195 εκατ. δολ. για ένα πορτρέτο της Μέριλιν

195 εκατ. δολ. για ένα πορτρέτο της Μέριλιν

Ρεκόρ τιμής στη δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κάθε προηγούμενο ρεκόρ δημοπρασίας για έργο τέχνης του 20ού αιώνα έσπασε το πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε από τον Αντι Ουόρχολ, το οποίο εκπλειστηριάστηκε από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη έναντι 195 εκατ. δολαρίων. Την πρωτότυπη μεταξοτυπία, με τίτλο «Μπλε Μέριλιν», φιλοτέχνησε ο Ουόρχολ δύο χρόνια μετά τον θάνατο της δημοφιλούς ηθοποιού. Το έργο έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ δημοπρασίας, που κατείχε από το 2015 η ελαιογραφία «Οι γυναίκες του Αλγερίου, εκδοχή Ο», του Πικάσο, με τιμή πώλησης 179,4 εκατ. δολάρια. Το προηγούμενο ρεκόρ για έργο Αμερικανού εικαστικού κατείχε ο άσπονδος φίλος του Ουόρχολ, Ζαν-Μισέλ Μπασκιά, με 110,5 εκατ. δολάρια το 2017 για ελαιογραφία με εικόνα νεκροκεφαλής, που είχε ζωγράφισε ο Μπασκιά το 1982.

195 εκατ. δολ. για ένα πορτρέτο της Μέριλιν-1

Αγοραστής του έργου του Ουόρχολ φέρεται ο Αμερικανός έμπορος τέχνης και ιδιοκτήτης αλυσίδας γκαλερί, Λάρι Γκαγκόσιαν.

Mοναδική μεταξοτυπία

Η μοναδική μεταξοτυπία ανήκε στη συλλογή των Ελβετών εμπόρων τέχνης Τομάς και Ντόρις Αμαν. Στις αρχές του χρόνου, ο Ζορζ Φρέι, πρόεδρος του Ιδρύματος Αμαν, είπε ότι το έργο πιστοποιεί την αμείωτη γοητεία που ασκεί η μορφή της Μονρόε στον 21ο αιώνα. «Η γυναίκα Μέριλιν έφυγε, ενώ οι τραγικές συνθήκες της ζωής και του θανάτου της ξεχάστηκαν. Το μόνο που απομένει είναι το αινιγματικό χαμόγελο, που τη συνδέει με μιαν άλλη μυστηριώδη καλλονή, τη Μόνα Λίζα», τόνισε ο Φρέι. Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα ενισχύσουν το έργο του Ιδρύματος Αμαν, με αποστολή την ενίσχυση των παιδιατρικών υποδομών στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η ζήτηση για έργα τέχνης του 20ού αιώνα βρίσκεται στο απόγειό της, σύμφωνα με ειδικούς. Την ερχόμενη εβδομάδα, οίκος της Νέας Υόρκης θα πραγματοποιήσει δημοπρασία έργων τέχνης του 20ού αιώνα, στην οποία περιλαμβάνεται και έργο του Μπασκιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή