Πόλεμος στην Ουκρανία: Βροχή ρωσικών πυραύλων στην Οδησσό

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βροχή ρωσικών πυραύλων στην Οδησσό

Κίνδυνος για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, προειδοποιεί το Κίεβο, πιέζοντας τη Δύση να σπάσει τον αποκλεισμό

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού έχουν εστιαστεί στις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, βροχή ρωσικών πυραύλων έπληξε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη την Οδησσό, τρίτη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας, στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας. Η ρωσική επίθεση, που περιλάμβανε και την εκτόξευση υπερηχητικών πυραύλων τελευταίας τεχνολογίας, έπληξε ένα εμπορικό κέντρο και μια αποθήκη, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας πέντε.

Τη στιγμή του βομβαρδισμού, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επισκεπτόταν την πόλη και είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμιχάλ. Η συνομιλία διεκόπη και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος φυγαδεύτηκε σε υπόγειο καταφύγιο. Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, τον οποίο επικαλούνται οι New York Times, εκτιμούσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι σε θέση να καταλάβουν το στρατηγικής σημασίας λιμάνι, ιδιαίτερα μετά τη βύθιση του καταδρομικού «Μοσκβά», ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Εκτιμούσε, δε, ότι στόχος των βομβαρδισμών στην Οδησσό και σε άλλες περιοχές της δυτικής Ουκρανίας είναι να εμποδιστεί η συγκέντρωση των ουκρανικών δυνάμεων στο ανατολικό μέτωπο και η καταστροφή γραμμών ανεφοδιασμού τους.

Σε δηλώσεις του μετά τον βομβαρδισμό, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους Δυτικούς να λάβουν μέτρα για την άρση του ρωσικού αποκλεισμού της Οδησσού, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις στον διεθνή εφοδιασμό με τρόφιμα, καθώς μεγάλες ποσότητες σιτηρών και άλλων διατροφικών προϊόντων έχουν εγκλωβιστεί στο μεγάλο ουκρανικό λιμάνι.

Στη Μαριούπολη

Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν χθες σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα της Ουκρανίας, όπως το Λουγκάνσκ, το Χάρκοβο και το Νντίπρο. Παράλληλα, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατεύματα, με υποστήριξη τεθωρακισμένων, συνέχισαν χθες να σφυροκοπούν τους τελευταίους υπερασπιστές της Μαριούπολης, που έχουν οχυρωθεί στις υπόγειες στοές της τεράστιας χαλυβουργίας Azovstal.

Ο Λευκός Οίκος αποδοκιμάζει τα δημοσιεύματα περί καθοριστικού ρόλου των Αμερικανών στην εξόντωση Ρώσων στρατηγών.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ, στη χαλυβουργία βρίσκονται τουλάχιστον 1.000 Ουκρανοί μαχητές, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες είναι τραυματίες. Η Βερεσούκ διέψευσε προηγούμενες δηλώσεις δύο τοπικών αξιωματούχων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι περίπου 100 άμαχοι συνέχιζαν να βρίσκονται στην Azovstal. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης ανέφερε επίσης ότι το Κίεβο συνεργάζεται στενά με την Τουρκία ώστε να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των τραυματιών στρατιωτών που έχουν ανάγκη περίθαλψης.

Ανησυχία Μπάιντεν

Στην Ουάσιγκτον, ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε να αλλάζει ρητορική, μετριάζοντας προηγούμενες δηλώσεις του ίδιου και υφισταμένων του για ανατροπή του Πούτιν και συντριπτικό πλήγμα κατά της Ρωσίας. Σχολιάζοντας την ομιλία του Ρώσου ηγέτη με αφορμή την Ημέρα της Νίκης κατά των ναζί, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ανησυχεί γιατί ο Πούτιν «δεν φαίνεται να έχει αυτή τη στιγμή ένα δρόμο εξόδου (από την Ουκρανία)» και ότι προβληματίζεται «τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το πεδίο». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι ο Μπάιντεν «είναι δυσαρεστημένος» με τις διαρροές στον αμερικανικό Τύπο που μιλούσαν για καθοριστικό ρόλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στη βύθιση του «Μοσκβά» και στην εξόντωση Ρώσων στρατηγών. «Ο πρόεδρος πιστεύει ότι οι αναφορές αυτές υπερτονίζουν τον ρόλο μας και μειώνουν τον ρόλο των Ουκρανών», πρόσθεσε. Ταυτόχρονα, το Κογκρέσο επρόκειτο να συζητήσει χθες την επικύρωση της χορήγησης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την επιτάχυνση της οποίας υπέγραψε τη Δευτέρα σχετικό νόμο ο Μπάιντεν.

Στο μεταξύ, το απελευθερωμένο από την πίεση των ρωσικών στρατευμάτων Κίεβο συνεχίζει να υποδέχεται ανώτερους αξιωματούχους δυτικών κρατών που εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους στην ουκρανική υπόθεση. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έγινε χθες η πλέον υψηλόβαθμη αξιωματούχος της χώρας της που επισκέφθηκε την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Μαζί με τον Ολλανδό ομόλογό της Βόπκε Χέκστρα περιόδευσε στα περίχωρα Μπούτσα και Ιρπίν, θέατρα σφαγών αμάχων, και τόνισε ότι θα γίνει το παν ώστε να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν οι ένοχοι.

Την ίδια περίπου ώρα, η αποστολή της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι Ουκρανοί άμαχοι που έχουν σκοτωθεί στις 11 εβδομάδες του πολέμου πρέπει να είναι «κατά χιλιάδες» περισσότεροι από τους 3.381 που έχουν πιστοποιηθεί μέχρι τώρα, καθώς υπάρχουν αρκετές «μαύρες τρύπες», κυρίως στη Μαριούπολη. Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ εκτιμούσε ότι 8 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας τους.

Ψυχρολουσία από Μακρόν

«Ολοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διαδικασία ένταξης (της Ουκρανίας) θα πάρει αρκετά χρόνια, ίσως μάλιστα αρκετές δεκαετίες». Με αυτά τα λόγια, ο Εμανουέλ Μακρόν έφερε πραγματική ψυχρολουσία στις ελπίδες του Κιέβου για ένταξη στην Ε.Ε. με διαδικασίες-εξπρές, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής. Η τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου έγινε τη Δευτέρα στο Στρασβούργο, όταν μίλησε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή την ολοκλήρωση της διάσκεψης για το μέλλον της Ενωσης. Στην ίδια ομιλία, ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε τη δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» για χώρες που δεν θα έχουν γίνει ακόμη πλήρη μέλη της Ενωσης (Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, Δυτικά Βαλκάνια) ή για τη Βρετανία, που έχει φύγει από αυτήν. Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, τον οποίο στη συνέχεια συνάντησε ο Μακρόν στο Βερολίνο, χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσα» την πρόταση Μακρόν, σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι δεν θα πρέπει να γίνει τροχοπέδη για χώρες που ήδη έχουν αρχίσει την ενταξιακή διαδικασία, όπως η Βόρεια Μακεδονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή