Ερντογάν για Οσμάν Καβαλά: Βρισκόταν πίσω από τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί

Ερντογάν για Οσμάν Καβαλά: Βρισκόταν πίσω από τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί

«Σόρος της Τουρκίας» χαρακτήρισε τον Οσμάν Καβαλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο τις διεθνείς αντιδράσεις για την καταδίκη σε δις ισόβια του επιχειρηματία και ακτιβιστή

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σόρος της Τουρκίας» χαρακτήρισε τον Οσμάν Καβαλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο τις διεθνείς αντιδράσεις για την καταδίκη σε δις ισόβια του επιχειρηματία και ακτιβιστή, για υποκίνηση των διαδηλώσεων του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη.

«Η τελευταία απόφαση που ελήφθη για ένα άτομο αναστάτωσε ορισμένους κύκλους. Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Σόρος της Τουρκίας. Ήταν ο συντονιστής των παρασκηνίων των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Οσμάν Καβαλά παρέμεινε προφυλακισμένος 1.637 ημέρες και τελικά καταδικάστηκε για κατηγορία για την οποία είχε αθωωθεί σε προηγούμενη δίκη. Η καταδίκη σε δις ισόβια του επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, για υποκίνηση των διαδηλώσεων του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων τόσο εντός της Τουρκίας όσο και στο εξωτερικό. Μαζί του καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 18 ετών άλλα επτά άτομα, με την ίδια κατηγορία, γεγονός που ερμηνεύεται από τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης ως «καταδίκη της αντίστασης του Γκεζί».

Σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε χθες πως στην Τουρκία «αυξάνεται η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη», όμως ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι «αυτή η κυβέρνηση τυραννίας δεν αναγνωρίζει και καταπατά την έννοια της δικαιοσύνης». «Αυτή η άδικη καταδίκη αντίκειται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου», τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Νεντ Πράις. «Καλούμε ξανά την Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά» καθώς και «όλους όσοι έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα στη χώρα», τονίζεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο 64χρονος επιχειρηματίας και ακτιβιστής παρακολούθησε τη δίκη από τη φυλακή μέσω βιντεοκλήσης και έκανε λόγο για «δικαστική δολοφονία». Εντυπωσιακό στοιχείο της δίκης του Οσμάν Καβαλά είναι πως είχε κατηγορηθεί για υποκίνηση των επεισοδίων στο πάρκο Γκεζί και τουρκικό δικαστήριο τον είχε αθωώσει, αλλά μόλις αποφυλακίστηκε κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος και κατασκοπεία. Ο φάκελος των κατηγοριών ενώθηκε με άλλες κατηγορίες. Στη δίκη της Δευτέρας, ο κ. Καβαλά αθωώθηκε από τις κατηγορίες της κατασκοπείας.

Αλλο ένα στοιχείο που προβάλλουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι πως ένας από τους πέντε δικαστές που καταδίκασαν τον κ. Καβαλά ήταν υποψήφιος βουλευτής με το κυβερνών κόμμα AKP.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητάει από το 2019 την αποφυλάκισή του. Η γνωστή αρθρογράφος της Τουρκίας Nαγκεχάν Αλτσί σοκαρισμένη από την απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε στην ιστοσελίδα Ηaberturk: «Δηλαδή αν δεν είχε καταργηθεί η θανατική ποινή, θα απαγχονίζατε τον Οσμάν Καβαλά;».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή