Μακρόν: Η προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ θα διαρκέσει «αρκετές δεκαετίες»

Μακρόν: Η προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ θα διαρκέσει «αρκετές δεκαετίες»

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «θα διαρκέσει αρκετά χρόνια πράγματι, πιθανώς αρκετές δεκαετίες».

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Μακρόν πρότεινε ότι πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία κάποια ελπίδα βραχυπρόθεσμα, ενώ αναμένει μια απόφαση.

«Η Ουκρανία με τον αγώνα και το θάρρος της είναι ήδη ένα εγκάρδιο μέλος της Ευρώπης μας, της οικογένειάς μας, της ένωσής μας. Ακόμη και αν της δώσουμε αύριο το καθεστώς υποψηφίου, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η διαδικασία για να της επιτραπεί η ένταξή της θα διαρκέσει αρκετά χρόνια πράγματι, πιθανώς αρκετές δεκαετίες».

Αντί να καταρρίψει τα αυστηρά πρότυπα για να επιτραπεί στις χώρες να ενταχθούν πιο γρήγορα, πρότεινε τη δημιουργία μιας «παράλληλης ευρωπαϊκής κοινότητας» για χώρες που φιλοδοξούσαν να ενταχθούν στο μπλοκ ή, με προφανή αναφορά στη Βρετανία, χώρες που είχαν αποχωρήσει από την ένωση.

Αυτή η «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» θα είναι ανοιχτή σε δημοκρατικά ευρωπαϊκά έθνη που τηρούν τις «βασικές ευρωπαϊκές αξίες» σε τομείς όπως η πολιτική συνεργασία, η ασφάλεια, η συνεργασία στην ενέργεια, οι μεταφορές, οι επενδύσεις σε υποδομές ή η κυκλοφορία ανθρώπων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή