Ζελένσκι: Η Ρωσία ξέχασε τα μαθήματα του Β’ Π.Π. – Ένας νεκρός από την επίθεση στην Οδησσό

Ζελένσκι: Η Ρωσία ξέχασε τα μαθήματα του Β’ Π.Π. – Ένας νεκρός από την επίθεση στην Οδησσό

Σύνοψη της 68ης ημέρας πολέμου στην Ουκρανία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το σχόλιο του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πως Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή δείχνει ότι η Μόσχα ξέχασε ή δεν έμαθε ποτέ τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεν έχω λόγια… Κανείς δεν άκουσε καμία άρνηση ούτε καμία δικαιολογία από τη Μόσχα. Το μόνο που έχουμε από εκεί είναι σιωπή… αυτό σημαίνει ότι η ρωσική ηγεσία έχει ξεχάσει όλα τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Ή ίσως δεν έμαθαν ποτέ αυτά τα μαθήματα». Το σχόλιο του Σεργκέι Λαβρόφ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραήλ.

Ένας έφηβος έχασε τη ζωή του από τη νέα ρωσική πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τη στιγμή που παρατείνεται η αγωνία για τους αμάχους της Μαριούπολης, με την επιχείρηση απομάκρυνσής τους να συναντά εμπόδια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ρωσικού στρατού, Βαλέρι Γκερασίμοφ, επισκέφτηκε την περιφέρεια του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των μαχών, δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, με πιθανές εξαιρέσεις για επιφυλακτικές χώρες, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προειδοποίησε ότι η πλήρης συμμόρφωση με τον μηχανισμό της Ρωσίας για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια, συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Μόσχα.

Σκληρά μέτρα κατά των ρωσικών ομάδων (συλλόγων και εθνικών) ανακοίνωσε η UEFA. Η εκτελεστική επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου αποφάσισε τον οριστικό αποκλεισμό τους από όλες τις διοργανώσεις σε όλες τις κατηγορίες.

Σύνοψη της 68ης ημέρας πολέμου

  • Περίπου 100 άμαχοι απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη την Κυριακή. Ωστόσο, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν σε περιοχές που ελέγχονται από την Ουκρανία. Εκατοντάδες άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Azovstal – αντιμετωπίζοντας έλλειψη τροφίμων, νερού και άλλων προμηθειών.
  • Ένας έφηβος έχασε τη ζωή του από τη νέα ρωσική πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
  • Η Ε.Ε. παραμένει διχασμένη για τη ρωσική ενέργεια. Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά το διάταγμα Πούτιν για πληρωμή του ρωσικού αερίου σε ρούβλια. Η Ε.Ε. σχεδιάζει κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο, με πιθανές εξαιρέσεις για ορισμένες χώρες.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σερκγέι Λαβρόφ είπε πως ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή και συνέκρινε μαζί του τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Λαβρόφ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ είπε: «Τέτοια ψέματα έχουν σκοπό να κατηγορήσουν τους ίδιους τους Εβραίους για τα πιο φρικτά εγκλήματα στην Ιστορία που διαπράχθηκαν εναντίον τους». Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε ότι η Μόσχα ξέχασε ή δεν έμαθε ποτέ τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ χαρακτήρισε «άτονη» και «αναιμική» την επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. Ανέφερε επιπλέον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ρωσικού στρατού, Βαλέρι Γκερασίμοφ, επισκέφτηκε την περιφέρεια του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των μαχών. 
  • Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 3.000 είναι οι επιβεβαιωμένοι άμαχοι νεκροί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
  • Η εκτελεστική επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (UEFA) αποφάσισε τον οριστικό αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων από όλες τις διοργανώσεις σε όλες τις κατηγορίες.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή