Τουρκία: Ο Ερντογάν διαμηνύει πως δεν θα διώξει με τη βία Σύρους πρόσφυγες

Τουρκία: Ο Ερντογάν διαμηνύει πως δεν θα διώξει με τη βία Σύρους πρόσφυγες

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε, πάντως, ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα πως προωθεί «την επιστροφή ενός εκατομμυρίου» Σύρων σε εθελοντική βάση. Το θέμα της επιστροφής των Σύρων κυριαρχεί στην ατζέντα ενόψει των επόμενων τουρκικών εκλογών.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα του οποίου φιλοξενεί πάνω από 3,6 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, υποσχέθηκε σήμερα να μην τους στείλει με τη βία πίσω στη Συρία.

«Θα προστατεύσουμε μέχρι τέλος τους αδελφούς μας που εκδιώχθηκαν από τη Συρία από τον πόλεμο. Ποτέ δεν θα τους διώξουμε από αυτό το έδαφος», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, καταγγέλλοντας τις δηλώσεις ηγετών της τουρκικής αντιπολίτευσης που ζητούν να σταλούν οι Σύροι στη χώρα τους.

«Η πόρτα μας είναι ορθάνοιχτη και θα συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε (τους Σύρους). Δεν θα τους στείλουμε στα χέρια των δολοφόνων», είπε αναφερόμενος στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πολλά κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης ζητούν να σταλούν εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες πίσω στη Συρία.

Την περασμένη εβδομάδα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, δήλωσε πως αν ανέλθει στην εξουσία, όλοι οι Σύροι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Τουρκία «μέσα σε δύο χρόνια».

Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε, πάντως, ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα πως προωθεί «την επιστροφή ενός εκατομμυρίου» Σύρων σε εθελοντική βάση πίσω στη βορειοδυτική Συρία.

Από το 2016 και την έναρξη των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, περίπου 500.000 Σύροι επέστρεψαν σε αυτές τις «ζώνες ασφαλείας» που δημιουργήθηκαν από την Άγκυρα κατά μήκος των συνόρων της, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Τα πρώτα σπίτια από πέτρα και οι απαραίτητες υποδομές για την υποδοχή των Σύρων προσφύγων που επιστρέφουν εγκαινιάστηκαν στις 3 Μαΐου στην περιοχή αυτή, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που διαβεβαίωσε πως 100.000 από αυτές τις κατοικίες θα είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη του έτους στη βορειοδυτική Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή