.

Από το Ιζιούμ, που βρισκόταν ήδη υπό τον έλεγχό τους, οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν μια επίθεση προς την κατεύθυνση του Μπαρβίνκοφ, που βρίσκεται νοτιότερα. Έχουν καταλάβει την κωμόπολη Ζαβόντι και τα βορειοανατολικά προάστια της κωμόπολης Βέλικα Κομισούβαχα, ανακοίνωσε το πρωί το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ανατολικότερα, προς την κατεύθυνση του Λιμάν, ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την κωμόπολη Ζάριτσνε και «αποπειράται επίθεση κοντά στο Γιάμπιλ», συνέχισε.

Κοντά στο Σεβεροντονέτσκ, μία από τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας με 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, οι δυνάμεις της Μόσχας πήραν τον έλεγχο της κωμόπολης Νοβοτοσκίβσκε και διεξάγουν επίθεση προς την κατεύθυνση των Νίζνιε και Ορίχοβε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

11:51

Η Ρωσία δηλώνει ότι κατέστρεψε «μεγάλη ποσότητα» όπλων που έχουν παραδοθεί από τη Δύση

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε σε πλήγμα του «μεγάλη ποσότητα» όπλων που έχουν παραδοθεί στο Κίεβο από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που εντείνονται οι δυτικές προσπάθειες για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας απέναντι στη Μόσχα.

«Υπόστεγα με τεράστια ποσότητα ξένων όπλων και πυρομαχικών, που έχουν παραδοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, καταστράφηκαν με πυραύλους υψηλής ακρίβειας Kalibr που ερίφθησαν από τη θάλασσα στο εργοστάσιο αλουμινίου της Ζαπορίζια», στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Δεν έχει διευκρινιστεί τι είδους όπλα καταστράφηκαν σε αυτό το πλήγμα, ενώ επίσης δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή η ρωσική ανακοίνωση.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα κατά 59 ουκρανικών στόχων, μεταξύ των οποίων 50 στους οποίους βρίσκονταν στρατεύματα και 4 αποθήκες πυρομαχικών.

11:28

Φον ντερ Λάιεν για φυσικό αέριο: «Συντονισμένη η απάντηση Ε.Ε. στον ρωσικό εκβιασμό»

«Αδικαιολόγητη» και «απαράδεκτη» προσπάθεια εκβιασμού της Ε.Ε. από τη Ρωσία χαρακτηρίζει τη διακοπή της παροχής αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

11:18

Gazprom: Μπλόκο και σε Γερμανία, Ουγγαρία, Σερβία σε περίπτωση παράνομης παρακράτησης του αερίου από τη Βαρσοβία και τη Σόφια

Η Gazprom προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

11:15

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κατηγορεί τη Μόσχα για εκβιασμό σχετικά με την προμήθεια αερίου

Η προειδοποίηση της Ρωσίας ότι σταματά τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία, επειδή δεν ικανοποιείται το αίτημά της να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής του, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του ισχύοντος συμβολαίου και ισοδυναμεί με εκβιασμό, δήλωσε σήμερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ.

Ο Πετκόφ δήλωσε πως η Βουλγαρία επανεξετάζει αυτή τη στιγμή όλα τα συμβόλαιά της με την Gazprom, περιλαμβανομένων αυτών για τη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου προς τη Σερβία και την Ουγγαρία, επειδή «ο μονόπλευρος εκβιασμός δεν είναι αποδεκτός».

Ο Πετκόφ δήλωσε ακόμη πως μίλησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τον διαβεβαίωσε πως ο 27μελής συνασπισμός θα δώσει μια κοινή απάντηση σ' αυτή την ενέργεια της Ρωσίας. Η γιγάντια ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom ανακοίνωσε πως σταμάτησε την προμήθεια αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία επειδή δεν πλήρωσαν σε ρούβλια.

11:05

Υπερδνειστερία: Πυροβολισμοί από το έδαφος της Ουκρανίας

Το υπουργείο Εσωτερικών της αποσχισθείσας περιφέρειας της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία, ανέφερε ότι εντόπισε drones που προήλθαν από την Ουκρανία να πετούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα, σημείωσε πως κατεγράφησαν βολές πυροβόλων όπλων από το έδαφος της Ουκρανίας προς το χωριό Κομπάσνα.

10:57

Μαριούπολη: Nέες επιθέσεις στο Azovstal

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν και σήμερα Τετάρτη στο Azovstal, όπου βρίσκονται μαχητές και ορισμένοι άμαχοι στη Μαριούπολη, δήλωσε o βοηθός του δημάρχου της πόλης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έχουν επιτευχθεί συμφωνίες για την προσπάθεια εκκένωσης αμάχων.

10:43

Ρωσία: Ο πρόεδρος της βουλής ζητάει να διακοπούν οι προμήθειες αερίου και σε άλλες «μη φιλικές» χώρες

Ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom έλαβε τη σωστή απόφαση, όταν διέκοψε πλήρως τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, και πρόσθεσε πως η Μόσχα πρέπει να κάνει το ίδιο και με άλλες «μη φιλικές» χώρες.

«Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με άλλες χώρες που είναι μη φιλικές προς εμάς», έγραψε στο λογαριασμό του στο Telegram ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

10:38

Φον ντερ Λάιεν: Αθέτηση των συμβολαίων από τη Ρωσία - Κοινό πρόβλημα της Ε.Ε., θα υπάρξει κοινή απάντηση

Σε δηλώσεις του μετά το ρωσικό «πάγωμα» των ροών φυσικού αερίου προς τη Σόφια, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανέφερε ότι επικοινώνησε με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία του διεμήνυσε πως «η αθέτηση των συμβολαίων από την πλευρά της Μόσχας αποτελεί πρόβλημα ολόκληρης της Ε.Ε. και θα υπάρξει κοινή απάντηση»

 

10:37

Ενέργεια: Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά το ρωσικό μπλόκο σε Πολωνία, Βουλγαρία

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί και η Αθήνα, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο και το «πάγωμα» των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία. 

10:24

Κίεβο: Η Ουκρανία ενισχύεται

Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχάιλο Ποντόλιακ χαιρέτισε σήμερα τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να στείλουν περισσότερο βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία έπειτα από τις συνομιλίες που διενεργήθηκαν σε μια γερμανική αεροπορική βάση.

«Ενα από τα περίεργα αιτήματα της Ρωσίας στην έναρξη του πολέμου ήταν η 'πλήρης αποστρατιωτικοποίηση' της Ουκρανίας. Επειτα από την χθεσινή καθοριστική συνάντηση 40 υπουργών Αμυνας έχω κακές ειδήσεις για τη Ρωσία. Ικανότητα, ταχύτητα, επιμελητεία, διευρυμένο φάσμα όπλων--η Ουκρανία ενισχύεται», έγραψε ο Ποντόλιακ στο Twitter.

10:11

Δεν έχει περιοριστεί η ροή ρωσικού φυσικού αερίου στην Αυστρία, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Αυστρία συνεχίζονται χωρίς περιορισμούς και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό θα αλλάξει, δήλωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό ORF η Αυστριακή υπουργός Ενέργειας Λεονόρε Γκεβέσλερ.

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις για διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη χώρα της, όπως συμβαίνει στην Πολωνία ή τη Βουλγαρία, η Γκεβέσλερ απάντησε: «Όχι, δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις (...) οι παραδόσεις στην Αυστρία εξακολουθούν να γίνονται άνευ περιορισμού».

Η Αυστρία εξασφαλίζει το 80% του φυσικού αερίου που χρειάζεται από τη Ρωσία.

09:56

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έπληξε τις πωλήσεις διαφημίσεων στο YouTube, προκαλώντας αναστάτωση στους επενδυτές

Η Alphabet Inc, μητρική εταιρία της Google, ανέφερε χθες, Τρίτη, την πρώτη απώλεια εσόδων σε επίπεδο τριμήνου μετά την περίοδο της πανδημίας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έπληξε τις πωλήσεις διαφημίσεων στο YouTube, αναστατώνοντας τους επενδυτές.

Η μεγαλύτερη πλατφόρμα βίντο στο διαδίκτυο κατέγραψε μεγάλα κέρδη κατά την τελευταία διετία, καθώς η πανδημία ανάγκασε περισσότερα καταστήματα, αλλά και καταναλωτές να δραστηριοποιηθούν περισσότερο στο διαδίκτυο. Ωστόσο η προσπάθεια να ξεπεραστούν οι πωλήσεις που έγιναν κατά την τελευταία διετία και να επιτευχθούν μεγαλύτεροι στόχοι πωλήσεων αποδεικνύεται δύσκολη αυτή τη χρονιά του πολέμου, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού, αλλά και οι ελλείψεις προϊόντων αναγκάζουν τους διαφημιστές να εγκαταλείψουν διαφημιστικές καμπάνιες προώθησης προϊόντων, σύμφωνα με αναλυτές.

09:45

Η Πολωνία επισπεύδει τις εργασίες για τον τερματικό σταθμό LNG

Η Πολωνία γνωστοποίησε την πρόθεσή της να επιταχύνει την ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού LNG το 2025, νωρίτερα απ΄ό,τι είχε προγραμματιστεί, όπως ειπε ο υπουργός αρμόδιος για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. 

«Θέλουμε οι εγκαταστάσεις να είναι έτοιμες το 2025 και επιταχύνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Το αρχικό πλάνο ήταν να ολοκληρωθεί το εγχείρημα το 2027», ανέφερε ο Πιοτρ Ναΐμσκι, στον απόηχο της κίνησης της Ρωσίας να παγώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Βαρσοβία. 

09:36

Gazprom: Έκλεισαν οι στρόφιγγες φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία

Η ρωσική Gazprom επιβεβαίωσε σήμερα την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία λόγω άρνησης πληρωμής σε ρούβλια.

09:08

Βρετανίδα ΥΠΕΞ: Η Δύση πρέπει να «διπλασιάσει» την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ελίζαμπεθ Τρας αναμένεται να καλέσει τους συμμάχους της Ουκρανίας να «αυξήσουν» τη στρατιωτική αρωγή, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής αεροπλάνων και τανκς.

08:58

135 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (26/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 135 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 19 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 58
  • Από Ευζώνους: 4
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 24
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 42, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 5 και στα λοιπά αεροδρόμια 2.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 22.861 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.343 ανήλικοι.

08:51

Βίντεο: Στις φλόγες αποθήκη πυρομαχικών κοντά στη ρωσική πόλη Μπιέλγκοροντ

08:32

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν τη μετάβαση στα νατοϊκά όπλα

08:27

Μόσχα: Εκρήξεις σε τρεις επαρχίες στα σύνορα με την Ουκρανία τη νύχτα

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε τρεις επαρχίες της Ρωσίας που γειτονεύουν με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, με αποθήκη πυρομαχικών κοντά στη ρωσική πόλη Μπιέλγκοροντ να παίρνει φωτιά.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της επαρχίας Μπιέλγκοροντ, τον Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, η πυρκαγιά στον χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών στο χωριό Στάραγια Νελίντοφκα κατασβέστηκε και δεν τραυματίστηκε κανείς άμαχος.=

Ο Ρομάν Σταρόβοιτ, αξιωματούχος στην επαρχία Κουρσκ, η οποία επίσης γειτονεύει με την Ουκρανία, δήλωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην ομώνυμη πρωτεύουσά της, που πιθανόν οφείλονταν στην ενεργοποίηση συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Στη Βορονέζ, πρωτεύουσα επαρχίας που γειτονεύει με την Ουκρανία, το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις και ότι διενεργείται έρευνα.

08:17

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας καλεί τη Γερμανία να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων

Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα παρότρυνε τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης Leopard και να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο.

«Δεν βρίσκομαι στη θέση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Μπορώ μόνο να πω τι θα έκανα στη θέση του: θα παρέδιδα άρματα μάχης», τόνισε ο πρόεδρος της Λιθουανίας.

Για τον κ. Ναουσέντα, η Γερμανία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά αν θέλει να φανεί συνεπής, δεν μπορεί να σταματήσει στα μισά του δρόμου. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ουκρανία να λάβει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται αμέσως. Όχι αύριο, ούτε μεθαύριο, τότε μπορεί να είναι αργά», επέμεινε.

Ο πρόεδρος της χώρας-μέλους του NATO είπε επίσης ότι η συμμαχία πρέπει να περάσει από την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Λιθουανίας στην αντιαεροπορική άμυνα.

«Με την επιτήρηση του εναέριου χώρου οι πιλότοι επί του παρόντος μπορούν μόνο να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις παραβιάσεις. Οι διαταγές δεν προβλέπουν να καταρρίπτουν εχθρικά στρατιωτικά αεροσκάφη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Γκιτάνας Ναουσέντα.

08:00

Ουκρανία: Η Αυστραλία στέλνει πυροβόλα και πυρομαχικά

Η Αυστραλία θα διαθέσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, όπως ενημέρωσαν ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον και ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον με κοινή τους ανακοίνωση.

Το νέο πακέτο εξοπλισμού, αξίας 26,7 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων (19,7 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει την παράδοση έξι ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 και πυρομαχικών. Θα αυξήσει τη συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας που χορηγεί η Καμπέρα στο Κίεβο στα 211 εκατ. ευρώ, χωρίς να λογαριάζονται τα 65 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και οι 70.000 τόνοι άνθρακα που έχει ανακοινωθεί πως θα προσφέρει.

Οι κ.κ. Μόρισον και Ντάτον είπαν ότι αποφάσισαν να χορηγηθεί η επιπλέον βοήθεια προκειμένου η Ουκρανία να μπορέσει να αποκρούσει τη «βάρβαρη» και «παράνομη» εισβολή της Ρωσίας και θα επιδιώξουν να καλύψουν και κάποιες ακόμη από τις ανάγκες του Κιέβου «άμεσα».

Η Αυστραλία ήταν ανάμεσα στις 40 χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ράμσταϊν (Γερμανία) για να συζητηθούν οι εξοπλιστικές ανάγκες του ουκρανικού στρατού.

07:38

Μόσχα: Εκρήξεις στη ρωσική πόλη Μπιέλγκοροντ

Σειρά εκρήξεων σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη ρωσική πόλη Μπιέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, διευκρινίζοντας πως ξέσπασε πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην πόλη.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δεν τραυματίστηκε κανείς άμαχος εξαιτίας των εκρήξεων και της πυρκαγιάς στο χωριό Στάραγια Νελίντοφκα.

Ο κ. Γκλάντκοφ δεν διευκρίνισε εάν οι εκρήξεις και η πυρκαγιά οφείλονταν σε ουκρανική επιδρομή.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ταραγμένη νύχτα στην περιοχή. Το προηγούμενο βράδυ ανακοινώθηκε ότι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν δύο χωριά, με δύο άμαχους να τραυματίζονται στο ένα από αυτά.

07:35

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γερμανική στροφή μετά τις πιέσεις

07:34

Φόβοι επέκτασης του πολέμου στη Μολδαβία

07:22

Κίεβο: Ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί όλο το 2022

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς δήλωσε ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου ίσως συνεχιστεί όλη τη χρονιά.

Ωστόσο ταυτόχρονα είπε πως τα όπλα που παρέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν «σοβαρό αντίκτυπο» στην πορεία του πολέμου από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Ο πόλεμος πιθανόν θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη, πρόσθεσε. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακρά σύρραξη».

Ακόμη κι αν σταματήσουν οι μάχες στο Ντονμπάς που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό δεν θα σημάνει το τέλος του πολέμου, πρόσθεσε ο κ. Αρεστόβιτς.

07:21

Η Ρωσία λέει πως έπληξε 65 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τέσσερις αποθήκες όπλων των ουκρανικών δυνάμεων στη Σλοβιάνσκ από αέρος.

Συνολικά, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε 32 στρατιωτικούς στόχους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ακόμη επλήγησαν 33 στόχοι από πυροβολικό ή πυραύλους, σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσά τους συγκεντρώσεις στρατευμάτων, θέσεις του πυροβολικού, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αποθήκες πυρομαχικών και όπλων.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μίλησε για περίπου 200 Ουκρανούς στρατιωτικούς νεκρούς και 40 στρατιωτικά οχήματα που καταστράφηκαν.

07:20

Η Ολλανδία προσφέρει αυτοκινούμενα πυροβόλα

Η Ολλανδία θα προμηθεύσει με «περιορισμένο αριθμό» τεθωρακισμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων Panzerhaubitze 2000 το Κίεβο, ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποσπούν εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Πρόκειται για τα «πιο βαριά» αυτοκινούμενα πυροβόλα που διαθέτει ο ολλανδικός στρατός, εξήγησε το υπουργείο Άμυνας. Μπορούν να πλήττουν στόχους σε απόσταση ως και 50 χιλιομέτρων υπό όλες τις μετεωρολογικές συνθήκες.

Η Γερμανία –όπου κατασκευάζονται– θα εγγυηθεί την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση τους και θα προμηθεύσει πυρομαχικά.

«Ανταποκρίνονται ακριβώς στις ανάγκες της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή», συνόψισε η υπουργός Άμυνας Κάισα Όλονγκρεν, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

07:19

Η Ρωσία διατείνεται πως κυρίευσε όλη την περιφέρεια της Χερσώνας

Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε πως κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, ιδίως καταλαμβάνοντας την περιφέρεια της Χερσώνας.

«Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας της Χερσώνας, τμημάτων των περιφερειών του Χαρκόβου, της Ζαπορίζιας και του Μικολάιφ, καθώς και μεγάλων τμημάτων των (σ.σ. αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», δήλωσε ο υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Η ομαλότητα αποκαθίσταται στις περιοχές που καταλήφθηκαν, επιδιορθώνονται υποδομές και άρχισε σπορά, σύμφωνα με τον ίδιο Ρώσο ανώτερο αξιωματικό.

Τον ισχυρισμό της Μόσχας για την Χερσώνα όμως διέψευσε χθες ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή: κατ’ αυτόν, γραμμές άμυνας συνεχίζουν να βρίσκονται μέσα στην περιφέρεια και οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να τις διασπάσουν.

Είναι αδύνατο οι ισχυρισμοί των αντιμαχόμενων πλευρών να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

07:19

Η Ρωσία έχει πολύ ευρύτερους στόχους, λέει ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι στόχοι της Ρωσίας πάνε πολύ παραπέρα από τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου.

«Σε τελευταία ανάλυση στόχος της ηγεσίας της Ρωσίας δεν είναι απλώς να καταλάβει την επικράτεια της Ουκρανίας, αλλά να διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει πλήγμα στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο», υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Στον «ελεύθερο κόσμο» πρακτικά οι πάντες αντιλαμβάνονται πως η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι παρά η αρχή, υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι.

Οι συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις, στην Οδησσό (νότια), στο Ντονμπάς (ανατολικά), το μόνο που θα φέρουν στη Ρωσία είναι «κι άλλες απώλειες», απείλησε εξάλλου ο ουκρανός πρόεδρος.

Θα φέρουν επίσης νέες κυρώσεις της ΕΕ και περισσότερους περιορισμούς στο εμπόριο, προεξόφλησε.

Η πλειονότητα των Ρώσων θα πληρώσει για την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης καθώς θα καταδικαστεί στη φτώχεια, υποστήριξε ακόμη ο κ. Ζελένσκι.

07:18

Yπουργός Άμυνας ΗΠΑ: «Επικίνδυνη» η ρητορική της Ρωσίας περί Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επέκρινε χθες Τρίτη την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ περί επαπειλούμενου 3ου Παγκοσμίου Πολέμου, που δεν αποκλείται να σημάνει τη χρήση πυρηνικών όπλων.

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι αυτό το είδος ρητορικής είναι πολύ επικίνδυνο και ανώφελο», είπε ο κ. Όστιν μετά τη διεθνή σύνοδο για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν (Γερμανία).

«Κανένας δεν θέλει να δει να ξεσπά πυρηνικός πόλεμος. Η επικίνδυνη ρητορική είναι ξεκάθαρα ανώφελη. Δεν θα εμπλακούμε σε αυτή», πρόσθεσε.

07:15

Σύνοψη της 62ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Την πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Πολωνία προτίθεται να υλοποιήσει η Ρωσία. Η είδηση οδήγησε σε άλμα 17% στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Μόσχα κλείνει τη στρόφιγγα και στη Βουλγαρία.
  • Εκρήξεις συγκλόνισαν την Υπερδνειστερία, αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, που συνορεύει με την Ουκρανία κι όπου έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες ρωσικά στρατεύματα. Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι προκάλεσε τις εκρήξεις ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία από τα δυτικά.
  • Η πρόεδρος της Μολδαβίας χαρακτήρισε τα γεγονότα ως απόπειρα κλιμάκωσης, καταδικάζοντας κάθε προσπάθεια να διασαλευθεί η ειρήνη στη χώρα της. Η Ρωσία διαμήνυσε ότι θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο, στο οποίο η Μόσχα θα πρέπει να παρέμβει στην Υπερδνειστερία, μετέδωσε  το RIA.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου στη Χερσώνα, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία σχεδιάζει ένα οργανωμένο δημοψήφισμα για να διεκδικήσει την κυριαρχία στην περιφέρεια.
  • Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ταξίδεψε στη Μόσχα σε μια προσπάθεια να θέσει τον ΟΗΕ στο επίκεντρο των προσπαθειών της ουκρανικής διαμεσολάβησης. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, είπε ότι ο ΟΗΕ είναι «έτοιμος να κινητοποιήσει πλήρως τους ανθρώπινους και υλικοτεχνικούς πόρους του για να βοηθήσει να σωθούν ζωές στη Μαριούπολη». 
  • Ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε «κατ’ αρχήν» στη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής για τον Ερυθρό Σταυρό στην εκκένωση πολιτών από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη. Ο Πούτιν περιέγραψε την κατάσταση στη Μαριούπολη ως «τραγική» και «περίπλοκη». 
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους υποσχέθηκαν νέες προμήθειες με βαρύτερα όπλα για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια συνάντησης στην αεροπορική βάση Ραμστάιν, παρά την απειλή της Μόσχας ότι η υποστήριξή τους στο Κίεβο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο. Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την προμήθεια περίπου 50 αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Πρόκειται για αλλαγή πολιτικής. 
  • Σφοδρές μάχες εξελίσσονται στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντόνετσκ, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις κατά της πόλης Αβντίιβκα, κοντά στις γραμμές του μετώπου.
  • Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας δήλωσε ότι η πολιτική της Δύσης και της ουκρανικής κυβέρνησης οδηγεί στη διάλυση της Ουκρανίας.
  • «Το ΝΑΤΟ, στην ουσία, εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία διά αντιπροσώπου και τον εξοπλίζει. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο πυρηνικής κλιμάκωσης.
  • «Πιστεύω ότι οποιαδήποτε φασαρία σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι πολύ επικίνδυνη και καθόλου χρήσιμη», δήλωσε –απαντώντας- ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και πρόσθεσε: «Κανείς δεν θέλει να δει έναν πυρηνικό πόλεμο. Κανείς δεν μπορεί να τον κερδίσει».