BeReal, το αντίπαλον δέος του Instagram

BeReal, το αντίπαλον δέος του Instagram

Προτάσσει την αυθεντικότητα και έχει να κάνει με την ταυτόχρονη αποστολή ειδοποιήσεων σε όλους, με το μήνυμα «Ωρα να είσαι αληθινός».

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εφαρμογή BeReal προωθείται ως το αντίπαλον δέος του Instagram και σήμερα βρίσκεται στην πρώτη θέση των δωρεάν εφαρμογών στις ΗΠΑ. Υπόσχεται ότι παρέχει στους χρήστες «έναν νέο, μοναδικό τρόπο για να ανακαλύψουν ποιοι είναι οι φίλοι τους στην πραγματική τους ζωή». Η λειτουργία της συνίσταται στην ταυτόχρονη αποστολή ειδοποιήσεων σε όλους, με το μήνυμα «Ωρα να είσαι αληθινός». Τότε ο χρήστης πρέπει να ανεβάσει μία φωτογραφία στην οποία να απαθανατίζει τι ακριβώς κάνει τη συγκεκριμένη στιγμή, ό,τι και να είναι αυτό, είτε χορεύει σε ένα μπαρ είτε κάθεται στον καναπέ ατενίζοντας τον τοίχο. Κανείς δεν μπορεί να δει τις φωτογραφίες των υπολοίπων, αν δεν αναρτήσει τη δική του.

Στον πυρήνα της εφαρμογής, ισχυρίζονται οι δημιουργοί της, βρίσκεται η ανάγκη για αυθεντικότητα. Δεν διαθέτει κανένα φίλτρο και η αποστολή της ειδοποίησης οποιαδήποτε ώρα αποκλείει την πιθανότητα προετοιμασίας ή κατεργαριάς. Ο χρήστης δεν μπορεί καν να δει τι ακριβώς φωτογραφίζει η κάμερα και έτσι δεν μπορεί να βελτιώσει τη γωνία λήψης. Οταν, μάλιστα, στρέψει το τηλέφωνό του κατά τρόπον ώστε να μην εμφανίζεται το πρόσωπό του αλλά μόνο το περιβάλλον του, η εφαρμογή τον νουθετεί, λέγοντας «οι φίλοι σου προτιμούν να δουν το πρόσωπό σου».

Αυτές οι τόσο «καθημερινές» φωτογραφίες δεν καταγράφουν την καθημερινότητα, υποστηρίζουν πολλοί που δοκίμασαν το BeReal. Η ζωή μπορεί να είναι αυθεντική και ταυτόχρονα όμορφη, λένε οι υποστηρικτές του Instagram, όπως οι φωτογραφίες με τα ηλιοβασιλέματα και τις ακρογιαλιές που αναρτούν. H παραδοχή ότι η πραγματική ζωή είναι άσχημη, τυχαία και ασήμαντη μοιάζει με την προσπάθεια κάποιου μίζερου να κατανοήσει τον κόσμο. Οι φωτογραφίες που αναρτώνται στο Instagram είναι επιμελημένες, αλλά αποτυπώνουν την όμορφη πλευρά της ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή