Ινστιτούτο Thomas More: Οι λόγοι που οδήγησαν στην παραίτηση του Λεζερί

Ινστιτούτο Thomas More: Οι λόγοι που οδήγησαν στην παραίτηση του Λεζερί

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H παραίτηση του διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, είναι ο επίλογος μιας σιωπηλής μάχης, που διεξάγεται στα παρασκήνια των ευρωπαϊκών θεσμών, σχετικά με την αποστολή της Frontex και το νόημα που πρέπει να δοθεί στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική.

Αυτή είναι η άποψη που εκφράζει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro o Jean-Thomas Lesueur, γενικός διευθυντής του γνωστού στη Γαλλία Ινστιτούτου Thomas More.

Σύμφωνα με τον Lesueur, από τη μια πλευρά ήταν ο Λεζερί και η διοίκηση της Frontex που υπενθύμιζαν συνεχώς ότι η εντολή που είχαν ήταν η φύλαξη των κοινών συνόρων και από την άλλη η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον η οποία ευθυγραμμίστηκε με τις ΜΚΟ που θα ήθελαν να μετατρέψουν κατά κάποιον τρόπο την Frontex σε μια υπηρεσία παρακολούθησης του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών από τα κράτη μέλη.

Σχετικά με τα πυρά που δεχόταν εδώ και δύο χρόνια ο Λεζερί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή, ορισμένες ΜΚΟ και κάποια ΜΜΕ για παράνομες απωθήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος, αντίθετες με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, ο Lesueur επισημαίνει την κατάρριψη αυτών των κατηγοριών από τα γεγονότα, τονίζοντας ότι έρευνες από διάφορους ευρωπαϊκούς φορείς είτε κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν τέτοιες επαναπορωθήσεις είτε υποβάθμισαν τη συμμετοχή της Frontex σε αυτές. 

Όπως υπογραμμίζει, των εν λόγω κατηγοριών ηγούνται ΜΚΟ και Μέσα Ενημέρωσης (κυρίως γερμανικά, όπως το Der Spiegel) «εφοδιασμένα αυτάρεσκα από την Τουρκία με μαρτυρίες ή επιθετικές δορυφορικές εικόνες».

Ως προς τη μείωση της επιχορήγησης στην Frontex σε 1 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ, εκτιμά, ότι «αυτό είναι άλλο ένα μέτωπο της μάχης», σημειώνοντας ότι μετά το μεταναστευτικό κύμα του 2015-2016, θα πίστευε ή θα ήλπιζε κανείς ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εκλάμβαναν επιτέλους το ζήτημα σοβαρά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή