Βραζιλία: Πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του Λούλα ντα Σίλβα

Βραζιλία: Πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του Λούλα ντα Σίλβα

Με μεγάλη συγκέντρωση στο Σάο Πάολο εγκαινίασε το Σάββατο επισήμως την προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές του Οκτωβρίου ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ. Με μεγάλη συγκέντρωση στο Σάο Πάολο εγκαινίασε το Σάββατο επισήμως την προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές του Οκτωβρίου ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, για να δεσμευθεί ότι θα ανοικοδομήσει τη χώρα μετά την «ανεύθυνη και εγκληματική» κυβερνητική θητεία του ακροδεξιού προέδρου Γιαΐρ Μπολσονάρο.

Η εκστρατεία Λούλα σφραγίζει την πολιτική αποκατάσταση του 76χρονου αριστερού πρώην προέδρου, τέσσερα χρόνια μετά τη φυλάκισή του για διαφθορά. «Είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να κερδίσουμε στις 2 Οκτωβρίου, αλλά και να ανοικοδομήσουμε και να μεταμορφώσουμε τη Βραζιλία. Πρέπει να επιστρέψουμε σε σημείο, όπου ουδείς θα τολμήσει ξανά να απειλήσει τη δημοκρατία μας. Πρέπει να στείλουμε τον φασισμό πίσω στην αποχέτευση της ιστορίας, όπου ανήκει», είπε ο πρώην συνδικαλιστής μιλώντας στο πλήθος των οπαδών του στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Ο Λούλα απολαμβάνει σημαντικό προβάδισμα έναντι του Μπολσονάρο, αν και η διαφορά μεταξύ των δύο επίδοξων υποψηφίων εμφανίζει συρρίκνωση τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε ότι θα «ανοικοδομήσει τη χώρα μετά την εγκληματική θητεία του Μπολσονάρο».

Ο Λούλα βρίσκεται σε άτυπη προεκλογική εκστρατεία από πέρυσι τον Μάρτιο, όταν το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την καταδίκη του για διαφθορά. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο πρόεδρος του οργάνου και μετέπειτα υπουργός Δικαιοσύνης του Μπολσονάρο, Σέρχιο Μόρο, μερολήπτησε εις βάρος του Λούλα.

Ο 67χρονος Μπολσονάρο έχει πετύχει τις τελευταίες εβδομάδες να μειώσει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Λούλα. Ο αριστερός υποψήφιος έκανε ορισμένες «δαπανηρές» γκάφες, λέγοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ευθύνεται εξίσου με τον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η προεκλογική ομάδα του πρώην προέδρου τον ώθησε «να βγει στον δρόμο» για να μιλήσει στους ψηφοφόρους, με τους οποίους ο Λούλα είχε ανέκαθεν καλή σχέση. Σε μία προσπάθεια να προσελκύσει φιλελεύθερους ψηφοφόρους, απογοητευμένους από τη διακυβέρνηση Μπολσονάρο, ο Λούλα επέλεξε τον κεντρώο πρώην κυβερνήτη της πολιτείας του Σάο Πάολο και οπαδό του οικονομικού φιλελευθερισμού Χεράλντο Αλκμίν, ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του. Ο Αλκμίν είχε ηττηθεί από τον Λούλα στις εκλογές του 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή