Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες στα ανατολικά, σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες στα ανατολικά, σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις

Σύνοψη της 65ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τερματιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηχώντας τις διαθέσεις των πολιτών της χώρας του, την ώρα που Αμερικανοί βουλευτές δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν γρήγορα στην αποδέσμευση 33 δισ. δολαρίων για επιπλέον βοήθεια προς το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την προοπτική συνέχισης των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας την οργή των Ουκρανών για τις φρικαλεότητες από τα ρωσικά στρατεύματα. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το Κίεβο για το τέλμα στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι άλλαξε τη θέση του σύμφωνα «με εντολές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία».

Την ίδια ώρα, οι New York Times δημοσίευσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα σταδιακό εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, ξεπερνώντας τις διαφορές μεταξύ των μελών της που εξαρτώνται από τη Ρωσία για τον ενεργειακό τους εφοδιασμό.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες στα ανατολικά, σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις-1
Tyler Hicks/The New York Times

Σύνοψη της 65ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Σφοδρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία όπου οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς. Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Ολεκσέι Αρέστοβιτς, είπε ότι η Ουκρανία έχει υποστεί σοβαρές απώλειες, αλλά οι ρωσικές απώλειες ήταν «κολοσσιαίες».
  • Η Ρωσία είναι «αρκετές μέρες πίσω» από το χρονοδιάγραμμα στην επίθεσή της στην περιοχή Ντονμπάς λόγω της σκληρής ουκρανικής αντίστασης και των συνεχιζόμενων προβλημάτων στη γραμμή ανεφοδιασμού, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.
  • Η Ρωσία έχει υποστεί λιγότερες απώλειες στην Ουκρανία, από τότε που περιορίστηκε η κλίμακα της εισβολής της, αλλά οι αριθμοί παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι. Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν στον τελευταίο ρωσικό βομβαρδισμό στην περιοχή του Ντόνετσκ και στο Χάρκοβο.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα σταδιακό εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, ξεπερνώντας τις βαθιές διαφορές μεταξύ των μελών που εξαρτώνται από τη Ρωσία για τον ενεργειακό εφοδιασμό, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
  • Νεκρή έπεσε Ουκρανή δημοσιογράφος μετά από πυραυλικό πλήγμα της Ρωσίας στο Κίεβο την Πέμπτη. Η Βίρα Χίριτς σκοτώθηκε όταν πύραυλος έπληξε το σπίτι της. Ήταν «ένας λαμπερός και ευγενικός άνθρωπος, ένας αληθινός επαγγελματίας», είπαν οι συνάδελφοι της. 
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα να σταματήσουν, λόγω της οργής του κόσμου για τις φρικαλεότητες που, όπως είπε, διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα.
  • Η Ρωσία δεν θεωρεί ότι βρίσκεται σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, επειδή αυτό θα αύξανε τους κινδύνους ενός πυρηνικού πολέμου, φέρεται να είπε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
  • Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι έκλεψαν το σιτάρι από περιοχές της χώρας που έχουν καταλάβει, μια κίνηση που απειλεί την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
  • Επιχείρηση εκκένωσης αμάχων από το πολιορκημένο Azovstal στη Μαριούπολη είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, σύμφωνα με το γραφείο του Ζελένσκι. Εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι παγιδευμένοι μέσα, μαζί με τους τελευταίους Ουκρανούς υπερασπιστές της πόλης.
  • Νέα έκκληση από τον διοικητή του Συντάγματος Αζόφ για άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους αμάχους και τους τραυματίες. «Είναι πολύ δύσκολο να παρέχουμε ιατρική βοήθεια στα παιδιά μας. Το χειρουργείο καταστράφηκε, εκεί ήταν αποθηκευμένα τα υπόλοιπα φάρμακα και ο χειρουργικός εξοπλισμός», δήλωσε.
  • Ο Πούτιν συζητάει την πρόταση της σύνδεσης του ρουβλίου με τον χρυσό και άλλα αγαθά, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Αν εγκριθεί, θα συνδέσει απευθείας το ρωσικό νόμισμα με τους ράβδους χρυσού για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.
  • Το πακέτο βοήθειας 33 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία που ζήτησε ο πρόεδρος Μπάιντεν θα εγκριθεί «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι.
  • Ο Έλον Μασκ δώρισε ηλιακά πάνελ από την Tesla για να εξασφαλίσει την αδιάλειπτη παροχή ρεύματος σε ιατρικές εγκαταστάσεις κοντά στο Κίεβο. 
  • Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ήταν πίσω από μια επίθεση στη Μόσχα που προκάλεσε χημικά εγκαύματα στον βραβευμένο με Νόμπελ δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ.

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από την 65η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες στα ανατολικά, σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις-2
REUTERS/Serhii Nuzhnenko

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή