Πόλεμος στην Ουκρανία: Κράτησε κλειστά τα χαρτιά του ο Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κράτησε κλειστά τα χαρτιά του ο Πούτιν

Χωρίς ενδείξεις για το μέλλον του πολέμου η ομιλία του για την Ημέρα της Νίκης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι περίμεναν κάποια δραματική χειρονομία κατά τη χθεσινή ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν στον πανηγυρικό εορτασμό της Ημέρας της Νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας, θα πρέπει να απογοητεύτηκαν. Στη σύντομη, μετρημένων τόνων, ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, προτού ξεκινήσει η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, ο Ρώσος πρόεδρος ούτε θριαμβολόγησε για (ανύπαρκτη, προσώρας) «νίκη» στην ουκρανική εκστρατεία του ούτε κήρυξε γενική επιστράτευση για να την ενισχύσει, όπως προεξοφλούσαν πολλοί στη Δύση.

Στο μεγαλύτερο μέρος της σύντομης ομιλίας του (δεν ξεπέρασε τα 15 λεπτά) υπερασπίστηκε τη ρωσική εισβολή ως αναπόφευκτη, αμυντική κίνηση, χρεώνοντας στη Δύση και στο Κίεβο επιθετικά σχέδια. «Σήμερα, όπως και τότε, αγωνίζεστε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της πατρίδας μας», τόνισε ο Πούτιν απευθυνόμενος στους στρατιώτες που είχε μπροστά του, αρκετοί από τους οποίους είχαν επιστρέψει από το μέτωπο. Υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του έκανε «ό,τι μπορούσε» για να αποφύγει μια σύγκρουση με τη Δύση, χρεώνοντας στο ΝΑΤΟ και στην κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι «ετοίμαζαν εισβολή σε ιστορικά εδάφη μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας». Οσον αφορά το μέλλον των ρωσικών επιχειρήσεων και τους όρους υπό τους οποίους θα έβλεπε την ειρήνευση, κράτησε όλα τα χαρτιά του κλειστά.

Η απάντηση του Ουκρανού προέδρου ήρθε με βίντεο που τραβήχτηκε σε κεντρικό δρόμο του Κιέβου με αφορμή τη χθεσινή, ακριβή για Ρώσους και Ουκρανούς, επέτειο. Με φόντο τα πάντα παρόντα μεταλλικά φράγματα που εμπόδισαν τα ρωσικά τανκς, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Πούτιν ότι «είναι εκείνος που επαναλαμβάνει τα ιστορικά εγκλήματα του Χίτλερ» και τόνισε: «Σήμερα, Ημέρα της Νίκης κατά του Ναζισμού, αγωνιζόμαστε για μια καινούργια νίκη. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος, αλλά δεν έχουμε αμφιβολία ότι θα νικήσουμε».

Υπεραμύνθηκε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ ο Ζελένσκι τον κατηγόρησε ότι επαναλαμβάνει τα εγκλήματα του Χίτλερ.

Τι έγινε σε άλλα κράτη

Υποβαθμισμένες, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, ήταν οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις στις γειτονικές με τη Ρωσία πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιζιστάν). Στην Πολωνία, ακτιβιστές περιέλουσαν με κόκκινη μπογιά και αποκάλεσαν «φασίστα» τον πρεσβευτή της Ρωσίας όταν πήγε να καταθέσει στεφάνι στο κοιμητήριο των Σοβιετικών στρατιωτών. Δια-φορετική ατμόσφαιρα στο Βελιγράδι, όπου πλήθος πολιτών, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, πήραν μέρος στην εορταστική πορεία, από την οποία δεν έλειψαν ούτε φωτογραφίες του Πούτιν ούτε γιγαντιαία «Ζ» – το γράμμα που έχει γίνει σύμβολο της ρωσικής εισβολής.

Από το Στρασβούργο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «πολεμοχαρή» την ομιλία Πούτιν, αλλά τόνισε ότι ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία πρέπει να ταπεινωθούν όταν έρθει η ώρα για συμφωνία ειρήνης. Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος επρόκειτο να συναντήσει τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο, στο πρώτο, καθιερωμένο, ταξίδι μετά την επανεκλογή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή