Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 64η ημέρα εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-ολες-οι-εξελί-561831235
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 64η ημέρα εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:42

Το Κογκρέσο πέρασε νομοσχέδιο για να επιτραπεί ο δανεισμός όπλων στην Ουκρανία

Η Βουλή ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία νομοθεσία που επιτρέπει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει έναν νόμο της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για να προμηθεύσει γρήγορα όπλα στην Ουκρανία με δάνειο, στέλνοντας το ν/σ στο γραφείο του κ. Μπάιντεν, λίγες ώρες αφότου προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ως πρόσθετη βοήθεια έκτακτης ανάγκης για το Κίεβο.

23:39

Η Ουκρανία κατονομάζει 10 Ρώσους στρατιώτες που είναι ύποπτοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Μπούτσα

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας εντόπισε 10 Ρώσους στρατιώτες που φέρονται να εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Μπούτσα.

Σε μια ανάρτησή της στο Facebook, η Ιρίνα Βενεντίκτοβα κατονόμασε τους στρατιώτες -τέσσερις στρατιώτες, τέσσερις δεκανείς και δύο λοχίες- οι οποίοι είπε ότι «συμμετείχαν στα βασανιστήρια ειρηνικών ανθρώπων» στην ουκρανική πόλη.

Η κ. Βενεντίκτοβα είπε ότι τα στρατεύματα προέρχονταν από την 64η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων.

Τον περασμένο μήνα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν ξεκίνησε έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Έγινε αφότου οι εικόνες νεκρών αμάχων με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους σε δρόμο της Μπούτσα προκάλεσαν παγκόσμια οργή.

23:32

Φον ντερ Λάιεν: Η 1η περιφερειακή ομάδα εργασίας υπό την #RepowerEU

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τα κράτη μέλη της ΕΕ που επηρεάστηκαν από την απόφαση της Gazprom. Σήμερα η @EU_Commission και η Βουλγαρία αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια 1η περιφερειακή ομάδα εργασίας υπό την #RepowerEU. Θα συντονίσει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής και την επιτάχυνση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές».

23:27

Τρεις τραυματίες από πυραυλικό πλήγμα σε κτίριο

Ένα από τα ρωσικά χτυπήματα στο Κίεβο την Πέμπτη έπληξε τον κάτω όροφο ενός κτιρίου κατοικιών, τραυματίζοντας τουλάχιστον τρία άτομα, στην πρώτη τέτοια επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα από τα μέσα Απριλίου.

Μάρτυρες είδαν ένα κτίριο στις φλόγες και μαύρο καπνό στον αέρα.

23:26

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Αρχής Ατομικής Ενέργειας επέστρεψε από την Ουκρανία

«Σήμερα, η ρυθμιστική αρχή της Ουκρανίας ενημέρωσε επισήμως τον ΔΟΑΕ ότι στις 16 Απριλίου 2022 η επιτόπια βιντεοεπιτήρηση κατέγραψε την πτήση ενός πυραύλου που πετούσε απευθείας πάνω από τον πυρηνικό σταθμό της Νότιας Ουκρανίας», είπε.

«Η ΔΟΑΕ εξετάζει τα στοιχεία και, εάν επιβεβαιωθεί, αυτό το γεγονός είναι εξαιρετικά σοβαρό. Αν ένας τέτοιος πύραυλος είχε παρεκτραπεί, θα μπορούσε να είχε σοβαρό αντίκτυπο στην ακεραιότητα του πυρηνικού σταθμού και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό ατύχημα», τόνισε ο Γκρόσι.

23:21

Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα: Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία «οδήγησε τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας στα βάθη»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «οδήγησε τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας στα βάθη», δήλωσε στο CNN ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν.

Σημείωσε ότι ήταν «περίπου όσο κακή θα μπορούσε να είναι». «Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας ήταν κακές όταν έφτασα εδώ τον Ιανουάριο του 2020» και «απλώς έχουν χειροτερέψει, έπεσαν προς τα κάτω, από τότε», είπε.

23:02

The Kyiv Independent: Αναχαιτίστηκαν 3 ρωσικοί πύραυλοι πάνω από την περιφέρεια της Οδησσού

«Ο κυβερνήτης Maksym Marchenko είπε ότι τα συστήματα αεράμυνας αναχαίτησαν τους πυραύλους και "έχουν τον ουρανό υπό τον έλεγχό τους". Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο σειρές εκρήξεων ακούστηκαν στην Οδησσό το βράδυ της 28ης Απριλίου».

22:28

Βίντεο από τη συνάντηση Ζελένσκι - Γκουτέρες στο Κίεβο

Λίγη ώρα μετά, δύο μεγάλες εκρήξεις συγκλόνισαν την ουκρανική πρωτεύουσα.

22:14

45 Ουκρανοί αφέθηκαν ελεύθεροι στην τελευταία ανταλλαγή κρατουμένων

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι 45 Ουκρανοί αφέθηκαν ελεύθεροι στην τελευταία ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με τη Ρωσία.

«Σήμερα 45 από τους ανθρώπους μας απελευθερώθηκαν από τη ρωσική αιχμαλωσία: 13 αξιωματικοί και 20 στρατιώτες, εκ των οποίων 5 τραυματίστηκαν», είπε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή του στο Telegram. «Επίσης, επιστρέφουμε 12 πολίτες μας στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πόσοι Ρώσοι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι κατά την ανταλλαγή. Η Ρωσία δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την ανταλλαγή.

22:07

Ποντόλιακ: Πύραυλος «κάρτ ποστάλ από τη Μόσχα»

Ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Μιχαήλο Ποντόλιακ είπε ότι πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν το Κίεβο κατά την επίσημη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Την προηγούμενη μέρα καθόταν σε ένα μακρύ τραπέζι στο Κρεμλίνο και σήμερα οι εκρήξεις είναι πάνω από το κεφάλι του. Καρτ ποστάλ από τη Μόσχα;», έγραψε.

Νωρίτερα, ο Γκουτέρες είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παραβίασε τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

21:54

Η Ουκρανία ζήτησε από τη βουλγαρική κυβέρνηση να επισκευάσει βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό 

Η Ουκρανία ζήτησε από τη Βουλγαρία να επισκευάσει ορισμένα από τα βαρέα στρατιωτικά μηχανήματά της στα εργοστάσια όπλων που διαθέτει, δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Βουλγαρία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όμως ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, καθώς το ένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διαφωνεί.

21:52

Ο Κλίτσκο κάνει λόγο για 3 τραυματίες από τα βομβιστικά πλήγματα στο Κίεβο

21:49

Νέο βίντεο από τις εκρήξεις στο Κίεβο

21:48

Κουλέμπα: Η επίθεση στο Κίεβο είναι «αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας»

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν το Κίεβο με πυραύλους κρουζ ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισκεπτόταν την πόλη.

«Με αυτή την αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας η Ρωσία επιδεικνύει για άλλη μια φορά τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο», έγραψε.

21:35

Γκουτέρες: Να ανοίξουν οι διάδρομοι εκκένωσης στη Μαριούπολη

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε να ανοίξουν διάδρομοι εκκένωσης στην Μαριούπολη, λέγοντας ότι η πολιορκημένη πόλη είναι μια «κρίση μέσα σε κρίση».

«Σήμερα ο λαός της Μαριούπολης έχει απελπιστική ανάγκη για μια τέτοια προσέγγιση. Η Μαριούπολη είναι μια κρίση μέσα στην κρίση», είπε στο Κίεβο, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Χιλιάδες πολίτες χρειάζονται σωτήρια βοήθεια. Πολλοί είναι ηλικιωμένοι χρειάζονται ιατρική φροντίδα ή έχουν περιορισμένη κινητικότητα, χρειάζονται μια οδό διαφυγής από την αποκάλυψη», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον Ζελένσκι και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα μετά από επίσκεψη στη Μόσχα, όπου συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη.

REUTERS/Valentyn Ogirenko 
21:15

Οι πρώτες εικόνες από τις εκρήξεις στο Κίεβο

Μια μεγάλη έκρηξη συγκλόνισε το κέντρο του Κιέβου το βράδυ της Πέμπτης, αφήνοντας ένα κτίριο να καίγεται, να πέφτουν γυαλιά στην απέναντι πλευρά του δρόμου και μαύρος καπνός να υψώνεται στον αέρα.

Δεν έγινε αμέσως σαφές εάν κάποιος τραυματίστηκε, αλλά πολλά ασθενοφόρα και δεκάδες στρατιώτες έσπευσαν στο σημείο.

Ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο είπε στο Telegram ότι «ο εχθρός» χτύπησε δύο φορές την περιοχή Shevchenkivskyi.

 

21:09

«Πρόκειται για επίθεση στην ασφάλεια του Γενικού Γραμματέα»

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεκσέι Ρεζνίκοφ επισήμανε το ότι η Ρωσία εξαπέλυσε βομβιστική επίθεση στο Κίεβο ενώ βρίσκεται εκεί για επίσημη επίσκεψη ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.

«Ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ @antonioguterres επισκέπτεται το Κίεβο, ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - η Ρωσία - εξαπολύει πυραυλικά πλήγματα στην πόλη. Πρόκειται για επίθεση στην ασφάλεια του Γενικού Γραμματέα και στην παγκόσμια ασφάλεια!».

21:06

AFP: Δύο ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο ενώ επισκέπτεται την πόλη ο Γκουτέρες

20:52

Το Ελσίνκι χαιρετίζει την «ισχυρή υποστήριξη» του ΝΑΤΟ σε περίπτωση διαδικασίας ένταξης 

Η Φινλανδία ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ για την «ισχυρή υποστήριξή» του μετά την υπόσχεση των διευθετήσεων για την προστασία της χώρας στην περίπτωση της διαδικασίας ένταξης στη δυτική συμμαχία, η οποία διαρκεί μήνες.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο είχαν τηλεφωνική συνομιλία με θέμα την όλο και πιο πιθανή αίτηση προς ένταξη της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

"Ο Στόλτενμπεργκ για ακόμη μια φορά έδωσε την ισχυρή υποστήριξή του στη φινλανδική απόφαση», δήλωσε ο Νιινίστο.

Το άρθρο 5 της αμοιβαίας άμυνας των μελών του ΝΑΤΟ δεν ισχύει παρά μόνο για τα μέλη και όχι για την περίοδο που μεσολαβεί μεταξύ της υποψηφιότητας και της ένταξης.

20:47

CNN: Οι συνομιλίες για το νομοσχέδιο των ΗΠΑ για την Ουκρανία των 33 δισ. θα χρειαστούν χρόνο

Πηγές των Ρεπουμπλικάνων και του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ ανέφεραν ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν σχετικά με το πακέτο της χώρας για την Ουκρανία και η όλη διαδικασία θα διαρκέσει εβδομάδες μέχρι να υπάρξουν τελικές ψηφοφορίες και στα δύο σώματα.

Ανώτερος σύμβουλος των Δημοκρατικών είπε ότι το συμπληρωματικό αίτημα του Προέδρου Μπάιντεν έχει ακόμη πολύ δρόμο.

20:42

Ρωσία: Απαγόρευση εισόδου σε περίπου 600 Καναδούς, μεταξύ αυτών ο Τριντό 

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι επέβαλε απαγόρευση εισόδου σε περίπου 600 Καναδούς, μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, εξαιτίας των «εχθρικών ενεργειών» της ηγεσίας της χώρας. Η αντιπρόεδρος της καναδικής κυβέρνησης Κρίστια Φρίλαντ είναι επίσης μεταξύ των 592 προσώπων στα οποία απαγορεύεται να ταξιδέψουν στη Ρωσία, σε μια συμβολική κίνηση.

Αποτελεί μέρος ενός σχεδίου ρωσικών αντιποίνων κατά χωρών που έχουν προσφέρει πολιτική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία. Χθες Τετάρτη, η Ρωσία επέβαλε ανάλογη ταξιδιωτική απαγόρευση σε εκατοντάδες μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου.

20:36

Μαζική βομβιστική επίθεση στο εργοστάσιο του Azovstal

Οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν το χαλυβουργείο Azovstal στην πολιορκημένη  Μαριούπολη με τα πιο σφοδρά πλήγματα μέχρι σήμερα, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Εκατοντάδες μαχητές και πολίτες εκτιμάται ότι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στο τεράστιο εργοστάσιο. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ο διοικητής των δυνάμεων της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της Ουκρανίας στη Μαριούπολη, είπε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 600 τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες και εκατοντάδες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών στο εργοστάσιο.

«Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε στο σημείο όπου βρίσκονται οι βαριά τραυματίες — στο νοσοκομείο. Οι άνθρωποι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια», δήλωσε στο CNN ο αρχηγός της Αστυνομίας της Μαριούπολης.

20:19

Reuters: Δύο μεγάλες εκρήξεις συγκλόνισαν την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο

Δύο εκρήξεις ακούστηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες του Reuters. Δεν έγιναν άμεσα γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το τι προκάλεσε τις εκρήξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κίεβο βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

20:17

Ο ΟΗΕ «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από το εργοστάσιο της Μαριούπολης στο Azovstal

  • Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προχώρησε σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Κίεβο.
  • Ο Γκουτέρες περιέγραψε τη Μαριούπολη ως «κρίση μέσα σε κρίση».
  • «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν» για να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από το χαλυβουργείο Azovstal, είπε.
  • Ο Γκουτέρες είπε ότι είχε έντονες συζητήσεις με τον Ζελένσκι για να γίνει πραγματικότητα η εκκένωση από τη Μαριούπολη.
  • Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι πιστεύει ότι ένα «επιτυχές αποτέλεσμα» είναι ακόμα δυνατό «από την άποψη της εκκένωσης» του Azovstal στη Μαριούπολη.
REUTERS/Valentyn Ogirenko
19:46

«Πιστεύω ότι η Μαριούπολη ήταν και θα παραμείνει μια ουκρανική πόλη»

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊσένκο λέει στο SkyNews ότι ελπίζει να επιστρέψει στην πόλη του, αλλά προτρέπει τους διεθνείς ηγέτες να παραδώσουν όπλα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις «γρήγορα».

19:34

Όλαφ Σολτς: Η πλήρης απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία προϋπόθεση για την άρση των κυρώσεων

Σε δηλώσεις του από το Τόκιο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστήριξε πως η χώρα του είναι προετοιμασμένη για μια ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ο ίδιος συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Μόσχας θα αρθούν μόνο έπειτα από την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.

19:32

Εκρήξεις ακούστηκαν στο Μπέλγκορον της Ρωσίας

Δύο εκρήξεις ακούστηκαν στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, δήλωσαν δύο μάρτυρες στο Reuters. Οι εκρήξεις ακούστηκαν στο νότιο τμήμα της πόλης αλλά δεν έχει γίνει αμέσως σαφές τι τις προκάλεσε και αν υπήρξαν θύματα ή ζημιές.

Το Κρεμλίνο ανέφερε τις τελευταίες ημέρες μια σειρά επιθέσεων από ουκρανικές δυνάμεις στο Μπέλγκοροντ και σε άλλες νότιες περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία. 

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τη Δύση ότι καλεί ανοιχτά το Κίεβο να επιτεθεί στη Ρωσία και την προειδοποίησε να «μην δοκιμάσει την υπομονή μας».

19:15

Μπάιντεν: Τα ρωσικά σχόλια για την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου ήταν «ανεύθυνα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα ρωσικά σχόλια για την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου ήταν «ανεύθυνα». «Κανείς δεν πρέπει να κάνει άσκοπα σχόλια σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων ή την πιθανότητα ανάγκης χρήσης τους», είπε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η πυρηνική αποτροπή είναι η «αρχική θέση» της Ρωσίας, αλλά πρόσθεσε «ο κίνδυνος είναι σοβαρός, είναι πραγματικός, δεν μπορεί να υποτιμηθεί».

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι «δεν είναι αλήθεια» ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο «διά αντιπροσώπου» με τη Ρωσία – και ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί είναι «μια δικαιολογία για την αποτυχία τους» στην Ουκρανία.

«Δεν είναι αλήθεια», είπε ο Μπάιντεν, απαντώντας σε δημοσιογράφο που ρώτησε για την κατηγορία του Λαβρόφ ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιούσε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως αντιπρόσωπο.

«Με απασχολούν πράγματι, γιατί δείχνει την απόγνωση που νιώθει η Ρωσία για την τραγική αποτυχία της να μπορέσει να κάνει ό,τι είχαν σκοπό να κάνουν στην πρώτη φάση. Νομίζω ότι είναι περισσότερο μια αντανάκλαση όχι της αλήθειας, αλλά της αποτυχίας τους», σημείωσε και συνέχισε: «Και έτσι αντί να πουν ότι οι Ουκρανοί είναι εξοπλισμένοι με κάποια ικανότητα να αντισταθούν στις ρωσικές δυνάμεις, έπρεπε να πουν στους λαούς τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και όλο το ΝΑΤΟ ασχολούνται με την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων και των τανκς κ.λπ.».

Ερωτηθείς για πιθανή ρωσική επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του, είπε ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες για ό,τι κι αν κάνουν».

19:06

Νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερέστσουκ, δήλωσε ότι η Ρωσία παρέδωσε 12 πολίτες και 33 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 13 αξιωματικών, σε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με το Κίεβο.

Πέντε από τους στρατιώτες που ανταλλάχθηκαν τραυματίστηκαν, ανέφερε το Reuters. Δεν είπε πόσοι Ρώσοι συμμετείχαν στην ανταλλαγή.

18:55

Μπάιντεν: Μας έχουν τελειώσει τα χρήματα

«Βασικά έχουμε τελειώσει τα χρήματα - γι' αυτό σήμερα, για να στηρίξουμε την Ουκρανία, στέλνω στο Κογκρέσο ένα συμπληρωματικό αίτημα προϋπολογισμού για να διατηρηθεί η ροή όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία και να συνεχιστεί η παράδοση οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτή η χρηματοδότηση καλύπτει τις ανάγκες του στρατού τους κρίσιμους μήνες που έρχονται και αρχίζει η μετάβαση σε πιο μακροπρόθεσμα συμπτώματα ασφάλειας για να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

18:54

Ρωσικές δυνάμεις κινούνται προς τη Ζαπορίζια

Οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι ορισμένες ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείπουν τη Μαριούπολη και κινούνται προς τα βορειοδυτικά, παρόλο που οι μάχες για την ουκρανική πόλη συνεχίζονται, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Το Reuters αναφέρει ότι ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι εκτός από την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων στα Howitzer, συνεχιζόταν η εκπαίδευση εκτός Ουκρανίας για ένα κινητό σύστημα ραντάρ και το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού M113.

Ο αξιωματούχος δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πού γινόταν αυτή η εκπαίδευση.

18:49

Μπάιντεν: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι παρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι είναι μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας για τον κόσμο, «οι ενέργειές τους έναντι της Πολωνίας και της Βουλγαρίας δείχνουν το αντίθετο».

Αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι η Gazprom διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου και στις δύο χώρες. Αυτό, σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος, δείχνει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια «όχι απλώς ως εμπόρευμα, αλλά ως όπλο».

«Δεν θα αφήσουμε τη Ρωσία να εκφοβίσει και να εκβιάσει την έξοδο της από αυτές τις κυρώσεις», υπογράμμισε.

18:42

ΝΑΤΟ: Έτοιμο να υποστηρίξει την Ουκρανία για χρόνια

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να διατηρήσει την υποστήριξη που παρέχει στην Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας για χρόνια, περιλαμβανομένης βοήθειας στο Κίεβο ώστε να μετακινηθεί από όπλα της σοβιετικής εποχής σε σύγχρονα δυτικά όπλα και συστήματα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μετά την προειδοποίηση του Κρεμλίνου ότι η προμήθεια δυτικών όπλων στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων βαρέων όπλων, συνιστά απειλή στην ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου και «προκαλεί αστάθεια».

«Πρέπει να προετοιμαστούμε μακροπρόθεσμα», είπε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: «Υπάρχει απολύτως η πιθανότητα αυτός ο πόλεμος να τραβήξει και να διαρκέσει για μήνες και χρόνια».

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε πως η Δύση θα συνεχίσει να ασκεί στο μέγιστο πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν προκειμένου να βάλει τέλος στην εισβολή στην Ουκρανία μέσω κυρώσεων και οικονομικής καθώς και στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να παράσχουν υποστήριξη για μια μακρά χρονική περίοδο και επίσης να βοηθήσουν την Ουκρανία να κάνει τη μετάβαση, να μετακινηθεί από τον παλιό σοβιετικής εποχής εξοπλισμό σε πιο σύγχρονα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ όπλα και συστήματα που θα απαιτήσουν επίσης περισσότερη εκπαίδευση», είπε.

18:38

Ενίσχυση στους Αμερικανούς αγρότες

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει αναγνωρίσει πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, μια κρίσιμη πηγή σιταριού και σιτηρών για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, μπορεί να συμβάλει σε μια παγκόσμια έλλειψη τροφίμων.

Ανακοίνωσε ότι μέρος της βοήθειας θα δοθεί στους Αμερικανούς αγρότες, ώστε να μπορέσουν να προσπαθήσουν να καλύψουν το κενό για τις φτωχές χώρες που βασίζονται στην Ουκρανία για σιτάρι και σιτηρά.

18:36

Reuters: Δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστκαν στην Ρωσική πόλη Μπελγκορόντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων στο τηλεγράφημα μου επικαλείται δύο μάρτυρες.

18:32

Gazprom: Τα καθαρά της κέρδη το 2021 στα 28,4 δισεκ. ευρώ 

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ανακοίνωσε ότι τα καθαρά του κέρδη εκτοξεύθηκαν στα 2,09 τρισεκατομμύρια ρούβλια (28,4 δισεκ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές), έναντι των 135,3 δισεκατομμυρίων ρουβλίων την περίοδο της πανδημίας, το 2020, λόγω των αυξημένων τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Ο όμιλος που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του το 2021 αυξήθηκαν κατά 10,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια από τα 6,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια που ήταν το 2020.

18:31

Ο Ερντογάν λέει στον Πούτιν ότι είναι έτοιμος να πάρει την πρωτοβουλία για την ειρήνη 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θέλει να εργαστεί για την ειρήνη στην Ουκρανία, την επομένη μιας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας στο τουρκικό έδαφος.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Ερντογάν δήλωσε «έτοιμος να πάρει την πρωτοβουλία για να τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και να χρησιμεύσει ως μεσολαβητής στον δρόμο της ειρήνης», διευκρίνισε η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωση.

Ο Ερντογάν «εξέφρασε τη βούλησή του για την εδραίωση διαρκούς ειρήνης στην περιοχή μόλις καταστεί δυνατόν τονίζοντας την ώθηση που υπήρξε κατά τις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης».

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την ανταλλαγή των κρατουμένων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας που ανακοινώθηκε χθες, Τετάρτη, η οποία «έλαβε χώρα στην Τουρκία, υπό τον συντονισμό και την επίβλεψη των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (ΜΙΤ)».

18:28

Ο επικεφαλής της ρωσικής κατασκοπείας λέει ότι οι ΗΠΑ και η Πολωνία σχεδιάζουν τη διαίρεση της Ουκρανίας 

Ο αρχηγός της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πολωνία ότι σχεδιάζουν να εξασφαλίσουν μια σφαίρα επιρροής στην Ουκρανία. Οι δηλώσεις του συνιστούν την πιο ισχυρή ένδειξη εκ μέρους της Μόσχας ότι ο πόλεμος μπορεί να λήξει με μια επιβεβλημένη διαίρεση της Ουκρανίας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. 

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR), επικαλέσθηκε αδημοσίευτες πληροφορίες, οι οποίες όπως είπε, δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, σχεδιάζουν να αποκαταστήσουν τον έλεγχο της Πολωνίας σ‘ ένα τμήμα της δυτικής Ουκρανίας. 

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει λάβει η Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας της Ρωσίας, η Ουάσιγκτον και η Βαρσοβία εκπονούν σχέδια για να εγκαθιδρύσουν έναν αυστηρό στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο επί των ιστορικών της κτήσεων στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ναρίσκιν.

18:27

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει αντιαρματικούς πυραύλους

18:14

Η Σουηδία δεν σχεδιάζει δημοψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η σουηδική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να οργανώσει δημοψήφισμα εφόσον το κοινοβούλιο αποφασίσει να προχωρήσει με την υποβολή αιτήματος για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε τόσο τη Σουηδία όσο και η Φινλανδία να αναθεωρήσουν την ιστορικά ουδέτερη στάση τους και οι δύο χώρες αναμένεται ότι θα λάβουν μια απόφαση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ εντός των επόμενων εβδομάδων.

18:08

Ο Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει 33 δισεκ. για την Ουκρανία 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει άλλα 33 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, τα 20 εκ των οποίων θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν θα προτείνει επίσης τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών για να αποζημιωθεί η Ουκρανία για τις ζημίες που υφίσταται. Για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου.

Από τα 33 δισεκ. δολάρια, τα 20 θα αφορούν όπλα, πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια, 8,5 δισεκ. θα δοθούν ως άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα 3 δισεκ. ως ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ανήλθε στα 3 δισεκ. δολάρια. Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 30 δισεκ. δολάρια, όπως γιοτ, ελικόπτερα, κτίρια και έργα τέχνης.

17:54

Η ΕΕ υπενθύμισε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν το ρωσικό φυσικό αέριο, στο νόμισμα που προβλέπουν τα συμβόλαια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν το ρωσικό φυσικό αέριο, στο νόμισμα που προβλέπουν τα συμβόλαια και ότι σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών από τη ρωσική Gazprom, θα θεωρηθεί «ρήξη συμβολαίου».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, ανέφερε ότι το 97% των συμβολαίων για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου προβλέπουν πληρωμή σε ευρώ ή σε δολάρια.

«Αν οι ρωσικές αρχές αποφασίσουν να διακόψουν το φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες σέβονται τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, τότε θεωρούμε ότι αυτό είναι από πλευράς Ρωσίας και ειδικότερα από πλευράς Gazprom, μία «ρήξη συμβολαίου» - κάτι το οποίο είναι συμβολικό και αντιπροσωπεύει την απόπειρα της Ρωσίας να εκβιάσει την ΕΕ και αυτό είναι απαράδεκτο», ανέφερε.

Ο ίδιος είπε ότι αν ένα συμβόλαιο προβλέπει ότι η πληρωμή πρέπει να γίνει σε ευρώ ή σε δολάρια, η υποχρέωση της εταιρείας τελειώνει μόλις η πληρωμή γίνει σε ευρώ ή σε δολάρια.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η πληρωμή γίνει σε ρούβλια, τότε αυτό θεωρείται παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Μόσχας. 

Ο Ερίκ Μαμέρ τόνισε, επίσης, ότι η διασφάλιση της εφαρμογής (σεβασμού) των κυρώσεων κατά της Μόσχας είναι ευθύνη των κρατών-μελών. «Αν υπάρχει έλλειψη συμμόρφωσης με τις κυρώσεις, υπάρχουν διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διασφαλίσουμε ότι τα κράτη-μέλη σέβονται τις κυρώσεις. Αλλά δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο», σημείωσε.

Εξήγησε ότι οι ρωσικές αρχές δεν είπαν ξεκάθαρα ότι αν μία εταιρεία θέλει να συνεχίσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο, πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια. Αντ' αυτού οι ρωσικές αρχές έθεσαν σε εφαρμογή ένα «εκλεπτυσμένο σύστημα», με το οποίο θεωρείται ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πληρώσει όταν το ποσό έχει μετατραπεί σε ρούβλια.

17:38

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών και να δωρίσουν χρήματα στην Ουκρανία

Τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών που κατασχέθηκαν στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να ρευστοποιηθούν και να δοθούν στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα στείλει το νέο σχέδιο στο Κογκρέσο ως μέρος του ευρύτερου αιτήματός του για βοήθεια για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να αντιμετωπίσουν τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με την Washington Post.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ΗΠΑ μπορούν μόνο να παγώσουν -όχι να δεσμεύσουν ή να ρευστοποιήσουν- τα περιουσιακά στοιχεία των ατόμων που υπόκεινται σε κυρώσεις.

«Αυτό το πακέτο προτάσεων θα δημιουργήσει νέες αρχές για τη δήμευση περιουσίας που συνδέεται με τη ρωσική κλεπτοκρατία, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να στηρίξει την Ουκρανία και θα ενισχύσει περαιτέρω τα σχετικά εργαλεία επιβολής του νόμου», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη προσοχής σχετικά με το ποια θα ήταν μια σημαντική αλλαγή στη νομοθεσία των ΗΠΑ για τις κατασχέσεις.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι έχουν παγώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε ρωσικές ελίτ σε αμερικανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και έχουν μπλοκάρει πλοία και αεροσκάφη αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων πολυτελών γιοτ.

17:34

Ένας Βρετανός υπήκοος σκοτώθηκε και ένας αγνοείται στην Ουκρανία

Ένας Βρετανός σκοτώθηκε στην Ουκρανία και ένας δεύτερος Βρετανός αγνοείται, ανακοίνωσε σήμερα το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Θεωρείται ότι το ζευγάρι πολεμούσε εναντίον των ρωσικών δυνάμεων ως εθελοντές για την υποστήριξη του στρατού της Ουκρανίας, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Το Φόρεϊν Όφις δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι έκανε ο άνδρας στην Ουκρανία.

17:32

Έρευνα σε βάρος 10 Ρώσων στρατιωτών για εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα ξεκίνησε η εισαγγελία

Προκαταρκτική έρευνα σε βάρος δέκα Ρώσων στρατιωτών που θεωρούνται ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Μπούτσα ξεκίνησε η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας.

Ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε μέσω του Twitter ότι στο στόχαστρο της έρευνας μπαίνουν δέκα στρατιώτες της 64ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, που ανήκει στην 35η στρατιά, «για βάναυση συμπεριφορά απέναντι στους αμάχους και άλλες παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου». 

Με βάση την έρευνα, οι Ρώσοι στρατιώτες, κατά τη διάρκεια της κατοχής της πόλης, τον Μάρτιο, «κράτησαν ομήρους πολίτες που δεν μετείχαν στις εχθροπραξίες και δεν ήταν ένοπλοι. Οι κατακτητές δεν τους έδωσαν ούτε τροφή, ούτε νερό». 

«Οι ύποπτοι τους ανάγκασαν να γονατίσουν, τους έκλεισαν τα μάτια με ύφασμα και με αυτοκόλλητη ταινία, τους έδεσαν τα χέρια με πλαστικές χειροπέδες και απείλησαν να τους σκοτώσουν, πυροβολώντας σκόπιμα προς την κατεύθυνσή τους», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Για να πάρουν πληροφορίες για την τοποθεσία όπου βρίσκονταν οι Ουκρανοί στρατιώτες και, σε μια περίπτωση χωρίς λόγο, οι Ρώσοι στρατιώτες τραυμάτισαν τους αμάχους». Οι κρατούμενοι δέχτηκαν «γροθιές και κλοτσιές στα πόδια, στα δάχτυλα των ποδιών και στον κορμό. Οι κατακτητές λεηλάτησαν επίσης τους ντόπιους, παίρνοντας προσωπικά τους είδη και τον οικιακό εξοπλισμό τους».

Ο εισαγγελέας διευκρίνισε ότι οι δέκα ύποπτοι καταζητούνται, ώστε να συλληφθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Είναι η πρώτη φορά που ξεκινά έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα αφότου εντοπίστηκαν τα πτώματα 20 ανθρώπων, που φορούσαν πολιτικά, σε έναν δρόμο της πόλης αυτής, στις 2 Απριλίου, ένα γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

17:23

Αμάλ Κλούνεϊ: Η Ουκρανία είναι ένα «σφαγείο στην καρδιά της Ευρώπης»

Η Ουκρανία είναι ένα «σφαγείο στην καρδιά της Ευρώπης» είπε στον ΟΗΕ η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμάλ Κλούνεϊ, καθώς πίεζε τον οργανισμό να επικεντρωθεί στη διεθνή δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου.

Η συνεδρίαση την Τετάρτη περιλάμβανε επίσης τον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής του ΟΗΕ.

Η Αμάλ Κλούνεϊ, η οποία εκπροσωπούσε το Clooney Foundation for Justice, προέτρεψε το συμβούλιο να μην αφήσει τις προσπάθειες να χάσουν τη δυναμική τους.

«Αυτό που με ανησυχεί καθώς κάθομαι εδώ σήμερα είναι ότι η αποφασιστική δράση που είδαμε τις πρώτες 50 ημέρες αυτού του πολέμου θα αποδειχθεί το αποκορύφωμα αντί για το σημείο εκκίνησης της νομικής και διπλωματικής απάντησης», είπε.

Προειδοποίησε για «ενέργειες -που σιγά-σιγά εξασθενούν- σε προβλέψιμο μοτίβο, πληθώρα ερευνών και επιτροπών και εκθέσεων και έλλειψη διώξεων και καταδίκων και ποινών, πολιτικών που ζητούν δικαιοσύνη αλλά δεν την αποδίδουν».

«Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί», υπογράμμισε.

17:00

Η ζωή στα ερείπια...

Οι άνθρωποι περνούν μπροστά από ένα κτίριο που καταστράφηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς, καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, στην πόλη Μποροντιάνκα, έξω από το Κίεβο.

REUTERS/Gleb Garanich
16:48

Ζαχάροβα: Η απάντηση της Ρωσίας θα είναι σκληρή

Η Μόσχα κατηγόρησε δυτικές χώρες ότι ενθαρρύνουν την Ουκρανία να επιτεθεί εντός του ρωσικού εδάφους με τις προμήθειες όπλων τους.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προέτρεψε το Κίεβο και τις δυτικές πρωτεύουσες να λάβουν σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις της Ρωσίας «ότι περαιτέρω εκκλήσεις προς την Ουκρανία να χτυπήσει ρωσικές εγκαταστάσεις θα οδηγούσαν σίγουρα σε σκληρή απάντηση από τη Ρωσία».

16:38

Η Γερμανία υπερασπίζεται τις αγορές της ρωσικού φυσικού αερίου

Μια ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα αποκάλυψε ότι η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικής ενέργειας τους δύο πρώτους μήνες του πολέμου - ξοδεύοντας περίπου 9,1 δισ. ευρώ για παραδόσεις ορυκτών καυσίμων.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε τη θέση της χώρας του, λέγοντας ότι «είναι μία πρόκληση το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, εξαρτώνται από τις εισαγωγές ορυκτών πόρων από τη Ρωσία». 

Είπε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και πετρελαίου εφέτος, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να «απογαλακτιστεί» από το φυσικό αέριο. 

Οι επικριτές έχουν κατηγορήσει τη Γερμανία ότι δεν έχει λάβει αρκετά ισχυρά μέτρα για τη Ρωσία. Η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο. 

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τη μεταφορά φυσικού αερίου στη Γερμανία, ο κ. Σολτς είπε ότι «οποιαδήποτε διακοπή θα είχε συνέπειες για την οικονομική κατάσταση».

16:13

Ινδία: Αγοράζει ποσότητες «ρεκόρ» ρωσικού πετρελαίου επειδή είναι σε… έκπτωση

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η Ινδία έχει αγοράσει περίπου 26 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου, περισσότερα δηλαδή από όσα είχε αγοράσει ολόκληρο το 2021.

16:09

Βομβάρδισαν το χειρουργείο του νοσοκομείου εκστρατείας στην περιοχή του Αζοφστάλ - Νεκροί και τραυματίες

Στην Μαριούπολη, και συγκεκριμένα στην περιοχή του συγκροτήματος χαλυβουργίας Αζοφστάλ, κατά την διάρκεια της νύχτας, καταστράφηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς το χειρουργείο του νοσοκομείου εκστρατείας που βρίσκεται εντός της περιμέτρου του συγκροτήματος, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του τάγματος ΑΖόφ που αναρτήθηκε στο Telegram.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας, πραγματοποιούνταν βομβαρδισμοί στην περιοχή, με βόμβες πολλών τόνων που είναι σε θέση να διαπεράσουν κάθε είδους εγκαταστάσεις προστασίας από μπετόν, ενώ στην συνέχεια επακολούθησαν πυρά από πολεμικά πλοία. Από την επίθεση ένα τμήμα των εγκαταστάσεων κατέρρευσε, συμπεριλαμβανομένου του χειρουργείου, γεγονός που καθιστά αδύνατη την παροχή ιατρικής βοήθειας στου μαχητές ακόμη και στις συνθήκες στις οποίες ήσαν πριν τον βομβαρδισμό.

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι μεταξύ των στρατιωτικών υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

15:46

«Ναι» από τη γερμανική βουλή στην αποστολή βαρέων όπλων

Η Bundestag υπερψήφισε πρόταση για την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

15:14

Το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια στην Gazprombank ενδέχεται να συνιστά παραβίαση των κυρώσεων, λένε οι Βρυξέλλες

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως και μόνο το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε ρούβλια στην Gazprombank ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, όμως η ΕΕ δεν έχει ένδειξη πως κάποια εταιρεία φυσικού αερίου της ΕΕ έχει κάνει κάτι τέτοιο.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως «εκ πρώτης όψεως» το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε ρούβλια από εισαγωγείς φυσικού αερίου φαίνεται ότι παραβιάζει τις κυρώσεις.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάποια επίσημη ένδειξη ότι εταιρείες της ΕΕ έχουν δημιουργήσει στην Gazprombank λογαριασμούς σε ρούβλια για την πληρωμή του φυσικού αερίου.

Επίσης διευκρίνισε πως η Πολωνία και η Βουλγαρία χρησιμοποίησαν τις υφιστάμενες μεθόδους πληρωμής για το ρωσικό αέριο, πριν η Μόσχα αναστείλει χθες, Τετάρτη, τις προμήθειες των χωρών αυτών με αέριο, και πως δεν χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό που προτείνει η Μόσχα για να πληρώσουν σε ρούβλια.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αμφότερες οι χώρες επέμειναν στην αρχική μορφή πληρωμής», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

15:11

Ο ΟΗΕ προετοιμάζει μια προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναχωρεί για το νότιο τμήμα της χώρας προκειμένου να προετοιμάσει μια προσπάθεια απομάκρυνσης ανθρώπων από τη Μαριούπολη, που ελέγχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Πηγαίνω στη Ζαπορίζια για να προετοιμάσω, ευελπιστώ, την απομάκρυνση από τη Μαριούπολη», ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι που βομβαρδίστηκε και πολιορκήθηκε από τους Ρώσους στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανέφερε η Οσνάτ Λουμπράνι στο Twitter.

Συνολικά, περίπου 100.000 άμαχοι παραμένουν στη Μαριούπολη, o πληθυσμός της οποίας ήταν περίπου μισό εκατομμύριο πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ουκρανικών αρχών.

15:08

Ουκρανία: Η Ρωσία δεν επιτρέπει την απομάκρυνση τραυματισμένων μαχητών από το Azovstal

Η Ρωσία δεν επιτρέπει στους τραυματίες Ουκρανούς μαχητές να απομακρυνθούν από το Azovstal, δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης.

Ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, είπε επίσης πως η Ρωσία δεν επιτρέπει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι από την περιοχή. Είπε, όμως, ότι μόνο 370.000 κάτοικοι παραμένουν στις ελεγχόμενες από την Ουκρανία περιοχές της επαρχίας Ντονέτσκ από 1,67 εκατ. πριν από την εισβολή της Ρωσίας.

15:07

Το ΝΑΤΟ δηλώνει έτοιμο να στηρίξει το Κίεβο σε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας «που μπορεί να διαρκέσει χρόνια»

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την Ουκρανία σε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας «που μπορεί να διαρκέσει χρόνια», όπως να βοηθήσει το Κίεβο να κάνει τη μετάβαση από τα παλιά όπλα της σοβιετικής εποχής στον σύγχρονο δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό, δήλωσε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι...  Υπάρχει η πιθανότητα αυτός ο πόλεμος να διαρκέσει ακόμη και χρόνια», πρόσθεσε.

14:56

Συνάντηση Ν. Δένδια με τον Ουκρανό πρέσβη

Συνάντηση με τον πρέσβη της Ουκρανίας Σέρτζι Σουτένκο πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις και την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

14:44

Κίεβο: Η Ουκρανία έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της με πλήγματα σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και αποθήκες

Ο σύμβουλος του Oυκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε σήμερα ότι ο κόσμος αναγνωρίζει πως η χώρα του έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της πραγματοποιώντας επιθέσεις σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και αποθήκες.

«Η Ρωσία έχει επιτεθεί και δολοφονεί αμάχους. Η Ουκρανία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της με κάθε τρόπο, περιλαμβανομένων των πληγμάτων σε αποθήκες και βάσεις των δολοφόνων. Ο κόσμος αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα», έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

14:40

Μητσοτάκης: Η ρωσική εισβολή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή στην Ευρώπη του 21ου αιώνα

«H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί έναν επιθετικό πόλεμο κατά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας.


   

14:05

«Ευχαριστώ» Πούτιν σε Ερντογάν για τη συμβολή της Τουρκίας στην ρωσοαμερικανική ανταλλαγή αιχμαλώτων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συμβολή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών της MIT στην ανταλλαγή του Ρώσου πιλότου Κοντσταντίν Γιαροσένκο με τον Αμερικανό πρώην πεζοναύτη Τρέβορ Ριντ. 

Όπως τονίζεται, ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε την ΜΙΤ για τη συνεργασία και τον συντονισμό της ανταλλαγής. Κατά την Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η ανταλλαγή σηματοδοτεί την αξία την οποία η Τουρκία προσδίδει στην ειρήνευση, μέσω και των προσπάθειών της να μεσολαβήσει μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, 

Επιπλέον, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Άγκυρα επιθυμεί «να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ που επετεύχθη» προ εβδομάδων, στις συνομιλίες των δύο πλευρών στην Άγκυρα. 

 

13:35

Βρυξέλλες: Ολες οι χώρες της Ε.Ε. συμφωνούν ότι δεν θα πληρώσουν την Ρωσία απευθείας σε ρούβλια

Ολες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφωνούν ότι δεν θα πληρώσουν την Ρωσία απευθείας σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσαν υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνοντας ότι οι επόμενες πληρωμές είναι προγραμματισμένες για τις 20 Μαΐου.

«Αυτό που γνωρίζουμε, και υπάρχει συναίνεση επ΄αυτού μεταξύ όλων των κρατών μελών, είναι ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει» σε ρούβλια, δήλωσε ο ένας αξιωματούχος κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων και προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γνωρίζει πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank, μετά και στο σχετικό δημοσίευμα των Financial Times

13:27

Οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία «απειλούν την ασφάλεια» της Ευρώπης, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ

«Η τάση αυτή να πλημμυρίσει η Ουκρανία με όπλα, κυρίως βαρέα όπλα, αυτή είναι μια ενέργεια που απειλεί την ασφάλεια της ηπείρου και προκαλεί αστάθεια», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

13:25

Η Μόσχα κατηγορεί τον ΟΑΣΕ ότι παραδίδει πληροφορίες στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ότι παραδίδει πληροφορίες για τις θέσεις των ρωσικών και των φιλορωσικών δυνάμεων στις δυτικές και στις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Την κατηγορία αυτή διατύπωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων χωρίς ωστόσο να την υποστηρίξει με αποδεικτικά στοιχεία.

Οπως είπε η Ζαχάροβα, οι ερευνητές από την αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, την οποία υποστηρίζει η Ρωσία, θα προσκομίσουν επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία.

13:13

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε λάβει απάντηση από το Κίεβο αναφορικά με τις προτάσεις για πιθανή ειρηνευτική συμφωνία

13:10

Ουκρανική αστυνομία: 1.150 σοροί αμάχων έχουν βρεθεί στην περιφέρεια του Κιέβου

Οι σοροί 1.150 αμάχων έχουν ανακαλυφθεί στην περιφέρεια του Κιέβου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το 50%-70% από αυτά φέρουν τραύματα από σφαίρες που έχουν προκληθεί από μικρά όπλα, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία του Κιέβου.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας του Κιέβου, ο Αντρί Νεμπίτοφ, λέει σε βίντεό του που αναρτήθηκε στο Twitter ότι τα περισσότερα άψυχα σώματα βρέθηκαν στην πόλη Μπούκα.

 

12:56

Με αφορμή τις κυρώσεις, η Μόσχα αναβάλλει εκλογές για κυβερνήτες

Η Μόσχα αναμένεται να αναβάλει τη διεξαγωγή της απευθείας εκλογής κυβερνητών των περιφερειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τον λαό, επικαλούμενο την οικονομική κατάσταση με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Σε μια ακόμη προσπάθεια περιορισμού της λαϊκής έκφρασης, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Κρεμλίνου για την εσωτερική πολιτική, Βλαντίμιρ Μαζούρ, είπε σήμερα ότι η απόφαση για αλλαγή της διαδικασίας εκλογής κυβερνητών στη Ρωσία μπορεί να ληφθεί τις επόμενες ημέρες, και η επιλογή απευθείας εκλογής από τους ψηφοφόρους μπορεί τελικά να εγκαταλειφθεί υπέρ της επιλογής των κυβερνητών από αιρετούς εκπροσώπους των ψηφοφόρων.

12:37

Κατά του ΟΗΕ για «πλαστές αποδείξεις» βάλλει η Ζαχάροβα

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «χρησιμοποιεί πλαστά στοιχεία» για να υποστηρίξει τη θέση του σχετικά με εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η Μόσχα καλεί την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη γραμματεία της να καθοδηγούνται μόνο από αυτό που η ίδια αποκάλεσε «επαληθευμένες πληροφορίες».

 

12:26

Βρετανός ΥΠΑΜ: Σαν «καρκίνωμα» στην Ουκρανία ο Πούτιν

Με «καρκινική απόφυση» που χώνεται όλο και βαθύτερα στην Ουκρανία και δεν εννοεί να την αφήσει παραλλήλισε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας Μπεν Ουάλας.

Σε συνέντευξή του στο Sky News ο Βρετανός υπουργός δήλωσε ότι ο κ. Πούτιν θα προσπαθήσει να κατοχυρώσει ό,τι έχει αποσπάσει από την Ουκρανία και να παραμείνει σαν καρκίνωμα σε αυτήν.

Σκοπεύει, πρόσθεσε, να καταστήσει πολύ δύσκολη την απομάκρυνση των Ρώσων από τις περιοχές που κατέλαβαν, όπως ακριβώς έκανε και το 2014 με την Κριμαία.

12:11

Μόσχα: Όσα γίνονται στην Υπερδνειστερία αποσκοπούν να την εμπλέξουν στα της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Υπερδνειστερία, λέγοντας ότι οι επιθέσεις που έχουν καταγραφεί στην περιοχή αυτή της ανατολικής Μολδαβίας έχουν σκοπό να τη σύρουν και αυτήν στην ένοπλη διένεξη της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι η Μόσχα θεωρεί τα περιστατικά στην Υπερδνειστερία ως τρομοκρατικές ενέργειες και επιμένει σε ανεξάρτητη έρευνα σχετικά. Παράλληλα καταδίκασε τα γεγονότα λέγοντας ότι αποσκοπούν στην εμπλοκή της περιοχής σε «ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανίας», αποφεύγοντας πάντα να κάνει λόγο για πόλεμο. 

11:47

Ρωσία: Πρόστιμο 3 εκατ. ρούβλια στη Google για ψευδή στοιχεία σχετικά με την Ουκρανία

Πρόστιμο στην Google που φτάνει τα 3 εκατομμύρια ρούβλια (41.000 δολάρια) επέβαλε η Ρωσία επειδή δεν διέγραψε βίντεο στο Youtube, από αυτό που χαρακτηρίζει «πλαστές» πληροφορίες σχετικά με την «ειδική της επιχείρηση στην Ουκρανία» όπως ονομάζει την εισβολή η Μόσχα.

11:24

Στόλτενμπεργκ για Σουηδία, Φινλανδία: Θα τις υποδεχτούμε στο ΝΑΤΟ «με ανοιχτές αγκάλες»

Μήνυμα πως η Σουηδία και η Φινλανδία θα γίνουν δεκτές «με ανοιχτές αγκάλες» στο ΝΑΤΟ εάν υποβάλουν αίτημα ένταξης έστειλε ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

11:01

Η κατεχόμενη Χερσώνα «θα χρησιμοποιεί ρούβλια από 1ης Μαΐου»

Η περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, η οποία έχει περάσει στα χέρια της Ρωσίας θα χρησιμοποιεί ρούβλια από την 1η Μαΐου, ανέφερε στο ρωσικό πρακτορείο RIA αξιωματούχος της φιλορωσικής «στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης» της περιοχής (όπως αυτοαποκαλείται).

Ο ίδιος είπε πως η μετάβαση στο ρωσικό νόμισμα θα διαρκέσει έως και 4 μήνες, περίοδο κατά την οποία το ρούβλι θα συνυπάρξει με την ουκρανική χρίβνια.

10:42

Λονδίνο: Το Διεθνές Δίκαιο επιτρέπει στην Ουκρανία να πλήξει στρατιωτικούς μεταφορικούς στόχους των Ρώσων

O Bρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, δήλωσε ότι θα ήταν νόμιμο για τις ουκρανικές δυνάμεις να πλήξουν στρατιωτικούς μεταφορικούς στόχους των Ρώσων, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι αν το έπρατταν, δεν θα χρησιμοποιούσαν βρετανικά όπλα. 

«Αν η Ουκρανία επέλεγε να επιτεθεί σε τέτοιους στόχους, θα αποτελούσε μια νόμιμη κίνηση με βάση το Διεθνές Δίκαιο», είπε ο Ουάλας, μιλώντας στο BBC. 

 

10:38

Γερμανία: Αμφισβήτηση για τους χειρισμούς Σολτς 

Οι περισσότεροι Γερμανοί είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χειρίζεται τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου.

Στην έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, 45% των ερωτηθέντων δήλωσαν μάλλον δυσαρεστημένοι με τις επιδόσεις του καγκελαρίου.

Στο μεταξύ, 37% δήλωσαν ότι είναι πολύ ικανοποιημένοι με τον τρόπο που ο Σολτς αντιμετωπίζει τη διεθνή σύγκρουση και 18% δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να αξιολογήσουν τις ενέργειές του.

Μια διαφορετική εικόνα προέκυψε από τη δημοσκόπηση μεταξύ αυτών που συμπαθούν τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Σολτς: 59% δήλωσαν ικανοποιημένοι με τον Σολτς και 34% ήταν δυσαρεστημένοι.

Το κοινό δεν θεωρεί πως ο καγκελάριος είναι ένας ισχυρός ηγέτης. Μόνο 25% των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν πως δείχνει ηγετικές ικανότητες με τον τρόπο που αντιμετωπίζει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επιπλέον 51% συμφώνησαν με τη δήλωση «Δρά μάλλον ανεπαρκώς ως ηγέτης». Το 24% απάντησε πως δεν γνωρίζει ή δεν έδωσε απάντηση.

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες του καγκελαρίου αξιολογούνται ως ακόμη πιο ανεπαρκείς: 56% θεωρούν ότι δεν εξήγησε καταλλήλως την πολιτική του, 22% το βλέπουν διαφορετικά. Το 22% απάντησε «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Οι ψηφοφόροι των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό αξιολόγησαν με παρόμοιο τρόπο τον Σολτς, όσον αφορά τις ηγετικές και τις επικοινωνιακές ικανότητές του.

Συνολικά ο συνασπισμός του SPD, των Πρασίνων και των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών τα πήγε ακόμη χειρότερα από τον καγκελάριο. Από τους ερωτηθέντες, 50% δήλωσαν μάλλον ή πολύ δυσαρεστημένοι από τις ενέργειές του σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, 30% δήλωσαν μάλλον ή πολύ ικανοποιημένοι. Το υπόλοιπο 20% είπε πως δεν γνωρίζει ή δεν έδωσε απάντηση.

Τα δεδομένα βασίζονται σε μια έρευνα της YouGov Deutschland GmbH που πραγματοποιήθηκε μέσω του Ίντερνετ και στην οποία πήραν μέρος 2.040 άτομα στο διάστημα από τις 25 ως τις 27 Απριλίου.

09:56

Θρίλερ έως τις 20 Μαΐου με το φυσικό άεριο

Η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου αποτελεί από χθες το βασικό σενάριο εργασίας για την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς. Οι εταιρείες αναμένουν μια ξεκάθαρη και δεσμευτική απόφαση από την Ε.Ε. για τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού αερίου.


 

09:50

Βρετανικό υπ. Άμυνας: Κλειστά παραμένουν τα στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πλοία 

«Τα στενά του Βοσπόρου παραμένει κλειστό για όλα τα πολεμικά πλοία εκτός των τουρκικών, κάτι που σημαίνει ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσει το Μασκβά, το καταδρομικό που έχασε», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο.

Το συγκεκριμένο πλοίο είχε κυρίως ρόλο αντιαεροπορικής προστασίας της ναυτικής δύναμης που επιχειρεί στην περιοχή.

09:27

Κ. Σκρέκας: Η Gazprom θα πληρωθεί με τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις

09:02

Ζαχάροβα: «Ανόητο» να χαρακτηρίζεται η Ρωσία χώρα που στηρίζει την τρομοκρατία

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτηήρισε το πρωί της Πέμπτης ως «ανόητη» την πρωτοβουλία των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη Ρωσία ως χώρα που υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Η κα Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι αυτό δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο από τη Μόσχα, χωρίς να διευκρινίσει πώς θα αντιδράσει η ρωσική κυβέρνηση.

08:57

Μπαίνει και η Μολδαβία στο μέτωπο αρωγής της Ουκρανίας

Η Μολδαβία αφήνει την ουδετερότητά της και μπαίνει στον πόλεμο στέλνοντας βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ εντάσσεται και στο μέτωπο των χωρών που επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Με ορατές πλέον τις ρωσικές προβοκάτσιες στην ανατολική Μολδαβία, στην αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας, η πρόεδρος της ως επί το πλείστον ρουμανόφωνης χώρας ανακοίνωσε ότι θέτει στη διάθεση της Ουκρανίας ειδικούς για να εκκαθαρίσουν τις περιοχές που εγκατέλειψαν αποχωρώντας οι Ρώσοι εισβολείς.

Η Μάια Σάντου πρόσθεσε ότι το κρατικό τραπεζικό σύστημα της Μολδαβίας θα ενταχθεί στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν από τις χώρες της ΕΕ, όπως μετέδωσε το μολδαβικό δίκτυο Jurnal TV.

Στην Ουκρανία θα σταλεί και ανθρωπιστική βοήθεια από το Κισινάου, τόνισε η Μολδαβή πρόεδρος.

08:49

197 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (27/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 197 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 30 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 71
  • Από Ευζώνους: 6
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 56
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 58, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 4 και στα λοιπά αεροδρόμια 2.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 23.058 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.373 ανήλικοι.

08:29

Γκουτέρες: Η Ρωσία θετική σε βοήθεια ΟΗΕ στη Μαριούπολη

Η Μόσχα είναι θετική σε παροχή βοήθειας στους αμάχους της Μαριούπολης από τον Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, δήλωσε στο CNN ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που κατέφθασε στο Κίεβο προερχόμενος από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο Πορτογάλος διπλωμάτης πρόκειται να έχει συναντήσεις την Πέμπτη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

08:29

Βρετανία: 20 ρωσικά σκάφη επιχειρούν στη Μαύρη Θάλασσα 

Η Ρωσία διατηρεί τις επιθετικές της δυνατότητες κατά ουκρανικών στόχων στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, παρά τις απώλειες των πλοίων Saratov και Moskva, προειδοποιεί σε νεότερη έκθεσή του το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Λονδίνου, περίπου 20 ρωσικά σκάφη, μεταξύ αυτών και υποβρύχια, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην επιχειρησιακή ζώνη της Μαύρης Θάλασσας. 

 

07:56

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπήκε πλέον στη 10η εβδομάδα του χωρίς την παραμικρή ένδειξη για περιορισμό των εχθροπραξιών, καθώς ο ρωσικός επεκτατισμός και η ουκρανική αντίσταση παρατείνουν την αιματηρότατη αντιπαράθεση με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν ήδη λόγο για αριθμό νεκρών - στρατιωτικών και αμάχων - που μπορεί να πλησιάζει τις 100.000 από τις 24 Φεβρουαρίου.

Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη των εξελίξεων των τελευταίων ωρών:

  • Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταγγέλλουν τη Μόσχα για διεξαγωγή ενεργειακού πολέμου κατά των συμμάχων της Ουκρανίας, με το ενδεχόμενο ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο να έρχεται όλο και πιο κοντά.
  • Επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει καταστεί τις τελευταίες ώρες η ρωσοκρατούμενη Χερσώνα, στον ουκρανικό Νότο, με διαδηλώσεις πολιτών κατά της ρωσικής κατοχής και πυραυλικές επιθέσεις των Ουκρανών κατά ρωσικών θέσεων στην πόλη.
  • Νέες αναφορές από τη ρωσόφιλη αποσχιστική ηγεσία της Υπερδνειστερίας, στην ανατολική Μολδαβία, περί βολών από το ουκρανικό έδαφος κατά στόχων στην περιοχή, εντείνοντας την ανησυχία για περαιτέρω εξάπλωση των συγκρούσεων.
  • Οι βουλευτές στον Καναδά αποφάσισαν ομόφωνα να χαρακτηρίσουν ως «γενοκτονία» τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
  • Στο κενό φαίνεται να έχει πέσει και η νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός και συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας.
  • Η γνωστή δικηγόρος και δικαιωματίστρια Αμάλ Κλούνεϊ κάλεσε τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ να εστιάσουν στο διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου ώστε τα αποδεικτικά στοιχεία να μη μένουν στο συρτάρι, όπως έχει γίνει για τα θύματα του ISIS.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε όποια χώρα παρέμβει στρατιωτικά υπέρ της Ουκρανίας με «αστραπιαία» απάντηση εκ μέρους της Ρωσίας.
07:27

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εμπόδια στα γερμανικά αντιαεροπορικά

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, που ελήφθη έπειτα από πολύμηνες αμφιταλαντεύσεις, για παράδοση αντιαεροπορικών τεθωρακισμένων τύπου Gepard στην Ουκρανία είναι ένα μεγάλο βήμα για τη Γερμανία, αλλά η σημασία της ενέργειας αυτής ίσως είναι περισσότερο συμβολική και λιγότερο εμφανής στα πεδία των μαχών, καθώς η πραγματική στρατιωτική αξία των οχημάτων μένει να αποδειχθεί.

07:26

Η Πολωνία θέλει κεφάλαια από την ΕΕ για τους ουκρανούς πρόσφυγες

Η Πολωνία ζητεί να της δοθούν επιπλέον κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καλυφθεί το κόστος της φιλοξενίας των εκατομμυρίων ουκρανών προσφύγων μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο.

Σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής ταμπλόιντ Bild, ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι (PiS) επισήμανε πως η Πολωνία προσφέρει περίθαλψη σε τραυματισμένους ουκρανούς στρατιώτες και άνοιξε τις πόρτες της σε 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Η Βαρσοβία χρειάζεται κεφάλαια για να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα αυτό αλλά η ΕΕ μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει «ούτε σεντ» για την φροντίδα των προσφύγων, υποστήριξε.

Η Πολωνία ζητεί δίκαιη μεταχείριση, επιχειρηματολόγησε ο κ. Μοραβιέτσκι. Η Τουρκία υποστηρίχθηκε με δισεκατομμύρια ευρώ όταν είχε εκδηλωθεί η προηγούμενη κρίση των προσφύγων και τώρα η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα χρειάζεται και αξίζει την ευρωπαϊκή βοήθεια, επιχειρηματολόγησε.

07:26

Στο Κίεβο, μνημείο της σοβιετικής εποχής για τη ρωσοουκρανική φιλία καταστρέφεται με εντολή του δημάρχου Βιτάλι Κλίτσκο

Ο δήμαρχος του Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, έδωσε εντολή να καταστραφεί σοβιετικό μνημείο αφιερωμένο στη φιλία της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Το γιγαντιαίο μνημείο, που αναπαριστούσε έναν ουκρανό κι έναν ρώσο εργαζόμενο, κατεδαφίστηκε.

«Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια, όμως το σοβιετικό γλυπτό των δύο εργατών (σύμβολο της ενοποίησης της Ουκρανίας και της Ρωσίας) απομακρύνθηκε», τόνισε ο κ. Κλίτσκο μέσω της πλατφόρμας Telegram, διευκρινίζοντας ότι οι εργασίες κατεδάφισης έγιναν την Τρίτη.

Αυτό που έπεσε πρώτο ήταν το κεφάλι του αγάλματος που αναπαριστούσε τον ρώσο εργαζόμενο, επισήμανε ο ίδιος. Το συμβολικό στιγμιότυπο αναπαρήγαγαν ουκρανικά ΜΜΕ χθες Τετάρτη.

«Πρέπει να διώξουμε τον εχθρό, τον ρώσο εισβολέα, από τη χώρα μας», τόνισε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.

07:25

Πιο κοντά το εμπάργκο Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο

Ενα εμπάργκο από όλη την Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο αρχίζει να φαίνεται ως κάτι πιο ρεαλιστικό, αφότου ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν διαχειρίσιμο για τη χώρα του.

07:25

Ουκρανική αντεπίθεση με πλήγματα κατά της ρωσοκρατούμενης Χερσώνας και παραμεθόριων ρωσικών εδαφών

Πρόκειται για πυραυλικές επιθέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από ρωσικής πλευράς.


   

07:24

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν ρωσικές περιοχές

Εκρήξεις σημειώθηκαν χθες σε τρεις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, που παίζουν σημαντικό ρόλο στον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων.