Πρίγκιπας Κάρολος: Πρόβα βασιλικών καθηκόντων

Πρίγκιπας Κάρολος: Πρόβα βασιλικών καθηκόντων

O Κάρολος εκφώνησε τον λόγο της βασίλισσας και τις προγραμματικές δηλώσεις

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο ετήσιος λόγος της βασίλισσας στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Λόρδων και των Κοινοτήτων, ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα της αρχηγού του βρετανικού κράτους, εκφωνήθηκε χθες για πρώτη φορά από τον 73χρονο πρίγκιπα Κάρολο. Η 96χρονη Ελισάβετ, η οποία ετοιμάζεται για τον τετραήμερο εορτασμό των 70 ετών από την άνοδό της στον θρόνο, τον Ιούνιο, έχει «παροδικά επεισόδια δυσκολίας στην κινητικότητα», όπως ανακοίνωσαν τα ανάκτορα.

Ηταν μόλις η τρίτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων επτά δεκαετιών κατά την οποία οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν αναγνώστηκαν από την Ελισάβετ – οι άλλες δύο ήταν το 1959 και το 1963, λίγο πριν γεννήσει τους πρίγκιπες Αντριου και Εντουαρντ.

Για τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ίσως οι συζητήσεις για την παράδοση της σκυτάλης στον Κάρολο να ήταν ένας ευπρόσδεκτος περισπασμός από το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων, το οποίο οι σχολιαστές χαρακτήρισαν απογοητευτικό. Διά στόματος Καρόλου, ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει 38 νομοθετικές πρωτοβουλίες, εκ των οποίων καμία δεν αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα που έχουν αυτή τη στιγμή οι Βρετανοί, την άνοδο του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο 73χρονος πρίγκιπας αντικατέστησε την Ελισάβετ στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Λόρδων και των Κοινοτήτων.

Ο Τζόνσον εξήγγειλε «εξίσωση προς τα πάνω» και «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ευημερίας», αλλά η ρητορική συνοδεύτηκε από ανακοινώσεις όπως η δυνατότητα των πολιτών να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους επιλέγοντας τα ονόματα των οδών. «Ο λόγος που ο Τζόνσον αναλώθηκε σε τέτοιες ανοησίες είναι ότι οι ισχυρότεροι από τους βουλευτές του δεν δέχονται, για ιδεολογικούς λόγους, να σκεφτούν οτιδήποτε θα μπορούσε να εμποδίσει τη συσσώρευση περισσότερου πλούτου στα χέρια αυτών που τον κατέχουν ήδη», σχολίασε ο αρθρογράφος της εφημερίδας Guardian, Ράφαελ Μπερ. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις «αδύναμες» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών.

Ανησυχία στην Ιρλανδία

Εν τω μεταξύ, ανησυχία προξένησαν στην Ιρλανδία οι εξαγγελίες του Τζόνσον περί απόρριψης του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, της συμφωνίας που αποδίδει ιδιαίτερο καθεστώς στη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit. Το πρωτόκολλο έχει επιτρέψει στα σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανδία και στη Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνουν ανοικτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή