Υπόθεση Καβαλά: Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί

Υπόθεση Καβαλά: Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί

«Καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν έχει το δικαίωμα να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας», ανέφερε νωρίτερα ο Τούρκος υπ. Δικαιοσύνης

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Άγκυρα για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, σε απάντηση της κλήτευσης, νωρίτερα, του Τούρκου πρεσβευτή στο Βερολίνο με αφορμή την καταδίκη του Τούρκου ακτιβιστή και μαικήνα των τεχνών Οσμάν Καβαλά σε ισόβια κάθειρξη.

Μια τουρκική διπλωματική πηγή είπε ότι ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Άγκυρα Γιούργκεν Σουλτς κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στις 17.30 (τοπική ώρα) «από τον υφυπουργό, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φαρούκ Καϊμακτσί».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι κλήθηκε ο πρεσβευτής της Τουρκίας και «του εξηγήσαμε ξεκάθαρα για άλλη μια φορά τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «με τον ίδιο τρόπο» θα αντιδράσουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν έχει το δικαίωμα να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας» ανέφερε νωρίτερα μέσω του Twitter ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, καλώντας το Βερολίνο «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο».

Ο Καβαλά, αφού κρατήθηκε φυλακισμένος επί 4,5 χρόνια, καταδικάστηκε την Δευτέρα σε ισόβια κάθειρξη για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας ο ίδιος μίλησε για «δικαστική δολοφονία» του. Η καταδίκη του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ στην Τουρκία οργανώθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή