Πωλείται Στραντιβάριους του βωβού σινεμά

Πωλείται Στραντιβάριους του βωβού σινεμά

Το πρώτο βιολί Στραντιβάριους από τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ βγαίνει την ερχόμενη εβδομάδα σε δημοπρασία, με την τιμή του να αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκατ. δολάρια.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο βιολί Στραντιβάριους από τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ βγαίνει την ερχόμενη εβδομάδα σε δημοπρασία, με την τιμή του να αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκατ. δολάρια. Το συγκεκριμένο βιολί έχει το όνομα «Ντα Βίντσι».

Τα βιολιά Στραντιβάριους, σε αντίθεση με άλλα μουσικά όργανα, αποκτούν παρατσούκλια, όπως η «Ωραία Κοιμωμένη», ή το βιολί του διάσημου βιρτουόζου Παγκανίνι, με όνομα «Το Κανόνι». Το συγκεκριμένο βιολί δεν έχει σχέση με τον αναγεννησιακό ζωγράφο, καθώς απέκτησε το όνομά του ύστερα από εμπορική έμπνευση ιδιοκτήτη καταστήματος μουσικών οργάνων τη δεκαετία του 1920. Ο έμπορος είχε ονομάσει τρία Στραντιβάριους προς τιμήν των ζωγράφων της Αναγέννησης, «Ντα Βίντσι», «Τιτσιάνο» και «Μιχαήλ Αγγελος».

Αρχικός ιδιοκτήτης του βιολιού ήταν ο Ρώσος βιρτουόζος Τόσα Σάιντελ, που διέπρεψε τη δεκαετία του 1920.

Ο αρχικός ιδιοκτήτης του βιολιού, Τόσα Σάιντελ, υπήρξε διάσημος τη δεκαετία του 1920, ενώ ακόμη και ο Αλμπερτ Αϊνστάιν έκανε μαθήματα βιολιού με τον βιρτουόζο. Σάιντελ και Αϊνστάιν έπαιξαν μάλιστα το διπλό κοντσέρτο του Μπαχ ο ένας δίπλα στον άλλον σε σκηνή θεάτρου της Νέας Υόρκης για φιλανθρωπική εκδήλωση.

Τέλος εποχής

Καθώς η χρυσή εποχή του Χόλιγουντ έφθανε στο τέλος της, τα στούντιο εγκατέλειψαν τις μόνιμες ορχήστρες που συνόδευαν τις ταινίες του βωβού κινηματογράφου, προτιμώντας ανεξάρτητους μουσικούς. Την ίδια περίοδο, ο Σάιντελ άρχισε να αντιμετωπίζει νευρολογικά προβλήματα, τα οποία περιόρισαν την ικανότητά του να παίζει. Ο πάλαι ποτέ βιρτουόζος βιολονίστας υποχρεώθηκε να αναζητήσει εργασία σε καζίνο του Λας Βέγκας, προτού αποσυρθεί σε αγρόκτημα με αβοκάντο στην Καλιφόρνια. Πέθανε το 1962 σε ηλικία 62 ετών, με το Στραντιβάριους που κατείχε να είναι με διαφορά το πολυτιμότερο αγαθό του. Το 1974, το «Ντα Βίντσι» πουλήθηκε σε πλειστηριασμό στο Λονδίνο έναντι 3 εκατ. δολαρίων και βρίσκεται σήμερα στην κατοχή του Ιάπωνα ιδιοκτήτη αλυσίδας εστιατορίων Τοκούτζι Μουνετσούγκου, ενός από τους μεγαλύτερους συλλέκτες σπάνιων έγχορδων οργάνων στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή