Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 69η ημέρα εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-ολες-οι-εξελί-561837733
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 69η ημέρα εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:43

Ντονέτσκ: 21 άμαχοι νεκροί και 27 τραυματίες από τις ρωσικές επιθέσεις

Οι ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 21 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 27, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός, ο οποίος περιλαμβάνει 10 νεκρούς σε εργοστάσιο οπτάνθρακα στην πόλη Αβντίβκα, είναι ο μεγαλύτερος απολογισμός θανάτων στην περιοχή από την επίθεση που έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ, από την οποία πέθαναν πάνω από 50 άνθρωποι.

23:24

Ρώσος νομπελίστας: Δεν αποκλείεται η χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία

Ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021, κατήγγειλε σήμερα τη ρωσική προπαγάνδα περί χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι αντί να βάλει τέλος στον πόλεμο «απειλεί να βάλει τέλος στην ανθρωπότητα».

«Δεν αποκλείω την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα» στην Ουκρανία, είπε ο Μουράτοφ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

23:17

Ουκρανός πρέσβης: Νεκρός ο μαχητής του Τάγματος Αζόφ, Μιχαήλ

Ο Ουκρανός πρέσβης στην Ελλάδα αποκάλυψε πως ο Μιχαήλ, ο μαχητής του Τάγματος Αζόφ που είχε μιλήσει στην ελληνική Βουλή, είναι νεκρός.

Ο πρέσβης της Ουκρανίας έδωσε συνέντευξη στην ΕΡΤ, και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι είναι νεκρός.

«Υπήρχαν διάφορες φήμες ότι μπορεί να είναι νεκρός, ότι μπορεί να μην είναι», είπε ο Γιώργος Κουβαράς παρουσιαστής στη νέα εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης «Στο Κέντρο».

23:03

Ο Μπάιντεν πιέζει το Κογκρέσο να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τις δαπάνες που περιλαμβάνει 33 δισ. για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Lockheed Martin ότι οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει την με Ουκρανία περισσότερους από 5.500 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, τους οποίους κατασκευάζει αυτό το εργοστάσιο, και αυτό κάνει τη διαφορά στον πόλεμο. 

22:56

Περίπου 30 άνθρωποι που διασώθηκαν από χαλυβουργεία αποφάσισαν να παραμείνουν στη Μαριούπολη

Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που εκκενώθηκαν από το χαλυβουργείο στη Μαριούπολη επέλεξαν να μην εγκαταλείψουν την πόλη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στην Ουκρανία.

Περίπου 30 άνθρωποι «τρόμαξαν» από την ολοκληρωτική καταστροφή και ήθελαν πρώτα να μάθουν αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ήταν ακόμα ζωντανά, είπε.

«Αυτοί είναι άνθρωποι που έζησαν τη ζωή τους και εργάστηκαν στη Μαριούπολη και έτσι ήταν δύσκολο για αυτούς να φύγουν χωρίς να γνωρίζουν ποια είναι η μοίρα των αγαπημένων τους προσώπων», τόνισε.

22:35

Μαζικές πυραυλικές επιθέσεις σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας

22:13

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν την εξέλιξη της καταστροφής στο Αζόφσταλ

 

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν νέες επιθέσεις στο ερειπωμένο συγκρότημα, σύμφωνα με τη ρωσική όσο και από την ουκρανική πλευρά.

Περισσότεροι από 100 άμαχοι υπολογίζεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο, δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ο πλοίαρχος Σβιατόσλαβ Παλαμάρ, αναπληρωτής διοικητής του συντάγματος Αζόφ.

21:45

Σε υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας τα πυραυλικά πλήγματα στο Λβιβ

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να χαθεί η ηλεκτροδότηση σε τμήματα της πόλης, ανέφερε στο Twitter ο δήμαρχος Αντρίι Σαντόβιι.

Το CNN μετέδωσε ότι υπήρξαν πυραυλικά πλήγματα και στον ουκρανικό σιδηρόδρομο.

Οι δημοσιογράφοι του CNN άκουσαν τις εκρήξεις να έρχονται από κατευθύνσεις προς τα ανατολικά, νότια και δυτικά του κέντρου της πόλης. Μία από τις τοποθεσίες είναι κοντά στο κέντρο της πόλης. Από μια άλλη τοποθεσία, πιο μακριά, μια τεράστια στήλη μαύρου καπνού φαινόταν να υψώνεται στον ουρανό.

 

21:42

Δυτικοί αξιωματούχοι: Ο Πούτιν φαίνεται να συγκρατείται

Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει ισοπεδώσει πόλεις, έχει οδηγήσει στο θάνατο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει αναγκάσει εκατομμύρια άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ωστόσο, ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές και δυτικοί αξιωματούχοι ρωτούν γιατί η επίθεση δεν ήταν ακόμη χειρότερη σημειώνει ανάλυση των New York Times.

Η Ρωσία θα μπορούσε να χτυπά τους ουκρανικούς σιδηρόδρομους, δρόμους και γέφυρες πιο επιθετικά για να προσπαθήσει να σταματήσει τη ροή των δυτικών όπλων στην πρώτη γραμμή. Θα μπορούσε να είχε βομβαρδίσει περισσότερες υποδομές γύρω από την πρωτεύουσα, Κίεβο, για να δυσκολέψει τους δυτικούς ηγέτες να επισκεφθούν τον Πρόεδρο Ζελένσκι.

Και θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα για να προκαλέσει πόνο στη Δύση, είτε με επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είτε με δολιοφθορές είτε με περισσότερες περικοπές στις εξαγωγές ενέργειας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ανάλυση των New York Times, αυτό εν μέρει οφείλεται σε καθαρή ανικανότητα: Οι πρώτες εβδομάδες του πολέμου απέδειξαν ολοφάνερα ότι ο ρωσικός στρατός ήταν πολύ λιγότερο ικανός από ό,τι πίστευαν πριν από την εισβολή. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε επίσης ότι οι τακτικές του Προέδρου Πούτιν τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να είναι εξαιρετικά προσεκτικές, χαρακτηρισμένες από μια αργή επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, μια συγκρατημένη προσέγγιση για την εξάλειψη της ουκρανικής υποδομής και την αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ.

Η φαινομενική αυτοσυγκράτηση στο έδαφος έρχεται σε αντίθεση με το τεταμένο κλίμα στη ρωσική κρατική τηλεόραση, όπου η Μόσχα περιγράφεται ως εγκλωβισμένη σε έναν υπαρξιακό αγώνα ενάντια στη Δύση και όπου συζητείται ανοιχτά η χρήση πυρηνικών όπλων.

Το θέμα είναι εάν, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, ο κ. Πούτιν θα αλλάξει ρότα και θα εντείνει τον πόλεμο.

21:16

Guardian: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί ζημιά στην υποδομή της χώρας ύψους 4,5 δισ. δολαρίων την εβδομάδα

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους υποδομής σχετίζεται με ζημιές από βόμβες που προκλήθηκαν σε κτίρια, δρόμους, εργοστάσια και επιχειρήσεις, βάσει εκτιμήσεων που συνέταξε η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου (KSE) και υποστηρίζονται από την ουκρανική κυβέρνηση.

20:59

Γερμανία – Ουκρανία: Συνάντηση Μερτς με Ζελένσκι στο Κίεβο

Με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε σήμερα στο Κίεβο ο αρχηγός των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φρίντριχ Μερτς.

20:55

Εκρήξεις ακούστηκαν στο Λβιβ

Πυκνός μαύρος καπνός και φλόγες στο Λβιβ μετά από πλήγμα στην πόλη της δυτικής Ουκρανίας. Τουλάχιστον τέσσερις ξεχωριστές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Λβιβ λίγο πριν τις 20:30 τοπική ώρα.

Οι συναγερμοί αυτοκινήτων χτύπησαν, ακούστηκαν σειρήνες έκτακτης ανάγκης και το ρεύμα τρεμόπαιξε στιγμιαία στην πόλη. Δεν είναι αμέσως ξεκάθαρο ποιος ήταν ο στόχος.

Ο δήμαρχοςΑντρίι Σαντίβγι είπε ότι όσοι βρίσκονται στην πόλη πρέπει να βρουν καταφύγιο και πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις είχαν επηρεάσει την παροχή ρεύματος.

20:45

Τουλάχιστον 290 πτώματα αμάχων βρέθηκαν στο Ίρπιν μετά την αποχώρηση των Ρώσων

Τα πτώματα 290 αμάχων ανασύρθηκαν στην πόλη Ιρπίν, έξω από το Κίεβο, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν.

Τόνισε ότι 185 από τους νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί, η πλειονότητα των οποίων ήταν άνδρες.

Η αιτία του θανάτου ήταν «τραύματα από θραύσματα και πυροβολισμούς».

Σύμφωνα με τον Μαρκούσιν, τουλάχιστον πέντε από τους νεκρούς υπέστησαν εγκεφαλικές κακώσεις και ασιτία.

Πέντε κάτοικοι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στην αυλή πολυώροφου κτιρίου και σε εγκαταστάσεις κέντρου ανάπτυξης παιδιών.

20:20

Όλεγκ Τινκόφ: «Έχασα τα πάντα αλλά δεν έχασα την ψυχή μου!»

Ο γνωστός Ρώσος επιχειρηματίας και τραπεζίτης Όλεγκ Τινκόφ, ο οποίος τάχθηκε κατά του πολέμου που διεξάγει η χώρα του στην Ουκρανία και αναγκάστηκε να πουλήσει με εντολή του Κρεμλίνου το μερίδιο που κατείχε στην τράπεζα που ο ίδιος ίδρυσε, δηλώνει με ανάρτησή του στο Instagram, ότι έχασε τα πάντα, αλλά δεν έχασε την ψυχή του. 

«Είναι λυπηρό που η χώρα μου διολίσθησε οριστικά στον αρχαϊσμό, τον πατερναλισμό και την δουλοπρέπεια… Έχασα τα πάντα, αλλά δεν έχασα την Ψυχή μου», γράφει ο ο Τινκόφ και προσθέτει: «Δεν μπορώ να βγάζω χρήματα στην χώρα, η οποία διεξάγει πόλεμο με τον γείτονά της, σκοτώνοντας αμάχους και παιδιά, δεν χρειάζομαι καμία δικαιολογία!». 

«Αυτό είναι το ΚΑΚΟ, εγώ είμαι με το μέρος του ΚΑΛΟΥ!» έγραψε ο Τινκόφ. 

Στις 8 Απριλίου ο όμιλος «Interros» του Βλαντίμιρ Ποτάνιν αγόρασε το 35% των μετοχών της TCS Group Holding -μητρικής εταιρείας του ομίλου Tinkoff- της οικογενείας του Όλεγκ Τινκόφ. Ο Τινκόφ δήλωσε ότι είναι ευγνώμων στον Ποτάνιν ο οποίος σε σύντομο διάστημα εξαγόρασε την τράπεζα. 

«Δειλοί, έχετε μια ζωή και πρέπει να την ζήσετε σαν άνθρωποι» δήλωσε ο Τινκόφ απευθυνόμενος στους Ρώσους ολιγάρχες. «Παίρνω μαζί μου από την χώρα τους τίτλους TINKOFF και LA DATCHA. Ανήκουν στην οικογένειά μου, δεν θέλω να τους ‘αμαυρώσω’ με το αίμα των Ρώσων στρατιωτών και των κατοίκων της Ουκρανίας!» 

«Η Ουκρανία θα νικήσει, γιατί το καλό νικάει πάντα το κακό, έτσι μας έμαθαν στο σχολείο» έγραψε ο Τινκόφ. 

20:05

ΗΠΑ: Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα δυτικά όπλα

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλι αναγνώρισε ότι οι Ουκρανοί στρατιωτικοί χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα δυτικά όπλα, που έχουν δώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους.

Ο Αμερικανός στρατηγός έκανε την δήλωση αυτή κατά την διάρκεια ακροάσεων στην αμερικανική Γερουσία, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Βλέπουμε ότι παντού χρησιμοποιούνται υψηλής ακριβείας πολεμοφόδια, βλέπουμε ότι χρησιμοποιούνται μη επανδρωμένες πτητικές συσκευές, βλέπουμε μια πολύ αποτελεσματική χρήση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός, απαντώντας στο ερώτημα πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποιούνται τα αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία.

Παράλληλα δήλωσε ότι πιο αποτελεσματικά χρησιμοποιούνται τα αντιαρματικά όπλα.

«Φυσικά, αυτά είναι τα συστήματα Javelin, αυτά που στέλνουμε εμείς. Όμως πολλά στέλνουν και οι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων τα αντιαρματικά συστήματα NLAW, οι εκτοξευτές χειροβομβίδων Gustaf, αντιαρματικά ρουκετοβόλα RPG και ένα ευρύ φάσμα αντιαρματικών», υπογράμμισε ο Μίλι.

Γι αυτόν τον λόγο «ο συνδυασμός αυτών των συνιστωσών είχε ως αποτέλεσμα οι Ρώσοι να μην σημειώσουν τις επιτυχίες τις οποίες σχεδίαζαν».

19:58

Σολτς: Το Βερολίνο θα στηρίξει ενδεχόμενη αίτηση ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Γερμανία θα στηρίξει ενδεχόμενη αίτηση ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τις πρωθυπουργούς των δύο κρατών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στις ίδιες τις χώρες. 

«Εάν αυτές οι δύο χώρες αποφασίσουν ότι θέλουν να είναι μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, μπορούν να βασίζονται στη στήριξή μας, την οποία έχουν και ανεξαρτήτως ένταξης (…) Η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αφορά τις ίδιες τις χώρες και η σχετική συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί επιτόπου», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τις Πρωθυπουργούς της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Αντερσον και της Φινλανδίας Σάνα Μάριν.

19:54

Μπλίνκεν: Οργουελική εκστρατεία παραπληροφόρησης από τη Μόσχα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε σε ξένους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ότι η περιγραφή της Μόσχας για τον φονικό πόλεμο στην Ουκρανία ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ήταν μέρος μιας «οργουελικής» εκστρατείας παραπληροφόρησης για την παραπλάνηση του ρωσικού λαού.

«Με την πάροδο του χρόνου και με διαφορετικούς τρόπους, οι πληροφορίες βρίσκουν μια ρωγμή και θα τα καταφέρουμε», είπε ο Μπλίνκεν σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

«Ακόμη και στην πιο κλειστή κοινωνία, όσον αφορά τον χώρο παραπληροφόρησης, νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να κρύψει πλήρως την αλήθεια», πρόσθεσε.

19:41

«Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τον βιασμό ως πολεμική τακτική»

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τον βιασμό ως «τακτική» του πολέμου και αποκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «τον κυριότερο εγκληματία πολέμου του 21ου αιώνα».

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους και απορρίπτει τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει αυτές τις κατηγορίες.

19:38

Ουκρανός αξιωματούχος: Οι ρωσικές δυνάμεις απέλασαν σχεδόν 40.000 ανθρώπους από τη Μαριούπολη στη Ρωσία

Οι ρωσικές δυνάμεις απέλασαν σχεδόν 40.000 ανθρώπους από τη Μαριούπολη στη Ρωσία ή στην αποσχισθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο κέντρο μέσων ενημέρωσης Ukraine-Ukrinform την Τρίτη.

«Έχουμε ήδη επαληθεύσει τους καταλόγους όσων απελάθηκαν από τη Μαριούπολη στη Ρωσία ή τη λεγόμενη DPR. Σχεδόν 40.000 άτομα. Τώρα έχουν αρχίσει να κρύβουν αυτές τις λίστες. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να επαληθεύσουμε τα πάντα αυτή τη στιγμή, αλλά συνεχίζουμε τη δουλειά», είπε.

Ο Ρώσος στρατός «παίρνει τον τοπικό πληθυσμό στα περίχωρα της Ρωσίας, στην Άπω Ανατολή ή στη Σιβηρία και εκεί τον χρησιμοποιεί για διάφορες δουλειές», τόνισε.

19:35

ΗΠΑ: Ανακούφιση - προς το παρόν - που το Πεκίνο άκουσε τις προειδοποιήσεις να μην βοηθήσει τη Μόσχα

Δύο μήνες μετά την προειδοποίηση προς το Πεκίνο να μην βοηθήσει τη Ρωσία στην εισβολή της κατά της Ουκρανίας, κάτι το οποίο έδειχνε έτοιμο να κάνει, Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν έχουν εντοπίσει μια κινεζική φανερή στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη, το οποίο είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη στις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters τις τελευταίες ημέρες ότι παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τη μακροχρόνια υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία σε γενικότερες γραμμές, αλλά ότι η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για την οποία ανησυχούν δεν έχει πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Η ανακούφιση έρχεται σε μια κομβική χρονική περίοδο.

19:31

Σφοδρή επίθεση των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του εργοστασίου Αζόφσταλ

Ο ρωσικός στρατός και οι φιλορωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια «σφοδρή επίθεση», με τη στήριξη αρμάτων μάχης και αμφιβίων δυνάμεων, εναντίον του εργοστασίου Αζόφσταλ, της τελευταίας εστίας ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε διοικητής του τάγματος Αζόφ, που υπερασπίζεται τις εγκαταστάσεις. 

«Μια σφοδρή επίθεση στην περιοχή του Αζόφσταλ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, με τη στήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων, αρμάτων μάχης, με απόπειρες αποβίβασης στρατευμάτων, με τη βοήθεια σκαφών και ενός μεγάλου αριθμού δυνάμεων του πεζικού», δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Αζόφ, σε ένα βιντεομήνυμα στο Telegram.

19:14

Γερμανία – Ουκρανία: O Mερτς στο Κίεβο – ο Σολτς «θιγμένος»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιμένει πως δεν πρόκειται να επισκεφθεί άμεσα το Κίεβο λόγω… Σταϊνμάιερ. Στο Κίεβο βρίσκεται όμως σήμερα ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς. Στην Ουκρανία μεταβαίνει, παράλληλα, και ο Γκρέγκορ Γκύζι του κόμματος της Αριστεράς.

19:11

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank είπε ότι εξαφανίσθηκαν οι καταθέσεις του

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank Ίγκορ Βαλαμπούγεφ, ο οποίος έφυγε στην Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου, σε συνέντευξή του στην Telegraph δήλωσε ότι από τους λογαριασμούς του που διατηρούσε στην Gazprombank εξαφανίσθηκαν όλα τα χρήματά του. 

Εγκαταλείποντας την Ρωσία, έχασε κάθε πρόσβαση στις κάρτες του, καθώς οι κάρτες Visa και Mastercard έπαψαν να λειτουργούν στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή, δήλωσε, όλες του οι καταθέσεις χάθηκαν από τους λογαριασμούς του, θεωρώντας ότι αυτό ήταν «τα αντίποινα» για την «λιποταξία» του και πως θα ήθελε να δει τον Πούτιν στην κρεμάλα γι αυτά που κάνει στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλοί δυσαρεστημένοι με την πολιτική του Κρεμλίνου ακόμη και σε τέτοιους «κρατικούς γίγαντες» όπως είναι η Gazprom, παρότι αυτό δεν το βλέπει η κοινή γνώμη. «Υπάρχει ένας πολύ γνωστός άνθρωπος στην Gazprom που μου είπε: ‘Δεν καταλαβαίνω γιατί ο Πούτιν χρειάζεται την Ουκρανία’», είπε.

Πηγές: TheTelegraph, Novayagazeta.Europe 

19:08

Kyiv Independent: 156 άμαχοι που εκκενώθηκαν από το Αζόφσταλ έφτασαν στη Ζαπορίζια

«Σχεδόν 1.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στις πολιορκημένες εγκαταστάσεις, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εισβάλουν στο εργοστάσιο μετά από μια έντονη νυχτερινή βομβαρδισμό που σκότωσε δύο γυναίκες», σημειώνει το ουκρανικό ΜΜΕ.

19:02

Ντονέτσκ: Δέκα νεκροί και 15 τραυματίες από ρωσικό βομβαρδισμό σε εργοστάσιο

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από ρωσικό βομβαρδισμό εργοστασίου οπτάνθρακα στην πόλη Αβντίβκα στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη.

«Οι Ρώσοι ήξερα ακριβώς πού στόχευαν. Οι εργάτες είχαν μόλις τελειώσει τη βάρδιά τους και περίμεναν σε μια στάση λεωφορείου για να επιστρέψουν στα σπίτια τους από το εργοστάσιο», δήλωσε ο Πάβλο Κιριλένκο.

Η Ρωσία δεν προέβη άμεσα σε κάποιο σχόλιο για το περιστατικό, ενώ αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους.

18:57

Φερχόφτσαντ: Να χτυπηθεί η ραχοκοκαλιά του καθεστώτος του Πούτιν

«Οι κυρώσεις της ΕΕ εξακολουθούν να περιορίζονται σε αρκετές εκατοντάδες άτομα… Πρέπει να στοχεύσουμε όλη τη ραχοκοκαλιά του καθεστώτος του Πούτιν, τους πολεμοκάπηλους, τους καταπιεστές, τους προπαγανδιστές και τους ανθρώπους του χρήματος», σημειώνει σε tweet του ο Γκυ Φερχόφτσαντ.

18:53

«Η εισβολή στην Ουκρανία απειλεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα σε ολόκληρο τον κόσμο»

Ο Πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου των Ηνωμένων Πολιτειών στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είπε ότι ο κόσμος είναι μάρτυρας «της μεγαλύτερης απειλής για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης και ίσως του κόσμου εδώ και δεκαετίες λόγω της εισβολής στην Ουκρανία».

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλεί να υπονομεύσει όχι μόνο την ευρωπαϊκή ειρήνη και σταθερότητα, αλλά και την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα που οι γονείς μου και οι γενιές των Αμερικανών πάλεψαν τόσο σκληρά για να υπερασπιστούν», είπε.

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «σε ένα πολύ κρίσιμο και ιστορικό γεωστρατηγικό σημείο καμπής», όπου ο αμερικανικός στρατός πρέπει να «διατηρήσει ετοιμότητα και να εκσυγχρονιστεί για το μέλλον» ταυτόχρονα.

18:49

Τζόνσον: Η Ουκρανία θα νικήσει τη Ρωσία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στην Ουκρανία πως πιστεύει ότι θα νικήσει τη Ρωσία και θα εκθέσει το «τεράστιο λάθος» της εισβολής του Κρεμλίνου ενώ επικαλέστηκε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας σε περίοδο πολέμου Ουίνστον Τσόρτσιλ για να υπογραμμίσει την υποστήριξή του στο Κίεβο.

Ο Τζόνσον, ο πρώτος δυτικός ηγέτης που απευθύνθηκε στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, χαιρέτισε τη γενναιότητα της χώρας που έκανε να τιναχθεί στον αέρα «ο μύθος του ανίκητου του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν».

«Έχω ένα μήνυμα για εσάς σήμερα: η Ουκρανία θα νικήσει, η Ουκρανία θα είναι ελεύθερη», είπε ο Τζόνσον στους βουλευτές μέσω βιντεοσύνδεσης, αφού σηκώθηκε για την ανάκρουση του ουκρανικού εθνικού ύμνου, και έπειτα από μια παρουσίασή του από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου. 

«Αυτή είναι η καλύτερη ώρα της Ουκρανίας, που θα θυμούνται και θα διηγούνται οι επόμενες γενιές», είπε, απηχώντας τα λόγια του Τσόρτσιλ το 1940 όταν η Βρετανία κινδύνευε να δεχθεί εισβολή και να ηττηθεί από τη ναζιστική Γερμανία.

18:37

Μακρόν σε Πούτιν: Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την καταστροφική επίθεση

Ο Γάλλος πρόεδρος στο πλαίσιο της συνομιλίας του με τον Ρώσο ομόλογό του, είπε ότι η Ρωσία πρέπει να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της ως μέλος του συμβουλίου ασφαλείας.

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν να επιτρέψει την εκκένωση αμάχων από το εργοστάσιο στη Μαριούπολη και να επιλέξουν τους προορισμούς τους, ανέφερε η γαλλική προεδρία μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

Προέτρεψε τον κ. Πούτιν να τερματίσει την «καταστροφική επιθετικότητα» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και είπε ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς για την άρση του ρωσικού εμπάργκο στις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε η δήλωση.

18:23

Κομισιόν: Θα υποβάλει προς έγκριση το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται σήμερα να υποβάλει προς έγκριση στα κράτη-μέλη της ΕΕ το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σχέδιο για σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσίας μέχρι το τέλος του έτους.

Το 6ο πακέτο κυρώσεων έλαβε σήμερα την έγκριση του Κολεγίου των Επιτρόπων και η Πρόεδρος της Επιτροπής θα το παρουσιάσει αύριο το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, προτού λάβει την τελική έγκριση από τα κράτη-μέλη.

18:11

Ο Πούτιν ζήτησε από τον Μακρόν να σταματήσει να προμηθεύει η Δύση όπλα στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας περίπου δύο ωρών που είχε σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε - όπως αναφέρει το Κρεμλίνο - να πάψει η Δύση να προμηθεύει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και να ασκήσει πίεση στο Κίεβο με στόχο την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών. 

Σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε επίσης ότι το Κίεβο «δεν έχει προετοιμαστεί για σοβαρή δουλειά» στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

18:08

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία έχει προφυλακίσει αδικαιολόγητα την μπασκετμπολίστρια Γκρίνερ 

Το υπουργείο Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η Ρωσία προφυλάκισε αδικαιολόγητα την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Ρωσία ανακοίνωσε, ότι είχε συλλάβει τον Φεβρουάριο την επτά φορές All-Star παίκτρια του WNBA Μπρίτνεϊ Γκρίνερ για κατοχή φυσιγγίων ατμού που περιείχαν χασισέλαιο.

17:52

Βρέθηκε τάφος δύο αμάχων κοντά στο Κίεβο

Τα πτώματα δύο πολιτών με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους βρέθηκαν στο χωριό Καλινίβκα, στην περιοχή του Κιέβου.

Ο Μικαήλο Ποντόλιακ έδωσε στη δημοσιότητα φρικιαστικές εικόνες από τα πτώματα.

17:25

SkyNews: Γυναίκα που διασώθηκε από το χαλυβουργείο της Μαριούπολης λέει ότι είδε «αίσθημα ντροπής» στα μάτια των Ρώσων στρατιωτών

17:17

Ε.Ε.: Θα παρουσιάσει σχέδιο για την αντικατάσταση των δύο τρίτων του ρωσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει αργότερα αυτό τον μήνα ένα σχέδιο σχετικά με το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντικαταστήσει τα δύο τρίτα της χρήσης ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2022, όπως δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας του μπλοκ, Κάντρι Σίμσον. 

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Σίμσον είπε ότι η Ε.Ε. έχει έρθει σε επαφή με όλους τους μεγάλους παρόχους αερίου ώστε να μπορέσει να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο με εναλλακτικές πηγές, ενώ το σχέδιό της θα αντικαταστήσει επίσης τη χρήση αερίου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειες ή μέσω εξοικονόμησης ενέργειας, όποτε είναι δυνατό.

17:14

Διεθνής Ερυθρός Σταυρός: «Πολλοί, πολλοί» εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι σε «απαράδεκτη κατάσταση» στη χαλυβουργία της Μαριούπολης

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΕΣ τόνισε ότι δεν κατέστη δυνατόν να εκκενωθούν όλοι οι άμαχοι από το Αζόφσταλ και ότι νιώθει λύπη για όσους παραμένουν παγιδευμένοι.

17:12

Η εκκένωση της Μαριούπολης ήταν «επιτυχής»

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι η εκκένωση αμάχων από τη Μαριούπολη ήταν «επιτυχής». Μια επιχείρηση του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, μαζί με τη Ρωσία και την Ουκρανία, είχε ως στόχο να βγάλει κυρίως γυναίκες και παιδιά από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal.

Προηγούμενες προσπάθειες εκκένωσης αμάχων είχαν αποτύχει.

16:59

IFX: Πούτιν σε Μακρόν: Η Δύση μπορεί να βάλει ένα τέλος στις θηριωδίες του ουκρανικού στρατού

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Γάλλο ομόλογο του Εμμανουέλ Μακρόν συζήτησε για την κατάσταση στην Ουκρανία και προειδοποίησε την Δύση να ασκήσει πιέσεις στο Κίεβο να σταματήσει τις «φρικαλεότητες» στην Ουκρανία, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. 

Ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι η Δύση μπορεί να βοηθήσει τα μπει τέλος στα «εγκλήματα πολέμου (και) τις μαζικούς βομβαρδισμούς πόλεων και οικισμών στο Ντονμπάς» που οδηγούν σε απώλειες αμάχων. 

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δικές της δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τον θάνατο των αμάχων σε αυτούς που αποκαλεί εθνικιστές και «νεοναζί», ισχυρισμό τον οποίο απορρίπτει το Κίεβο και η Δύση. 

«Η Δύση μπορεί να βοηθήσει να τεθεί τέλος σ' αυτές τις φρικαλεότητες με το να ασκήσει επιρροή στην κυβέρνηση του Κιέβου και να σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία», μεταδίδει το πρακτορείο RIA επικαλούμενο τις δηλώσεις του Κρεμλίνου. 

Ο Πούτιν είπε επίσης στον Γάλλο ομόλογο του ότι η Μόσχα είναι ακόμη έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία. 

16:42

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι εκκενώθηκαν από το εργοστάσιο Αζόφσταλ 

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Ζαπορίζια ότι μια αυτοκινητοπομπή 106 ατόμων που εκκενώθηκαν από το εργοστάσιο Αζόφσταλ στη Μαριούπολη.

Ωστόσο, είπε ότι εκατοντάδες άλλοι που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη και άλλες περιοχές που κατέχονται από τη Ρωσία εμποδίζονταν να το πράξουν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Βερεστσούκ είπε ότι η κατάπαυση του πυρός γύρω από το Αζόφσταλ δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να απομακρυνθούν όλοι οι άμαχοι, «έτσι εκατοντάδες ακόμη γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια».

Είπε ότι υπάρχουν επίσης 40 σοβαρά τραυματισμένοι στρατιώτες που έχουν παγιδευτεί στο εργοστάσιο που χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Από τα 150 άτομα που κατάφεραν να φύγουν από το ερειπωμένο συγκρότημα, είπε, τα 106 είχαν σταλεί στη Ζαπορίζια.

16:14

AP: Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης

Το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη δέχεται εισβολή από ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με έναν Ουκρανό στρατιώτη που βρίσκεται στο συγκρότημα. Ο αναπληρωτής διοικητής του συντάγματος του Αζόφ, Σβιατόσλαβ Παλαμάρ, δήλωσε στο Associated Press «είναι αλήθεια ότι η χαλυβουργία δέχεται επίθεση».

Νωρίτερα την Τρίτη, ο αρχηγός της αστυνομίας της Μαριούπολης ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός «έχει αρχίσει να εισβάλλει στο εργοστάσιο σε πολλά σημεία». Οι αναφορές έρχονται εν μέσω μιας προσπάθειας του ΟΗΕ για εκκένωση αμάχων από το εργοστάσιο, η οποία βοήθησε δεκάδες ανθρώπους να διαφύγουν από τις μεγάλες εγκαταστάσεις.

Σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διατάξει τον στρατό του να μην εισβάλει στο εργοστάσιο αλλά να το αποκλείσει.

Περίπου 200 άμαχοι εκτιμάται ότι παραμένουν παγιδευμένοι σε καταφύγια κάτω από το εργοστάσιο. Περαιτέρω εκκενώσεις από το εργοστάσιο έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, αλλά δεν είναι σαφές εάν μπορούν τώρα να προχωρήσουν.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ γνωστοποίησε ότι 101 άμαχοι εκκενώθηκαν επιτυχώς από το Αζόφσταλ.

15:36

Η ομιλία Μπόρις Τζόνσον στην ουκρανική Βουλή

15:11

Μαριούπολη: «Εδώ δεν ζει κανείς, απλά επιζεί»

Σε μια άλλη ζωή όχι τόσο μακρινή, η Ίνα ήταν κομμώτρια. Σήμερα η καθημερινότητα αυτής της κατοίκου της Μαριούπολης, της μεγάλης πόλης-λιμάνι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας που κατελήφθη πρόσφατα από τις ρωσικές δυνάμεις, συνοψίζεται σε ένα «τρέξιμο» για νερό και τρόφιμα.


   

15:07

Σολτς για Πούτιν: «Μπορεί να επιτεθεί και σε άλλες χώρες» - Η Γερμανία θα στήριζε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στο πιθανό ενδεχόμενο η Ρωσία του Πούτιν να επιτεθεί και σε άλλες χώρες, πέρα από την Ουκρανία, αναφέρθηκε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Κανείς δεν μπορεί να υποθέσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος και η κυβέρνησή του δεν θα παραβιάσουν και σε άλλες περιπτώσεις το διεθνές δίκαιο με τη βία», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος, υπογραμμίζοντας πως η Γερμανία θα στήριζε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σημειωτέων πως ο Όλαφ Σολτς είχε σήμερα συνάντηση στη Γερμανία με τις πρωθυπουργούς της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, και της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον.

Ο Όλαφ Σολτς με τις πρωθυπουργούς της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, και της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον φωτ: Reuters

 

14:52

Μπόρις Τζόνσον προς το Ουκρανικό κοινοβούλιο: «Η Ουκρανία θα νικήσει»

«Έχω ένα μήνυμα για εσάς σήμερα: Η Ουκρανία θα νικήσει. Η Ουκρανία θα είναι ελεύθερη», διακήρυξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απευθυνόμενος στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Ο Μπόρις Τζόνσον συνέχισε, μάλιστα, υπογραμμίζοντας πως αυτό που έχει καταφέρει η Ουκρανία είναι να τινάξει στον αέρα τον μύθο του αήττητου της Ρωσίας.   

14:48

Mαριούπολη: Συνεχίζονται οι μάχες στο Αzovstal

Σύμφωνα με τη Ρωσία, μέλη του Τάγματος του Αζόφ και του ουκρανικού στρατού «εκμεταλλέυτηκαν το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός και επέστρεψαν σε θέσεις μάχης».

Όπως αναφέρει η Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria, οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να καταστρέφουν τις θέσεις αυτές. 

 

14:43

Ο Μπάιντεν επισκέπτεται βιομηχανία παραγωγής αντιαρματικών Javelin στις ΗΠΑ

Επίσκεψη σε βιομηχανία παραγωγής αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων Javelin στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σημειωτέων πως μέχρι στιγμής περισσότεροι από 5.000 πύραυλοι Javelin έχουν μεταφερθεί από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία για την ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων.

14:37

Οι ξένες διπλωματικές αποστολές επιστρέφουν στο Κίεβο

Συνολικά 27 πρεσβείες ξένων χωρών έχουν αρχίσει πλέον να επαναλειτουργούν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δανία, Ουγγαρία και Νότια Κορέα έχουν επιστρέψει διπλωματικά τις τελευταίες ημέρες στο Κίεβο, με τη Σουηδία να αναμένεται να ακολουθήσει μέσα στην εβδομάδα.

Ως τα τέλη Μαΐου λέγεται πως και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν επαναφέρει την πρεσβεία τους εκεί.  

14:12

Αλεξανδρούπολη: Μήνυμα απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο

Μήνυμα απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.


   

13:27

Φίτζι: Κατασχέθηκε πολυτελής θαλαμηγός που φέρεται να ανήκει σε Ρώσο ολιγάρχη

Δικαστήριο των Φίτζι διέταξε σήμερα την κατάσχεση ενός superyacht που ανήκει σε έναν Ρώσο ολιγάρχη σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι, αναφερόμενοι σε ένα περιουσιακό στοιχείο η αξία του οποίου εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 300 εκατ. δολάρια.

Το δικαστήριο της Σούβα, πρωτεύουσας αυτού του νησιωτικού συμπλέγματος του Ειρηνικού, «εξέδωσε διαταγή για κατάσχεση του superyacht Amadea», έπειτα από αμερικανικό ένταλμα που είχε εκδοθεί τον περασμένο μήνα, ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του διευθυντή της εισαγγελίας των Φίτζι.

13:17

Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων: 

  • Η Ρωσία σχεδιάζει να προσαρτήσει το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ με «ψευδείς» εκλογές, εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Η Μόσχα μπορεί επίσης να προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες και στη Χερσώνα, όπου ήδη επιβάλλει τα ρούβλια ως επίσημο νόμισμα. «Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι η σχεδιάζει να οργανώσει δημοψηφίσματα κάποια στιγμή στα μέσα Μαΐου», είπε στους δημοσιογράφους ο Μάικλ Κάρπεντερ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
  • Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους 300 εκατ. λιρών προς το Κίεβο
  • Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ρωσίας – Ισραήλ η οποία άρχισε όταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε πως ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή. Το Ισραήλ καταφέρθηκε χθες, Δευτέρα, κατά του Λαβρόφ λέγοντας πως ο ισχυρισμός του -τον οποίο διατύπωσε μιλώντας για τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είναι εβραϊκής καταγωγής- είναι ένα «ασυγχώρητο» ψεύδος. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωσή του πως τα σχόλια του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ είναι «ανιστόρητα» και «εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο».
  • Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία. Παράλληλα, η Μόσχα έπληξε και την Οδησσό, στοχεύοντας σε μια στρατηγικά σημαντική γέφυρα της περιοχής, ενώ υποστήριξε ότι έπληξε και αποθήκες «ξένων όπλων» κοντά στην πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. 
  • Ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι στις 9 Μαΐου η Ρωσία σκοπεύει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως του μετέφερε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, Δυτικές πληροφορίες δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όπως μεταδίδουν αμερικανικά, βρετανικά και αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να κηρύξει επισήμως τον πόλεμο στην Ουκρανία την προσεχή Δευτέρα, επέτειο της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, ώστε να έχει τη δυνατότητα να καλέσει σε γενική επιστράτευση, δεδομένων των απωλειών και των αποτυχιών του ρωσικού επαγγελματικού στρατού στα ουκρανικά εδάφη.
  • Νέο πλέγμα κυρώσεων ετοιμάζει η Ε.Ε. κατά της Μόσχας, με επίκεντρο το εμπάργκο στο πετρέλαιο, μετά τη θεαματική μεταστροφή του Βερολίνου επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Παρόλα αυτά, είναι πιθανό Σλοβακία και Ουγγαρία να εξαιρεθούν από τα νέα μέτρα, λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από το ρωσικό αργό. Η Βουδαπέστη, άλλωστε, διεμήνυσε ότι δεν θα στηρίξει εμπάργκο ούτε στο πετρέλαιο, ούτε στο αέριο. 
13:14

Η Ρωσία έπληξε δυτικά όπλα σε αεροδρόμιο κοντά στην Οδησσό

Η Ρωσία έπληξε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στη νοτιοδυτική πόλη της Οδησσού της Ουκρανίας με πυραύλους, καταστρέφοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και πυρομαχικά που προμήθευσαν στην Ουκρανία οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Άμυνας.

«Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας Onyx έπληξαν κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Οδησσού μέσω του οποίου παραδίδονταν ξένα όπλα», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

«Υπόστεγα που περιείχαν μη επανδρωμένα drones Bayraktar TB2, καθώς και πυραύλους και πυρομαχικά από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, καταστράφηκαν», ανέφερε.

Ρωσικοί πύραυλοι και πυροβολικό έπληξαν επίσης διάφορους στρατιωτικούς στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων κέντρων διοίκησης, οπλοστασίων και ενός αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300.

Ο κυβερνήτης της Οδησσού, Maksym Marchenko, δήλωσε ότι μια επίθεση με ρουκέτα έπληξε το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας το απόγευμα της Δευτέρας, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς.

13:00

Επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν εντός της ημέρας

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. 

12:44

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για τον αντίκτυπο που έχει στην υγεία η εισβολή στην Ουκρανία

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι το ευρωπαϊκό του τμήμα θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα για τον αντίκτυπο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στην υγεία και την υγειονομική φροντίδα.

«Θα υπάρξει μια συνεδρίαση στις 10 Μαΐου για τον αντίκτυπο του πολέμου στο υγειονομικό σύστημα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Τάρικ Γιασάρεβιτς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

 

12:43

Ρωσία: «Το Ισραήλ υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς στην Ουκρανία»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι «υποστηρίζει νεοναζί στην Ουκρανία», κλιμακώνοντας έτσι περαιτέρω μια διένεξη η οποία άρχισε όταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε πως ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή.


   

12:00

Η Ουγγαρία «δεν θα στηρίξει» εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Δύο αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η Κομισιόν ίσως εξαιρέσει τη Σλοβακία και την Ουγγαρία από εμπάργκο στην αγορά ρωσικού πετρελαίου, λαμβάνοντας υπόψιν την εξάρτηση των δύο χωρών από το ρωσικό αργό.

11:51

Ρωσικό σχέδιο προσωρινής ανεξαρτητοποίησης της Χερσώνας

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να εντάξει τα κατεχόμενα εδάφη της νότιας Ουκρανίας στην προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία και να τα εντάξει στον οικονομικό χώρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανέφερε σε ανάρτησή της η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

Αντικειμενικός σκοπός προς το παρόν είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην περιοχή της Χερσώνας εντός των επόμενων εβδομάδων που θα έχει ως αποτέλεσμα την απόσχιση από την Ουκρανία και την ενσωμάτωση στη γειτονική Κριμαία.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, σκοπός των Ρώσων είναι η δημιουργία μιας λεγόμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας της Χερσώνας» για να επέλθει μετά η προσάρτηση στη Ρωσία, όπως αναμένεται να γίνει με τις αυτοανακηρυχθείσες «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Κατά τις πηγές του ουκρανικού υπουργείου, ιδιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, έλαβαν παραγγελίες για την παραγωγή σφραγίδων και γραμματοσήμων για τις διοικήσεις κατοχής της Μαριούπολης. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο θα παραχθούν παρόμοια γραμματόσημα και σφραγίδες για την κατεχόμενη Χερσώνα.

11:29

Ουκρανική σημαία ανέμισε σε συναυλία ο Πολ Μακάρτνεϊ

Την ουκρανική σημαία ύψωσε και ανέμισε ο θρυλικός Πολ Μακάρτνεϊ κατά τη διάρκεια συναυλίας στην πολιτεία Ουάσιγκτον την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent.

Φωτ.: Segodnya

Το πρώην «σκαθάρι» είναι σε περιοδεία στις ΗΠΑ ερμηνεύοντας επιτυχίες τόσο των Μπιτλς όσο και προσωπικές του, και στο σόου διάρκειας 2,5 ωρών στο Σπόκειν της Ουάσιγκτον, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, έδειξε για μια ακόμη φορά τη στήριξή του στον χειμαζόμενο ουκρανικό λαό.

11:28

Γερμανία: Νέες αιχμές του Ουκρανού πρεσβευτή κατά Σολτς 

Με μια χαρακτηριστική υποτιμητική έκφραση αντέδρασε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο 'Αντριι Μέλνικ στη δήλωση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ότι για την ώρα δεν σχεδιάζει να επισκεφθεί το Κιέβο, λόγω του χαρακτηρισμού του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ως ανεπιθύμητου από την ουκρανική πλευρά.

«Το να παριστάνει κανείς τον θιγμένο, δεν ακούγεται ιδιαίτερα ως στάση πολιτικού ηγέτη», σχολίασε ο κ. Μέλνικ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, χαρακτηρίζοντας τον κ. Σολτς με μια λαϊκή γερμανική έκφραση, ως «προσβεβλημένο λουκάνικο» («beleidigte Leberwurst»).

Ο Ουκρανός διπλωμάτης, ο οποίος έχει κατ' επανάληψη προκαλέσει αντιδράσεις με την κριτική που ασκεί στη γερμανική κυβέρνηση για τη στάση της στον πόλεμο, τόνισε πάντως ότι ο καγκελάριος παραμένει ευπρόσδεκτος στο Κίεβο, αλλά η χώρα του δεν ενδιαφέρεται τόσο για συμβολικές επισκέψεις, όσο για την υλοποίηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αιτήματος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την παράδοση βαρέων όπλων γρήγορα και την εκπλήρωση των υποσχέσεων που έχουν δοθεί. Ο 'Αντριι Μέλνικ απέφυγε ταυτόχρονα να αναφερθεί στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον κ. Σταϊνμάιερ και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «έχουμε να κάνουμε με τον πλέον βάναυσο πόλεμο εξολόθρευσης από την εποχή της επίθεσης των ναζί στην Ουκρανία, όχι με νηπιαγωγείο».

Στο Κίεβο πάντως μεταβαίνει σήμερα ο πρώην αρχηγός της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι, ενώ εντός της εβδομάδας θα επισκεφθεί την Ουκρανία και ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς. Έτοιμη να μεταβεί στο Κίεβο δήλωσε και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

11:08

Η Ρωσία έπληξε εγκαταστάσεις με «ξένα οπλικά συστήματα» κοντά στην Οδησσό

H Ρωσία γνωστοποίησε ότι έπληξε εγκαταστάσεις κοντά στην Οδησσό, οι οποίες, κατά τη Μόσχα, χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ξένων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.

Πύραυλοι Onyx κατέστρεψαν υπόστεγα με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) Bayraktar-TB2, τουρκικής προέλευσης, καθώς και πυραυλικά όπλα και πυρομαχικά που ελήφθησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε την Τρίτη ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ.

«Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας Onyx στην περιοχή της Οδησσού έπληξαν ένα κέντρο επιμελητείας σε στρατιωτικό αεροδρόμιο μέσω του οποίου παραδίδονταν ξένα όπλα. Καταστράφηκαν υπόστεγα με UAV Bayraktar-TB2, καθώς και πυραυλικά όπλα και πυρομαχικά που από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες», είπε.

11:05

Λιθουανία: Η Ουγγαρία δεν θα μπορέσει να εμποδίσει το εμπάργκο

Η ένταση της διεθνούς κατάστασης ασφάλειας σε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που δεν θα επιτρέψει στη Βουδαπέστη να μπλοκάρει το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, δήλωσε στενή συνεργάτιδα του προέδρου της Λιθουανίας.

Απαντώντας σε ερώτηση στον αέρα του ραδιοφωνικού σταθμού Žinių Radijas την Τρίτη για την αναμενόμενη θέση της Ουγγαρίας, η Άστα Σκαϊσγκίριτε είπε ότι «η οξύτητα του παγκόσμιου πλαισίου ασφάλειας» είναι τόσο προφανής που «δεν είναι δυνατόν να το αγνοήσουμε και να είμαστε ενάντια στις κυρώσεις».

Όπως υπενθύμισε η Λιθουανή σύμβουλος, μέχρι στιγμής τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συναίνεση, η οποία είναι απαραίτητη για την κήρυξη κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Δεν έχει μπλοκαριστεί ούτε ένα πακέτο κυρώσεων. Ελπίζουμε ότι οι 27 χώρες της κοινότητας θα συνεχίσουν να διατηρούν αυτή την ενότητα», δήλωσε η εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου.

10:59

Ο Τζέφρι Σακς στην «Κ»: Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν διάλογο με τη Ρωσία

Ο Τζέφρι Σακς προτρέπει τις ΗΠΑ να διαπραγματευθούν με τη Ρωσία και να διαμορφώσουν μια ασφαλή λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

10:58

Ψευδοδημοψηφίσματα στα μέσα Μαΐου στις κατεχόμενες περιοχές

Η Ρωσία είναι πιθανό να πραγματοποιήσει στημένα δημοψηφίσματα στα μέσα Μαΐου, στα οποία οι κάτοικοι του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ και της Χερσώνας θα φέρονται να υποστηρίζουν την απόσχιση από την Ουκρανία και την ένταξη στη Ρωσία, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ.

Μετά την σχετική ανακοίνωση αποτελεσμάτων, το Κρεμλίνο αναμένεται να εγκαταστήσει ηγέτες πιστούς στη Μόσχα σε αυτές τις περιοχές.

Το δημοσίευμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό «θα μπορούσε να μεταφέρει τη σύγκρουση σε μια απρόβλεπτη και ακόμη πιο εκρηκτική φάση».

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ Μάικλ Κάρπεντερ είπε ότι η ψηφοφορία σε ψευδοδημοψηφίσματα θα ήταν μια προσπάθεια να δοθεί στις σχεδιαζόμενες προσαρτήσεις «ένας αέρας δημοκρατικής νομιμότητας».

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, στα μέσα Μαΐου ενδέχεται να διεξαχθούν «δημοψηφίσματα» για την προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών του Ντονμπάς στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και τη δημιουργία της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Χερσώνας».

Αρχικά τα «δημοψηφίσματα» ήταν προγραμματισμένα για τα τέλη Απριλίου, αλλά αναβλήθηκαν αρκετές φορές λόγω των αποτυχιών του ρωσικού στρατού στο μέτωπο.

10:51

Spiegel: Τι θα έκανε τώρα η Μέρκελ;

«Το να μιλά κανείς πολύ μπορεί να καταστρέψει πολλά, ωστόσο το ίδιο μπορεί να κάνει και η πολλή σιωπή», σχολιάζει σκωπτικά τη στάση της πρώην καγκελαρίου το περιοδικό Spiegel στην ιστοσελίδα του, επισημαίνοντας πως στο Βερολίνο, με τις συζητήσεις να φουντώνουν τον τελευταίο καιρό εξαιτίας του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, μία από τις ερωτήσεις που τίθενται είναι: «Τι θα έκανε άραγε τώρα η Άγκελα Μέρκελ;».

Σύμφωνα με τον σχολιαστή του Spiegel, θα ήταν η καλύτερη ευκαιρία για τη Μέρκελ να μιλήσει τώρα αναλυτικά, δίχως υπεκφυγές. Ή τουλάχιστον να αναφέρει με ειλικρίνεια πώς βίωσε τον Πούτιν, από την πρώτη συνάντηση με τον σκύλο του Κόνι μέχρι τις δεκαεπτά ώρες διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία. (…) Η Άγκελα Μέρκελ προφανώς βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Σε αυτές τις μέρες ανάγκης, μπορεί να θεωρηθεί ως μία απώλεια, όπως συμβαίνει και με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η Γερμανία έχει έναν πρώην καγκελάριο και μία πρώην καγκελάριο εν ζωή. Αλλά προς το παρόν καμία τύχη και με τους δύο».

10:42

Η Ρωσία ανέπτυξε τα δύο τρίτα του στρατού της στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου το 65% της συνολικής της δύναμης επίγειας μάχης στην Ουκρανία, σύμφωνα με Δυτικές εκτιμήσεις. Το ένα τέταρτο της δύναμης έχει πιθανώς εξουδετερωθεί, όπως αναφέρουν οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αρχή της σύγκρουσης, η Ρωσία συμμετείχε περισσότερες από 120 τακτικές ομάδες τάγματος , που είναι περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής της δύναμης επίγειας μάχης.

«Είναι πιθανό ότι περισσότερες από το ένα τέταρτο αυτών των μονάδων είναι τώρα εκτός δράσης. Μερικές από τις πιο επίλεκτες μονάδες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, έχουν υποστεί τα υψηλότερα ποσοστά φθοράς», ανέφερε οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών σε ανάρτησή τους.

Όπως επισημαίνεται μάλιστα, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Μόσχας σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2005 ως το 2018, αλλά και πάλι ο εκσυγχρονισμένος ρωσικός στρατός δεν κατάφερε να κυριαρχήσει στην Ουκρανία φέτος, εξαιτίας αποτυχιών στη στρατηγική σχεδίαση και την επιχειρησιακή εκτέλεση της εισβολής.

«Πλέον ο ρωσικός στρατός είναι σημαντικά πιο αδύναμος, τόσο υλικά όσο και ηθικά, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία», εκτιμούν οι Βρετανοί, κατάσταση που επιτείνουν οι διεθνείς κυρώσεις. «Το αποτέλεσμα είναι ένας μακροχρόνιος αντίκτυπος στη ρωσική ικανότητα ανάπτυξης συμβατικής στρατιωτικής δύναμης», προστίθεται από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

10:34

Ουκρανία: Προσπάθεια εδραίωσης της επιρροής της Μόσχας στην περιοχή της Χερσώνας

Η Ρωσία ανακατεύθυνε την κίνηση των χρηστών του διαδικτύου στην περιοχή της Χερσώνας που έχει καταλάβει μέσω ρωσικών υποδομών τηλεπικοινωνιών, όπως ανακοίνωσε χθες ο οργανισμός εποπτείας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο NetBlocks.

Η κίνηση αυτή φαίνεται να έχει ως στόχο την ενίσχυση του ελέγχου της Μόσχας σε μία περιοχή, την οποία ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει πλήρως.

Οι αρχές που έχουν τοποθετηθεί από τη Μόσχα σε περιοχές της Χερσώνας ανακοίνωσαν ότι έχει προγραμματιστεί η επίσημη χρήση του ρωσικού ρουβλίου στην περιοχή από την 1η Μαΐου.

Ο οργανισμός NetBlocks έχει την έδρα του στο Λονδίνο, ενώ ανακοίνωσε ότι κατέγραψε μία σχεδόν συνολική διακοπή της παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, κοντά στην περιοχή της Χερσώνας το Σάββατο, με συνέπεια να επηρεαστεί η παροχή σύνδεσης από αρκετούς παρόχους ουκρανικών συμφερόντων. Η σύνδεση αποκαταστάθηκε μετά από αρκετές ώρες. Ωστόσο, διαφορετικά δεδομένα μέτρησης έδειξαν ότι τώρα η κίνηση του διαδικτύου γίνεται μέσω της Ρωσίας.

«Η σύνδεση στο διαδίκτυο γίνεται μέσω ρωσικών υποδομών αντί της χρήσης ουκρανικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών και έτσι υπάγεται τώρα στους κανονισμούς της Ρωσίας για τη λειτουργία του διαδικτύου, αναφορικά με τις παρακολουθήσεις και την λογοκρισία», ανέφερε η NetBlocks στην ηλεκτρονική σελίδα της.

10:13

Κατά ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια η Βουδαπέστη

Η Ουγγαρία δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ κυρώσεων που θα καθιστούν αδύνατη την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και αερίου, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σίτζαρτο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το ρωσικό πετρέλαιο αποτελεί το 65% των ποσοτήτων που χρειάζεται σήμερα η Ουγγαρία και δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

10:02

Δυτικές πηγές: Ο Πούτιν θα κηρύξει επισήμως πόλεμο στις 9 Μαΐου

Ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι στις 9 Μαΐου η Ρωσία σκοπεύει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως του μετέφερε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, Δυτικές πληροφορίες δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά, βρετανικά και αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να κηρύξει επισήμως τον πόλεμο στην Ουκρανία την προσεχή Δευτέρα, επέτειο της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, ώστε να έχει τη δυνατότητα να καλέσει σε γενική επιστράτευση, δεδομένων των απωλειών και των αποτυχιών του ρωσικού επαγγελματικού στρατού στα ουκρανικά εδάφη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος ηγεμόνας έχει αποφύγει τη χρήση του όρου «πόλεμος» για την εισβολή στην Ουκρανία, επιμένοντας ακόμη στον όρο «στρατιωτική επιχείρηση» που χρησιμοποιεί από τις 24 Φεβρουαρίου.

Η επιλογή τέτοιων συμβολισμών για την κήρυξη πολέμου θυμίζουν έντονα τις επιλογές του Αδόλφου Χίτλερ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν επιθυμούσε ουσιαστικά τη ρεβάνς του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και υποχρέωσε τους Γάλλους το 1940 να συνθηκολογήσουν στο ίδιο βαγόνι τρένου όπου η Γερμανία είχε συνθηκολογήσει το 1918.

09:59

263 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (02/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 263 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 56 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 123
  • Από Ευζώνους: 17
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 77
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 27, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 12 και στα λοιπά αεροδρόμια 7.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 24.474 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.653 ανήλικοι.

09:33

Περισσότεροι από 200 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Azovstal

O δήμαρχος της Μαριούπολης ανέφερε ότι περισσότεροι από 200 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι μαζί με Ουκρανούς μαχητές στο Azovstal.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως στην πόλη της Μαριούπολης βρίσκονται 100.000 άμαχοι πολίτες που περιμένουν να φύγουν.

09:24

Πάπας Φραγκίσκος: Ο Πατριάρχης Μόσχας δεν πρέπει να γίνει το «παπαδάκι» του Πούτιν

08:51

Φυσικό αέριο: Διχασμένη η Ε.Ε. για το διάταγμα Πούτιν

Αβεβαιότητα για τις πληρωμές σε ρούβλια – Πρόταση της Κομισιόν για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.


   

08:37

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ρωσία θα «προσαρτήσει» περιοχές όπου ζουν φιλορώσοι

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν χθες Δευτέρα ότι έχουν «πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία εννοεί να οργανώσει «στα μέσα Μαΐου» δημοψηφίσματα προκειμένου να «αποπειραθεί να προσαρτήσει» τις αυτοανακηρυγμένες «λαϊκές δημοκρατίες» στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, θεωρούμε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει τη ‘λαϊκή δημοκρατία του Ντανιέτσκ’ και τη ‘λαϊκή δημοκρατία του Λουγκάνσκ’», δήλωσε στον Τύπο στην Ουάσιγκτον ο Aμερικανός πρεσβευτής στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο Μάικλ Κάρπεντερ.

«Οι πληροφορίες αυτές λένε πως η Ρωσία θα προσπαθήσει να διεξαχθούν εντελώς στημένα δημοψηφίσματα» για αυτό «περί τα μέσα του Μαΐου», πρόσθεσε.

«Η Μόσχα έχει παρόμοιο σχέδιο για τη Χερσώνα», πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, πρόσθεσε. «Θεωρούμε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ αξιόπιστες», επέμεινε ο Aμερικανός διπλωμάτης.

Ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα θεωρήσει «νόμιμα» τα «δημοψηφίσματα» αυτά, αλλά «προσπάθεια προσάρτησης κι άλλων ουκρανικών εδαφών», προσθέτοντας «πρέπει να αναλάβουμε δράση κατεπειγόντως» στην περίπτωση αυτή, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι η δυτική αντίδραση.

08:13

Σε Ουκρανούς το Βραβείο Ελευθερίας του Λόγου της DW

Το φετινό Βραβείο Ελευθερίας του Λόγου της DW απονέμεται στον φωτορεπόρτερ Εβγένι Μαλολέτκα, ο οποίος συνεργάζεται με πολλά διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και οργανισμούς, και στον βιντεο-ρεπόρτερ του Associated Press, Μστισλάβ Τσέρνοφ. Οι νικητές ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 2 Μαΐου.

Οι δύο δημοσιογράφοι βρίσκονταν στη Μαριούπολη στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μετέφεραν στον κόσμο τις εικόνες τους από τη ζωή στην ουκρανική πόλη, καθώς πολιορκούνταν από τα ρωσικά στρατεύματα. Ο Τσέρνοφ και ο Μαλολέτκα απεικόνισαν την καταστροφή της πόλης, τους γιατρούς στην εργασία τους και τα πολυάριθμα θύματα μεταξύ των αμάχων. Αποχώρησαν από τη Μαριούπολη στις 15 Μαρτίου 2022, στα πλαίσια μίας εκκένωσης της πόλης.

08:12

Η συζήτηση του αιτήματος Μπάιντεν για τη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο είναι ενδεχόμενο να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα

Ο Τσακ Σούμερ ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία δήλωσε χθες ότι ελπίζει πως η Γερουσία θα συζητήσει το αίτημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων (31,39 δισεκατομμυρίων ευρώ) στην Ουκρανία, την επόμενη εβδομάδα.

«Είναι η ελπίδα μου ότι μία διακομματική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί πολύ σύντομα και ότι η Γερουσία θα αρχίσει την επεξεργασία αυτού του πακέτου βοήθειας ακόμη και την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Σούμερ σε δηλώση του κατά την έναρξη μιας συνεδρίασης του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος.

«Η ταχεία έγκριση αυτής της έκτακτης χρηματοδότησης είναι καθοριστικής σημασίας για την προσφορά βοήθειας στους Ουκρανούς για τον αγώνα τους κατά της Ρωσίας», είπε ο Σούμερ.

08:09

Κατεπείγουσα απογείωση καταδιωκτικών της Γερμανίας εξαιτίας του εντοπισμού αεροσκάφους συλλογής πληροφοριών της Ρωσίας στη Βαλτική 

Δύο καταδιωκτικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας απογειώθηκαν κατεπειγόντως από βάση στο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν το σαββατοκύριακο καθώς ρωσικό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών εντοπίστηκε στη Βαλτική, κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου.

Το αεροσκάφος της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο, πάνω από το νησί Ρούγκεν. Τα καταδιωκτικά το προσέγγισαν και το συνόδευσαν ωσότου απομακρύνθηκε από τη Γερμανία.

08:02

Μπορέλ: «Κι άλλες ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το SWIFT»

Το 6ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας πρόκειται να συμπεριλάβει τον αποκλεισμό «και άλλων τραπεζών» από το σύστημα συναλλαγών SWIFT, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ο Ύπατος Εκπρόσωπός της για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, ο Τζουζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Παναμά.

Οι κυρώσεις θα αφορούν μεταξύ άλλων «τον τραπεζικό τομέα», πιο συγκεκριμένα «θα υπάρξουν κι άλλες ρωσικές τράπεζες που θα αποκλειστούν από το SWIFT», ενώ στον τομέα της ενέργειας «εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε προτάσεις που θα επιτρέψουν να περιοριστούν οι εισαγωγές από τη Ρωσία, ιδίως πετρελαίου», ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

Αρκετές ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν το σαββατοκύριακο ότι η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank –αντιπροσωπεύει το 37% της ρωσικής αγοράς– πρόκειται να αποκλειστεί από το SWIFT.

Το συγκεκριμένο σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας είναι απαραίτητο εργαλείο του χρηματοοικονομικού τομέα σε παγκόσμια κλίμακα, επιτρέπει να διαβιβάζονται με ταχύτητα και ασφάλεια δεδομένα συναλλαγών.

07:50

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Η ένταση τόσο στο πολεμικό όσο και στο διπλωματικό πεδίο παραμένει πολύ υψηλή, την ώρα που αχνοφαίνονται προοπτικές σωτηρίας κάποιων αμάχων στη χαλυβουργία Άζοφσταλ της Μαριούπολης.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη των κυριότερων γεγονότων των τελευταίων ωρών:

  • Νέες επιθέσεις καταγράφονται ενάντια στο εργοστάσιο της Άζοφσταλ, στη μαρτυρική Μαριούπολη, μετά την απομάκρυνση μερικών δεκάδων αμάχων, όμως αναφέρει Ουκρανός αξιωματούχος. Ελπίζεται ότι θα μπορέσουν να απομακρυνθούν και άλλοι τιςε επόμενες ώρες.
  • Και το Ισραήλ αντέδρασε στην αψυχολόγητη έκφραση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι και ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή. Σφοδρή επίθεση από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
  • Ένα 14χρονο αγόρι σκοτώθηκε και ένα 17χρονο κορίτσι τραυματίστηκε από τη νέα ρωσική πυραυλική επίθεση κατά της Οδησσού την Κυριακή, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.
  • Ουκρανικό επιθετικό ντρόουν κατέστρεψε δύο ρωσικά σκάφη τύπου Raptor στον Εύξεινο Πόντο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ουκρανικού επιτελείου.
  • Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ διατράνωσε την επιθυμία των Βρυξελλών για άμεση επιβολή του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
  • Ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο επέκρινε την απόφαση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς να μην ταξιδέψει στο Κίεβο, λόγω του ότι ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ έχει θεωρηθεί ανεπιθύμητος στην Ουκρανία.
  • Ο Σβιάτοσλαβ Πάλαμαρ, υποδιοικητής του Συντάγματος Αζόφ, ανέφερε ότι οι μαχητές στο Άζοφσταλ ακούν από τα υπόγεια φωνές γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων που είναι παγιδευμένοι αλλά δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό να τους βγάλουν.
07:33

Ουκρανία: Η Γερμανία έστειλε ως τη 19η Απριλίου όπλα και άλλο εξοπλισμό αξίας 190 εκατ. ευρώ

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο, ο Αντρίι Μέλνικ, επέκρινε την απόφαση του καγκελάριου της Γερμανίας, του Όλαφ Σολτς, να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Κίεβο μέχρι νεοτέρας.

07:32

Ρωσία: Πώς σώθηκε η Μαρίνα Οφσιανίκοβα

Στο ενδιαφέρον του Γάλλου προέδρου Μακρόν για την τύχη της αποδίδει σήμερα την ελευθερία της η 43χρονη αρχισυντάκτρια ειδήσεων του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Channel One, Μαρίνα Οφσιανίκοβα, η οποία εισέβαλε στο πλατό των ειδήσεων στις 14 Μαρτίου κραδαίνοντας πανό κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

07:30

Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ρωσία ξέχασε τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι το σχόλιο του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πως ο ηγέτης των Ναζί Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή δείχνει ότι η Μόσχα ξέχασε ή δεν έμαθε ποτέ τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεν έχω λόγια... Κανείς δεν άκουσε καμία άρνηση ούτε καμία δικαιολογία από τη Μόσχα. Το μόνο που έχουμε από εκεί είναι σιωπή... αυτό σημαίνει ότι η ρωσική ηγεσία έχει ξεχάσει όλα τα μαθήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Ζελένσκι, ο οποίος είναι Εβραίος, σε νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Ή ίσως δεν έμαθαν ποτέ αυτά τα μαθήματα».

07:30

Η Μόσχα ανακοινώνει ότι 1.847 παιδιά ήταν ανάμεσα στους 11.500 και πλέον άμαχους που μεταφέρθηκαν χθες στη Ρωσία

Πάνω από 11.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους 1.847 παιδιά, μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσία χθες Δευτέρα χωρίς τη συμμετοχή των αρχών του Κιέβου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει άμαχους που απομακρύνθηκαν από τις περιφέρειες που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις οποίες η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη προτού προχωρήσει την 24η Φεβρουαρίου στην εισβολή στην Ουκρανία.

Η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι άμαχοι αυτοί απομακρύνονται οικειοθελώς. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι προχωρά σε εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς Ουκρανών.

07:29

Εντός του μήνα θέλει η ΕΕ να εγκριθεί το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σκοπό να εγκρίνει τον έκτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία στο προσεχές Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

07:28

 

Σύνοψη της 68ης ημέρας πολέμου

  • Περίπου 100 άμαχοι απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη την Κυριακή. Ωστόσο, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν σε περιοχές που ελέγχονται από την Ουκρανία. Εκατοντάδες άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Azovstal – αντιμετωπίζοντας έλλειψη τροφίμων, νερού και άλλων προμηθειών.
  • Ένας έφηβος έχασε τη ζωή του από τη νέα ρωσική πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
  • Η Ε.Ε. παραμένει διχασμένη για τη ρωσική ενέργεια. Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά το διάταγμα Πούτιν για πληρωμή του ρωσικού αερίου σε ρούβλια. Η Ε.Ε. σχεδιάζει κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο, με πιθανές εξαιρέσεις για ορισμένες χώρες.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σερκγέι Λαβρόφ είπε πως ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή και συνέκρινε μαζί του τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Λαβρόφ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ είπε: «Τέτοια ψέματα έχουν σκοπό να κατηγορήσουν τους ίδιους τους Εβραίους για τα πιο φρικτά εγκλήματα στην Ιστορία που διαπράχθηκαν εναντίον τους». Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε ότι η Μόσχα ξέχασε ή δεν έμαθε ποτέ τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ χαρακτήρισε «άτονη» και «αναιμική» την επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. Ανέφερε επιπλέον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ρωσικού στρατού, Βαλέρι Γκερασίμοφ, επισκέφτηκε την περιφέρεια του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των μαχών. 
  • Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 3.000 είναι οι επιβεβαιωμένοι άμαχοι νεκροί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
  • Η εκτελεστική επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (UEFA) αποφάσισε τον οριστικό αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων από όλες τις διοργανώσεις σε όλες τις κατηγορίες.