Ιστορικές εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία

Ιστορικές εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία

Πιθανή επικράτηση του Σιν Φέιν στις αυτοδιοικητικές κάλπες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εκατομμύρια Βρετανοί προσήλθαν χθες στις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών περίπου στους μισούς δήμους της χώρας, αλλά τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν σε ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι της επικράτειας του Ηνωμένου Βασιλείου: τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ιστορικής σημασίας επικράτηση του κόμματος Σιν Φέιν.

Το Σιν Φέιν, που γεννήθηκε ως πολιτική πτέρυγα του ιρλανδικού απελευθερωτικού στρατού (IRA), αναμένεται να κυριαρχήσει επί του μεγαλύτερου προτεσταντικού κόμματος, DUP, με διαφορά που οι δημοσκοπήσεις υπολόγιζαν στις έξι μονάδες. Αυτή η πολιτική μετατόπιση θα μπορούσε, σε βάθος χρόνου, να οδηγήσει στην ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας, του 1,9 εκατ. κατοίκων, με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, των 5 εκατ. κατοίκων, αν και στην προεκλογική εκστρατεία το Σιν Φέιν απέφυγε τα πολιτειακά ζητήματα.

Κεντρικοί πυλώνες της εκστρατείας του κόμματος ήταν οι υποσχέσεις για καταπολέμηση των αυξήσεων στο κόστος ζωής και βελτίωση του συστήματος υγείας. Το DUP, αντιθέτως, που υποστηρίζει την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησε κατ’ επανάληψιν τους ψηφοφόρους ότι αν ρίξουν τώρα μια ψήφο στο Σιν Φέιν, σύντομα θα κληθούν να ξαναψηφίσουν για την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενωση δύο τμημάτων

Ηττα του DUP θα μπορούσε να σημάνει δημοψήφισμα για την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διοργάνωση δημοψηφίσματος για την ένωση των δύο τμημάτων της Ιρλανδίας προβλέπεται από τις συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής, που τερμάτισαν την ένοπλη φάση του ιρλανδικού αγώνα, αλλά η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή.

Σε πρώτη φάση θα χρειαστεί να σχηματισθεί κυβέρνηση υπό το Σιν Φέιν όχι μόνο στο Μπέλφαστ αλλά και στο Δουβλίνο. Πράγματι, και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας το Σιν Φέιν εκτοπίζει όλο και περισσότερο τα δύο παραδοσιακά ιρλανδικά κόμματα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στον ορίζοντα πρόθυμοι κυβερνητικοί εταίροι. Κάποιοι οπαδοί της ιρλανδικής ενότητας φοβούνται το αντίθετο, ότι δηλαδή το Σιν Φέιν θα ανεβεί πολύ γρήγορα και στα δύο τμήματα της Ιρλανδίας, με αποτέλεσμα το δημοψήφισμα για την ενοποίηση να οργανωθεί προτού διασφαλισθεί η σίγουρη πλειοψηφία.

Οι δημογραφικές εξελίξεις ευνοούν την ιρλανδική ενότητα. Στην τελευταία απογραφή, πριν από δέκα χρόνια, οι προτεστάντες αποτελούσαν το 48% του πληθυσμού και οι καθολικοί το 45%. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και συγγραφέας βιβλίου για την ενοποίηση της Ιρλανδίας, Μπρένταν Ο’ Λίρι, προβλέπει ότι οι συνθήκες για ένα δημοψήφισμα θα έχουν ωριμάσει το αργότερο το 2030, καθώς τότε οι μη προτεστάντες θα πλειοψηφούν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με εξαίρεση τους άνω των 85 ετών. Οι καθολικοί σε γενικές γραμμές προτιμούν την ένωση με την Ιρλανδία και οι προτεστάντες την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε Αγγλία, Ουαλλία και Σκωτία, επίσης, οι πολίτες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να αναδείξουν 4.350 νέους δημοτικούς συμβούλους. Τα πρώτα exit polls έδειχναν προβάδισμα του Εργατικού Κόμματος σε δήμους «κλειδιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή