Κυρώσεις Ε.Ε.: Πετρελαϊκό εμπάργκο για όλα τα ευρωπαϊκά πλοία προτείνει η Κομισιόν

Κυρώσεις Ε.Ε.: Πετρελαϊκό εμπάργκο για όλα τα ευρωπαϊκά πλοία προτείνει η Κομισιόν

Το μέτρο, αν εγκριθεί, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ελληνική ναυτιλία.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου και πετρελαιοειδών από οποιοδήποτε πλοίο ευρωπαϊκών συμφερόντων περιλαμβάνει η πρόταση της Κομισιόν για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το μέτρο, αν εγκριθεί, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ελληνική ναυτιλία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο κείμενο της πρότασης, που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», προτείνεται να απαγορευτεί η μεταφορά σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα αργού πετρελαίου ή πετρελαιοειδών από τη Ρωσία από «οποιοδήποτε πλοίο με σημαία κράτους-μέλους ή που ανήκει, είναι ναυλωμένο, υπό τη διαχείριση ή υπό οποιαδήποτε άλλη μορφή ελέγχου υπηκόου κράτους-μέλους ή νομικού προσώπου, οντότητας ή σώματος θεσμοθετημένου υπό το Δίκαιο κράτους-μέλους».

Στην απαγόρευση περιλαμβάνονται και οι μεταφορές μεταξύ πλοίων (ship-to-ship transfers). Εξαιρούνται συμβόλαια που έχουν συναφθεί πριν την ημερομηνία που θα τεθεί εν ισχύι η απόφαση για το νέο πακέτο κυρώσεων και που θα εκτελεστούν έως έναν μήνα μετά την ημερομηνία αυτή.

Το πακέτο περιλαμβάνει τη σταδιακή επιβολή πλήρους εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαιοειδών στην Ε.Ε. Σύμφωνα με την πρόταση, που συζητείται σήμερα από τους πρέσβεις των κρατών-μελών (επιτροπή Coreper II), «θα υπάρξει πλήρης απαγόρευση [στις εισαγωγές] του ρωσικού πετρελαίου, μεταφερόμενου διά θαλάσσης ή μέσω αγωγών, αργού ή διυλισμένου», όπως είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η μεταβατική περίοδος για το αργό πετρέλαιο θα είναι διάρκειας έξι μηνών, ενώ για τα διυλισμένα προϊόντα επεκτείνεται ως το τέλος του έτους. Στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, λόγω υπερβολικής εξάρτησης, θα δοθεί ως το τέλος του 2023 για να εφαρμόσουν το εμπάργκο.

«Θα διασφαλίσουμε ότι η σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου θα γίνει με εύτακτο τρόπο, που θα επιτρέψει σε εμάς και στους εταίρους μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού και θα ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στη διεθνή αγορά», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Δεν θα είναι εύκολο», πρόσθεσε. «Είμαστε έντονα εξαρτημένοι από το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά πολύ απλά πρέπει να το κάνουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή