Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 68η ημέρα εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-ολες-οι-εξελί-561834364
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 68η ημέρα εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
01:08

Σύνοψη της 68ης ημέρας πολέμου

  • Περίπου 100 άμαχοι απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη την Κυριακή. Ωστόσο, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν σε περιοχές που ελέγχονται από την Ουκρανία. Εκατοντάδες άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Azovstal - αντιμετωπίζοντας έλλειψη τροφίμων, νερού και άλλων προμηθειών.
  • Ένας έφηβος έχασε τη ζωή του από τη νέα ρωσική πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
  • Η Ε.Ε. παραμένει διχασμένη για τη ρωσική ενέργεια. Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά το διάταγμα Πούτιν για πληρωμή του ρωσικού αερίου σε ρούβλια. Η Ε.Ε. σχεδιάζει κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο, με πιθανές εξαιρέσεις για ορισμένες χώρες.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σερκγέι Λαβρόφ είπε πως ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή και συνέκρινε μαζί του τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Λαβρόφ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ είπε: «Τέτοια ψέματα έχουν σκοπό να κατηγορήσουν τους ίδιους τους Εβραίους για τα πιο φρικτά εγκλήματα στην Ιστορία που διαπράχθηκαν εναντίον τους». Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε ότι η Μόσχα ξέχασε ή δεν έμαθε ποτέ τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ χαρακτήρισε «άτονη» και «αναιμική» την επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. Ανέφερε επιπλέον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ρωσικού στρατού, Βαλέρι Γκερασίμοφ, επισκέφτηκε την περιφέρεια του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των μαχών. 
  • Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 3.000 είναι οι επιβεβαιωμένοι άμαχοι νεκροί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
  • Σκληρά μέτρα κατά των ρωσικών ομάδων (συλλόγων και εθνικών) ανακοίνωσε η UEFA. Η εκτελεστική επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου αποφάσισε τον οριστικό αποκλεισμό τους από όλες τις διοργανώσεις σε όλες τις κατηγορίες.
00:48

Ε.Ε. για φυσικό αέριο: Παραβίαση κυρώσεων η πληρωμή σε ρούβλια μέσω του ρωσικού μηχανισμού

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο ετοιμάζει η Ε.Ε., η οποία προειδοποίησε ότι η πλήρης συμμόρφωση με τον ρωσικό μηχανισμό για πληρωμές αερίου σε ρούβλια, συνιστά παραβίαση κυρώσεων.

00:29

Ζελένσκι: Η Ρωσία ξέχασε τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το σχόλιο του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πως Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή δείχνει ότι η Μόσχα ξέχασε ή δεν έμαθε ποτέ τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. «Δεν έχω λόγια... Κανείς δεν άκουσε καμία άρνηση ούτε καμία δικαιολογία από τη Μόσχα. Το μόνο που έχουμε από εκεί είναι σιωπή... αυτό σημαίνει ότι η ρωσική ηγεσία έχει ξεχάσει όλα τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Ή ίσως δεν έμαθαν ποτέ αυτά τα μαθήματα».

23:49

Η Δανία και η Σουηδία ανοίγουν ξανά τις πρεσβείες τους στο Κίεβο

Η Δανία και η Σουηδία ανακοίνωσαν σήμερα την επαναλειτουργία των πρεσβειών τους στο Κίεβο, σε ένδειξη υποστήριξης προς την Ουκρανία κατά της ρωσικής εισβολής.

23:30

Ιταλία: Νέα μέτρα 14 δισ. ευρώ για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνησή του ενέκρινε νέα μέτρα τα οποία αγγίζουν τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων της χώρας.

23:06

Λαβρόφ: Η εταιρία Βάγκνερ είναι παρούσα στο Μαλί και τη Λιβύη σε «εμπορική βάση»

Η ρωσική ιδιωτική παραστρατιωτική εταιρία Βάγκνερ είναι παρούσα στο Μαλί και τη Λιβύη σε «εμπορική βάση», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση Mediaset, ο Λαβρόφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι η Βάγκνερ δεν έχει καμία σχέση με το ρωσικό κράτος.

Η εταιρία Βάγκνερ που είναι ευρέως γνωστό ότι πρόσκειται στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορείται ότι προσλαμβάνει μισθοφόρους που έχουν διαπράξει ωμότητες στο Μαλί, τη Λιβύη και τη Συρία.

22:49

Η Ουκρανία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται να δείχνει την καταστροφή ρωσικών πλοίων

 

22:44

Τριντό: Γελοία τα σχόλια Λαβρόφ περί εβραϊκής καταγωγής του Χίτλερ

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό καταδίκασε τα σχόλια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που υποδήλωναν ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή. «Είναι γελοία και απαράδεκτα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτό που είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι απίστευτο». 

22:24

Σολτς: Δεν σχεδιάζει επί του παρόντος επίσκεψη στο Κίεβο, μετά τον αποκλεισμό του Στάινμαγερ

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει αυτή τη στιγμή να επισκεφθεί το Κίεβο, στον απόηχο του αποκλεισμού του Ομοσπονδιακού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ. 

21:51

ΗΠΑ: Η Ρωσία σχεδιάζει να προσαρτήσει Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Η Ρωσία σχεδιάζει να «προσαρτήσει» τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

21:19

Νεκρός έφηβος από την επίθεση στην Οδησσό

Ένας έφηβος έχασε τη ζωή του από τη νέα ρωσική επίθεση στην Οδησσό, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

20:49

Σολτς: Οι κυρώσεις δεν θα αρθούν μέχρι η Ρωσία να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα δεν θα αρθούν μέχρι η Ρωσία να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

20:10

Σκρέκας σε υπουργούς Ενέργειας Ε.Ε.: Συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα

Ο κ. Σκρέκας επανέφερε τις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης.

20:05

Υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στην αγορά ρωσικού πετρελαίου τάσσεται η Γερμανία

Η Γερμανία τάσσεται πλέον υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία, δήλωσε νωρίτερα σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζητώντας ταυτόχρονα μια μεταβατική περίοδο μερικών εβδομάδων. Προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους καταναλωτές. «Το κράτος δεν μπορεί να αμβλύνει κάθε επιπλέον βάρος», είπε χαρακτηριστικά.

«Δημιουργήσαμε μια κατάσταση στην οποία η Γερμανία μπορεί να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διακοπή της προμήθειας θα αφήσει τη χώρα ανεπηρέαστη - κυρίως δε τις ανατολικές περιοχές», διευκρίνισε ο κ. Χάμπεκ.

19:45

Εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων οι ρωσικοί σύλλογοι και η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου

Η UEFA ανακοίνωσε ότι οι ρωσικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι τίθενται εκτός Champions League, καθώς και των υπολοίπων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

 

19:36

Πυραυλική επίθεση στην Οδησσό

Πυραυλική επίθεση σημειώθηκε στην Οδησσό, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Ξεχωριστά, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Suspilne της Ουκρανίας, επικαλούμενος στρατιωτικές πηγές, μετέδωσε ότι η επίθεση κατέστρεψε θρησκευτικό κτίριο.

19:32

Ε.Ε.: Παραβίαση των κυρώσεων η πληρωμή ρωσικού αερίου σε ρούβλια

Η πληρωμή της ρωσικής ενέργειας σε ρούβλια μέσω του ρωσικού συστήματος μετατροπής συνιστά παραβίαση των κυρώσεων στη Μόσχα, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

«Η πληρωμή σε ρούβλια μέσω του μηχανισμού μετατροπής που διαχειρίζονται οι ρωσικές δημόσιες αρχές και ενός δεύτερου αποκλειστικού λογαριασμού στη Gazprombank αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» σημείωσε.

19:26

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ρωσικού στρατού τραυματίστηκε στο Ντονμπάς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ρωσικού στρατού, Βαλέρι Γκερασίμοφ, μετέβη στο Ντονμπάς την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τις αναφορές ότι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των μαχών, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι βρισκόταν στο Ντονμπάς», είπε ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

19:10

ΗΠΑ: 2.100 πύραυλοι σε ουκρανικούς στόχους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει πάνω από 2.100 πυραύλους σε ουκρανικούς στόχους από την έναρξη της εισβολής, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

18:47

Γερμανίδα ΥΠΕΣ: Είναι λογικό να έχουμε μια προμήθεια έκτακτης ανάγκης στο σπίτι

Οι συστάσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, στις οποίες παρέπεμψε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων λεπτομερή λίστα με βασικές προμήθειες, που πρέπει να διαθέτουν όλοι οι πολίτες στο σπίτι για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι προμήθειες αυτές αρκούν καταρχήν για 10 ημέρες στο σπίτι, χωρίς να χρειάζονται επιπλέον ψώνια.

18:39

Ιταλία: Η κυβέρνηση παρατείνει τη μείωση των φόρων επί των καυσίμων μέχρι τις 8 Ιουλίου

Από σήμερα και μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, η μείωση των φόρων επεκτείνεται και στο μεθάνιο.

17:35

Βερολίνο: Η Γερμανία δεν είναι αντίθετη με ένα εμπάργκο πετρελαίου

«Η Γερμανία δεν είναι αντίθετη με ένα εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Αντιγκαγκελάριος της Γερμανίας και Υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. «Είναι μεγάλο το βάρος, αλλά είμαστε έτοιμοι να το σηκώσουμε» δήλωσε ο Ρ. Χάμπεκ. Ο ίδιος, εξήγησε ότι η Γερμανία είχε μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αντιστοιχούσε στο 35% των εισαγωγών, ωστόσο σήμερα κατάφερε να τη μειώσει στο 12%.

Ο κ. Χάμπεκ ανέφερε ότι πλέον μόνο ένα μόνο ένα διυλιστήριο στη Γερμανία δουλεύει με ρωσικό πετρέλαιο. Σημείωσε ότι αν ένα εμπάργκο πετρελαίου έρθει και δεν έχουμε αρκετό καιρό να το λύσουμε, το πρόβλημα θα είναι τοπικό στη Γερμανία, αλλά δεν θα χτυπήσει την εθνική οικονομία συνολικά. Ερωτηθείς αν είναι υπέρ ενός σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο κ. Χάμπεκ απάντησε ότι «χρειαζόμαστε κάποιες εβδομάδες και μήνες για να κάνουμε όλες τις τεχνικές προετοιμασίες», σημειώνοντας ότι «ο χρόνος βοηθάει». Τέλος, ο Γερμανός Αντικαγκελάριος επισήμανε ότι άλλες χώρες στην ΕΕ έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και τόνισε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί και να υπάρξει αλληλεγγύη.

17:33

Η Ουγγαρία μετέφερε την πρεσβεία της πίσω στο Κίεβο

Η Ουγγαρία μετέφερε την πρεσβεία της στην Ουκρανία πίσω στο Κίεβο από το Λβιβ καθώς η κατάσταση ασφαλείας στην ουκρανική πρωτεύουσα συνεχίζει να βελτιώνεται, ανακοίνωσε σήμερα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Σε ένα βίντεο που ανήρησε στο Facebook, ο Σιγιάρτο είπε ότι η μετακίνηση του προσωπικού της πρεσβίας ολοκληρώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο και πως η πρεσβεία στο Κίεβο λειτουργεί ήδη.

17:18

Αντερς Φογκ Ράσμουσεν: Ο Πούτιν σπρώχνει τη Φινλανδία και τη Σουηδία στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ

Οταν ανακοίνωσε την επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε το ΝΑΤΟ 40 φορές. Ηταν ξεκάθαρο ότι ήθελε να παρουσιάσει το ΝΑΤΟ ως τον διάβολο – αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. 

16:57

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 3.000 οι επιβεβαιωμένοι άμαχοι νεκροί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ έκανε λόγο συγκεκριμένα για 3.153 νεκρούς - 254 περισσότερους από τον προηγούμενο απολογισμό της που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

 

16:47

Γαλλία για αέριο: «Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια»

«Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό τον ελιγμό που παραβιάζει τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια». Αυτό δήλωσε, σχετικά με τις απαιτήσεις της Μόσχας για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου, η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Μπαρμπαρά Πομπιλί, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

«Μετά τη μονομερή και βάναυση απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, αποφάσισα να συγκαλέσω αυτό το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πρώτα από όλα για να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη μας με τις δύο αυτές χώρες και να καταδικάσουμε αυτή την πράξη που παραβιάζει τα συμβόλαια και είναι απαράδεκτη», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γαλλίδα υπουργός και προεδρεύουσα του Συμβουλίου. Η ίδια, εξήγησε ότι το σημερινό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί ολοκληρωτικά στο θέμα του εφοδιασμού φυσικού αερίου και ειδικότερα στην εφαρμογή κοινών πολιτικών για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και στην εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βερσαλλιών, όπως π.χ. ο μηχανισμός αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο μηχανισμός κοινών προμηθειών φυσικού αερίου. Θα συζητηθεί επίσης, η διαφοροποίηση του εφοδιασμού ενέργειας και η μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου «REPowerEU» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ερωτηθείσα αν κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει τη Μόσχα σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, η Γαλλίδα Υπουργός αρκέστηκε να απαντήσει λέγοντας: «Το σημαντικό είναι να δείξουμε ότι όλοι είμαστε σύμφωνοι να συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ και ότι δε θα δεχτούμε να μας επιβληθούν μονομερώς τροποποιημένα συμβόλαια». Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τη στάση της Ουγγαρίας, η Γαλλίδα υπουργός ανέφερε ότι είναι «εποικοδομητική», όπως και των υπολοίπων χωρών, διότι όλοι έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης που απαιτεί μεγάλη συλλογική υπευθυνότητα.

16:43

Σκρέκας: Πρέπει να αναλάβουμε συλλογική δράση

Την «υποχρέωση» ανάληψης συλλογικής δράσης «για την στήριξη των νοικοκυριών και ιδίως των πιο ευάλωτων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις τεράστιες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας» αναμένεται να μεταφέρει ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας όπως ανέφερε προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία κλιμακώνεται με χιλιάδες νεκρούς πολλούς αμάχους και μια τεράστια ενεργειακή κρίση που απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας θα μεταφέρω το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αλληλεγγύη απέναντι στον Ουκρανικό λαό, για την εξασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο αλλά και την υποχρέωση να αναλάβουμε συλλογική δράση για την στήριξη των νοικοκυριών και ιδίως των πιο ευάλωτων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις τεράστιες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας».

16:42

Ισραήλ: Απαιτεί συγγνώμη από τη Ρωσία για τις δηλώσεις Λαβρόφ

Το Ισραήλ καταδίκασε τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών που ισχυρίστηκε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή, κατηγορώντας τον Σεργκέι Λαβρόφ ότι διαδίδει αντισημιτισμό και ευτελίζει το Ολοκαύτωμα.

«Τέτοια ψέματα έχουν σκοπό να κατηγορήσουν τους ίδιους τους Εβραίους για τα πιο φρικτά εγκλήματα στην Ιστορία που διαπράχθηκαν εναντίον τους», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ σε ανακοίνωσή του. «Η χρήση του Ολοκαυτώματος του εβραϊκού λαού για πολιτικούς σκοπούς πρέπει να σταματήσει αμέσως», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γαΐρ Λάπιντ απαίτησε συγγνώμη από τον Λαβρόφ για τα σχόλιά του, τα οποία έγιναν χθες Κυριακή σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο. Το ισραηλινό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για «μια σκληρή συζήτηση» αναφορικά με τον ισχυρισμό αυτό του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

16:38

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες για χώρες ή εταιρείες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες ούτε για χώρες ούτε για ιδιωτικές εταιρείες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια όπως επιθυμεί η Ρωσία ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Κάντρι Σίμσον, ερωτηθείσα σχετικά κατά την άφιξή της στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, η κ. Σίμσον σημείωσε ότι «το αίτημά της να γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια είναι μία προφανής προσπάθεια να διχαστεί η Ε.Ε.». «Πρέπει να υπάρξει απάντηση με ενότητα και αλληλεγγύη» επεσήμανε.

16:26

Εμπόδια στην απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη

Οι προσπάθειες απομάκρυνσης περισσότερων αμάχων από τη Μαριούπολη έχουν καθυστερήσει, με εκατοντάδες ανθρώπους να παραμένουν παγιδευμένοι στα χαλυβουργεία Azovstal.

Δεν ήταν σαφές τι προκαλεί τις καθυστερήσεις, αν και αξιωματούχος της πόλης είπε νωρίτερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ξαναρχίσει την Κυριακή να βομβαρδίζουν το εργοστάσιο, μετά την αναχώρηση ενός αριθμού λεωφορείων.

Δορυφορική εικόνα από το Azovstal, 1 Μαΐου. Φωτ. Planet Labs PBC via AP

 

15:49

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία δηλώνει ότι ελπίζει να επιστρέψει στο Κίεβο μέχρι τα τέλη Μαΐου

Η πρεσβεία των ΗΠΑ ελπίζει να επιστρέψει στο Κίεβο μέχρι τα τέλη Μαΐου, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, δήλωσε σήμερα η Αμερικανίδα επιτετραμμένη στην Ουκρανία.

Αμερικανοί διπλωμάτες αποχώρησαν από την πρεσβεία της ουκρανικής πρωτεύουσας περίπου δύο εβδομάδες προτού η Ρωσία εξαπολύσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, μεταφέροντας ορισμένες από τις υπηρεσίες της πρεσβείας στη δυτική πόλη Λβιβ, πριν εγκατασταθούν τελικά στη γειτονική Πολωνία.

 

15:47

Λεωφορεία που προορίζονταν να μεταφέρουν αμάχους από την Μαριούπολη δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο παραλαβής

Λεωφορεία που ήταν προγραμματισμένο να μεταφέρουν περισσότερους αμάχους για να απομακρυνθούν από την Μαριούπολη δεν έχουν φτάσει ακόμη στο συμφωνημένο σημείο παραλαβής, ανέφερε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αντικρούοντας προηγούμενη αναφορά ότι αυτοί οι πολίτες είχαν εγκαταλείψει την κατεστραμμένη πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Το δημοτικό συμβούλιο προέτρεψε τους εν λόγω πολίτες να παραμείνουν στη θέση τους. Δεν ήταν αμέσως σαφές τι προκάλεσε την καθυστέρηση.

15:13

Το Θέατρο Μπολσόι ακυρώνει παραστάσεις δύο σκηνοθετών που επέκριναν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Το Θέατρο Μπολσόι ανακοίνωσε την απόσυρση της αφίσας του για παραστάσεις που είχαν προγραμματιστεί για τον Μάιο δύο σκηνοθετών που έφυγαν από τη Ρωσία και οι οποίοι έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Σε μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Telegram το βράδυ της Δευτέρας, το διάσημο Θέατρο ανακοίνωσε ότι το μπαλέτο «Νουρέγιεφ» σε σκηνοθεσία του Κίριλ Σερεμπρένικοφ και η όπερα «Δον Πασκουάλε» από τον Τιμοφέι Κουλιάμπιν, θα αντικατασταθούν από άλλες παραστάσεις για τις έξι παραστάσεις που είναι προγραμματισμένες για τις εορταστικές μέρες του Μαΐου.

14:39

Σταδιακή επαναλειτουργία της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο από αύριο

Τη σταδιακή επαναλειτουργία της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο από αύριο Τρίτη 3 Μαΐου 2022 γνωστοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ, συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ η ταξιδιωτική οδηγία του Υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Κύπριους πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Ουκρανία. Επιπλέον, οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που διαμένουν μόνιμα ή/και βρίσκονται προσωρινά στην Ουκρανία, καλούνται όπως εγκαταλείψουν τη χώρα.

14:16

Μπαχτσελί: Ο Ζελένσκι θα ήταν καλύτερο να εμπιστεύεται την Τουρκία παρά την Ελλάδα

Για έλλειψη σεβασμού από πλευράς του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με αφορμή τη συνέντευξη που έδωσε στην «Κ», έκανε λόγο ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί.


   

13:46

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Η Κομισιόν ενδέχεται να προσφέρει στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία εξαιρέσεις από ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από ένα εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, το οποίο η Κομισιόν προετοιμάζει, καθώς η Επιτροπή είναι επιφυλακτική για το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρώσει αύριο Τρίτη τις εργασίες της για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου, οι εξαγωγές του οποίου αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της Μόσχας.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνυπογράψει κυρώσεις που θα αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Η Σλοβακία είναι επίσης μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Για να διατηρήσει ενωμένο το ευρωπαϊκό μπλοκ των 27, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφέρει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία «εξαίρεση ή μια μακρά μεταβατική περίοδο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

13:33

Ρωσική ρουκέτα έπληξε μια στρατηγικής σημασίας γέφυρα στη νοτιοδυτική Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές

Μια ρωσική ρουκέτα έπληξε σήμερα μια στρατηγικής σημασίας γέφυρα στις εκβολές του Δνείστερου στην περιοχή της Οδησσού της νοτιοδυτικής Ουκρανίας, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Η γέφυρα, η οποία έχει ήδη βομβαρδιστεί δύο φορές από τις ρωσικές δυνάμεις, παρέχει τη μοναδική οδική και σιδηροδρομική σύνδεση στο ουκρανικό έδαφος με ένα μεγάλο νότιο τμήμα της περιοχής της Οδησσού.

Ο Σέρχι Μπρατσούκ, εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης της Οδησσού, γνωστοποίησε το ρωσικό πλήγμα στο Telegram, χωρίς ωστόσο να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.

12:48

Ισραήλ: Ψευδείς, επικίνδυνες και παραληρηματικές οι δηλώσεις Λαβρόφ

Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη την οποία παραχώρησε χθες βράδυ ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rete 4, του ομίλου Μπερλουσκόνι.


   

12:28

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την κατάρριψη ενός ουκρανικού μαχητικού αεροσκάφους MiG-29 κοντά στο Σλοβιάνσκ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 κοντά στο Σλοβιάνσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, επλήγησαν 38 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών, αποθήκες πυρομαχικών και κέντρα ελέγχου.

11:51

Άμαχοι εγκαταλείπουν τη Μαριούπολη

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης ανέφερε ότι λεωφορεία που εκκενώνουν αμάχους έφυγαν από την πόλη σήμερα το πρωί.

11:49

Η γερμανικής κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βοηθήσει την Ουκρανία στην εξαγωγή των σιτηρών της

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία στην εξαγωγή των σιτηρών της που έχουν μπλοκαριστεί στα λιμάνια της χώρας, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έζντεμιρ και έκανε λόγο για «στοχευμένες επιθέσεις» των ρωσικών δυνάμεων σε σιλό σιτηρών, αποθήκες λιπασμάτων, καλλιέργειες και υποδομές.

«Πίσω από όπλα αυτά φαίνεται η προσπάθεια του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εξολοθρεύσει την Ουκρανία και ως μελλοντικό ανταγωνιστή», δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ στο Δίκτυο RND και σημείωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να ασκήσει όλο και περισσότερη πίεση, εκμεταλλευόμενη και την αυξανόμενη πείνα στον κόσμο. Επιπλέον, τόνισε, οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς και αυτό εξυπηρετεί τα ρωσικά συμφέροντα.

11:40

Γερμανός υπουργός Οικονομίας: Μερικές χώρες δεν είναι ακόμη έτοιμες για την επιβολή ενός εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε σήμερα ότι έχει ακούσει διαφορετικά πράγματα σχετικά με την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και ότι μερικές χώρες δεν είναι ακόμη έτοιμες για ένα τέτοιο βήμα.

Δύο διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν νωρίτερα, ότι η ΕΕ γέρνει προς την κατεύθυνση μιας απαγόρευσης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τα τέλη της χρονιάς.

Η Γερμανία δεν θέλει να προκαλέσει μία οικονομική καταστροφή, δήλωσε ο Χάμπεκ.

11:15

Ουκρανία: Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε σήμερα, δύο ρωσικά σκάφη περιπολίας κλάσης Raptor στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα, ότι ένα τουρκικής κατασκευής, πολεμικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα Bayraktar κατέστρεψε σήμερα, δύο ρωσικά σκάφη περιπολίας κλάσης Raptor στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανέφερε ο αρχηγός του Γενικού Στρατιωτικού Επιτελείου της Ουκρανίας.

10:55

ΟΗΕ: Πάνω από 5,5 εκατ. πρόσφυγες έφυγαν από τη χώρα

Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

10:49

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Υπέρ της επιβολής εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της επιβολής εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πετρέλαιο το οποίο εξάγει η Ρωσία.

Η Γερμανία, δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, είναι πλέον «έτοιμη» να αντεπεξέλθει χωρίς να αγοράζει αργό από τη Ρωσία για αρκετά χρόνια.

Νέες συμφωνίες για την προμήθεια αργού μείωσαν κατά πολύ την εξάρτηση του Βερολίνου από τη Μόσχα όσον αφορά τον εφοδιασμό με αργό, εξήγησε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, το μερίδιο του πετρελαίου της Ρωσίας που καταναλώνεται στη Γερμανία έπεσε από το 35% στο 12% μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες.

Μετά το γερμανικό «ναι» στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η πίεση αυξάνεται για τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, που επικρίνονται πως καθυστερούν να μειώσουν την εξάρτησή τους και να συναινέσουν.

10:32

Η Ουγγαρία παραμένει αντίθετη στην επιβολή οποιουδήποτε ευρωπαϊκού εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η Ουγγαρία εξακολουθεί να είναι αντίθετη στην επιβολή οποιουδήποτε εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς.

«Η ουγγρική θέση σχετικά με την επιβολή οποιουδήποτε εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο δεν έχει αλλάξει: δεν το υποστηρίζουμε» ανέφερε σήμερα ο Κόβατς σε μία γραπτή απάντησή του μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, σε σχετικές ερωτήσεις του Reuters.

10:21

Ενδεχόμενο απώλειας δεκάδων εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από το ναυτικό αποκλεισμό της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τον Ζελένσκι

Η Ουκρανία είναι ενδεχόμενο να χάσει δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών, εξαιτίας του αποκλεισμού από τη Ρωσία στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, προκαλώντας μία διατροφική κρίση που θα επηρεάσει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ρωσία δεν επιτρέπει την είσοδο και την έξοδο των πλοίων. Ελέγχει τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Ζελένσκι στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα της Αυστραλίας «60 Λεπτά».

«Η Ρωσία θέλει να εμποδίσει συνολικά την οικονομία της χώρας μας», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

10:02

321 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (01/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 321 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 54 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 110
  • Από Ευζώνους: 32
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 66
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 63, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 26 και στα λοιπά αεροδρόμια 24.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 24.211 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.597 ανήλικοι.

09:44

Γερμανία: Πώς φθάσαμε από τα κράνη στα τανκς

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι η χώρα του προτίθεται να εξοπλίσει την Ουκρανία με 50 άρματα Gepard.


   

09:01

Λαβρόφ: «Ο Ζελένσκι μπορεί να φέρει την ειρήνη αν σταματήσει τις εχθροπραξίες και πάψει να δίνει εντολές σε νεοναζιστικά τάγματα»

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rete 4, του ομίλου Μπερλουσκόνι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πιθανές εξελίξεις του.

«Ο Ζελένσκι μπορεί να φέρει την ειρήνη αν σταματήσει τις εχθροπραξίες και πάψει να δίνει εντολές σε νεοναζιστικά τάγματα. Δεν ζητούμε να παραδοθεί, αλλά να δώσει εντολή για διακοπή των εχθροπραξιών και να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολίτες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Λαβρόφ απάντησε χαμογελώντας: «ρωτήστε ξένους που του μίλησαν, όπως τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ».

Παράλληλα, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν η Ρωσία προγραμματίζει την ολοκλήρωση των πολεμικών επιχειρήσεων για τις 9 Μαΐου. «Επικεντρώνουμε την δράση μας στο να υπερασπίσουμε και να εγγυηθούμε την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού, την απομάκρυνση των ναζιστικών απειλών και των απειλών, βέβαια, κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ερωτηθείς σχετικά με τις προσπάθειες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης, ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε: «Τον Μάρτιο, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ζελένσκι είχε πει ότι η Ουκρανία ήταν έτοιμη να γίνει μια ουδέτερη χώρα, χωρίς πυρηνικά όπλα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας η οποία δεν θα συμπεριελάμβανε το Ντονμπάς και την Κριμαία. Αλλά τώρα προσπαθούν να πάνε την συζήτηση προς άλλη κατεύθυνση, ζητώντας να διατηρηθεί η δυνατότητα εισόδου στο ΝΑΤΟ».

08:50

Η Ουκρανία επισκιάζει την περιοδεία του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι σε τρεις χώρες της ΕΕ

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και υπουργοί τους συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν σχετικά με το εμπόριο, το επιχειρείν και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο διάλογος για τον πόλεμο στην Ουκρανία αναμένεται να είναι δύσκολος. Το Νέο Δελχί αρνείται μέχρι σήμερα να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.

Ο Ινδός πρωθυπουργός θα ταξιδέψει επίσης στη Δανία (αύριο Τρίτη) και στη Γαλλία (μεθαύριο Τετάρτη).

08:13

Η Τζιλ Μπάιντεν θα συναντηθεί με Ουκρανούς πρόσφυγες στη διάρκεια επίσκεψης στη Ρουμανία και τη Σλοβακία

H πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν θα επισκεφτεί τη Ρουμανία και τη Σλοβακία στις 5-9 Μαΐου για να συναντηθεί με μέλη αμερικανικών υπηρεσιών και προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ, γονείς και παιδιά από την Ουκρανία που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανισμών, αλλά και δασκάλους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της.

Η κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί με μητέρες και παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το γραφείο της.

Η σύζυγος του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην αεροπορική βάση Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου στη Ρουμανία στις 6 Μαΐου, πριν από την επίσκεψή της στο Βουκουρέστι, όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της ρουμανικής κυβέρνησης, προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ, εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και δασκάλους που διδάσκουν παιδιά από την Ουκρανία.

07:33

8 άμαχοι νεκροί σε πλήγματα στο Ντoνέτσκ και στο Χάρκοβο

Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στις περιφέρειες Χάρκοβο και Ντoνέτσκ, εκ των οποίων τέσσερις στην πόλη Λίμαν, κοντά στο μέτωπο, που απειλείται από τη ρωσική προέλαση, ανακοίνωσαν οι περιφερειάρχες.

«Ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιφέρεια Ντανιέτσκ: τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν, όλοι στη Λίμαν», ανέφερε μέσω Telegram ο περιφερειάρχης Πάβλο Κιριλένκο, προσθέτοντας πως άλλοι επτά άμαχοι τραυματίστηκαν στην πόλη από όπου αναγκάστηκε πρόσφατα να αποσυρθεί ο ουκρανικός στρατός.

Πρόσθεσε ότι ένας άμαχος υπέκυψε στα τραύματά του στην Μπαχμούτ, πόλη που απέχει περισσότερο από το μέτωπο, ενώ τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν σε διάφορες τοποθεσίες της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, κυβερνήτης του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), έκανε από την πλευρά του λόγο μέσω Telegram για τρεις άμαχους νεκρούς και οκτώ τραυματίες χθες σε πλήγματα εναντίον συνοικιών της πόλης και άλλων κοινοτήτων της περιφέρειας.

Η Λίμαν, πόλη 20.000 κατοίκων πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, εκκενώθηκε κατά μεγάλο μέρος της τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων, που κατέλαβαν ήδη τα περίχωρά της, κατά τις τοπικές αρχές.

07:28

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συνεδριάζουν εκτάκτως

Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα, καθώς η ΕΕ πασχίζει να καταλήξει σε ενιαία στάση αφού η Ρωσία διεμήνυσε πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες που αγοράζουν ρωσικό αέριο θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια, ειδάλλως θα δουν την παροχή να σταματά.

Η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες στη Βουλγαρία και την Πολωνία την περασμένη εβδομάδα, μετά την άρνησή τους να συμμορφωθούν προς την απαίτηση να πληρώνουν το αέριο πρακτικά σε ρούβλια.

07:27

Το Κίεβο εξάρθρωσε κύκλωμα κατασκόπων της Ρωσίας που είχε παρεισφρήσει ως το ουκρανικό γενικό επιτελείο

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξάρθρωσαν κύκλωμα ρώσων κατασκόπων, ένας εκ των οποίων εργαζόταν στο ουκρανικό γενικό επιτελείο, δήλωσε αξιωματούχος.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, που μίλησε σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, δεν αποκάλυψε πόσα ήταν τα μέλη του κυκλώματος, ούτε άλλες λεπτομέρειες.

Αναφέρθηκε ωστόσο σε έναν από τους φερόμενους στόχους της ομάδας. «Οι σύντροφοι σκόπευαν να καταρρίψουν επιβατικό αεροσκάφος πάνω από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία ώστε να επιρριφθεί η ευθύνη στην Ουκρανία», υποστήριξε. Θα χρησιμοποιούσαν αντιαεροπορικούς πυραύλους στο στοκ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, πρόσθεσε ο κ. Αρεστόβιτς.

07:26

Πόροι ολιγαρχών της Ρωσίας θα κατάσχονται και θα ρευστοποιούνται από τις ΗΠΑ

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, δήλωσε χθες Κυριακή ότι θα κινητοποιηθεί κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να προστεθούν διατάξεις στο πακέτο βοήθειας ύψους 33 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία προκειμένου οι αρχές των ΗΠΑ να μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις πόρων ρώσων ολιγαρχών, να τους ρευστοποιούν και να στέλνουν τα έσοδα απευθείας στο Κίεβο.

«Η Ουκρανία χρειάζεται κάθε βοήθεια που μπορεί να λάβει και, ταυτόχρονα, εμείς χρειαζόμαστε όλους τους πόρους που μπορούμε να συγκεντρώσουμε για να δώσουμε στην Ουκρανία τη βοήθεια που χρειάζεται», ανέφερε ο κ. Σούμερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον κ. Σούμερ, οι διατάξεις που θα προστεθούν θα επισπεύδουν τις διαδικασίες κατάσχεσης ιδιοκτησιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών στις ΗΠΑ, καθώς και τις δικαστικές διαδικασίες, όπως ζήτησε ο Λευκός Οίκος.

Θα μετατρέψουν επίσης σε ποινικό αδίκημα την κατοχή πόρων που αποκτήθηκαν μέσω «διεφθαρμένων δοσοληψιών» με τη ρωσική κυβέρνηση, πρόσθεσε.

«Είναι καιρός οι Ρώσοι ολιγάρχες στους οποίους επιβάλλουμε κυρώσεις να λογοδοτήσουν για τον πλούτο που απέκτησαν παράνομα», δήλωσε ο κ. Σούμερ.

07:25

Ρωσία: Νέες εκρήξεις στη Μπιέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

Δύο εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην Μπιέλγκοροντ, περιφέρεια της νότιας Ρωσίας που γειτονεύει με την Ουκρανία, ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ μέσω Telegram.

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές», ανέφερε ο κ. Γκλάντκοφ στην ανάρτησή του.

07:25

Ο Ζελένσκι ελπίζει πως η εκκένωση του Azovstal στη Μαριούπολη θα συνεχιστεί σήμερα

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε χθες ικανοποίηση για την απομάκρυνση των πρώτων αμάχων από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ, στο λιμάνι της Μαριούπολης.

«Ελπίζω ότι σήμερα Δευτέρα θα εκπληρωθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η εκκένωση των ανθρώπων από τη Μαριούπολη», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα, προσθέτοντας πως το σχέδιο προβλέπει η επιχείρηση να ξαναρχίσει στις 08:00.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το παν για να απομακρύνουμε τους ανθρώπους μας από την Αζοφστάλ, γενικά από τη Μαριούπολη», πρόσθεσε.

07:23

Ουκρανία: Το Κίεβο ανακοινώνει πως απωθήθηκαν ρωσικές επιθέσεις στη Ζαπορίζια

Ο στρατός της Ουκρανίας απώθησε επιθέσεις ρωσικών μονάδων γύρω από την πόλη Ζαπορίζια (νότια), δήλωσε αξιωματούχος.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σταθεροποίησαν τα μέτωπα νοτιοανατολικά της πόλης και η ανάπαυλα των εχθροπραξιών αξιοποιείται για την ενίσχυση των αμυντικών θέσεών τους, δήλωσε χθες βράδυ ο περιφερειάρχης Ολεξάντρ Στάρουχ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Κατά τον ίδιο, ρωσικές μονάδες έκαναν αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να περικυκλώσουν ουκρανικά στρατεύματα ανατολικά της Ζαπορίζιας, όπουα πολυκατοικίες, τμήματα του δικτύου ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας υπέστησαν ζημιές στις μάχες.