Η Ουκρανία κατονόμασε 10 Ρώσους που κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου στην Μπούκα

Η Ουκρανία κατονόμασε 10 Ρώσους που κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου στην Μπούκα

Οι εισαγγελείς άσκησαν τις πρώτες κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά 10 Ρώσων στρατιωτικών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προσπάθειες για τη διερεύνηση πιθανών εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από ρωσικές δυνάμεις στο προάστιο Μπούκα του Κιέβου προχωρούν οι ουκρανικές αρχές, παρόλο που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνωρίζει ότι οι φερόμενοι δράστες μπορεί να μην δικαστούν ποτέ.

Οι εισαγγελείς άσκησαν την Πέμπτη τις πρώτες κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά 10 Ρώσων στρατιωτικών, οι οποίοι κατηγορούνται για βασανιστήρια και ομηρία αμάχων. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί -σχετικά χαμηλόβαθμοι στην ιεραρχία, σύμφωνα με τη Washington Post- δεν έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα του Κιέβου να καταστήσει υπεύθυνη τη Μόσχα και να διασφαλίσει ότι θα ακουστούν οι φωνές των θυμάτων και των οικογενειών τους, δήλωσε ο καθηγητής Νομικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, Μέρβιν Τσέονγκ, ο οποίος επίσης υπηρετεί ως σύμβουλος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από την περιοχή του Κιέβου στις αρχές Απριλίου, καθώς η Ρωσία επικεντρώθηκε εκ νέου στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας. Έκτοτε, οι θηριωδίες στην Μπούκα προκάλεσαν παγκόσμια οργή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ρώσοι στρατιώτες ήταν μέλη της 64ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας τυφεκιοφόρων, στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απένειμε τιμητικό τίτλο για «ηρωισμό» πρόσφατα, με προεδρικό διάταγμα.

Αν και θεωρείται απίθανο να δικαστούν ποτέ οι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία, εξακολουθεί να είναι σημαντικό για το Κίεβο να συνεχίσει τις νομικές διαδικασίες, δήλωσε ο ειδικός διεθνούς δικαίου στο Western Sydney University, Στίβεν Φρίλαντ. Όπως συμπλήρωσε, οι κινήσεις αυτές θα μπορούσαν να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στη Μόσχα, επιτρέποντας στο Κίεβο να αποκτήσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στους ισχυρισμούς του. «Εάν [κατηγορείτε] άλλους για πλήρη παραβίαση του κράτους δικαίου, δεν θέλετε να θεωρηθεί ότι δημιουργείτε μια διαδικασία που αγνοεί το κράτος δικαίου», συμπλήρωσε.

Οι ρωσικές αρχές έχουν αρνηθεί κάθε αξιόποινη πράξη στην Μπούκα, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια. Ωστόσο, οι νομικές έρευνες για πιθανές ρωσικές θηριωδίες στην Ουκρανία επιταχύνονται. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκίνησε έρευνα στις 2 Μαρτίου, ενώ η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι βοηθά το Κίεβο να συγκεντρώσει στοιχεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να στοχοποιήσουν Ρώσους ηγέτες.

Με πληροφορίες από Washington Post

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή