Με το λευκό ένδυμα «εξαγνισμού» των μουσουλμάνων στη Μέκκα ο Ερντογάν

Με το λευκό ένδυμα «εξαγνισμού» των μουσουλμάνων στη Μέκκα ο Ερντογάν

Με το λευκό ένδυμα «εξαγνισμού» των μουσουλμάνων ο Τούρκος πρόεδρος και οι κορυφαίοι συνεργάτες του κατά το «μικρό προσκύνημα» στη Μέκκα.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, την πρώτη έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια.

Η τελευταία φορά που ο Ερντογάν βρέθηκε εκεί ήταν το 2017. Έκτοτε, συνέβησαν πολλά και «επεισοδιακά», με τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ να διανύουν περίοδο κρίσης και κλυδωνισμών λόγω, μεταξύ άλλων, και της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι.

Η τρέχουσα επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη σηματοδοτεί την προσπάθεια αποκατάστασης των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τα φώτα της δημοσιότητας προσέλκυσαν, ωστόσο, και οι εικόνες του Ερντογάν από τη Μέκκα, την ιερή πόλη του Ισλάμ.

Ο Τούρκος πρόεδρος και κάποιοι από τους κορυφαίους υπουργούς και συνεργάτες του: ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν κ.ά., βρέθηκαν σήμερα να φορούν λευκά ως ένδειξη καθαρότητας, και να ακολουθούν την σχετική διαδικασία «εξαγνισμού» (Ιχράμ) κατά το μικρό προσκήνυμα (Ούμρα) στη Μέκκα.

Κάθε μουσουλμάνος που έχει τις σωματικές δυνάμεις και την οικονομική δυνατότητα υποχρεούται, σύμφωνα με τους κανόνες του Ισλάμ, να προσκυνήσει στη Μέκκα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Το προσκύνημα (Χατζ) διαρκεί συνολικά πέντε ημέρες, εκ των οποίων τις τρεις, στο όρος Αραφάτ, οι πιστοί που θέλουν να εξαγνισθούν πετούν πέτρες σε έναν συμβολικό λιθοβολισμό του διαβόλου. Στη Μέκκα, τα πλήθη εισέρχονται στο ιερότερο τζαμί, το γιγάντιο Αλ Ματζίντ αλ Χαράμ, και ο καθένας κάνει επτά κύκλους γύρω από το γρανιτένιο παραλληλόγραμμο Καμπά (κύβος) που βρίσκεται στο κέντρο του. Οι προσκυνητές μπορούν όμως να προσκυνήσουν στη Μέκκα και σε άλλες χρονικές περιόδους. Αυτό αποκαλείται μικρό προσκύνημα ή Ούμρα. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή