Ισπανία: Παρακολουθούσαν τα κινητά των Σάντσεθ και Ρόμπλες

Ισπανία: Παρακολουθούσαν τα κινητά των Σάντσεθ και Ρόμπλες

Στόχοι ψηφιακής κατασκοπείας έγιναν πριν από ένα χρόνο ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και η υπουργός Αμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στόχοι ψηφιακής κατασκοπείας έγιναν πριν από ένα χρόνο ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και η υπουργός Αμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες. Οπως ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Ισπανός υπουργός Προεδρίας, Φέλιξ Μπολάνιος, οι ισπανικές αρχές ανίχνευσαν το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus στα κινητά τηλέφωνα του Σάντσεθ και της Ρόμπλες, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2021, ενώ εντόπισαν τουλάχιστον μία διαρροή από το κινητό του Ισπανού πρωθυπουργού. Η υπόθεση θα διερευνηθεί από το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Ισπανίας.

Ο Μπολάνιος αρνήθηκε να εμπλακεί σε εικασίες για την ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών, έκανε όμως λόγο για «παράνομες και εξωτερικές παρεμβάσεις». Το λογισμικό Pegasus διατίθεται από την ισραηλινή εταιρεία NSO και έχει καταγγελθεί για σωρεία σκανδαλωδών υποθέσεων παρακολούθησης πολιτικών δημοσιογράφων και ακτιβιστών. Η NSO ισχυρίζεται ότι διαθέτει το λογισμικό της μόνο σε κυβερνήσεις κρατών, για νόμιμη χρήση.

Στόχοι και Καταλανοί

Νέα κρούσματα ψηφιακής κατασκοπείας με το διαβόητο λογισμικό Pegasus της ισραηλινής NSO.

Τον περασμένο μήνα, η καναδική οργάνωση για τα δικαιώματα των πολιτών Citizens Lab αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 60 στελέχη του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Καταλωνίας, Πέρε Αραγκονές, παρακολουθούνταν με χρήση του λογισμικού Pegasus. Η αποκάλυψη έθεσε σε κίνδυνο την κυβέρνηση συνασπισμού του Πέδρο Σάντσεθ, καθώς η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας, ένα από τα κόμματα που τη στηρίζουν, θεώρησε ότι οι παρακολουθήσεις γίνονταν με εντολή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CNI) και ζήτησε την παραίτηση της Ρόμπλες, ως πολιτικής προϊσταμένης της υπηρεσίας.

Η κυβέρνηση Σάντσεθ υποσχέθηκε πως θα διεξαχθεί έρευνα για τις δραστηριότητες της CNI αναφορικά με τους Καταλανούς ακτιβιστές, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη άνοιξε τη δική του ανεξάρτητη έρευνα για το θέμα. Με αφορμή τις χθεσινές αποκαλύψεις, ο Πέρε Αραγκονές κατηγόρησε την κυβέρνηση Σάντσεθ για δύο μέτρα και δύο σταθμά – τακτική συγκάλυψης όταν θύματα του Pegasus είναι Καταλανοί ακτιβιστές, επίδειξη αποφασιστικότητας όταν στοχοποιείται η κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή