Γονεϊκή Εξάντληση: «Ήρθε για να μείνει» – Τι δείχνει έρευνα στις ΗΠΑ

Γονεϊκή Εξάντληση: «Ήρθε για να μείνει» – Τι δείχνει έρευνα στις ΗΠΑ

Το parental burnout είναι ένας μη κλινικός όρος που σημαίνει ότι οι γονείς είναι τόσο εξαντλημένοι από την πίεση της φροντίδας των παιδιών τους, που αισθάνονται ότι δεν τους μένει τίποτα να δώσουν

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και δύο χρόνια, πολλοί εργαζόμενοι γονείς έχουν ξεμείνει από δυνάμεις, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με το στρες που τους προκαλεί η τηλεκπαίδευση, το κλείσιμο των παιδικών κέντρων φροντίδας, η οικονομική αστάθεια και η κοινωνική απομόνωση.

Σήμερα, μια έκθεση αναφέρει ότι το 66% των εργαζόμενων γονέων στις ΗΠΑ πληρούν τα κριτήρια του “parental burnout” (γονεϊκή εξάντληση) – ένας μη κλινικός όρος που σημαίνει ότι είναι τόσο εξαντλημένοι από την πίεση της φροντίδας των παιδιών τους, που αισθάνονται ότι δεν τους απομένει τίποτα για να τους δώσουν.

Γονεϊκή Εξάντληση: «Ήρθε για να μείνει» – Τι δείχνει έρευνα στις ΗΠΑ-1

Η εν λόγω έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε από ερευνητές του Ohio State University, βασίζεται σε μια διαδικτυακή έρευνα σε 1.285 εργαζόμενους γονείς, η οποία διεξήχθη μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου του 2021. Δίνει μια εικόνα που αφορά μια διαφορετική περίοδο, όταν η Αμερική βρισκόταν εν μέσω των lockdowns εξαιτίας της πανδημίας.

Οι συντάκτες της μελέτης, όμως, πιστεύουν ότι το parental burnout είναι εδώ για να μείνει, καθώς οι εργαζόμενοι γονείς δεν έχουν επαρκή στήριξη σε πρακτικό και δομικό επίπεδο, ώστε να ξεπεράσουν το έντονο στρες. Οποιοσδήποτε γονιός μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με αυτό, αλλά η έκθεση εστιάζει στους εργαζόμενους γονείς, για τους οποίους ο κίνδυνος της εξάντλησης είναι μεγαλύτερος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αυτό που καθιστά το parental burnout ως ένα ξεχωριστό πρόβλημα, είναι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων καθώς και ο βαθμός στον οποίο επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργούν σε καθημερινή βάση οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτό.

Πηγή: The New York Times

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή