Ενέργεια: Οι Γερμανοί προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο

Ενέργεια: Οι Γερμανοί προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο

Αναμένουν ελλείψεις και αυξήσεις τιμών, συστήνεται η προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης από τα νοικοκυριά και θα δοθεί λίστα με τα καταφύγια.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Θα μας βοηθούσε να έχουμε λίγο χρόνο, αλλά νομίζω ότι άλλες χώρες έχουν μεγαλύτερα προβλήματα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπογραμμίζοντας ότι η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο είναι εφικτή για τη χώρα του. Η Γερμανία έχει ήδη μειώσει τη συμμετοχή της Ρωσίας στις εισαγωγές πετρελαίου από το 35% στο 12%, ενώ εργάζεται για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων. Η βασική δυσκολία για τη Γερμανία ως προς το πετρέλαιο έγκειται στην αντικατάσταση των ποσοτήτων που καταφθάνουν με αγωγό στα διυλιστήρια της πόλης Σβεντ, ιδιοκτησίας της ρωσικής εταιρείας Rosneft. Από εκεί τροφοδοτείται το Βερολίνο και μεγάλο μέρος της ανατολικής Γερμανίας. «Δεν έχουμε ακόμα λύση για το διυλιστήριο αυτό, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό. Θα έχουμε σίγουρα αύξηση των τιμών και κάποιες ελλείψεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα διολισθήσουμε σε πετρελαϊκή κρίση», σημείωσε ο Χάμπεκ.

Οι εταιρείες ενέργειας

Για αύξηση των τιμών έκανε λόγο και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. «Ως προς τον άνθρακα και το πετρέλαιο, είμαστε μεν έτοιμοι να σταματήσουμε να εισάγουμε από τη Ρωσία άμεσα», είπε o φιλελεύθερος πολιτικός, προσθέτοντας «αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυξήσεις τιμών». Ως προς το φυσικό αέριο, ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της χώρας, της Ε.ΟΝ, Λέοναρντ Μπίρνμπαουμ σημείωσε στο περιοδικό Spiegel ότι δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να απαντήσει με σοβαρότητα στο ερώτημα για πόσο χρόνο ακόμη θα συνεχιστεί η τροφοδοσία της χώρας με ρωσικό αέριο. «Πρέπει να προετοιμαστούμε, πρέπει να υπολογίζουμε ότι η τροφοδοσία μπορεί να διακοπεί ανά πάσα στιγμή», σημείωσε.

Αλλου είδους προετοιμασίες συνέστησε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Νάνσι Φέζερ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Χάντελσμπλατ». «Αν πράγματι υπάρξουν πολυήμερες διακοπές ρεύματος ή άλλου είδους περιορισμοί στην καθημερινότητα, έχει νόημα σε κάθε περίπτωση να αποθηκεύουμε προμήθειες πρώτης ανάγκης στο σπίτι», είπε η Φέζερ. Οι οδηγίες της γερμανικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας είναι γνωστές εδώ και χρόνια και έχουν στόχο την προετοιμασία των πολιτών για πλημμύρες, μπλακάουτ κ.λπ. Ο σκοπός είναι να μπορεί κανείς να αντέξει για δέκα ημέρες χωρίς αγορές. Στις προμήθειες που αναφέρει η γερμανική υπηρεσία περιλαμβάνεται και το νερό (20 λίτρα κατ’ άτομο, δηλαδή δύο λίτρα την ημέρα), 3,5 κιλά κατ’ άτομο σε σιτηρά και 1,5 κιλό σε κρέας, ψάρι και αυγά. Επίσης, είδη προσωπικής υγιεινής και φάρμακα. Τέλος, περιλαμβάνονται οδηγίες για την αποθήκευση και συντήρηση των τροφίμων καθώς και η συμβουλή να συγκεντρώνονται οι προμήθειες σταδιακά, ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο των άδειων ραφιών στα σούπερ μάρκετ.

Νέες συνθήκες

Η Γερμανίδα υπουργός σημείωσε επίσης ότι η χώρα συντάσσει κατάλογο με τα 599 καταφύγια που διαθέτει. «Υπάρχουν καταφύγια που σήμερα χρησιμοποιούνται με διαφορετικό τρόπο. Θα ήταν λογικό να ενεργοποιήσουμε κάποια από αυτά», είπε. «Οι νέες συνθήκες έχουν καταστήσει σαφή την ανάγκη για τεράστιες βελτιώσεις στο σύστημα πολιτικής προστασίας», προσέθεσε η Φέζερ. «Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των πολλαπλών κρίσεων – των πανδημιών, των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, των κινδύνων πολέμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή