Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυραυλικές επιθέσεις σε σειρά πόλεων, μερική εκκένωση του Αζόφσταλ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυραυλικές επιθέσεις σε σειρά πόλεων, μερική εκκένωση του Αζόφσταλ

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 150 άνθρωποι –κυρίως γυναίκες και παιδιά- που είχαν παγιδευτεί για εβδομάδες στο πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα Αζόφσταλ στη Μαριούπολη, έφτασαν με σχετική ασφάλεια στη Ζαπορίζια, πόλη που ελέγχεται από την Ουκρανία.

Οι Ρώσοι συνέχισαν την επίθεσή τους στο εργοστάσιο και βομβάρδισαν στόχους σε περιοχές της νότια και ανατολικά της χώρας. Το βράδυ της Τρίτης επιχείρησαν πυραυλικά πλήγματα και στο δυτικό τμήμα, κυρίως στο Λβιβ.  

«Ήμουν στο Αζόφσταλ για δυόμισι μήνες και μας χτυπούσαν από όλες τις πλευρές», είπε η Όλγα Σαβίνα, μια ηλικιωμένη γυναίκα. Επισήμανε μάλιστα ότι ο ήλιος της έκαψε τα μάτια μετά από τόσες μέρες κάτω από τη γη. Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν το εργοστάσιο αμέσως μετά την αποχώρηση του κλιμακίου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, δήλωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές. 

Κι ενώ οι μάχες συνεχίζονταν κυρίως στο ανατολικό τμήμα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είπε στο ουκρανικό κοινοβούλιο ότι η αντίσταση της χώρας θα θεωρηθεί ως η «καλύτερη ώρα» της, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ουίνστον Τσόρτσιλ για να συγκρίνει τον πόλεμο με τον αγώνα της Βρετανίας εναντίον των Ναζί. Επρόκειτο για την πρώτη ομιλία ξένου ηγέτη στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το εργοστάσιο που κατασκευάζει πυραύλους Javelin, το αντιαρματικό όπλο που αποτελεί μέρος ενός αυξανόμενου οπλοστασίου που παραδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στην Ουκρανία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυραυλικές επιθέσεις σε σειρά πόλεων, μερική εκκένωση του Αζόφσταλ-1
Daniel Berehulak/The New York Times

Σύνοψη της 69ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Περισσότεροι από 150 άνθρωποι, που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο Αζόφσταλ της Μαριούπολης, οδηγήθηκαν στην Ζαπορίζια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί παραμένουν στο αχανές χαλυβουργείο, ενώ περίπου 30 άνθρωποι που βγήκαν με ασφάλεια από τις εγκαταστάσεις επέλεξαν να παραμείνουν στην ερειπωμένη πόλη προκειμένου να μάθουν για την τύχη των οικείων τους.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα ισχυρή επίθεση κατά του Αζόφσταλ, σύμφωνα με μαρτυρία αξιωματικού του ουκρανικού στρατού που παραμένει στο χώρο. Πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης αναφέρουν ότι ο ελληνικής καταγωγής Μιχαήλ, που είχε στείλει μήνυμα στο πλαίσιο της ομιλίας Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο, έχασε τη ζωή του.
  • Σειρά πυραυλικών επιθέσεων εξαπέλυσε η Ρωσία το βράδυ της Τρίτης, στοχεύοντας αρκετές ουκρανικές πόλεις. Πλήγμα δέχθηκε η δυτική πόλη Λβιβ, όπου χτυπήθηκαν τρεις υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας και ο ουκρανικός σιδηρόδρομος.
  • Οι ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Ντονέτσκ είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 21 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 27, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν εργοστάσιο στην πόλη Αβντίικα, στην ανατολική Ουκρανία.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει τον έκτο κύκλο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που θα περιλαμβάνει σχέδιο για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
  • Ο καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς υποσχέθηκε να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εάν οι δύο χώρες αποφασίσουν να ενταχθούν στη συμμαχία.
  • Το Πεντάγωνο περιέγραψε την επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας ως «αναιμική». Όπως σημειώνει, ο ρωσικός στρατός κινείται αργά για να αποτραπεί ο κίνδυνος να έχει παρόμοιες βαριές απώλειες που υπέστη κατά την πρώτη φάση του πολέμου.
  • Δίωρη συνομιλία είχε ο Πούτιν με τον Μακρόν. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Γάλλο ομόλογό του ότι «οι δυτικές χώρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σταματήσουν τα εγκλήματα του ουκρανικού στρατού». Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη η Ρωσία πρέπει να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της ως μέλος του συμβουλίου ασφαλείας.
  • Απευθυνόμενος στο ουκρανικό κοινοβούλιο, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «η Ουκρανία θα κερδίσει» τον πόλεμο και «θα είναι ελεύθερη». Ο Τζόνσον ήταν ο πρώτος ηγέτης που μίλησε στην ουκρανική Βουλή από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση.
  • Ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021, κατήγγειλε τη ρωσική προπαγάνδα περί χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι αντί να βάλει τέλος στον πόλεμο «απειλεί να βάλει τέλος στην ανθρωπότητα».

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από την 69η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυραυλικές επιθέσεις σε σειρά πόλεων, μερική εκκένωση του Αζόφσταλ-2
Lynsey Addario/New York Times

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή