Πυρηνικά όπλα υπαινίσσεται η Ρωσία

Πυρηνικά όπλα υπαινίσσεται η Ρωσία

Ανευθυνότητα χαρακτήρισε ο Μπάιντεν τις προειδοποιήσεις της Μόσχας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Οι φόβοι για διεύρυνση της σύγκρουσης Δύσης – Ρωσίας επανήλθαν στο προσκήνιο μετά την προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου Πούτιν ότι έχει δώσει τις εντολές που απαιτούνται ώστε η Ρωσία να αντιδράσει «με αστραπιαία ταχύτητα» σε «απαράδεκτες στρατηγικές απειλές». Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε χθες από το Κογκρέσο 33 δισ. δολάρια για στρατιωτική και άλλη βοήθεια προς την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας «ανευθυνότητα» τους υπαινιγμούς του Ρώσου προέδρου για χρήση πυρηνικών όπλων.

«Αστραπιαία απάντηση»

«Αν κάποιος επιχειρήσει να αναμειχθεί από το εξωτερικό, πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό αποτελεί απαράδεκτη στρατηγική απειλή για τη Ρωσία, πρέπει να ξέρουν ότι η απάντησή μας θα είναι αστραπιαία. Εχουμε όλα τα εργαλεία για τον σκοπό αυτό. Δεν θα διστάσουμε, θα τα χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί. Αυτό θέλω να το ξέρουν όλοι», είχε δηλώσει ο Πούτιν την Τετάρτη ενώπιον υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Αγία Πετρούπολη. Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Πούτιν ανησυχεί για την «απόλυτη αποτυχία του» στην Ουκρανία και για τον λόγο αυτό προχωρεί σε απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων. Ο Mπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο πακέτο-ρεκόρ ύψους 33 δισ. δολαρίων. «Δεν είναι λίγα λεφτά, αλλά αν υποχωρήσουμε στην επιθετικότητα, το τίμημα θα είναι υψηλότερο», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε χθες από το Κογκρέσο 33 δισ. δολάρια για στρατιωτική και άλλη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει και νέα νομικά εργαλεία προκειμένου να ενισχύσει τις κυρώσεις και να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών. Αμερικανοί αξιωματούχοι σκοπεύουν να ζητήσουν από το Κογκρέσο την άμεση καταβολή του συνόλου της οικονομικής βοήθειας που επρόκειτο να λάβει η Ουκρανία τους επόμενους έξι μήνες, για πολεμικές επιχειρήσεις και ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Την Τετάρτη, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας κάλεσε τις χώρες που αντιτίθενται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να αυξήσουν την παραγωγή όπλων για να προμηθεύσουν τη χώρα με βαρέα όπλα, τεθωρακισμένα και αεροπλάνα. Παράλληλα, ο Βρετανός υφυπουργός Αμυνας Μπεν Χίπι υποστήριξε ότι είναι «απόλυτα θεμιτό» να πλήττει η Ουκρανία αποθήκες πυρομαχικών και οπλισμό εντός των ρωσικών συνόρων. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα συνέστησε στη Δύση να μη «δοκιμάζει την υπομονή» της Ρωσίας. «Νέες παραινέσεις για πλήγματα εναντίον ρωσικών εγκαταστάσεων θα λάβουν σκληρή απάντηση», είπε, επισημαίνοντας ότι δυτικοί σύμβουλοι που βρίσκονται στα κέντρα αποφάσεων της Ουκρανίας «δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για τα ρωσικά αντίμετρα». Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για τη μεσολάβησή του στην ανταλλαγή Ρώσου κρατουμένου στις ΗΠΑ με Αμερικανό κρατούμενο στη Ρωσία, που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά προχθές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή