Μάχες μέχρις εσχάτων στην Ουκρανία

Μάχες μέχρις εσχάτων στην Ουκρανία

Ρωσικές επιθέσεις στο Ντονμπάς, ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμο για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία ενδέχεται να αποδειχθεί το επόμενο τριήμερο. Ο ρωσικός στρατός κλιμάκωσε απότομα τις επιθέσεις του στις περιοχές του Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, επιδιώκοντας να προσφέρει κάποιου είδους νίκη που θα μπορέσει να επικαλεστεί ο πρόεδρος Πούτιν από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας την προσεχή Δευτέρα, όταν η Ρωσία θα γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί, ενισχυμένοι από τη σθεναρή αντίσταση των στρατευμάτων τους στο πεδίο της μάχης και από τη διογκούμενη δυτική βοήθεια σε βαριά όπλα, έχουν αρχίσει να περνούν σε δυναμικές αντεπιθέσεις στο βόρειο μέτωπο, γύρω από το Χάρκοβο, αλλά και στις νότιες περιοχές γύρω από τη Χερσώνα και το Μικολάγεφ.

Μάχες μέχρις εσχάτων στην Ουκρανία-1

Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχιζαν την πολιορκία της τεράστιας χαλυβουργίας Azovstal, τελευταίου θύλακα της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης εξέδωσε χθες ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ εναντίον οχήματος που κινούνταν στην περιοχή για να παραλάβει αμάχους, σκοτώνοντας έναν μαχητή και τραυματίζοντας έξι άλλους. Η Μόσχα είχε δεσμευθεί μονομερώς για κατάπαυση του πυρός επί αρκετές ώρες, ώστε να απομακρυνθούν οι τελευταίοι άμαχοι από τα υπόγεια καταφύγια του βιομηχανικού συγκροτήματος.

Ασταθής στασιμότητα

Σε πιο άγρια φάση μπαίνει ο πόλεμος, καθώς ο Πούτιν επείγεται για μια κάποια νίκη ενόψει της 9ης Μαΐου.

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός πέρασε στην επίθεση, στο βόρειο μέτωπο, ανακαταλαμβάνοντας χωριά γύρω από το Χάρκοβο και το Ιζιούμ, σε μια προσπάθεια να μειώσει την πίεση που δέχεται το βόρειο τμήμα του Ντονμπάς και να αποτρέψει την περικύκλωση του κύριου όγκου των ουκρανικών δυνάμεων που το υπερασπίζονται. Σύμφωνα με αμερικανικές και βρετανικές πηγές, παρά τη σφοδρότητα των ρωσικών επιθέσεων κατά τις τελευταίες ημέρες, η γενική εικόνα παραπέμπει σε ασταθή στασιμότητα, με χωριά και κωμοπόλεις να αλλάζουν χέρια από μέρα σε μέρα, χωρίς ουσιώδη ανατροπή στον χάρτη των επιχειρήσεων.

Χθεσινό δημοσίευμα των New York Times ανέφερε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαβίβασαν στους Ουκρανούς κρίσιμες πληροφορίες που επέτρεψαν τον βομβαρδισμό και τη βύθιση του καταδρομικού «Moskva», ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασα. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα που αποκάλυπτε ότι οι ίδιες υπηρεσίες έδωσαν στο Κίεβο πληροφορίες που διευκόλυναν τον εντοπισμό και την εκτέλεση ανώτατων αξιωματικών του ρωσικού στρατού. Σε μια νέα ένδειξη ενίσχυσης της δυτικής βοήθειας, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ ανακοίνωσε ότι η χώρα της θα παράσχει στην Ουκρανία αυτοκινούμενα πυροβόλα Χόβιτσερ, με βεληνεκές που μπορεί να φθάσει τα 30 ή και 40 χιλιόμετρα.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε χθες ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία περί εγκλημάτων πολέμων του ρωσικού στρατού στα περίχωρα του Κιέβου. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για εξωδικαστικές εκτελέσεις αμάχων, βασανιστήρια και τυφλούς βομβαρδισμούς πυκνοκατοικημένων περιοχών. Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η Ε.Ε. σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις (ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων) στον Ρώσο πατριάρχη Κύριλλο, ανοιχτό υποστηρικτή της ρωσικής εισβολής, και στην πρώην Ολυμπιονίκη της γυμναστικής Αλίνα Καμπάεβα. Για την τελευταία δεν αναφέρεται κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο, πέραν των γνωστών κουτσομπολιών του αμερικανικού Τύπου που τη θέλουν ερωμένη του Ρώσου προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή