Πόλεμος στην Ουκρανία: Απειλητική ρητορική Σοϊγκού

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απειλητική ρητορική Σοϊγκού

Νόμιμοι στόχοι για τη Ρωσία οι χώρες που μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης Ρωσίας – Δύσης, η Μόσχα άφησε χθες να εννοηθεί ότι δεν θα διστάσει να πλήξει φορτία όπλων του ΝΑΤΟ που προορίζονται για την Ουκρανία ακόμη και εντός χωρών-μελών της Συμμαχίας εάν συνεχιστεί η παράδοση βαρέων όπλων στο Κίεβο.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία», δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού σε σύσκεψη με επιτελείς του, για να προσθέσει: «Θεωρούμε οποιοδήποτε φορτίο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που φτάνει στο έδαφος μιας χώρας, με όπλα ή πολεμικό υλικό που προορίζονται για τον ουκρανικό στρατό, ως στόχο που πρέπει να καταστραφεί».

Ηδη, η Ρωσία άρχισε χθες να βομβαρδίζει συστηματικά ουκρανικές υποδομές που σχετίζονται με τη μεταφορά όπλων του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με ανακοίνωση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, έξι σιδηροδρομικοί σταθμοί που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό καταστράφηκαν, ενώ βομβαρδίστηκαν και 40 στρατιωτικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αποθηκών όπλων πυροβολικού και πυρομαχικών. Παράλληλα, δύο ρωσικοί πύραυλοι Κρουζ, που εκτοξεύθηκαν από πολεμικό πλοίο της Μαύρης Θάλασσας, έπληξαν άλλους ουκρανικούς στόχους. Από την πλευρά του, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός επιχειρεί να επιταχύνει την εκστρατεία του για την κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, ανέφερε ότι ρωσικά βομβαρδιστικά, ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, εκτόξευσαν 18 πυραύλους από τον εναέριο χώρο πάνω από την Κασπία εναντίον ουκρανικών στόχων.

Οι εκτιμήσεις του Κιέβου συνάδουν με εκείνες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ανέπτυξε 22 τάγματα κοντά στην πόλη Ιζιούμ, βόρεια του Ντονμπάς, κάτι που δικαιολογεί την εικασία ότι επίκειται επίθεση εναντίον του Κραματόρσκ και του Σεβεροντονέτσκ, δύο στρατηγικής σημασίας πόλεων, που μπορεί να κρίνουν τη μάχη του Ντονμπάς.

Ο ρόλος της Λευκορωσίας

Με καταιγιστικούς βομβαρδισμούς, οι Ρώσοι προσπαθούν να επιταχύνουν την προέλασή τους στο Ντονμπάς.

Πρόσθετη ανησυχία προκάλεσε η αιφνιδιαστική ανακοίνωση στρατιωτικών γυμνασίων από τη Λευκορωσία. Αν και η κυβέρνησή της τόνισε ότι τα γυμνάσια δεν απειλούν καμία γειτονική χώρα, το Κίεβο φοβάται ότι κάποια στιγμή η Λευκορωσία μπορεί να πολεμήσει στο πλευρό της Ρωσίας, εναντίον των Ουκρανών.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του ουκρανικού στρατού (GUR), οι Ρώσοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν την 9η Μαΐου, Ημέρα της Νίκης εναντίον των Ναζί, με στρατιωτική παρέλαση στην κατειλημμένη Μαριούπολη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «ανοησίες» αμερικανικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν επρόκειτο να κηρύξει επίσημα πόλεμο κατά της Ουκρανίας στις 9 Μαΐου, ώστε να μπορέσει να καταφύγει σε επιστράτευση εφέδρων.

Την ίδια περίπου ώρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα έριχνε λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ, που άρχισε με τις εικασίες του Σεργκέι Λαβρόφ περί εβραϊκών ριζών του Αδόλφου Χίτλερ. Η κ. Ζαχάροβα ανέφερε ότι «Ισραηλινοί μισθοφόροι είναι δίπλα στους μαχητές του Αζόφ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή