ΗΠΑ: Ο Πούτιν «προετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία»

ΗΠΑ: Ο Πούτιν «προετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία»

«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία», δήλωσε η διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία. Μια ρωσική νίκη στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο», δήλωσε η διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβρίλ Χάινς.

«Εκτιμούμε ότι οι στρατηγικοί στόχοι του Πούτιν πιθανότατα δεν έχουν αλλάξει, υποδεικνύοντας ότι η απόφαση στα τέλη Μαρτίου να επικεντρωθούν εκ νέου οι ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς είναι μόνο μια προσωρινή στροφή για την ανάκτηση της πρωτοβουλίας», τόνισε και πρόσθεσε: «Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της οποίας εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς».

Η Χάινς τόνισε ότι «οι βραχυπρόθεσμοι στρατιωτικοί στόχοι του Πούτιν είναι η κατάληψη των δύο περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ συν μια ουδέτερη ζώνη γύρω τους και η περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων σε αυτό το τμήμα της χώρας από τα βόρεια για να εδραιωθεί ο έλεγχος σε μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία και να διατηρήσει στην κατοχή του την περιφέρεια της Χερσώνας, από όπου προέρχεται το νερό της Κριμαίας», επισήμανε.

Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία επιδιώκει να επεκτείνει τη χερσαία γέφυρα προς την Υπερδνειστερία. «Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών βλέπουν επίσης ενδείξεις ότι ο Πούτιν θέλει να επεκτείνει τη χερσαία γέφυρα μέχρι την Υπερδνειστερία, την κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της Μολδαβίας, ελέγχοντας έτσι όλη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας».

Η Χάινς εκτίμησε ότι ο Πούτιν θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο για να επιτύχει όλους αυτούς τους στόχους. «Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να είναι σε θέση να επιτύχουν τους περισσότερους από αυτούς τους βραχυπρόθεσμους στόχους τους επόμενους μήνες, πιστεύουμε ότι δεν θα μπορέσουν να επεκτείνουν τον έλεγχο σε μια χερσαία γέφυρα που εκτείνεται στην Υπερδνειστερία και περιλαμβάνει την Οδησσό χωρίς να ξεκινήσει κάποια μορφή κινητοποίησης και είναι ολοένα και πιο απίθανο να μπορέσουν να αποκτήσουν έλεγχο και στις δύο περιφέρειες [Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ] και στη ζώνη ασφαλείας που επιθυμούν τις επόμενες εβδομάδες».

Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν βασιζόταν στην αποφασιστικότητα της Δύσης που θα την αποδυνάμωνε με την πάροδο του χρόνου.

Η Χάινς τόνισε ότι ο Πούτιν θα δώσει εντολή για χρήση πυρηνικών όπλων, μόνον αν νιώσει υπαρξιακό φόβο για τη Ρωσία.

Οι επόμενοι μήνες, πρόσθεσε, μπορεί να οδηγήσουν την Ουκρανία σε μία τροχιά απρόβλεπτης κλιμάκωσης.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή