Ιερουσαλήμ: Αναζωπύρωση έντασης και συλλήψεις

Ιερουσαλήμ: Αναζωπύρωση έντασης και συλλήψεις

Υστερα από ανάπαυλα δύο εβδομάδων, η ένταση αναζωπυρώθηκε χθες στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, με συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστινίων στην Πλατεία των Τζαμιών.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από ανάπαυλα δύο εβδομάδων, η ένταση αναζωπυρώθηκε χθες στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, με συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστινίων στην Πλατεία των Τζαμιών. Ρόλο πυροκροτητή έπαιξε, για άλλη μία φορά, η επίσκεψη Εβραίων στο τζαμί Αλ Ακσά, τρίτο ιερότερο χώρο λατρείας για όλους τους μουσουλμάνους, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα.

Οι ισραηλινές αρχές είχαν απαγορεύσει τις επισκέψεις μη μουσουλμάνων (κυρίως εθνικιστών και υπερορθόδοξων Εβραίων) για διάστημα 10 ημερών λόγω του ιερού, για τους μουσουλμάνους, μήνα του Ραμαζανίου και της μεγάλης θρησκευτικής εορτής Εϊντ αλ Φιτρ. Καθώς οι επισκέψεις ξανάρχισαν τη χθεσινή ημέρα, που συνέπιπτε με την 74η επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας «ο Θεός είναι ο μέγιστος». Ακολούθησαν συγκρούσεις με Ισραηλινούς αστυνομικούς, οι οποίοι προέβησαν σε 50 συλλήψεις.

Σε ανακοίνωσή της, η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε ότι «απώθησε ταραξίες που πέταξαν εμπρηστικούς μηχανισμούς στην Πλατεία των Τζαμιών». Διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι οι συγκεντρωμένοι Παλαιστίνιοι άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες όταν αστυνομικοί μπήκαν στον χώρο του τεμένους Αλ Ακσα.

Σύμφωνα με το υπάρχον στάτους κβο, οι μη μουσουλμάνοι επιτρέπεται να επισκέπτονται την Πλατεία των Τζαμιών, αλλά όχι να προσεύχονται εκεί. Ανά διαστήματα, Εβραίοι που προσεύχονται ή κρατούν σημαίες του Ισραήλ ερέθισαν Παλαιστινίους, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές. Από τα μέσα Απριλίου, τουλάχιστον 300 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι, τραυματίστηκαν σε παρόμοιες συγκρούσεις. Την Τετάρτη, η ισλαμική οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε ότι το Ισραήλ «παίζει με τη φωτιά, ωθώντας την περιοχή σε κλιμάκωση της έντασης, για την οποία οι αρχές κατοχής φέρουν την αποκλειστική ευθύνη».

Πηγή πρόσθετων εντάσεων αποτελεί χθεσινή τελεσίδικη απόφαση του ισραηλινού Ανωτάτου Δικαστηρίου, που διατάσσει την έξωση περίπου 1.000 Παλαιστινίων από οκτώ αγροτικούς και κτηνοτροφικούς οικισμούς κοντά στη Χεβρώνα, στο νότιο τμήμα της Δυτικής Οχθης. Οι απειλούμενοι Παλαιστίνιοι, που ακολουθούν νομαδικό τρόπο ζωής, ζουν στην περιοχή πριν από τον πόλεμο των Εξι Ημερών, του 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Οχθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή