Βόρεια Ιρλανδία: Προς ιστορική νίκη το Σιν Φέιν για πρώτη φορά στα χρονικά

Βόρεια Ιρλανδία: Προς ιστορική νίκη το Σιν Φέιν για πρώτη φορά στα χρονικά

Όλα δείχνουν πως το κόμμα που ξεπήδησε μέσα από τις τάξεις του IRA πρόκειται να έρθει πρώτο στις τοπικές εκλογές για πρώτη φορά στην ιστορία του. Η νίκη του λέγεται πως θα μπορούσε να περιπλέξει τη διαδικασία του Brexit αλλά και να ανοίξει τον δρόμο προς ένα δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Βόρειας Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης

Το Σιν Φέιν (Sinn Féin), το κόμμα που ξεπήδησε μέσα από τις τάξεις του ιρλανδικού απελευθερωτικού στρατού IRA, αναμένεται – όπως όλα δείχνουν – να έρθει πρώτο στις τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Βόρεια Ιρλανδία στις 5 Μαΐου, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το μεγαλύτερο προτεσταντικό κόμμα DUP.

Για την ιστορία θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που το Σιν Φέιν εξασφαλίζει τις περισσότερες έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο.

Η νίκη του λέγεται, ωστόσο, πως θα μπορούσε να περιπλέξει τη διαδικασία του Brexit (βλ. Πρωτόκολλο για τις Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία) αλλά και να ανοίξει τον δρόμο προς ένα δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Βόρειας Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Σιν Φέιν, που γεννήθηκε ως πολιτική πτέρυγα του ιρλανδικού απελευθερωτικού στρατού (IRA), αναμένετο να κυριαρχήσει στις τοπικές εκλογές της 5ης Μαΐου επί του μεγαλύτερου προτεσταντικού κόμματος DUP.

Αυτή η πολιτική μετατόπιση θα μπορούσε, σε βάθος χρόνου, να οδηγήσει στην ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας, των 1,9 εκατομμυρίων κατοίκων, με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, αν και στην προεκλογική εκστρατεία του το Σιν Φέιν απέφυγε τα πολιτειακά ζητήματα.

Η διοργάνωση δημοψηφίσματος για την ένωση των δύο τμημάτων της Ιρλανδίας προβλέπεται από τις συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής, που τερμάτισαν την ένοπλη φάση του ιρλανδικού αγώνα, αλλά η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή.

Η ίδια η πλευρά του Σιν Φέιν παρουσιάζεται πάντως τώρα να υποστηρίζει ότι ένα δημοψήφισμα για την ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία θα μπορούσε να λάβει χώρα μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr