Δεξιότερα του Ορμπαν το νέο ουγγρικό κόμμα Huxit

Δεξιότερα του Ορμπαν το νέο ουγγρικό κόμμα Huxit

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετέβη χθες στη Βουδαπέστη προκειμένου να συζητήσει τις αντιρρήσεις του Ούγγρου προέδρου Βίκτορ Ορμπαν στην επιβολή εμπάργκο στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετέβη χθες στη Βουδαπέστη προκειμένου να συζητήσει τις αντιρρήσεις του Ούγγρου προέδρου Βίκτορ Ορμπαν στην επιβολή εμπάργκο στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.

Ο Ορμπαν εξακολουθούσε έως την Κυριακή να ασκεί βέτο στο έκτο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ζητώντας πλήρη εξαίρεση της Ουγγαρίας από την εφαρμογή του εμπάργκο.

«Θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», ανέφερε το ανακοινωθέν της Κομισιόν. Την Παρασκευή, ο Ορμπαν είχε παρομοιάσει τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης διακοπής ανεφοδιασμού της χώρας του από τη Ρωσία με «πυρηνική βόμβα στην ουγγρική οικονομία», επισημαίνοντας ότι η γεωγραφική θέση της Ουγγαρίας στην καρδιά της Ευρώπης δυσχεραίνει την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ανεφοδιασμού.

Στη Βουδαπέστη χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκειμένου να συζητήσει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει παράταση για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία έως τα τέλη του 2023 και για την Τσεχία έως τα μέσα του 2024. Διαμαρτυρίες για το πετρελαϊκό εμπάργκο εξέφρασε και η Βουλγαρία. Αξιωματούχοι της Κομισιόν θεωρούν ωστόσο ότι μια συμφωνία είναι κοντά και μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και σήμερα.

Εν τω μεταξύ, οι εκ δεξιών πολιτικοί αντίπαλοι του Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία μετονόμασαν το κόμμα τους σε Huxit (συντομογραφία του Hungarian Exit) επισημαίνοντας ότι η έξοδος της Ουγγαρίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματός τους.

Ο επικεφαλής του κόμματος, Γιάνος Βόλνερ, που είχε αποχωρήσει από το ακροδεξιό Γιομπίκ το 2018 μετονόμασε το «κόμμα Βόλνερ» σε Huxit. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, 48% των Ούγγρων θεωρούν θετική την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ 88% δεν επιθυμούν την έξοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή