Κορωνοϊός: 15 εκατομμύρια νεκροί λόγω της πανδημίας

Κορωνοϊός: 15 εκατομμύρια νεκροί λόγω της πανδημίας

Tουλάχιστον 15 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν είτε χτυπημένοι από τον κορωνοϊό είτε εξαιτίας των καταλυτικών συνεπειών που επέφερε στα επιβαρυμένα συστήματα υγείας, τη διετία της πανδημίας, σε όλο τον κόσμο.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tουλάχιστον 15 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν είτε χτυπημένοι από τον κορωνοϊό είτε εξαιτίας των καταλυτικών συνεπειών που επέφερε στα επιβαρυμένα συστήματα υγείας, τη διετία της πανδημίας, σε όλο τον κόσμο. Αυτό τον ζοφερό απολογισμό έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οπως διαπιστώνεται, τα θύματα της υγειονομικής κρίσης είναι υπερδιπλάσια από αυτά που έχουν επισήμως καταγραφεί, με τα περισσότερα να αφορούν την Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Ασία και την αμερικανική ήπειρο.

Κατά τη χθεσινή δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο επικεφαλής του διεθνούς υγειονομικού οργανισμού, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τόνισε ότι ο αριθμός των νεκρών προκαλεί θλίψη και ότι η ζοφερή πραγματικότητα θα πρέπει να κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις ώστε να επενδύσουν περισσότερα χρήματα στον χώρο της υγείας. Οι αριθμοί που περιλήφθηκαν στην έκθεση του ΠΟΥ βασίζονται στις αναφορές θανάτων που έκανε κάθε κράτος και σε διάφορα στατιστικά πρότυπα. Επί του παρόντος δεν είναι δυνατό να απομονωθούν οι θάνατοι που οφείλονται στη λοίμωξη από τον ιό από εκείνους που προκλήθηκαν από άλλες αιτίες που συνδέονται με την πανδημία, όπως για παράδειγμα οι καθυστερημένες διαγνώσεις και θεραπείες του καρκίνου.

Τα θύματα της υγειονομικής κρίσης είναι υπερδιπλάσια από αυτά που έχουν επισήμως καταγραφεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο Αλμπερτ Κο, λοιμωξιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ, που δεν είχε συμμετοχή στην έκθεση του ΠΟΥ, τονίζει ότι «οι αριθμοί που δόθηκαν στη δημοσιότητα πρέπει να μας αφυπνίσουν και να μας κάνουν να κατανοήσουμε με ποιο τρόπο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές πανδημίες αλλά και αυτή που βιώνουμε σήμερα». Επίσης τόνισε ότι ο απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση κάποιων παράδοξων της πανδημίας, όπως γιατί φαίνεται η Αφρική να μην επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση, παρά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού της.

Μια άλλη παράμετρος που δεν μπόρεσε να αποτυπωθεί στην έκθεση είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της λοίμωξης, όπως είναι η μακρά COVID και κατά πόσον ενδέχεται να επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής των πασχόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή