Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 71η ημέρα εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-ολες-οι-εξελί-561841864
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 71η ημέρα εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:13

Βουλγαρία: Η κυβέρνηση παρέχει καταλύματα σε 33.000 Ουκρανούς

Η βουλγαρική κυβέρνηση παρέχει καταλύματα σε μονάδες κρατικών εγκαταστάσεων για 33.000 Ουκρανούς και αυτά θα είναι διαθέσιμα από την 31η Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες Μαριάνα Τόσεβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η ίδια ηγείται της μονάδας κυβερνητικού συντονισμού για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Η Τόσεβα δήλωσε ότι συνολικά 59.085 άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία διαμένουν σε ξενοδοχεία. Αυτοί, ωστόσο, θα πρέπει να φύγουν από εκεί έως τα τέλη Μαΐου προκειμένου τα ξενοδοχεία να διατεθούν στους τουρίστες. Έως τότε, η κυβέρνηση θα πρέπει να παράσχει καταλύματα στους εναπομείναντες περίπου 26.000 Ουκρανούς.

Τα καταλύματα στα οποία θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες ανήκουν σε διαφόρους κρατικούς οργανισμούς. Το υπουργείο Μεταφορών θα βοηθήσει με την υλικοτεχνική υποστήριξη της μετεγκατάστασης.

Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες, συνολικά 97.068 Ουκρανοί έχουν εγγραφεί για να λάβουν προσωρινή προστασία στη Βουλγαρία. Ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που διαμένουν στη χώρα είναι 102.032.

Το βουλγαρικό κράτος κατάφερε να προσφέρει καταφύγιο σε όλους τους Ουκρανούς που διέφυγαν από τον πόλεμο για σύντομο χρονικό διάστημα, δήλωσε επίσης η Τόσεβα, προσθέτοντας ότι μερικοί από τους πρόσφυγες που έχουν βρει δουλειά στη Βουλγαρία μπορούν τώρα οι ίδιοι να νοικιάζουν σπίτια και να καλύπτουν τα προσωπικά τους έξοδα.

22:46

Στο Κιέβο θα μεταβεί η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ θα ταξιδέψει προσεχώς στο Κίεβο, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κάνοντας λόγο για αποτέλεσμα της συνομιλίας που είχε νωρίτερα σήμερα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος και ο ουκρανός πρόεδρος μίλησαν μεταξύ τους πολύ προσεκτικά, αυτό είναι καλό. Ξεκαθαρίστηκαν εντάσεις από το παρελθόν», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και πρόσθεσε ότι πριν και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων είχε μιλήσει διεξοδικά με τον κ. Σταϊνμάιερ.

«Ένα αποτέλεσμα της συνομιλίας ήταν ότι η υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται σύντομα στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος, αλλά άφησε αναπάντητο το ερώτημα εάν και πότε σκοπεύει ο ίδιος να επισκεφθεί το Κίεβο. Ο κ. Σταϊνμάιερ θέλει να αποδεχθεί την πρόσκληση που απηύθυνε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αναζητείται κατάλληλη ημερομηνία, ενώ στο Κίεβο σχεδιάζει να μεταβεί και η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Μπέρμπελ Μπας.

21:55

Ουκρανοί αξιωματούχοι: Συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην ανατολική Ουκρανία

Πέρα από τα ολονύκτια πλήγματα στην πόλη Κραματόρσκ, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται και σε άλλα σημεία της ανατολικής Ουκρανίας. Ρωσικός βομβαρδισμός σκότωσε ένα 15χρονο αγόρι που βοηθούσε στην απομάκρυνση ζώων από ζωολογικό κήπο στο στο Χάρκοβο, δήλωσε ο ιδιοκτήτης του ζωολογικού κήπου. Άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά στην επίθεση, κατά την ίδια πηγή.

Ο κυβερνήτης του Μικολάιβ σημείωσε από την πλευρά του ότι η περιοχή και η πόλη «βομβαρδίζονταν όλη τη νύχτα» με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί άνθρωποι. Επιπλέον, ο Ουκρανός στρατιωτικός διοικητής του Λουγκάνσκ ανέφερε ότι εντοπίστηκαν τα πτώματα τεσσάρων ανδρών και μιας γυναίκας - όλοι αμάχοι - σε πόλεις στην ευρύτερη περιοχή έπειτα από «24 καταστροφικές επιθέσεις» από τις ρωσικές δυνάμεις.

21:52

Κραματόρσκ: 25 τραυματίες από εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν από σειρά εκρήξεων τη νύχτα στην πόλη Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι έξι άμαχοι τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι εκρήξεις -τουλάχιστον ορισμένες εξ αυτών εκτιμάται ότι είναι αποτέλεσμα αεροπορικών επιδρομών- προκάλεσαν ζημιές σε πολυκατοικίες και καταστήματα.

21:49

EASA: Αυξημένος κίνδυνος για αεροπλάνα

Η ρυθμιστική αρχή της Ε.Ε. για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) προειδοποίησε ότι οι αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σε ανακοίνωσή της, η ρυθμιστική αρχή ανέφερε ότι τα αεροπλάνα μπορεί να στοχοποιηθούν κατά λάθος και οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να πληγούν από κυβερνοεπιθέσεις ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη.

20:45

Σολτς: Σύντομα στην Ουκρανία η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ θα επισκεφθεί την Ουκρανία σύντομα, αφού οι δύο χώρες γεφύρωσαν το μεταξύ τους χάσμα μετά την άρνηση του Κιέβου να δεχθεί τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είχαν «καλές συνομιλίες» νωρίτερα σήμερα, δήλωσε ο Σολτς.

20:11

Ισραήλ: Ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις Λαβρόφ σχετικά με τον Χίτλερ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ περί εβραϊκής καταγωγής του Χίτλερ.

19:40

Ο δήμαρχος του Ιβανο-Φρανκίφσκ καλεί τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους ή να φύγουν από την πόλη το Σαββατοκύριακο

Ο δήμαρχος του Ιβανο-Φρανκίφσκ, στη δυτική Ουκρανία, προέτρεψε σήμερα τους κατοίκους να αποφεύγουν τις δημόσιες συναθροίσεις το Σαββατοκύριακο ή ακόμη και να φύγουν από την πόλη αν μπορούν, για να γλιτώσουν από πιθανές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να εντείνει την επίθεση στην Ουκρανία πριν από τις 9 Μαΐου, όταν η Μόσχα θα γιορτάσει την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο δήμαρχος Ρουσλάν Μαρτσίνκιφ ανέφερε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι ματαίωσε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στην πόλη το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα. «Έχουμε σίγουρες πληροφορίες, ο εχθρός δυστυχώς θέλει να πραγματοποιήσει και άλλες πυραυλικές επιθέσεις και επομένως στις 7, 8 και 9 (του μηνός) δεν θα έχουμε δημόσιες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της προσευχής. Για την ασφάλειά σας, σας καλώ (…) αυτές τις τρεις ημέρες να μείνετε στα σπίτια σας (…) ή να φύγετε από την πόλη αν μπορείτε», είπε.

Ο δήμαρχος δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για τις «πληροφορίες» στις οποίες αναφέρθηκε.

Ένδειξη της ανησυχίας που επικρατεί στην Ουκρανία για την επικείμενη επέτειο της νίκης της Ρωσίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι και η ανακοίνωση των αρχών της πόλης Ζαπορίζια ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία από τις 19.00 της 8ης Μαΐου μέχρι τις 5 το πρωί της 10ης του μηνός.

19:33

Καθ' οδόν για τη Μαριούπολη νέα αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ

Μια νέα αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ είναι καθ’ οδόν για το Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης των Ουκρανών στη Μαριούπολη, προκειμένου να απομακρύνει τους αμάχους που παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

«Σήμερα, την ώρα που μιλάμε, μια αυτοκινητοπομπή είναι καθ’ οδόν για να φτάσει στο Αζοφστάλ μέχρι αύριο το πρωί, με την ελπίδα ότι θα παραλάβει τους αμάχους που παραμένουν σε αυτή την ανήλιαγη κόλαση, όπου κατοικούν εδώ και τόσες εβδομάδες και μήνες και θα τους οδηγήσει στην ασφάλεια», είπε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία.

Μια πρώτη επιχείρηση που οργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό επέτρεψε να απομακρυνθούν 101 άμαχοι από το αχανές χαλυβουργείο, όπου κρύβονται πολίτες και οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη. Η αυτοκινητοπομπή αυτή έφτασε την Τρίτη στην πόλη Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό και απέχει 230 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τον Γκρίφιθς, ο ΟΗΕ συνόδευσε την Τετάρτη περισσότερους από 340 αμάχους που ήθελαν να φύγουν «από διάφορες συνοικίες της Μαριούπολης».

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι μάχες συνεχίζονται στο Αζοφστάλ, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι θέλει να εξολοθρεύσει τους τελευταίους υπερασπιστές της πόλης, αν και ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι προχωρά σε μονομερή κατάπαυση του πυρός από το πρωί.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο, περίπου 200 άμαχοι παραμένουν ακόμη στις υπόγειες στοές του Αζοφστάλ.

18:19

Πούτιν για Azovstal: Πρέπει να παραδοθούν οι Ουκρανοί μαχητές

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε, μιλώντας στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει ασφαλές πέρασμα για τους αμάχους που βρίσκονται στο. Azovstal. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι Ουκρανοί μαχητές πρέπει να παραδοθούν.

18:08

Σύνοψη (18:00)

  • Καθώς οι ρωσικές επιθέσεις στο Azovstal στη Μαριούπολη εντείνονται, περίπου 200 άμαχοι πιστεύεται ότι παραμένουν παγιδευμένοι μέσα στο εργοστάσιο.
  • Η Ρωσία κατηγορείται ότι εμπόδισε τις προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, κάτι που αρνείται το Κρεμλίνο. Η Μόσχα είχε δεσμευτεί να σταματήσει τις επιθέσεις για να της διευκολύνει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων.
  • Άμαχοι που διέφυγαν από το εργοστάσιο ανέφεραν -περιγράφοντας τις συνθήκες στο Azovstal- ότι δεν μπορούσαν να δουν το φως της ημέρας ή να αναπνεύσουν καθαρό αέρα, καθώς παρέμεναν κάτω από το εργοστάσιο. 
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι περίπου 344 άμαχοι από την πόλη της Μαριούπολης και τα προάστιά της έφτασαν στη Ζαπορίζια.
  • Τουλάχιστον έξι δισ. ευρώ για την Ουκρανία συγκεντρώθηκαν σε διεθνή διάσκεψη δωρητών στη Βαρσοβία, ανακοίνωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.
  • Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι γνωρίζει καλά πως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ τροφοδοτούσαν συνεχώς με πληροφορίες τον ουκρανικό στρατό.
  • Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της πραγματοποίησαν άσκηση σε προσομοίωση πυρηνικών επιθέσεων στον θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία κατά μήκος των ακτών της Βαλτικής.
  • Η Ουκρανία είναι απίθανο να ξεκινήσει αντεπίθεση κατά της Ρωσίας πριν από τα μέσα Ιουνίου, όταν ελπίζει να έχει λάβει περισσότερα όπλα από τους συμμάχους της.
17:56

Πολωνία: 6 δισ. ευρώ συγκεντρώθηκαν σε διάσκεψη δωρητών για την Ουκρανία

Τουλάχιστον έξι δισεκ. ευρώ για την Ουκρανία συγκεντρώθηκαν σε διεθνή διάσκεψη δωρητών στη Βαρσοβία, ανακοίνωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός. «Όταν η Ρωσία φέρνει τον θάνατο, οι χώρες του ελεύθερου κόσμου πρέπει να προσφέρουν τη βοήθειά τους και νομίζω πως αυτή η διάσκεψη εδώ στη Βαρσοβία επέδειξε μια τεράστια δόση αλληλεγγύης ανάμεσά μας», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Σουηδή ομόλογό του Μαγκνταλένα Άντερσον.

Κατά τη διάσκεψη που οργανώθηκε από την Πολωνία και τη Σουηδία με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έκκληση, μέσω βιντεοσύνδεσης, να «δοθεί αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας» προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. «Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα, όχι μόνο μια υπόσχεση ή μια προοπτική», είπε. Κάλεσε επίσης «πολιτισμένους εταίρους» να αναλάβουν την πατρωνία «περιφερειών, πόλεων και βιομηχανιών στην Ουκρανία» προκειμένου να στηρίξουν την ανοικοδόμησή της.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στη διάσκεψη βοήθεια 200 εκατ. ευρώ για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε από την πλευρά του πως οι «προσπάθειες για αλληλεγγύη επικεντρώνονται σε τρεις τομείς: την ανθρωπιστική βοήθεια, τις ανάγκες για ρευστότητα βραχυπρόθεσμα και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

17:53

Το ΝΑΤΟ θα εντείνει την παρουσία του γύρω από τη Σουηδία και στη Βαλτική

Το ΝΑΤΟ θα εντείνει την παρουσία του γύρω από τα σύνορα της Σουηδίας και στη Βαλτική Θάλασσα όσο θα εξετάζεται το πιθανό αίτημα της χώρας να ενταχθεί στη Συμμαχία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στη σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT.

Η Σουηδία και η γειτονική Φινλανδία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Όμως η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησαν τις δύο χώρες να επανεξετάσουν την πολιτική ασφάλειάς τους και είναι πολύ πιθανόν να ζητήσουν την ένταξή τους στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Και οι δύο χώρες ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αφού για να εγκριθεί το αίτημά τους από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ένας χρόνος.

17:28

Η Δημοκρατία των Φίτζι κατάσχεσε την αξίας 300 εκ. δολαρίων θαλαμηγό του Ρώσου ολιγάρχη Σουλεϊμάν Κερίμοφ

Οι αρχές της Δημοκρατίας των Φίτζι κατάσχεσαν την αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων θαλαμηγό του Ρώσου ολιγάρχη Σουλεϊμάν Κερίμοφ με βάση αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στον Κερίμοφ έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

17:10

H ισπανική αστυνομία συνέλαβε Ουκρανό μπλόγκερ που κατηγορείται για εσχάτη προδοσία

Οι ισπανικές αρχές συνέλαβαν έναν φιλορώσο Ουκρανό μπλόγκερ και επίδοξο πολιτικό με βάση διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του με αίτημα του Κιέβου, καθώς θεωρείται ύποπτος για εσχάτη προδοσία, δήλωσαν πηγές της ισπανικής αστυνομίας.

O Ανατόλιι Σαρίι, φανατικός επικριτής του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της φιλοδυτικής κυβέρνησης του, συνελήφθη στην παράκτια πόλη Ταραγόνα της Καταλονίας.

Νωρίτερα, η υπηρεσία εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας SBU είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ο Σαρίι συνελήφθη χθες, Τετάρτη, σε μια συντονισμένη επιχείρηση των ουκρανικών αρχών και της ισπανικής αστυνομίας ως ύποπτος για εσχάτη προδοσία και για το αδίκημα της «παραβίασης των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών», στη βάση φυλετικών, εθνοτικών και άλλων ιδιοτήτων.

«Οι ερευνητές της SBU θεωρούν ότι ο Σαρίι προέβαινε σε παράνομες δραστηριότητες στον τομέα της ενημέρωσης επιβλαβείς για την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας. Υπάρχουν λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ο Ανατόλιι Σαρίι ενεργούσε με εντολές ξένων υπηρεσιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Σαρίι αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, αλλά με μέτρα δικαστικής επιτήρησης: απαγορεύεται να εγκαταλείψει την ισπανική επικράτεια, το διαβατήριό του έχει κατασχεθεί και θα πρέπει να εμφανίζεται δύο φορές τον μήνα σε δικαστήριο.

Η Ουκρανία είχε ανακηρύξει τον Σαρίι ως ύποπτο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Όταν τα ερευνητικά του ρεπορτάζ που περιείχαν συχνά επικρίσεις των ουκρανικών αρχών του δημιούργησαν προβλήματα με το νόμο και, έπειτα από μια απόπειρα δολοφονίας του, ο Σαρίι αυτοεξορίσθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2012, αρχικά στην Λιθουανία, μετά στην Ολλανδία και στην περιφέρεια της Καταλονίας, στην Ισπανία.

Ο ηλικίας 43 ετών Σαρίι, έπαιρνε συγκεκριμένα μια φιλορωσική στάση μετά τα γεγονότα του Μαϊντάν στην Ουκρανία το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.

Προσκεκλημένος συχνά στα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια, υποστήριζε στα βίντεο που αναρτούσε το αφήγημα του Κρεμλίνου που ήθελε την Ουκρανία μια «αποικία» της Δύσης υπό την κυριαρχία νεοναζί που μισούν τη Ρωσία, δικαιολογώντας την εισβολή και κατηγορώντας τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και τον Ζελένσκι ότι χειραγωγούν την κοινή γνώμη στην Δύση.

Το 2019, κατοχύρωσε τον τίτλο ενός πολιτικού κόμματος στην Ουκρανία, που αποκαλούνταν Το Κόμμα του Σαρίι, το οποίο εξασφάλισε έδρες σε αρκετά περιφερειακά συμβούλια το 2020.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας απαγόρευσε τον Μάρτιο την δραστηριότητα του εν λόγω κόμματος, όπως και μερικών άλλων κομμάτων που έχουν σχέσεις με τη Ρωσία, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

17:08

Η Ιαπωνία θα προσθέσει 140 πρόσωπα στη λίστα κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επιπλέον 140 πρόσωπα θα υποστούν κυρώσεις που περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ενώ η απαγόρευση εξαγωγών θα ισχύει και για ρωσικές στρατιωτικές εταιρείες.

Reuters

 

16:11

Τηλεφωνική συνομιλία Σταϊνμάιερ - Ζελένσκι για να «ξεπεραστεί το ζήτημα με την ακυρωθείσα επίσκεψη»

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου «να συζητηθεί και να ξεπεραστεί το ζήτημα με την ακυρωθείσα επίσκεψη» του Γερμανού προέδρου στο Κιέβο.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, κατά τη διάρκεια της 45λεπτης συνομιλίας, ο κ. Σταϊνμάιερ διαβεβαίωσε τον κ. Ζελένσκι για την πλήρη στήριξη της Γερμανίας. Το γεγονός ότι οι δυο πρόεδροι μίλησαν απευθείας, «θεωρείται ως δείγμα αμοιβαίων προσπαθειών να υπερβούν τις πρόσφατες εντάσεις και να επιστρέψουν σε μια κάπως φυσιολογική ατμόσφαιρα», γράφει το περιοδικό.

Ο κ. Σταϊνμάιερ είχε χαρακτηριστεί τον Απρίλιο ανεπιθύμητος από το Κιέβο, λόγω της παλιότερης στάσης του έναντι της Ρωσίας, γεγονός το οποίο προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και εμπόδιζε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς από μια πιθανή επίσκεψη στην Ουκρανία. Με αυτή την αφορμή, ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο 'Αντριι Μέλνικ χαρακτήρισε μάλιστα πριν από λίγες μέρες τον καγκελάριο «προσβεβλημένο λουκάνικο», καθώς, όπως είπε, «παριστάνει τον θιγμένο, σε μια συμπεριφορά που δεν ταιριάζει σε πολιτικό ηγέτη».

«Εντάσεις του παρελθόντος ξεκαθαρίστηκαν», δήλωσε εκπρόσωπος της προεδρίας και πρόσθεσε ότι ο κ. Ζελένσκι προσκάλεσε τόσο τον κ. Σταϊνμάιερ όσο και όλη τη γερμανική πολιτική ηγεσία στο Κιέβο. Είναι ωστόσο ασαφές εάν και πότε θα ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση ο Όλαφ Σολτς. Κάποιες πληροφορίες, σύμφωνα με το Spiegel, συνδέουν την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα στο Βερολίνο με μια πιθανή κοινή επίσκεψη τους στην Ουκρανία.

15:52

«Η Ρωσία δεν τηρεί τις υποσχέσεις για εκεχειρία στο Azovstal»

Οι Ρώσοι δεν τηρούν την υπόσχεσή τους για εκεχειρία στο Azovstal της Μαριούπολης, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά.

15:46

«Ευρωβαρόμετρο»: Ευρεία συναίνεση για την αντίδραση Βρυξελλών κατά Μόσχας

Ευρεία συναίνεση μεταξύ των πολιτών της ΕΕ υπέρ της αντίδρασης της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνει η ευρωπαϊκή δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο που διεξήχθη στα 27 κράτη-μέλη μεταξύ 13-20 Απριλίου, η πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύει ότι, από την έναρξη του πολέμου, η ΕΕ έχει επιδείξει αλληλεγγύη (78%, έναντι 66% στην Ελλάδα), ενότητα (62% στην ΕΕ, έναντι 47% στην Ελλάδα) και ταχύτητα (58%, έναντι 45% στην Ελλάδα) στην αντίδρασή της.

Ωστόσο, στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένοι ή μη είστε με τον τρόπο που η ΕΕ αντέδρασε στον πόλεμο στην Ουκρανία, «πολύ ικανοποιημένοι και μάλλον ικανοποιημένοι» δηλώνουν το 51% των πολιτών στην ΕΕ, έναντι 29% στην Ελλάδα, ενώ «μάλλον μη ικανοποιημένοι, ή καθόλου ικανοποιημένοι» δηλώνουν το 43% στην ΕΕ, έναντι 69% στην Ελλάδα.

15:02

Ουκρανία: Δεν αναμένεται ουκρανική αντεπίθεση πριν από τα μέσα Ιουνίου, λέει προεδρικός σύμβουλος

Η Ουκρανία δεν είναι πιθανό να εξαπολύσει αντεπίθεση στον πόλεμό της με τη Ρωσία πριν από τα μέσα Ιουνίου, όταν ελπίζει ότι θα έχει λάβει περισσότερα όπλα από τους συμμάχους της, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πολιτικός σύμβουλος Ολεκσίι Αρεστόβιτς είπε επίσης πως δεν περιμένει ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έχει οποιαδήποτε «σημαντικά αποτελέσματα» έως τις 9 Μαΐου, όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη της απέναντι στη ναζιστική Γερμανία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Αρεστόβιτς είπε πως συνεχίζονται οι μάχες στη χαλυβουργία Αζοφστάλ όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές και άμαχοι στην πόλη Μαριούπολη αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

14:54

Η Ουκρανία έχει «κρίσιμη» ανάγκη από συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης, λέει ο επικεφαλής διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ότι η χώρα του χρειάζεται συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης (MLRS) για να αμυνθεί έναντι των ρωσικών πυραύλων κρουζ.

14:48

Σαρλ Μισέλ: Υπέρ της κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ και της διάθεσής τους στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τάχθηκε υπέρ της κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο των κυρώσεων, ώστε να διατεθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Και θεωρεί ότι η διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στην Βαρσοβία στην οποία συμμετέχει θα πρέπει να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης ενός είδους ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ για την Ουκρανία.

«Προσωπικά, είναι απολύτως πεπεισμένος ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο να παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά επίσης να καταστήσουμε δυνατή την κατάσχεσή τους, ώστε να είναι διαθέσιμα για την χώρα που ανοικοδομείται», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξή του από τις Βρυξέλλες στο ουκρανικό πρακτορείο Interfax.

14:09

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι κηρύσσει την έναρξη μιας εκστρατείας συμμετοχικής χρηματοδότησης για να βοηθηθεί η χώρα του

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι τέθηκε σε λειτουργία στο Ίντερνετ μια πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει το Κίεβο να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και να ανοικοδομήσει τις υποδομές της χώρας.

«Με ένα κλικ, μπορείτε να δώσετε κεφάλαια για να βοηθήσετε τους υπερασπιστές μας, να σώσετε τους αμάχους μας και να ανοικοδομήσετε την Ουκρανία», δηλώνει ο Ζελένσκι μιλώντας στα αγγλικά σε ένα βίντεο που δημσιοποιήθηκε μέσω του Twitter και με το οποίο ανακοινώνει ότι τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα United24.

«Όλα τα κεφάλαια θα μεταφερθούν στην εθνική τράπεζα της Ουκρανίας και θα κατανεμηθούν στα αρμόδια υπουργεία», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος, διευκρινίζοντας πως οι εκθέσεις για την κατανομή των κεφαλαίων θα δημοσιοποιούνται «κάθε 24 ώρες».

«Μόνο μαζί έχουμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε τον πόλεμο και να ανοικοδομήσουμε αυτό που η Ρωσία κατέστρεψε», πρόσθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει πολύ το Ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την αρχή του πολέμου για να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη και να προσελκύσει την προσοχή στη χώρα του.

13:45

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στο Azovstal

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στh χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη, όπου βρίσκονται παγιδευμένοι Ουκρανοί μαχητές και άμαχοι.

Ερωτηθείς εάν ένας ισχυρισμός ανώτερου Ουκρανού αξιωματούχου ότι "ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο Azovstal" ήταν αληθινός, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παρέπεμψε στους δημοσιογράφους στην εντολή του Πούτιν να μην γίνει εισβολή στο εργοστάσιο.

13:36

Αμερικανικές δυνάμεις εκπαιδεύουν σε βάσεις τους επί γερμανικού εδάφους Ουκρανούς στρατιώτες σε δυτικά οπλικά συστήματα

Οι αμερικανικές δυνάμεις εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες στην στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Γκράφενβερ, στο Ανω Παλατινάτο, δήλωσε εκπρόσωπός τους στο τηλεοπτικό δίκτυο ntv.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 50-60 στρατιώτες εκπαιδεύονται αυτή την περίοδο σε δυτικά συστήματα πυροβολικού. Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες. «Εκπαιδεύουμε κάθε φορά ανάλογο αριθμό στρατιωτών προς τα συστήματα που διαθέτουμε», διευκρίνισε ο Αμερικανός εκπρόσωπος. Αντίστοιχα προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη.

13:35

Η Μόσχα απελαύνει επτά Δανούς διπλωμάτες ως αντίποινα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι κήρυξε επτά Δανούς διπλωμάτες «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae) ως απάντηση στην απέλαση από την Κοπεγχάγη 15 ρώσων διπλωματών τον περασμένο μήνα, με την Μόσχα να αντιδρά επίσης στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας από την Δανία στην Ουκρανία.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η ανοιχτά αντιρωσική πολιτική της Δανίας βλάπτει σοβαρά τις διμερείς σχέσεις και ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε επιπρόσθετα αντίποινα.

13:04

Κρεμλίνο: Γνωρίζουμε ότι η Δύση στέλνει πληροφορίες στους Ουκρανούς

Ο ρωσικός στρατός γνωρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και το ΝΑΤΟ διαβιβάζουν συνεχώς πληροφορίες στον ουκρανικό στρατό, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου.

«Ο στρατός μας γνωρίζει καλά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία, τα μέλη του ΝΑΤΟ σε μόνιμη βάση μεταδίδουν πληροφορίες και άλλες παραμέτρους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό είναι γνωστό», σχολίασε ο κ. Πεσκόφ αναφορικά με το ρεπορτάζ των New York Times ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν δεδομένα πληροφοριών στο Κίεβο, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας για την εκτέλεση χτυπημάτων κατά των ρωσικών θέσεων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, σε συνδυασμό με τη ροή όπλων που στέλνουν αυτές οι ίδιες χώρες και η Βορειοατλαντική Συμμαχία στην Ουκρανία, πρόκειται για «ενέργειες που δεν συμβάλλουν στη γρήγορη ολοκλήρωση της επιχείρησης».

«Αλλά την ίδια στιγμή, [τέτοιες ενέργειες] δεν είναι ικανές να εμποδίσουν την επίτευξη των τεθέντων στόχων κατά τη διάρκεια μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

13:02

Βίντεο από επιθέσεις στο Αζοφστάλ

Βίντεο που δημοσιέυτηκε από φιλορώσους αποσχιστές παρουσιάζεται ως στιγμιότυπο από επίθεση κατά του εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το βίντεο δημοσιεύτηκε χθες, 4 Μαΐου και παρότι η τοποθεσία έχει επιβεβαιωθεί, παραμένει ασαφής η ημερομηνία λήψης των πλάνων. 

 

12:56

Πυροβολισμοί στα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας

Πυροβολισμούς κοντά στο σημείο ελέγχου Κουτσούργκαν, στα σύνορα της Μολδαβίας με την Ουκρανία, λίγα χιλιόμετρα από την μη αναγνωρισμένη ως ανεξάρτητη περιοχής της Υπερδνειστερίας, ανέφερε τηλεοπτικό κανάλι της ρωσόφιλης επαρχίας την Πέμπτη.

«Κάτοικοι του Περβομάισκ αναφέρουν πυροβολισμούς κοντά στο σημείο ελέγχου Κουτσούργκαν. Μια πηγή στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου της Υπερδνειστερίας είπε ότι, πράγματι, αδιάκριτοι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στην επικράτεια της Ουκρανίας, κοντά στο χωριό Παβλόβκα», έγραψε σε σχετική ανάρτησή του το τοπικό δίκτυο TSV.

12:48

Για υπαναχώρηση κατηγορούν τους Ουκρανούς διαπραγματευτές οι Ρώσοι

Οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία προχωρούν δύσκολα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμας.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο Λεονίντ Σλούτσκι κατηγόρησε τους εκπροσώπους του Κιέβου ότι έχουν «κάνει πίσω» τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν.

12:42

Μεγάλες ρωσικές απώλειες στην Ποπάσνα αναφέρει το Κίεβο

Σοβαρές είναι οι ρωσικές απώλειες το τελευταίο 24ωρο στην Ποπάσνα, κοντά στο Ιζιούμ, αναφέρει το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην ημερήσια ενημέρωσή του για την πρόοδο των αμυντικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας στο έδαφός της, το επιτελείο αναφέρει την Πέμπτη την εξουδετέρωση άλλων 200 Ρώσων στρατιωτών, φθάνοντας τις ρωσικές απώλειες στους 24.700 στρατιώτες από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Πηγή: Ukrinform

Τονίζει μάλιστα ότι η πλειονότητα των ρωσικών απωλειών σημειώθηκε στις μάχες στην περιοχή της Ποπάσνα, στον διαφιλονικούμενο τομέα του Ιζιούμ, μεταξύ Κιέβου και Ντονέτσκ.

Επιπλέον το επιτελείο στο Κίεβο ανέφερε την κατάρριψη δύο ακόμη ρωσικών αεροπλάνων, την καταστροφή 15 τανκς καθώς και σημαντικού ακόμη υλικοτεχνικού εξοπλισμού των εισβολέων.

12:30

Financial Times: Η επιτυχία του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο περνά από την Ασία

12:22

Λουκασένκο: Δεν ενδιαφέρεται το Κίεβο για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα

Η Ουκρανία δεν δείχνει ενδιαφέρον για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και η απάντηση στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί στην Ουάσιγκτον, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάνταρ Λουκασένκο σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press.

«Γνωρίζω τη θέση της Ρωσίας. Ξέρω τι προσφέρει η Ρωσία στην Ουκρανία. Αλλά γιατί η Ουκρανία, στην επικράτεια της οποίας γίνεται στην πραγματικότητα πόλεμος, εχθροπραξίες, άνθρωποι πεθαίνουν, δεν ενδιαφέρεται για αυτές τις διαπραγματεύσεις, μια άλλη ερώτηση. Αλλά η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να βρεθεί στην Ουάσιγκτον», είπε ο Λευκορώσος ηγεμόνας.

Φωτ.: Reuters

Τόνισε επίσης ότι κανένας πόλεμος δεν γίνεται κατηγορηματικά αποδεκτός στη Λευκορωσία. «Κάναμε και κάνουμε τα πάντα τώρα για να αποτρέψουμε να συμβεί αυτός ο πόλεμος», είπε ο κ. Λουκασένκο.

12:18

Ένας νεκρός από ρωσική πυραυλική επίθεση στη Ζαπορίζια

Νέα πυραυλική επίθεση σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, με έναν νεκρό και σοβαρές υλικές ζημιές σε οικιστικό συγκρότημα, σύμφωνα με την ουκρανική τηλεόραση.

12:18

«Oι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών σκέφτονται να πάνε μαζί στο Κίεβο», δήλωσε ο αρχηγός της ιταλικής κεντροαριστεράς Ενρίκο Λέτα

Ο γραμματέας του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, αναφέρεται στον ρόλο της Ευρώπης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Oι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Πολωνία) σκέφτονται να πάνε μαζί στο Κίεβο. Είναι ένδειξη ηγετικού ρόλου και του ότι δεν υπάρχει εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες - οι οποίες, βέβαια, δεν πρέπει να κατακρίνονται για την δράση τους και για το ότι στηρίζουν τα θύματα του πολέμου αυτού», δήλωσε ο Λέτα.

 

11:42

Διαπραγματεύσεις Σερβίας-Ρωσίας για νέο συμβόλαιο φυσικού αερίου

Διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Μόσχας για ένα νέο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο φυσικού αερίου θα αρχίσουν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Σέρβος ηγέτης μιλούσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο μετά τη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.

11:42

Βρετανία: Τι σηματοδοτούν οι μεγάλης κλίμακας ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας

Στις νέες στρατιωτικές ασκήσεις στα εδάφη της Λευκορωσίας επικεντώνεται η σημερινή έκθεση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με το Λονδίνο, οι μεγάλης κλίμακας ασκήσεις που διεξάγονται από χθες πιθανόν «αποτυπώνουν την πρόθεση της Ρωσίας να διογκώσει την απειλή στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας, ώστε να κρατήσει τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή και να εμποδίσει πιθανή μεταφορά και εμπλοκή τους στο κύριο μέτωπο του Ντονμπάς, στα ανατολικά». 

 

 

11:32

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία έχει ήδη ηττηθεί στην Ουκρανία

Την πεποίθησή της ότι η Μόσχα έχει ήδη αποτύχει στην εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία διατράνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι στην τακτική ενημέρωση των συντακτών.

Εξήγησε ότι η Ρωσία έχει ήδη γνωρίσει την ήττα καθώς ήθελε να καταλάβει ένα σημαντικό μέρος του εδάφους της Ουκρανίας, αλλά δεν τα κατάφερε.

Οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη αποτύχει όλους τους στόχους που είχαν τεθεί πριν από την έναρξη μιας πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία και έχασαν τον πόλεμο όσον αφορά τις δικές τους ιδέες για τη νίκη, ανέφερε η ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Μπάιντεν.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί και να μην ξεχνάμε πώς όρισαν οι Ρώσοι τη νίκη του. Έχουν ήδη χάσει, με βάση τον δικό τους ορισμό», είπε η κ. Ψάκι.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία ήθελε να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Βορρά, αλλά δεν το κατάφερε.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν δεν θα κάνει παρέλαση στους δρόμους του Κιέβου. Δεν ελέγχουν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία αυτής της χώρας. Επίσης δεν κατάφεραν να διασπάσουν το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε η κα Ψάκι.

11:10

Νέα εδαφικά κέρδη των Ουκρανών μεταξύ Μικολάιβ και Χερσώνας

Η ουκρανική αντεπίθεση από το Μικολάιβ προς τη Χερσώνα συνεχίζεται, με το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων να ανακοινώνει το πρωί της Πέμπτης της απελευθέρωση και άλλων οικισμών από τους Ρώσους εισβολείς.

Σύμφωνα με την τακτική ενημέρωση του επιτελείου στο Κίεβο, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν προς την κατεχόμενη Χερσώνα αφού εξασφάλισαν πλέον την ελευθερία του Μικολάιβ.

Από τις 6 το πρωί της Πέμπτης θεωρούνται ελεύθεροι όλοι οι οικισμοί που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ των περιφερειών του Μικολάιβ και της Χερσώνας, με τους Ουκρανούς να προχωρούν προς την κατεχόμενη πόλη του Ευξείνου Πόντου.

10:57

Ρωσία: Νεκροί περισσότερο από 600 Ουκρανοί μαχητές σε επιδρομές του πυροβολικού

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το πυροβολικό της έπληξε πολλές θέσεις και προπύργια της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας 600 μαχητές.

Το υπουργείο Άμυνας είπε επίσης ότι οι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν αεροπορικό εξοπλισμό στο αεροδρόμιο Κανάτοβο και μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών στο Μικολάιβ.

10:55

Ουκρανικό αίτημα για πυραύλους κατά πλοίων και μεγάλου βεληνεκούς

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από τον Λευκό Οίκο να παράσχει στο Κίεβο πυραύλους κατά πλοίων, ανέφερε στο αμερικανικό δίκτυο NBC o Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζέισον Κρόου την Πέμπτη.

Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία «χρειάζεται χερσαίους πυραύλους κατά πλοίων Harpoon ή κάτι τέτοιο», καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα εφοδιασμού με τρόφιμα λόγω του αποκλεισμού ουσιαστικά των λιμανιών της.

Ο κ. Κρόου, ο οποίος είχε επισκεφθεί στο παρελθόν το Κίεβο, πρόσθεσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται επίσης πυραύλους όπως το σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης HIMARS, το οποίο έχει βεληνεκές άνω των 100 km.

10:52

Ρωσικές ασκήσεις με προσομοίωση πυρηνικών επιθέσεων στη Βαλτική

Δοκιμές «ηλεκτρονικών εκτοξεύσεων» συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων με δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας

10:39

Συνέχεια στο θρίλερ με το ρωσικό πλοίο, λόγω Ιράν

Νέες διαστάσεις έχει λάβει εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα το θρίλερ με το ρωσικό δεξαμενόπλοιο «Lana», που παραμένει ελλιμενισμένο από τις 14 Απριλίου στο αγκυροβόλιο της Καρύστου.

10:37

Φυσικό αέριο: Ο πόλεμος εξαναγκάζει εταιρείες να κλείνουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια

Εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον αποδεικνύεται για την Ευρώπη να καταργήσει οριστικά τα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου, που επί χρόνια προσπαθεί να αποφύγει.

10:13

Ζελένσκι σε Μπένετ: «Σκανδαλώδης» η δήλωση Λαβρόφ περί εβραϊκής καταγωγής του Χίτλερ

Επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ είχε Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην οποία ο Ουκρανός πρόεδρος έθεσε το ζήτημα «της σκανδαλώδους και απαράδεκτης» τοποθέτησης του Σεργκέι Λαβρόφ περί εβραϊκής καταγωγής του Χίτλερ.

Όπως είπε ο Ζελένσκι, οι δηλώσεις Λαβρόφ «έχουν εξοργίσει ολόκληρο τον πλανήτη». Υπενθυμίζεται ότι τα όσα είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, κλιμακώνοντας την ένταση με τη Μόσχα. 

 

09:49

Αζοφστάλ: Νέα έκκληση Ζελένσκι στον ΟΗΕ για τους τραυματίες εγκλωβισμένους

Έκκληση προς τον ΟΗΕ να βοηθήσει στη διάσωση των τραυματιών που παραμένουν στο Αζοφστάλ της Μαριούπολης απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Οργανισμό για την επιτυχή εκκένωση περισσότερων από 100 αμάχων αυτή την εβδομάδα, ωστόσο κάλεσε τον ΟΗΕ να συνεισφέρει στην απομάκρυνση των τραυματιών.

«Η ζωή όσων παραμένουν στο εργοστάσιο βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, περίπου 200 άμαχοι εκτιμάται ότι βρίσκονται ακόμη στο Αζοφστάλ. 

09:41

Γάλλος ΥΠΕΝ: Θα υπάρξει συμφωνία για το εμπάργκο στο πετρέλαιο

Πεπεισμένος ότι έως το τέλος της εβδομάδας οι «27» της Ε.Ε. θα βρουν κοινό έδαφος για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Ενέργειας. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, δεν υπήρξε συμφωνία στις προτάσεις της Κομισιόν για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, που περιλαμβάνει και το εμπάργκο, καθώς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εξέφρασαν επιφυλάξεις.

Κατά το προσχέδιο, Ουγγαρία και Σλοβακία εξαιρούνται από τους περιορισμούς έως το τέλος του 2023, λόγω της υψηλής εξάρτησής τους από το ρωσικό αργό. Ωστόσο και άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Τσεχία ζήτησαν επίσης να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος. 

09:38

Θεσσαλονίκη: Εθελόντριες μοδίστρες έραψαν και παρέδωσαν ουκρανικές σημαίες στα μέλη του σωματείου «Ουκρανό-Ελληνική Πρωτοβουλία»

Γαλαζοκίτρινες ουκρανικές σημαίες κυματίζουν δίπλα στα είδη πρώτης ανάγκης και τα τρόφιμα που συγκεντρώνονται στο περίπτερο 10 της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, για τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας. Δεν είναι σημαίες από κάποιο κατάστημα ή έμπορο που τις εισήγαγε στη χώρα μας, είναι σημαίες που έραψαν με μεράκι και αγάπη, Ελληνίδες εθελόντριες μοδίστρες, μόλις ενημερώθηκαν ότι υπήρχε έλλειψη, από τα μέλη του σωματείου «Ουκρανό-Ελληνική Πρωτοβουλία».

09:19

NEXTA: Πλήγματα από το ρωσικό πυροβολικό σε κατοικημένη περιοχή του Κραματόρσκ

08:55

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί δεν έχει απαντήσει ακόμα ο Πούτιν;

Το ερώτημα που διατυπώνουν, χαμηλόφωνα, Δυτικοί αξιωματούχοι είναι γιατί η Ρωσία δεν βομβαρδίζει με ακόμη μεγαλύτερη ισχύ πυρός την Ουκρανία.


   

08:35

273 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (04/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 273 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 50 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 130
  • Από Ευζώνους: 12
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 52
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 69, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 7 και στα λοιπά αεροδρόμια 3.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 24.929 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.729 ανήλικοι.

08:31

Ουκρανία: Πέντε άμαχοι νεκροί στους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Λουγκάνσκ

Πέντε άμαχοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας βομβαρδισμών των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στη Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τις προηγούμενες 24 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Σερχίι Γκαϊντάι.

Κατά τον κ. Γκαϊντάι, επλήγησαν κυρίως οι πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Ποπάσνα, Χίρσκε και Λισιτσάνσκ.

08:23

Η Ιαπωνία λέει πως θα δυσκολευόταν να ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας

Η Ιαπωνία θα αντιμετώπιζε «δυσκολία» εάν δοκίμαζε να ακολουθήσει αμέσως την Ευρώπη και επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κοΐτσι Χαγκιούντα.

Ο κ. Χαγκιούντα έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες ότι εισηγείται το πιο σκληρό πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας μέχρι σήμερα, που συμπεριλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο πετρέλαιο –τόσο το αργό όσο και τα διυλισμένα προϊόντα– που εισάγει η ΕΕ από τη Ρωσία, με κάποιες εξαιρέσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε πως θα συζητήσει την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με τους υπόλοιπους ηγέτες της G7 εντός της εβδομάδας. Ωστόσο, η Ιαπωνία ανησυχεί για τις συνέπειες που θα είχε η κήρυξη εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που εισάγει στην οικονομία της.

«Δεδομένου ότι η Ιαπωνία έχει όρια ως προς τους (ενεργειακούς) πόρους, θα δυσκολευόμασταν να συμβαδίσουμε αμέσως ως προς αυτό», εξήγησε ο κ. Χαγκιούντα σε δημοσιογράφους.

07:53

Ταχύρρυθμη στρατιωτική εκπαίδευση Ουκρανών στη Δυτ. Ευρώπη

Οι αμερικανικές αρχές ενισχύουν τον ρυθμό εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού στη χρήση δυτικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων οβίδων και επιθετικών drones, ανέφερε την Τετάρτη η αμερικανική επιθεώρηση The Hill.

Επικαλούμενη εκπροσώπους του Πενταγώνου, η επιθεώρηση γράφει πως εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη στη χρήση οβίδων, drones και ραντάρ. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, «ο αμερικανικός στρατός ενισχύει τον ρυθμό εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων για τη χρήση όπλων».

Σύμφωνα με τη The Hill, «μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 220 Ουκρανοί έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση αμερικανικών εγκαταστάσεων πυροβολικού, ιδιαίτερα των οβίδων M777». Όπως διευκρινίζεται στο υλικό, «άλλοι 20 Ουκρανοί στρατιώτες την Κυριακή ολοκλήρωσαν ένα εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό μάθημα σχετικά με τη χρήση του τελευταίου drone Phoenix Ghost, 121 τέτοιες συσκευές στάλθηκαν στην Ουκρανία». Εκπρόσωπος του Πενταγώνου πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 50 Ουκρανοί θα ξεκινήσουν επίσης εκπαίδευση αυτή την εβδομάδα.

Όπως σημειώνεται στο υλικό, η αμερικανική πλευρά αναμένει ότι οι Ουκρανοί που έχουν εκπαιδευτεί μετά την επιστροφή τους στη χώρα θα μεταδώσουν τις δεξιότητές τους σε άλλο στρατιωτικό προσωπικό.

07:45

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Η σφοδρή ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία, την οποία ακόμη διστάζει η Μόσχα να αποκαλέσει «πόλεμο», εισήλθε στην 11η εβδομάδα της, με τη ρωσική πίεση να εντείνεται στα νότια και τα ανατολικά της Ουκρανίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρά με το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ακολουθούν συνοπτικά οι κυριότερες εξελίξεις των τελευταίων ωρών σε όλα τα μέτωπα:

  • Τα 110 δολάρια ανά βαρέλι πέρασαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σταδιακή επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Τσεχία και Βουλγαρία ζητούν εξαιρέσεις όπως αυτές που εξασφάλισαν Ουγγαρία και Σλοβακία.
  • Με το ρωσικό σφυροκόπημα στη χαλυβουργία Άζοφσταλ να συνεχίζεται, κορυφαίος αξιωματούχος της Μόσχας επισκέφθηκε τη Μαριούπολη, που θα παρουσιαστεί ως το σπουδαιότερο τρόπαιο των Ρώσων ως τώρα στην «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία στις γιορτές της 9ης Μαΐου για την επέτειο της νίκης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Πυραυλικά πλήγματα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε διάφορες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Κίεβο αλλά και το Μικολάιβ και η Ζαπορίζια.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να έχει νέα συνεργασία με τους άλλους ηγέτες των χωρών της G7 εντός της εβδομάδας ώστε να συμφωνηθούν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Μόσχας.
  • Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες στην Ουκρανία που συνέβαλαν στη θανάτωση αρκετών Ρώσων στρατηγών, αναφέρουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.
  • Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι Ρώσοι έχουν διαλύσει έξι σιδηροδρομικούς σταθμούς μέσω των οποίων διακινούνταν όπλα στην Ουκρανία με Δυτική προέλευση.
  • Για πολλοστή φορά η Μόσχα ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη, με διακοπή των επιθέσεων στην Άζοφσταλ. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τη συνδρομή του ΟΗΕ για να σωθούν οι πολίτες.
07:39

Κορυφαίο στέλεχος του Κρεμλίνου πήγε στη Μαριούπολη

Ο Σεργκέι Κιριένκο, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Κρεμλίνου, επισκέφθηκε χθες το λιμάνι της Μαριούπολης, που έχει καταληφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών Ντένις Πουσίλιν μέσω Telegram.

Ο κ. Κιριένκο, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι αρμόδιος για εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις στη ρωσική προεδρία. Επισκέφθηκε τη χαλυβουργία Ίλιτς και το λιμάνι της Μαριούπολης, κατά τον κ. Πουσίλιν.

Η άλλη μεγάλη χαλυβουργία της πόλης, η Αζοφστάλ, είναι ο τελευταίος τομέας όπου συνεχίζονται εχθροπραξίες, καθώς στους χώρους του αχανούς εργοστασίου της εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι ουκρανοί στρατιωτικοί και δεκάδες άμαχοι.

Ο Κιριένκο και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αντρέι Τούρτσακ, επισκέφθηκαν εκτός από τη Μαριούπολη και την πόλη Βολνοβάχα.

Σύμφωνα με τον Ντένις Πουσίλιν, η επίσκεψη των απεσταλμένων του Κρεμλίνου σημαίνει για τους πολίτες της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ ότι «η Ρωσία επέστρεψε εδώ για πάντα».

07:29

Azovstal: Η Μόσχα ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση πυρός για να φύγουν οι άμαχοι 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αποχώρηση των δυνάμεών της (αλλά και των αυτονομιστών του Ντόνετσκ) από το Azovstal για τρεις ημέρες και τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για να αποχωρήσουν οι άμαχοι από την περιοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η μονομερής κατάπαυση πυρός θα ισχύσει από το πρωί της Πέμπτης μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου 7 Μαΐου, ώστε οι άμαχοι να φύγουν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν.   

07:28

Ουκρανία: Νέα πλήγματα σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης

Την Τετάρτη το βράδυ αναφέρθηκαν ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, ιδίως στις πόλεις Μικολάιβ, Κίεβο, Ζαπορίζια και Τσερκάσι.

07:28

Ρωσικές επιθέσεις δημιουργούν προβλήματα στους ουκρανικούς σιδηροδρόμους

Οι επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας εναντίον του συστήματος των σιδηροδρομικών μεταφορών έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του, ανακοίνωσε την Τετάρτη η δημόσια επιχείρηση των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων.

07:27

New York Times: Οι ΗΠΑ βοηθούν την Ουκρανία στη θανάτωση Ρώσων στρατηγών

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προσέφεραν στους Ουκρανούς πληροφορίες που τους επέτρεψαν να σκοτώσουν αρκετούς Ρώσους στρατηγούς κοντά στα μέτωπα, υποστήριξε την Τετάρτη η εφημερίδα New York Times επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονόμασε.

07:27

Απειλητική ρητορική Σοϊγκού

Σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης Ρωσίας – Δύσης, η Μόσχα άφησε χθες να εννοηθεί ότι δεν θα διστάσει να πλήξει φορτία όπλων του ΝΑΤΟ που προορίζονται για την Ουκρανία ακόμη και εντός χωρών-μελών της Συμμαχίας εάν συνεχιστεί η παράδοση βαρέων όπλων στο Κίεβο.

07:27

Ένταση μεταξύ Πάπα και Πατριάρχη Κυρίλλου

Αυστηρή προειδοποίηση προς το Βατικανό απηύθυνε χθες η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, εκφράζοντας την οργή της για την έκκληση του Πάπα προς τον Πατριάρχη Κύριλλο να μη γίνει «παπαδοπαίδι του Κρεμλίνου».


   

07:26

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πλήρες εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου

Τι προτείνει η Κομισιόν στο έκτο πακέτο κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία και τα εγκλήματα πολέμου.