ΝΥΤ: Η Ουκρανία απωθεί τις ρωσικές δυνάμεις από το Χάρκοβο

ΝΥΤ: Η Ουκρανία απωθεί τις ρωσικές δυνάμεις από το Χάρκοβο

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μέρα μετά την αντεπίθεση της Ουκρανίας βορειοανατολικά της πόλης του Χαρκόβου, ο κυβερνήτης της περιοχής δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν το ρωσικό στρατό «ακόμα πιο μακριά» από την πόλη, δίνοντάς τους «ακόμα λιγότερες ευκαιρίες να καταφέρουν πλήγματα στο κέντρο της περιφέρειεα».

Η φαινομενική επιτυχία στην απώθηση των ρωσικών στρατευμάτων έξω από το Χάρκοβο -τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, η οποία απέχει περίπου 20 μίλια από τα ρωσικά σύνορα- φαίνεται ότι συνέβαλε στη μείωση του βομβαρδισμού εκεί τις τελευταίες ημέρες.

Οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο είχαν σταματήσει την Τρίτη για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό και τοπικούς αξιωματούχους.

«Για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ζούμε χωρίς συνεχή βομβαρδισμό του Χάρκοβο για δεύτερη μέρα», δήλωσε ο δήμαρχος του Χαρκόβου, Ιγκόρ Τερέχοφ. «Η πόλη αναβιώνει και οι επιχειρήσεις αρχίζουν να λειτουργούν», πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης, Ολέγκ Συνεγκούμποβ, δήλωσε ότι «σκληρές μάχες» συνεχίζονται σε όλη την περιοχή την Τετάρτη. 

Προειδοποίησε πάντως τους κατοίκους που είχαν τραπεί σε φυγή να περιμένουν «λίγες μέρες» προτού κάνουν σχέδια επιστροφής. 

Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει έδαφος και να εμποδίσει περισσότερες προόδους της Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός άρχισε να αναδιατάσσει δυνάμεις στο πεδίο μάχης του Χαρκόβου από περιοχές γύρω από την πόλη Ιζίουμ στα νοτιοανατολικά. Το Ιζίουμ έχει μετατραπεί σε βάση επιχειρήσεων για τον ρωσικό στρατό στην προτο Ντονμπάς. 

«Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα δίνουν προτεραιότητα στην ενίσχυση των δυνάμεων τους βορειοανατολικά του Χαρκόβου για να αποτρέψουν περαιτέρω ουκρανικές αντεπιθέσεις προς την κατεύθυνση των διεθνών συνόρων σε βάρος των επιθετικών επιχειρήσεων προς τα νοτιοανατολικά», σημειώνει το Institute for the Study of War, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον.

Στο Χάρκοβο, η αλλαγή του ρυθμού μετά από μήνες καθημερινών βομβαρδισμών ήρθε εν μέσω μιας σειράς επιτυχιών του ουκρανικού στρατού τις τελευταίες ημέρες να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από στρατηγικές θέσεις εντός της εμβέλειας του πυροβολικού της πόλης. 

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις του συνέχισαν να κερδίζουν έδαφος βόρεια της πόλης, ανακαταλαμβάνοντας τέσσερις πόλεις στην περιοχή. 

Ο ρωσικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Readovka ανέφερε σε ανάρτησή του στο κανάλι του Telegram την Τρίτη ότι τα ουκρανικά στρατεύματα ενδέχεται να είχαν ανακαταλάβει την πόλη Vovchansk, λιγότερο από έξι μίλια από τα ρωσικά σύνορα. 

Η Ουκρανική Συνοριακή Φρουρά δήλωσε την Τετάρτη ότι σκότωσε τουλάχιστον 30 Ρώσους στρατιώτες και συνέλαβε δύο αιχμαλώτους «τις τελευταίες ημέρες».

ΝΥΤ: Η Ουκρανία απωθεί τις ρωσικές δυνάμεις από το Χάρκοβο-1
REUTERS/Vitalii Hnidyi


Τι υποστηρίζει στην ημερήσια έκθεσή του το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW)

«Η ουκρανική αντεπίθεση βόρεια της πόλης Χάρκοβο συνέχισε να ωθεί με επιτυχία τις ρωσικές δυνάμεις προς τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας στις 10 Μαΐου. Οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν αρκετές πόλεις βόρεια της πόλης του Χαρκόβου και συνέχισαν να πιέζουν βορείως του πρόσφατα απελευθερωμένου Staryi Saltiv για να καταλάβουν αρκετές πόλεις βορειοανατολικά του Χαρκόβου: μια ρωσική πηγή ισχυρίστηκε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα προχώρησαν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα, αν και το ISW δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα αυτούς τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς.

Οι ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή Izyum φέρονται να αναδιατάσσονται προς τα βόρεια για να επιχειρήσουν να μετριάσουν την πίεση αυτής της αντεπίθεσης και να ανακόψουν περαιτέρω προελαύνσεις προς τα βόρεια προς τα ρωσικά σύνορα. Η ουκρανική αντεπίθεση πιθανότατα θα συνεχίσει να εκτρέπει τα ρωσικά στρατεύματα και πόρους από την ανάπτυξη σε άλλους άξονες προέλασης όπου οι μάχες έχουν παρομοίως καθυστερήσει λόγω της επιτυχημένης ουκρανικής άμυνας.

Η αντεπίθεση θα εμποδίσει την ικανότητα του ρωσικού πυροβολικού να στοχεύσει τα βορειοανατολικά προάστια της πόλης του Χαρκόβου, θα επιτρέψει δυνητικά στις ουκρανικές δυνάμεις να απειλήσουν ρωσικές περιοχές με δικούς τους βομβαρδισμούς και περαιτέρω επιθέσεις και -εάν οι ουκρανικές δυνάμεις είναι σε θέση να προχωρήσουν περαιτέρω στην αντεπίθεση τους ή οι ρωσικές  δυνάμεις καταρρέουν κατά μήκος του άξονα του Χαρκόβου και απωθηθούν περαιτέρω- θα περιοριστούν οι ρωσικές επιχειρήσεις γύρω από το Izyum», σημειώνει το Institute for the Study of War,μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή