Γαλλία: Διευρύνεται η προεκλογική «ομάδα» του Μελανσόν με τη συμμετοχή και των Σοσιαλιστών

Γαλλία: Διευρύνεται η προεκλογική «ομάδα» του Μελανσόν με τη συμμετοχή και των Σοσιαλιστών

Οι Σοσιαλιστές κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία με την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν για τον σχηματισμό συμμαχίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές, τότε θα είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά κατεβαίνει ενωμένη σε εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το (άλλοτε κυβερνών) Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας (PS) κατέληξε σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Ζαν Λικ Μελανσόν για τον σχηματισμό συμμαχίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν στη χώρα τον Ιουνίο.

Υπενθυμίζεται πως ο 70χρονος Μελανσόν έχει παράλληλα τις περασμένες ημέρες ενώσει τις δυνάμεις του ενόψει των βουλευτικών εκλογών και με το Κομμουνιστικό Κόμμα αλλά και με τους Οικολόγους. Σκοπός του: να καταφέρει να στερήσει από την μακρονική παράταξη La République En Marche (LREM) και τον Εμανουέλ Μακρόν, που μόλις τον περασμένο Απρίλιο επανεξελέγη για μια νέα πενταετή θητεία στην προεδρία, την πλειοψηφία στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές, και ο Μελανσόν όντως ενώσει τις δυνάμεις του με τους Κομμουνιστές και τους Σοσιαλιστές, τότε θα είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά κατεβαίνει ενωμένη σε εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Σοσιαλιστές και Ανυπότακτη Γαλλία έχουν έρθει κοντά πια καταλήγοντας στα βασικά μιας συμφωνίας σύμπλευσης ενόψει των βουλευτικών εκλογών η οποία όμως θα πρέπει εν συνεχεία να εγκριθεί και από την εθνική επιτροπή των Σοσιαλιστών.

Εντός του άλλοτε κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος υπάρχουν ωστόσο και αντιδράσεις από την πλευρά εκείνων (όπως είναι ο Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς) που δεν επιθυμούν η παράταξη να μπει υπό την σκιά του εσχάτως ενισχυμένου Ζαν Λικ Μελανσόν. Από την άλλη πλευρά βέβαια, η (εκλογική και συνάμα διαπραγματευτική) δύναμη των Γάλλων Σοσιαλιστών έχει πια συρρικνωθεί δραματικά, με την υποψήφιά τους στις προεδρικές εκλογές, την Αν Ινταλγκό, να μην καταφέρνει να πιάσει ούτε καν το 2% τον περασμένο Απρίλιο.   

Υπενθυμίζεται πως και ο ίδιος ο Μελανσόν, που εντυπωσίασε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 10ης Απριλίου εξασφαλίζοντας ποσοστό 22%, ήταν άλλοτε μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος από το οποίο όμως έχει αποχωρήσει ήδη από το 2008.  

Ο Μελανσόν έχει δηλώσει πως θέλει να είναι πρωθυπουργός στην επόμενη κυβέρνηση και ελπίζει να μην επιτρέψει στον πρόεδρο Μακρόν, που επανεξελέγη πρόσφατα, να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 12 και 19 Ιουνίου.

Σημειώνεται, πάντως, πως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το «στρατόπεδο» του Μακρόν παρουσιάζεται να εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα.  

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή